Şimdi Ara

Cep telefonu şarjı için batarya regülatörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar aklımda bir şey var. 6 veya 12volt' luk kuru akülerden alıp, bir de akım ve gerilim regüle devresi yapıp telefon şarj etmek istiyorum. Yani çıkıştan 5 volt ve 700-800 mA çıkış almak istiyorum. Bu kuru aküler yaklaşık 4-5 amper kapasitede, yani akıma müdahale etmeden telefonu bağlarsam problem çıkacaktır. Ancak akım regülesi için de cep telefonunun direncini bilmem gerekiyor sanırım. Yani 'hadi telefonu bağlıyım da akımı pot ile öyle ayarlayayım' diyemem. Dediğim gibi telefon bozulabilir. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: xxyzff09

Arkadaşlar aklımda bir şey var. 6 veya 12volt' luk kuru akülerden alıp, bir de akım ve gerilim regüle devresi yapıp telefon şarj etmek istiyorum. Yani çıkıştan 5 volt ve 700-800 mA çıkış almak istiyorum. Bu kuru aküler yaklaşık 4-5 amper kapasitede, yani akıma müdahale etmeden telefonu bağlarsam problem çıkacaktır. Ancak akım regülesi için de cep telefonunun direncini bilmem gerekiyor sanırım. Yani 'hadi telefonu bağlıyım da akımı pot ile öyle ayarlayayım' diyemem. Dediğim gibi telefon bozulabilir. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz ?

bence devre ile uğraşma, hazır al.cihazı riske atma.inan bana daha ucuza gelir.

yinede sen bilirsin, hazırı kadar iyi devre yapabilirim diyorsan o ayrı.birşeyler öğrenmek istiyorsan uğraş tabikide.

akım regülasyonu dirençle olmaz zaten.

ayrıca niye ayrıca akü alıyorsun, araçta akü yokmu(?) aldın diyelim aküyü ne ile sarj edeceksin?
    evdeyken zaten şarj cihazın vardır, akü kullanmaya gerek yok(?)

• quote:

Orijinalden alıntı: stresstest

quote:

Arkadaşlar aklımda bir şey var. 6 veya 12volt' luk kuru akülerden alıp, bir de akım ve gerilim regüle devresi yapıp telefon şarj etmek istiyorum. Yani çıkıştan 5 volt ve 700-800 mA çıkış almak istiyorum. Bu kuru aküler yaklaşık 4-5 amper kapasitede, yani akıma müdahale etmeden telefonu bağlarsam problem çıkacaktır. Ancak akım regülesi için de cep telefonunun direncini bilmem gerekiyor sanırım. Yani 'hadi telefonu bağlıyım da akımı pot ile öyle ayarlayayım' diyemem. Dediğim gibi telefon bozulabilir. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz ?

yinede sen bilirsin, hazırı kadar iyi devre yapabilirim diyorsan o ayrı.birşeyler öğrenmek istiyorsan uğraş tabikide.

ayrıca niye ayrıca akü alıyorsun, araçta akü yokmu(?) aldın diyelim aküyü ne ile sarj edeceksin?

Akım regülasyonu nasıl dirençle olmaz yahu ? Dirençle akım ters orantılıdır. Zaten bahsettiğim devre ebayda hazır satılıyor. Benim yapacağım tek şey ilk aşamada akü çıkışını devre girişine bağlamak. Devre çıkışına da 'yük direnci'ne bağlayıp akım ayarı yapmak. Yük direncinden kastım cep telefonu. Ama telefonu çıkışa bağlayıp akım ayarlamaya çalışmak akılsızca olur. Sorum da bunu telefon bağlamadan nasıl 1 700-800 miliampere' e sabitlerimdi. Araçta falan kullanmayacağım biraz farklı... Cevabın için teşekkür ederim.

Ekleme: Bahsettiğim devre; http://www.ebay.com/itm/5-30V-to-0-8-28V-DC-Boost-Buck-Converter-5A-Constant-Current-Volt-Regulator-/190992404140?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c7808ceac

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxyzff09 -- 23 Mayıs 2014; 22:36:58 >

• quote:

quote:

quote:

Akım regülasyonu nasıl dirençle olmaz yahu ? Dirençle akım ters orantılıdır. Zaten bahsettiğim devre ebayda hazır satılıyor. Benim yapacağım tek şey ilk aşamada akü çıkışını devre girişine bağlamak. Devre çıkışına da 'yük direnci'ne bağlayıp akım ayarı yapmak. Yük direncinden kastım cep telefonu. Ama telefonu çıkışa bağlayıp akım ayarlamaya çalışmak akılsızca olur. Sorum da bunu telefon bağlamadan nasıl 1 700-800 miliampere' e sabitlerimdi. Araçta falan kullanmayacağım biraz farklı... Cevabın için teşekkür ederim.

Ekleme: Bahsettiğim devre; http://www.ebay.com/itm/5-30V-to-0-8-28V-DC-Boost-Buck-Converter-5A-Constant-Current-Volt-Regulator-/190992404140?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c7808ceac

Akülerin şarjı azaldıkça voltajı düşer. Yani direncimiz sabit ama voltajımız azalıyor. I=V/R formülümüze göre voltaj azalıp direnç sabit kaldığında akım sürekli düşer. Bu nedenle sadece direnç ile akım sınırlaması yapılamaz.

Ama siz 12 voltluk aküden regülatör ile 5 volt alacaksınız, yani yukarıdaki voltaj düşme sorununu regülatör ile çözmüş oluyoruz. Bu durumda direnç ile akım sınırlama yapılabilir.

• voltaj akım ilişkisi doğrudur. ama direnç, değişken yüklerde akımı sabitleyemez.
  • quote:

voltaj akım ilişkisi doğrudur. ama direnç, değişken yüklerde akımı sabitleyemez.

Yükün değişken olduğunu nereden çıkardınız ki. Li-ion pillerde şarj durumuna veya pilin ömrüne göre iç direnç değişmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forgatten2 -- 24 Mayıs 2014; 1:11:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: forgatten2

quote:

voltaj akım ilişkisi doğrudur. ama direnç, değişken yüklerde akımı sabitleyemez.

Yükün değişken olduğunu nereden çıkardınız ki. Li-ion pillerde şarj durumuna veya pilin ömrüne göre iç direnç değişmez.

ben pille ilgili demedim.pil şarj başlı başına bir konu zaten.

ben direnç kullanmazdım böyle önemli bir devrede, yani öyle diyeyim.yanlış anlaşılmalar olmasın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Pil şarj cihazı önerisi?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bir elektronik devre için akım tabi ki de tek başına dirençle sınırlanamaz, biliyorum. Öyle demekten kastım devre üzerinde ki potansiyometre çevirip akımı değiştirmekti. Yani en kaba kısmını söyledim.
    Neyse konu o değil zaten, cep telefonu için akımı nasıl ayarlayabilirim fikri olan yok mudur ?
  • Akü kullanacaksan usb çıkışlı oto çakmak şarj aletlerinden alabilirsin aküye bağlarsın 5v 1A çkış verir zaten 1A çıkış var diye telefon 1A çekecek diye birşey yok ne kadar ihtiyacı varsa o kadar çeker

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: çaylakmühendis

Akü kullanacaksan usb çıkışlı oto çakmak şarj aletlerinden alabilirsin aküye bağlarsın 5v 1A çkış verir zaten 1A çıkış var diye telefon 1A çekecek diye birşey yok ne kadar ihtiyacı varsa o kadar çeker

Teşekkürler yorum için. Aklıma geldi ama onlar gerçekten çok dayanıksız. Dediğin gibi 1 amper sınırlayan hazır devre bulamadım ebayda. Bulduğum o linkteki pot ile ayarlanandı. 1 dolara satılan step down devre var ama o da maksimum 3 amper çıkış veriyormuş, maksimum 1 olsaydı işimi görecekti...

Ürün şu;http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Buck-Converter-Step-Down-Module-LM2596-Power-Supply-Output-1-23V-30V-3237-/171271509285?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item27e093d525

Tabi bunlar ne kadar fikrim yok ama bir çakmak şarjına göre daha iyi duruyor...

• Bence önemli olan sizin akünüzün akımı değil. Telefonun batarya için ne kadar akım çekeceğidir. Örnek bende Sgs2 telefon var. Kendi şarj aleti 0.7A (700mAH) çıkış veriyor. Abimde Sgs4 var. Onun şarj aleti 2A (2000mAH) veriyor. 2A çıkışlı şarj aletini düşününce 1650 mAH'lık bataryayı en fazla 1 saatte doldurması gerekiyor ama ben 3 saatten önce %100ü göremedim daha.
  • Jamiryuu J kullanıcısına yanıt
    Ortalama bir değer (1A) benim işimi görecektir...
  • xxyzff09 X kullanıcısına yanıt
    ekteki deve işini göecekti kendim de kullanıyorum ama 7805 i iyi soğut büyükçe bir soğutucu al 1A 5v çıkış verir bir de usbnin şasesine de toprak atmayı unutma bazı telefonlar şaseden de toprak istiyor örneğin benim avea intouch 2 bu arada datalardaki dirençler 2volta düşürüyor datadan çıkan voltajı ama akım gitmiyor çoook düşük uyarma akımı gidiyor datalardan uyarılmadan şarj olmayabiliyor bazı cihazlar çünkü
    bu arada cihazının markası neydi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaylakmühendis -- 24 Mayıs 2014; 19:31:37 >

• quote:

Orijinalden alıntı: çaylakmühendis

ekteki deve işini göecekti kendim de kullanıyorum ama 7805 i iyi soğut büyükçe bir soğutucu al 1A 5v çıkış verir bir de usbnin şasesine de toprak atmayı unutma bazı telefonlar şaseden de toprak istiyor örneğin benim avea intouch 2 bu arada datalardaki dirençler 2volta düşürüyor datadan çıkan voltajı ama akım gitmiyor çoook düşük uyarma akımı gidiyor datalardan uyarılmadan şarj olmayabiliyor bazı cihazlar çünkü
    bu arada cihazının markası neydi

Hususi bir cihaz yok hocam. Ortak kullanımda olacak. Misal bisiklet seyahatinde. Bu devre üzerine 2 adet usb çıkışı koyup 2 cihazı bağlamayı düşünüyorum. Sizin de verdiğiniz şemayla devreyi alttaki duruma getirdim. Sanırım tüm korumalar mevcut :) Belki fazladan malzeme de olabilir pek bilemedim ama...
    https://store.donanimhaber.com/4e/f3/a5/4ef3a581321ad4f3677023aefd28c206.jpg
    Ekleme: Dirençleri 10k olarak unutmuşum, neyse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxyzff09 -- 24 Mayıs 2014; 20:18:25 >

ben li-ion pille beslediğim için kondansatör koymadım hocam yaptığım cihazla şimdiye kadar şaj edemediğim cihaz olmadı her telefonda işini görür sanırım ama dediğim gibi 7805 i iyi soğut 12v akü bağlıyorsun çok ısınır ufak fanlı bir alüminyum soğutucu görmüştüm bir ara bulabilirsen öyle bir soğutucu bulamazsan büyükçe bir soğutucu bağla hocam bir de soğutucuyla 7805 arasına termal macun sürmeyi ve soğutucunun vidasını iyice sıkmayı unutmayalım ve dişi usbnin şasesine de 7805 in toprak ucundan bir topraklama yaparsanız usb şasesinden toprak isteyen cihazlarda da işinizi görür

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaylakmühendis -- 24 Mayıs 2014; 20:34:27 >
  • Şimdi tekrar düşündüm de; bağlamayı planladığım akü minimum 7 amper olacak. Hatta 9 düşünüyorum. E 1 amper çıkış alacağıma göre geri kalan 8'i devrede kaybolacak. Böyle bir akım da ciddi ısıtır entegreyi. Anlayamadığım bu powerbanklar nasıl fansız çalışıyor yahu. Adamlar 5 amper powerbankı 4 tarafı kapalı kutuda satıyor. Yanlış bir şeyler var bizde ama bulamıyorum. Sonuç itibariyle onlarda da muhtemelen 12 voltluk bir pilden regüle ediliyor. Ne yapsam bilemedim.
    genelde 3.7v li-ion veya li-po pilleri step up devreleriyle 5v yapıyor ona rağmen ısınma oluyor bu yüzden ısınma olduğu için kalitelisi alınması tavsiye ediliyor yurt dışından alış veris imkanın varsa step up devreleri satılıyor e-bay da 3.7v li-ion pili bağlarsın ona kullanırsın pilleri şarj etmek için de micro usb 5v girişli li-ion şarj devreleri var onlardan kullanabilirsin tabi sana kalmış
  • çaylakmühendis Ç kullanıcısına yanıt
    Valla step up lar hiç aklıma gelmemişti. Ama birden fazla şarj için li-ion pilleri gene paralel bağlayıp akım arttırmak gerekecek. Akım artınca gene ısınma çıkacak...
    Neyse teşekkürler fikirler için. Sağlıklı bir şey yapmak bana göre değil sanırım. Teşekkürler tekrar.
    https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=92283028&p=1#92288532 bu konuya bir bak resimli anlatım yaptım ve orda göstermelik 9v pil kullandım normalde seri ve paralel bağlı 18650 li-ion 3,7v 2400 mAh pillerle 7,4v 4400 mAh elde ettim büyükçe bir soğutucu kullandım affedilir düzeye indirdim ısınmayı konuya bir göz at derim vazgeçme hemen ben kaç ay uğraştım stabil çalışan devre yapabilmek için ama sen bilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaylakmühendis -- 24 Mayıs 2014; 22:33:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu inceledim, pratik güzel olmuş. Az önceki tavsiyen üzerine step up devresi satın aldım. Açıkçası elim pek yatkın değildir pratiğe o yüzden hazır aldım. (Utanmalıyım. 4 yıl meslek lisesi,2 yıl myo okudum. Şimdi de mühendislik okuyorum :D) Her neyse aldığım devre BU

Devre geldiğinde GP' nin recyko denilen şarjlı pillerinden satın alacağım. Aklımda 6 tane alıp 3'er seri yapıp diğer 3' lü seriye paralel yapmak var.(30 TL gibi bir şey. Ya da daha uygun bir şeyler alırım önce) Yani 3,6 volt 4 A akım verecek bakalım sözde. Verim sağlarsa seri pil ekleyip voltajı arttırabilirim. Çünkü gerilim 2,5 civarına yaklaştığında devre çalışmayacak. Ya da doğrudan 2 tane li-ion 3.7 voltluk pillerden alırım. Bakalım...

Eklemek istediğin bir şey varsa sevinirim, fikirlerin güzel.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxyzff09 -- 24 Mayıs 2014; 23:33:35 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.