Şimdi Ara

Cep Telefonu Çalınması-Neler Yapmalıyım?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba, öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim. Cep telefonu çalınmasıyla ilgili site içinde arama yaptım ancak bir sonuç bulamadım.

    10 gün önce aldığım(faturası ve IMEI nosu kayıtlı) cep telefonum dün çalındı. Telefon ve telefondaki hat(GSMobile) benim üzerime kayıtlı ancak telefonu anneme doğumgünü hediyesi olarak almıştım. Annem pazara gittiğinde telefon çalınmış.

    GSMobile müşteri hizmetlerini arayarak hattı bloke ettirdim. Ancak sonrasında neler yapmam gerektiğini bilmiyorum. Faturası yanımda. Başka sitelerde, Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe yazmam gerektiği söylendi, ancak iş durumu nedeniyle dışarı çıkamıyorum. Dilekçe Fax ile iletilebiliyor mu?

    Konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
    Yardımcı olanlara şimdiden çok teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ILoveYouHagi -- 28 Nisan 2011; 8:54:56 >







  • KAYIP/ÇALINTI İHBARI

    Cihazımı kaybettim/çaldırdım. Ne yapmalıyım?



    5809 sayılı Kanunun 58 inci maddesinde “Kurum sistemine kayıtlı olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için öncelikle bilgi ve ihbar merkezine başvururlar.” ve Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmeliğin 11 nci maddesinin 1 inci fıkrasında “Cihazları beyaz listede yer alan kullanıcılar çalınma, yağmalanma, kaybolma veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elden çıkma durumlarında cihazlarının elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için telefon yolu ile ihbarda bulunur” hükümleri yer almaktadır.



    Söz konusu mevzuat hükümleri çerçevesinde Bilgi ve İhbar Merkezi’nin telefon ile aranması ve verilen bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşme şebekesinden hizmet alması engellenmektedir.



    Bilgi ve İhbar Merkezi’ne nasıl ulaşırım?



    31 Ocak 2006 tarihinde faaliyete geçen Bilgi ve İhbar Merkezi Çağrı Merkezi’ne Türkiye’nin her yerinden 444 9 777 - 0312 232 23 23 numaralı telefonu aramak sureti ile 7/24 ulaşılabilmektedir.



    Kayıp/çalıntı ihbarı nasıl gerçekleşir?



    Kayıp/çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için hat sahibi olan kişinin telefon ile ihbarda bulunması gerekmektedir. İhbar sırasında kişinin vermiş olduğu bilgiler doğrulanmak üzere ilgili GSM İşletmecisine iletilmekte ve kişinin verdiği bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşmeye kapatılması işlemi gerçekleşmektedir.



    Savcılık ve mahkeme kararı ile kapatılan ya da Bilgi ve İhbar Merkezi’ne yapılan kayıp/çalıntı ihbarları doğrultusunda kapatılan cihazlara ilgili GSM işletmecisi tarafından “YASAL UYARI <imei> IMEI numaralı cihaz ÇALINTI’dır. En yakın kolluk kuvvetine teslim ediniz” içeriğinde mesaj gönderilmektedir.



    İhbarın onaylandığını nasıl anlarım?



    İhbarda bulunulduktan sonra cihaza ait IMEI numarası “http://www.mckstk.gov.tr/node/56” adresinden sorgulandığında “çalıntı ihbarı yapılmış cihaz” olarak görülmektedir. İhbar doğrulandıktan sonra yapılan sorgulamada söz konusu ifade “çalıntı cihaz” ibaresine dönüşmektedir.



    İhbarı doğrulanmayan kişilere kısa mesaj (SMS) gönderilmesi sureti ile bilgi verilmektedir. Ayrıca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Bilgi ve İhbar Merkezi’nin aranması suretiyle de ihbar sonucu öğrenilebilmektedir.



    Kayıp/çalıntı cihazımın bulunmasını istiyorum. Ne yapmalıyım?



    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu; cihazı çalınan, yağmalanan, her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan veya cihazını kaybeden kişilerin başvurusu üzerine cihazın elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesine veya açılmasına yetkili kılınmıştır.



    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun çalınan, gasp edilen veya kaybedilen telefonları bulmak ve ilgili kişiye teslim etmek gibi görevleri bulunmamaktadır.



    Satış yaptığım dükkanımdan kullanılmamış cihazlarımı çaldılar. Çalan kişilerin satmasını ya da kullanmasını engellemek için ne yapmalıyım?



    Kullanılmamış (sıfır) cihazların ihbarı evrak yolu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na yapılmaktadır. İhbarda bulunabilmek için firma yetkilisinin kimlik bilgileri, firmanın vergi levhası fotokopisi, çalınan cihazlara ait fatura nüshaları, kolluk kuvveti tutanağı belgelerinin bir dilekçe ekinde sunulması gerekmektedir.



    Sisteme girilen ihbar neticesinde cihazların bloke işlemi gerçekleşmekte ve IMEI numarası sorgulamalarında “çalıntı cihaz” ibaresi yer aldığı için söz konusu cihazların satılması ve kullanılması engellenmektedir.



    Kayıp/çalıntı ihbarında bulunduğum cihazımı buldum. Tekrar haberleşmeye açılmasını nasıl sağlarım?



    Yapılan kayıp ve çalıntı ihbarı ancak ihbarda bulunulan yöntem ile iptal edilebilmektedir. Savcılık talimatı ile haberleşmeye kapatılmış olan cihaz Savcılık talimatı olmaksızın açılmamaktadır. Telefon ile alınmış bir ihbar sonucu kapatılan cihaz; ihbarda bulunan kişinin araması ve kimlik bilgilerinin doğrulanması halinde haberleşmeye açılmaktadır.



    YURT DIŞINDAN GETİRİLEN CİHAZLAR



    Yurt dışından gelen cihazımı Türkiye’de nasıl kullanabilirim?



    5809 sayılı Kanunun “İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler.” hükmü uyarınca cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları gerekmektedir.



    Kayıt işlemini nerede yaptırabilirim?



    Cihaz kayıt işlemini GSM işletmecilerinin Abone Kayıt Merkezlerinde yaptırabilirsiniz.


    (TURKCELL , VODAFONE, AVEA)



    Kayıt işlemini nasıl yaptırabilirim ve gerekli belgeler nelerdir?



    Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile yapılan ve 01.02.2008 tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemeye göre bir kişiye yurtdışından 2 takvim yılında 1 adet cep telefonu getirebilme hakkı tanınmış, yolcunun yurda giriş yaptığı tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde cep telefonunun kayıt altına alınması zorunluluğu getirilmiştir.



    1 ay olarak verilen süre sistem tarafından kontrol edildiğinden bir aylık süre zarfında işlem yaptırılmadığı takdirde IMEI kayıt işlemi yapılamamaktadır.



    Bu çerçevede, 01.02.2008 tarihinden sonra yurda giriş yapan TC uyruklu vatandaşların cihaz kayıt işlemi için; pasaport türünün, yurda giriş/çıkış damgalarının, resminin ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların birer fotokopisi, üzerinde cihaz IMEI numarasının bulunduğu dilekçe ve pasaportunun aslı ile birlikte en geç bir ay içerisinde Abone Kayıt Merkezlerine başvurması gerekmektedir.



    Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderilmektedir.



    Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezine başvuruda bulundum. İşlemlerimin tamamlandığını nasıl anlarım?



    Cihaza ilişkin olarak sunulan belgelerde ve cihazın elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmaması halinde cihaza ilişkin bilgiler eş zamanlı olarak Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) girilmekte ve cihazın IMEI numarası kayıt altına alınmaktadır.



    İşlemi tamamlanan cihaz “(http://www.mckstk.gov.tr/node/56)” internet adresinde “kayıtlı cihaz” olarak görünmektedir.



    Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezi’ne başvuruda bulunmuştum. Ancak cihazıma yasal uyarı mesajı geldi ve cihazım haberleşmeye kapandı. Ne yapabilirim?



    GSM İşletmecilerinin Abone Kayıt Merkezleri tarafından alınan kayıtlar elektronik ortamda ve belge olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na iletilmektedir. Elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmayan bütün başvurular, kişilerin mağdur olmamasını teminen eş zamanlı olarak Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) aktarılmaktadır. Daha sonra yapılan incelemede belgelerinde eksiklik ya da yanlışlık olan cihazlara ait IMEI numaraları tekrar kayıt dışına çıkarılmaktadır. Bu nedenle verilen evrakların abone kayıt merkezlerine eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir.



    Yurt dışından getirilen ve gümrük işlemleri yapılan her cihaz kayıt altına alınır mı?



    Yurt dışından getirilmiş olmakla birlikte elektronik kimlik bilgisinin değiştirilmiş olduğu tespit edilen ya da elektronik kimlik bilgisinde sorun olduğu tespit edilen cihazlar kayıt altına alınmamaktadır.



    Posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazımı kayıt altına aldırabilir miyim ?



    Yurt dışından bireysel ithalat yolu ile getirilen cihazlar Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün düzenlemeleri doğrultusunda kayıt altına alınmakta olup; posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazlar kayıt altına alınmamaktadır.



    Yurt dışından gelirken iki adet cihaz aldım. Kayıt işlemi yaptırabilir miyim?.



    Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren iki takvim yılı içerisinde bir adet cep telefonunun yurda getirilebileceği belirlenmiştir.



    Bu çerçevede, 01.02.2008 tarihinden itibaren iki takvim yılı içinde aynı kişi adına birden fazla cihaz kayıt işlemi yapılmasının önüne geçmek üzere Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nde gerekli önlemler alınmıştır.



    Kısa sürede Türkiye’de kalacak olanların cihazlarını kayıt altına aldırmaları gerekiyor mu?



    Geçici süreyle Türkiye’de bulunan kişilerin (turist, gurbetçi vatandaşlar ve benzeri); ülkemizde faaliyet gösteren herhangi bir GSM işletmecisi ile abonelik sözleşmesi yapmaları durumunda; işletmeci tarafından kişilerin cihazlarına ait IMEI numarası ve sözleşme yapılan cep telefonu numarası Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne girilmek suretiyle eşleştirilmekte ve ilgili IMEI numarası sadece ilgili telefon numarası ile kullanıma açılmaktadır.



    Eşleştirme işlemi için pasaport ve abonelik sözleşmesi ile Abone Kayıt Merkezlerine başvurulması gerekmektedir.



    Yabancı uyruklu kişilere ait cihazlar kayıt altına alınabilir mi?



    Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden;



    Diplomat ve askeri personelin pasaport veya kimlik belgesini,

    Öğrencilerin; öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci olduklarına dair belgeyi,

    İkamet eden diğerlerinin ise; ikamet belgesini



    pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.



    Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na gönderilmektedir.

    Kaynak :http://www.tk.gov.tr/tuketici/sorulanlar/sorulanlar.htm#elektronik1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prens -- 28 Nisan 2011; 8:58:44 >




  • Konuyu "Konu Dışı Özel" bölümüne taşıdım, burada ciddi cevaplar alabilirsiniz.

    Sıcak Fırsatlarda genel olarak indirim konuları paylaşılıyor, bundan sonra dikkat ederseniz sevinirim.

    İyi forumlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Flara

    Konuyu "Konu Dışı Özel" bölümüne taşıdım, burada ciddi cevaplar alabilirsiniz.

    Sıcak Fırsatlarda genel olarak indirim konuları paylaşılıyor, bundan sonra dikkat ederseniz sevinirim.

    İyi forumlar.


    Teşekkür ederim.
  • Konu hakkında kimsenin bilgisi yok galiba:S
  • Emin ol bulamazsın unut yani bı düşün ne kadar imkansız olduğunu
  • dilekçe il başvuruldugu taktirde yogunluga göre degişen sürelerde kesin sonuç çıkması ihtimaldir. ben2/3 ay sonrasında çalınan siemens c55 tlf umu geri alabilmiştim. yıllar önce.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cep telefonu önerisi
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bugün Cumhuriyet Savcılığına başvurdum, dilekçemi verdim. Gerisi Allah'a kalmış..
  • Telefon hala bulunamadı. Yenisini aldım.
    Telefonu çalan değerli şahsiyeti önce vicdanıyla baş başa bırakıp, sonra da Allah'a havale ediyorum.
  • ben de kaybetmiştim bir keresinde. fetih paşa korusunda masada unutmuşum sonra numaramı arayıp almıştık ordaki görevlilerden.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.