Şimdi Ara

ÇEMBERSEL HAREKETTEKI NET KUVVET YARDIM LUTFEN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
2
Favori
7.592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • çembersel harekette net kuvvet her zaman merekze dogrudur ve Fmerkezcile eşittir diyoruz ancak şekilde B ve E noktalarinda net kuvvetin merekeze dogru olma imkani yok ip sola agirlik asagi kuvvet olusturuyor baska da kuvvet yok yanlis mi dusunuyorum
    ÇEMBERSEL HAREKETTEKI NET KUVVET YARDIM LUTFEN

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Çembersel Harekette Net Kuvvet

Bir cisim çembersel bir yolda hareket ettiğinde, üzerinde iki tür kuvvet etki eder:

• Merkezcil Kuvvet (Fc): Cismi çembersel yol boyunca merkeze doğru çeken kuvvettir.
    • Teğetsel Kuvvet (Ft): Cismi çembersel yol boyunca ileriye doğru iten kuvvettir.

Çembersel harekette net kuvvet, merkezcil kuvvet ve teğetsel kuvvet arasındaki vektörel farktır. Düzgün çembersel harekette, cismin sürati sabit olduğu için teğetsel kuvvet sıfırdır. Dolayısıyla, düzgün çembersel harekette net kuvvet sıfırdır.

Ancak, düzensiz çembersel harekette (yani cismin süratinin değiştiği durumda), teğetsel kuvvet sıfır değildir ve net kuvvet de sıfır olmaz. Merkezcil kuvvetin yanı sıra, cismi hızlandırmak veya yavaşlatmak için bir teğetsel kuvvet de gereklidir.

Özetle, düzgün çembersel harekette net kuvvet sıfırdır. Ancak düzensiz çembersel harekette net kuvvet sıfır değildir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • up

• Hocam bildiğim kadarıyla anlatayım ama emin değilim. Birincisi merkezcil kuvvet demek cisme etki eden kuvvetlerin merkeze doğru olan bileşenlerinin toplamı demek.
    Net kuvvet ile merkezcil kuvvet aynı olmak zorunda değil. Cisim örneğin C Noktasına geldiği zaman Merkeze doğru olan kuvvetlerin bileşkesi Tc-G.cosß oluyor ama bir de G.sinß diye bir bileşen var bu da cismin o yönde hızlanmasını sağlıyor yani bu hareket çembersel bir hareket ama düzgün değil. Yer çekiminin bileşkesi cismi hızlandırıyor veya yavaşlatıyor.
    Düşey düzlemde bu şekilde "düzgün" çembersel hareket yaptırılabilir mi bilmiyorum. Ertan hoca cevaplasa daha iyi olur.
  • dostum doğru sölüyosun ama müfredatımızda yok bu o yüzden mebin kitabındaki kabul ediyoruz. merkezkaç ile ilgili herhangi bişi gördün mü doğru bile gelse yanlış demek zorundasın. aynı durum m.c^2 de de var kütle hep korunur diyoruz ama korunmadığı biliniyor
  • Çembersel harekette net kuvvet her zaman merkeze doğru değildir. Net kuvvetin merkeze doğru olan bileşenine merkezcil kuvvet ismi veriyoruz.

Düzgün dairesel harekette net kuvvet daima merkeze doğru olmalıdır. Yani merkeze doğru olmayan, çembere teğet olan bir kuvvet bileşeni varsa zaten "düzgün" çembersel hareket olmaz. Sürat büyüklüğü bu teğet kuvvetin yarattığı teğet ivme tarafından değişir.

Bunun bir örneği düşey düzlemde yapılan enerji korunumlu çembersel harekette görüyruz. (Roller coaster problemi gibi)

Burada cismin hem sürati değişiyor hem de cisim merkeze doğru ivmeleniyor. Mesela senin şeklinde E noktasında, ağırlık cismin süratinin azalmasına neden oluyor. T ip gerilmesi ise cismin dairesel yörüngede kalmasını sağlıyor. T'nin o andaki değeri mv^2/r kadar olmak zorunda. Fakat diğer kuvvet her değeri alabilir.

O yüzden soru çözerken merkezcil kuvvetin hesabından gitmeyi tercih ediyoruz. Ne olduğu konusunda en iyi fikir sahibi olduğumuz şey o. Daha sonra problemin geri kalanını buna göre çözüyoruz.

MEB kitabından bu olayla ilgili bir hata vardı hatta, şimdi hatırlamıyorum neydi. Bizim dersleri izleyen arkadaşlar söyleyebilir. Sadece bir ip kullanarak bir cisme düşeyde "düzgün" çembersel hareket yaptırmazsınız. Sürat değerini koruyamazsınız. Sert bir çubuk olursa bu münkün olur.

• ertansinansahin kullanıcısına yanıt
    Hocam açısal momentum ve kepler ile ilgili çalışırken kendime garip ama kullanışlı bir formül elde ettim mesaj atsam inceleme fırsatınız olur mu?

• MKILIÇ kullanıcısına yanıt
    Eline sağlık böyle şeylerle ilgilenmen güzel. L=mvr için zaten v'nin 1/kökr olarak gittiğini biliyoruz. Bu yüzden L~kök r diyebiliriz.

Hatta daha fazlasını şöyle ifade edelim. Aynı problem bohr atom modeli için de yazılabilir. Kütleçekim ve coulomb kuvveti aynı 1/r^2 karakteristiğinde.

L=nh/2pi L=mvr yine. Biz r=a0*n^2 diyebiliyoruz. yani n kök r ile orantılı. Buradan da L~kök r gelecektir.

Bunlara hakim olan birisi bu konudan gelecek her soruyu (yorum, işlem, kavram yanılgısı) tokatlar :D
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Teşekkür ederim hocam bugün denemede karşıma çıktı vaktim varken biraz kurcaladım böyle oldu. Fizikte 12 kısmı sıkıntıydı başı derslerinizden son kısmı da youtubedeki videolarınızdan hallettim. 14te14 yapmak hedefim :D
    Hocam peki serbest cisim diyagramında merkezcil kuvveti hiçbir zaman göstermiyormuyuz ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Anladım hocam teşekkürler

hocam düzgün çembersel harekette kuvvet tork etkisi yaratmadığı için net kuvvetin etkisinde değildir diyebilir miyiz ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.