Şimdi Ara

Çelik karartma zehirli mi ? Namlu boyası, cold bluing ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çelik ayna gibi parlak renktedir zımparalandığında, normalde de grimsi ama yine de parlak bir renktedir. Taa ki paslanıp da kırmızımsı topraksı pas tabakasıyla kaplanana kadar. Paslanma malum git gide metalin derinliğine işler. Bazı malzemelerde paslanarak çürüyüp gitmemesi istenirken bazı ürünlerde pasın esamesinin okunmaması yani mevzu bile olmaması çeliğin parlak renginin hiç değişmemesi istenir. Mesela kalın demir ya da çelik, traktör kasası için sağlamlığının gitmemesi istenir. Kalın malzeme kolay kolay çürümez. Ama mutfak bıçağı gibi görüntüsünün önemsendiği ve daha önemlisi, yiyeceklerimize karışma riski olan ve hayati tehlike oluşturan pasın hiç başlamaması istenir. Bu sebeple mutfak bıçaklarının paslanmaz çelikten üretildiği bilinir. Ancak amaca yönelik farklı bıçak ihtiyaçları olmakta, paslanmaz çelikten daha sert başka çelikle bulunmakta ve bazı sanayi artığı çelikler paslanmaz olmadığı halde bıçak olarak değerlendirilmekte ama paslanması da istenmemekte.


    Bıçakların, çeliklerin paslanmaması için neler yapılabilir?

    Kızdırılıp yağa daldırılır. Kara yağ denen motor yağlarının artıkları ucuz olduğundan bu işte kullanılır. Yemek yağları -ayçiçek yağı vb- daha temizdir. Buna hot bluing, sıcak karartma denir. Başka isimleri de vardır belki takip edenler ekleyebilir konuya. Sıcak işlemde metal kızaracak kadar ısıtılmalıdır bu yüzden sertlik özellikleri tehlikeye girer. AYrıca üzerinde metal harici olan her ne varsa sıcaklıktan etkilenip bozulabilir. plastik, ağaç, boya vb.


    Sirkeyi kaynatıp bıçağı boş kap içinde bu sirke içinde (kabın altı yanmıyorken sirke sadece ocakta kaynatılmış ve soğuyorken) 15 dakika beklettikten sonra soğuk suda durularken aynı sirkeyi tekrar kaynatıp bıçağı silip tekrar ayni sirkede 15 dakika bekletip sonra bıçağı soğuk suda durularken 1 sefer daha bu işlemi takrar ederek git gide metal yüzeyinin kararmasının sağlanmasını "patina işlemi" diye anlatmaktaydı bir youtuber.


    Bunların yanında cold bluing diye bilinen ve soğuk karartma denilen bir sıvının direk metal yüzeyine fırçalanıp metali karartması yöntemi var. Namlu boyası diye tabir ediliyor ancak boya gibi bir kalınlık ve ayrı bir tabaka yok.


    youtube
    Gun blue or blued steel can refer to a lot of different steel coatings used to protect metal from corrosion, like Black Oxide. What if they are on cutlery li...
    https://www.youtube.com/watch?t=1&v=o0tvpiQKxAE&feature=youtu.be

    Yukarıdaki videoda bu cold bluing-soğuk karartma yönteminin selenyum içerdiği ve selenyumun zehirli oluşundan dolayı mutfak bıçaklarında bir tehlike oluşturma ihtimali ele alınmış Videoyu haksız bulmaktayım ama kendince bir araştırma ve tartışılması lazım.

    Videoda 500 u-gram(mkrogram) selenyumun (elenyumoksit) 1 litrede zehirli olduğu bilgisini bir kaynaktan almış ve insan vücudundaki kanın 5 litre olduğundan 5*400 = 2000 u-gram(mikrogram) yani 2 miligram selenyumun insanı zehirleyeceği kabul edilmiş. kendisi de işin ayrıntılarından bahsetmekte. Mesela kan hacmince bu değer zehirli kabul edilebilse de diğer organlar için vaziyet nedir? Ayrıca zehirlemediği halde nelere sebep olabilir?

    Selenyumoksit yoğunluğunun 3.95 g/cm^3 olduğunu yani suyun 4 misli olduğu bilgisini bir kaynaktan almış olarak garip bir hesapla bıçak yüzeyindeki ne kadar alanın zehirlemeye sebep olduğunu ortaya koyuyor. Pek tabi bıçak yüzeyindeki selenyum oksit zaten metalin kendisiyle tümlşik, bu oksit o yüzeyden çıkmıyor ama temas ede ede çıksa mesela... Şimdi o hesabın aslını yaparak biz de ortaya koyalım ne kadar alan selenyum zehirli.

    Selenyumoksit tabakasının kalınlığının, 2.5u-metre(mikrometre) diyor. Zehirleme sebebi olan 2mg=2000u-gram ne kadar alan selenyumoksitli kaplamadan ortaya çıkar?

    Zehirleyici Hacim = 2000u-gram/3.95g/cm^3 = 0,000506cm^3

    2,5 u-metre = 0,0000025metre = 0,00025cm

    Zehirlemeye yeterlii maddenin bulunduğu alan = 0,000506cm^3/0,00025cm= 2,04cm^2


    Değerler mikrometre yani metrenin milyonda biri olaarak hesaplanırken hiçkimse 2 santimetrekare gibi parmak büyüklüğünde bir yer beklemiyordu değil mi? Bıçak üzerindeki 2 santimetrekarelik alanda bulunan soğuk karartma cold bluing yöntemiyleoluşturulmuş paslanmaya dirençli siyah renkli tabaka insanı zehirlemeye yeterli...


    Videoda aynı değeri daha garip bir yoldan bulmuş ama buna rağmen güvenli diyor zehirenmeye karşı. Bıçak üzerindeki sadece 2 cm^2 alandaki bu tabaka zehirlemeye yeterliyken bıçağın (şef bıçağı) 60cm^2lik alanlı iki yüzü yani 120cm^2'lik alanının komple güvenli olduğunu söylüyor. Sadece gıdada kullanılmasına hem de...


    Sadece 2 cm^2'si zehiirlemeye yeterli olan tabakanın 120 cm^2'si güvenilir olabilir mi? Azı zehirlerken çoğu mu faydalı?

    Videoda bu tabakanın kalkmadığı, gıdaya karışabilecek olan miktarın çok az olduğunu iddia ederek güvenli diye anlatıyor. İyi ama işin içinde sadece zehirlenme yok ki? Her organın farklı zehirlenme özelliği olabilr ve hesaplanan değerden çoook daha az miktar ile zehirlenecek vücud kısımları olabilir? Ya da zehirlemez ama kötü tesir eder? İleriye yönelik birikir? BU zehir birikir ve devamlı aynı bıçağın kullanılmasıyla sonuç neye varır? Dahası ise bu yöntem güvenilir sayılıp her bıçağa uygulandığında mutfakta gıda için kullanılan tüm bıçaklar bu zarralı-zehirli maddeyi yayar hale gelmeyecek mi?

    Bıçak masatlandığında, bilevlendiğinde, diğer sert mutfak unsurlarına çarptığında sürtündüğünde çıkan ve gözle görülmeyen zehirleyici miktarı ne olacak? Zaten tek masatlama ile 2 cm^2den fazla alan taranmış olablir?


    Değerli fikirlerinizi bekleriz. Paslanmayı engellemek için sağlıklı yöntemler ve bu soğuk karartmanın sağlığa etkisi hakkında. Başka hangi malzemelerle soğuk karartma yapılabilir? Selenyum ve selenyum oksit nereden çıktı?








  • Black oxidizing, blackening (magnetide) denen işlem aslında yine demiri paslandırma işlemidir bir kaplama değildir.

    Demir kırmızı pas yaptığında dediğin gibi parçalanabiliyor veya tetanoza sebep olan bakteriler yaşayabiliyor.

    AK47 gibi silahları düşündüğümüzde silahların paslanması oynar mekanizmalarında takılmasına sebep oluyor.

    (Silahlarda bu karartma yansımanın engellenmesi içinde yapılır).

    Araç parçalarıda yine böyle.

    Çözüm ? Black oxidizing.


    Demiri siyah pas ile paslandırırsanız kırmızı pas artık olmayacaktır ve hareketli parçalarda da işe yarayacaktır.

    Gel gelelim, bıçak gibi bileyleme isteyen durumlarda siyah pas bileylenen yerlerden çıkacak alttan yine demir görünecektir.

    Yine bıçağı yıkama sürtme gibi temizlediğinizde yine siyah pas soyulacaktır.

    Çözüm ? Bütün risklere rağmen risketmeyip sıcak karartma yapmak. Ömürlük olmayacaktır.


    Sodyum Hidroksit (NaOH), sodyum nitrat (NaNO3) ve sodyum nitrit (NaNO2) kullanılarak 140 derecede ardışık sıcak oksitleme yaptırmak. İşlemde su yavaş yavaş eklenmelidir. Sıcaklık ve ekleme kontrollü olmalı yoksa buhar patlaması olabilir. 1um katmanınız hayırlı olsun.


    Edit : MIL-DTL-13924 askeri standartlarına bakılabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antor -- 17 Eylül 2022; 23:34:10 >




  • Ağlamıyorum gözüme kaliteli konu kaçtı..
  • Son yıllarda forumda gördüğüm en kaliteli konulardandı. Okurken keyif aldım resmen, @karafetva teşekkür ederim.

  • Var olun forumdaşlar; @Sarper Yasin Mutlubay @pilotaFerrari @Antor

    Sayın Antor;

    Alıntı

    metni:
    siyah pas bileylenen yerlerden çıkacak alttan yine demir görünecektir.... Yine bıçağı yıkama sürtme gibi temizlediğinizde yine siyah pas soyulacaktır.

    siyah pas dediğiniz bluing, metal karartma yönteminin bizzat kendisinin zehirli olduğu ele alınıyor. Yani en üst karartılmış tabakanın yüzeyden kalkıp da metalin paslanıp bu pasın sağlığı bozması değil, yüzeyi temiz gösterip paslanmadan koruyan kararmış tabakanın bizzat kendisinin sağlık sorunu olduğundan. BU tabakanın sadece 2 santimetrekaresinin yani 2 parmak temas alanının zehirlenmeye yeterli olacağından.


    Bıçak çelikleri sert çelik içerikli olduğundan demir kadar çok paslanmaz. Keskin bıçak için paslanmayı göze alıp paslanmaz çelik yerine keskinlik için karbon çeliği malzeme seçen ve bundan yapılmış bıçağı kullanırken kesinlikle ıslak bırakmayan hatta kullanırken kurulayan ustalardan bahsedilir. Yani demir gibi paslanmıyor.


    Kızdırıp yağa sokularak yapılan kaplamanın da sağlığa etkisi var mı incelemek lazım. Ancak üretimi sırasında yağ içinde bıçak sertleştirilebiliyor zaten ve bu bıçak aynı zamanda dış yüzeyi de karartılmış paslanmaya direnç kazanmış oluyor. Ancak konuda basitçe bir sıvıyı hazır bıçağın dış yüzeyine sürerek paslanmanın engellenmesi ele alınıyor. Yani üretilmiş bıçağın. Bitmiş bıçak sertleştirilmiştir ve bunu pastan korumak-karartmak için tekrar kızdırmak sertliğini bozar ayrıca sıcaktan yamulmalara sebep olabilir. Ne kadar kızdırılacağını bilmek ve uygun alet edevatı bulundurmak da cabası. Namlu boyası diye satılan sıvıyı metale sürüp karartma ile paslanmayı engellemek ise çok basit. Ama sağlıklı mı?


    Bu arada konuda sirkeyi peş peşe kaynatıp harici kapta bıçakla birlikte soğutularak yapıldığından bahsettiğim bir kararta yöntemi (patina) de var.





  • Herkese merhaba,


    askerdeyken benim silahım dahil önceki askerlerce matlığı gidip parlayan silahlara fosfatlama işlemi yapılması için pek çok arkadaşın da silahı toplanmıştı. Oradan aklımda kaldı lakin bu fosfatlama gıdada zehirlenme yapar mı soru soruyu doğuruyor ...


    Fosfatlama işlemi öncesi hazırlık, gereken ısı şartları vb. anlatıldığı yazı;



    www.uslularhadde.com
    Çeliklere Fosfat Kaplama Nasıl Yapılır | Uslular Hadde
    https://www.uslularhadde.com/celiklere-fosfat-kaplama-nasil-yapilir
  • Bıçak demişken..;


    Hydraulic Press Channelyoutube
    which is the most durable knife? Cheap or expensive? High carbon steel or stainless steel? We are going to but knifes against each other in our 150 ton hydraulic press to find out! We have also 240 ton force sensor to show how much force can the knifes take. Our second channel https://www.youtube.com/channel/UCveB47lgzZJ1WOf4XYVJNBw https://www.facebook.com/officialhpc/ https://www.instagram.com/hydraulicpresschannel Do not try this at home!! or at any where else!!
    https://www.youtube.com/watch?v=Lj8z8ud8luI&feature=youtu.be
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.