Şimdi Ara

Celal Şengör'ün Ekşi sözlükteki bir kullanıcı için gönderdiği cevap metni.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Zamanında bu kaynakları burada soran olmuştu, merak edenler için de iyi olmuş böyle bir cevap vermesi.

"crimsonturk rumuzlu yazar 16 temmuz 2020 günü ekşi sözlük’te celal şengör başlığı altındaki 485. sahifede hakkımda hakaretamiz sözlerle birlikte benim darwin ve engels’in darwin’is türlerin kökeni adlı eseri hakkında “insanlık için acı bir hiciv” dediğini yazmamın bir yalan olduğunu söyleyerek benim yalan söylediğimi ve akademik ahlaktan yoksun olduğumu yazmıştır.

darwin’in en iyi biyografilerinden biri addedilen aşağıdaki eserin 485. sahifesinde şu ibare yer almaktadır: marx and engels called darwin's origin of species "a bitter satire on mankind” (marx ve engels darwin’in türlerin kökeni’i için “insanlık hakkında acı bir hicviye” demişlerdir). bahsi geçen yerde yazarlar gerekli belgelere de atıf yapmışlardır.

desmond, a. ve moore, j., 1991[1994], darwin—the life of a tormented evolutionist: w. w. norton, new york, xxi+808+[1] ss.

ben 2001’de abd’de yayımlanan aşağıdaki eserimde bu pasaja atıf yaparak gerekli referansı da vermişimdir:

şengör, a. m. c., 2001, ıs the present the key to the past or the past the key to the present? james hutton and adam smith versus abraham gottlob werner and karl marx in ınterpreting history: geological society of america special paper 355, x+51 ss.

fransız tarihçi yves christen, 1981 yılında yayımladığı aşağıdaki eserinde marx ve engels’in darwin’in eserine sempatiyle bakmadıklarını, marx’ın darwin’e bir mektup yazarak das kapital’in birinci cildini ona ithaf etmek istediği iddiasının da gerçek olmadığını belgelemiştir (marx’ın yazıştığı kişi darwin’in damadıydı ki darwin’in bu kişiyi sevmediği de bilinen bir gerçektir).

christen, y., 1981, le grand affrontement marx et darwin: albin michel, paris, 268 pp.

bu konuda şu esere de bkz. gross, p. r. ve levitt, n., 1994, higher superstition—the academic left and ıts quarrels with science: the johns hopkins university press, baltimore, [ii]+314 ss.

crimsonturk rumuzlu kişi benim wikipedia’dan nefret ettiğimi de yazmıştır ki bu da gerçek değildir; hatta tam tersi varittir. şu anda abd’de baskıda olan bir kitabımda wikipedia’nın bana ne kadar faydalı olduğunu yazdım.

dolayısıyla crimsonturk rumuzlu kişi şahsıma ortada hiçbir neden yokken hakaret etmekle kalmamış aynı zamanda anlaşılması güç nedenlerle iftira atmıştır."

https://eksisozluk.com/entry/110328533

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HIGHER -- 18 Temmuz 2020; 17:20:8 >

• Belli ki 2-3 felsefe kitabı okuyup, 3-5 video izleyip kendini allâme i cihan oldu sanan bir ekşi sözlük yazarı. Bu işe yıllarını vermiş bir adama hem de dünyada saygı duyulan bir bilim adamına posta koyar gibi entry girmiş bir de.
    Celâl Hocaya helal olsun. Adam tenezzül edip cevap vermiş.
  • Keşke sözlük hesabını aktif bir şekilde kullansa.
  • Marx'ın Darwin'in eserine "bu acı bir hicviyedir" demesi zaten çok muhtemel. Marx'ın müktesebatı ve fikriyatıyla uyuşur açıkçası bu cümle. Kendisi Marxism'i deterministik modeller ve teoriler üzerine inşa ederken Darwin'in çağının doğa bilimlerinde çığır açan bir eserde "tesadüf" demesi neden bu cümlenin Marx'a ait olabileceğini açıkça gösteriyor. Şengör bu noktada haklı. Açıkçası ekşideki bir entry'e cevap verip kaynak göstererek bu durumun üzerindeki bulanıklığı kaldırması da gayet güzel bir hareket.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FC75F27A3

Keşke sözlük hesabını aktif bir şekilde kullansa.
    Celal Şengör bir cevap mesajı daha göndermiş Ekşi sözlüğe.

"'crimsonturk rumuzlu kişi gene marx'a ait ilk elden bilgileri okumamakla beni suçlayarak iftira atmıştır. marx'ın ilk notumda belirttiğim tenkidi cımbızlanmamıştır. bahsettiğim esere bakarsa kaynakları bulup okur. burada bir örnek daha vereyim. marx 7 ağustos 1866 tarihinde engels'e londra'dan yazdığı bir mektupta darwin'in evrimi şansa bırakmasını eleştirerek ondan daha iyi bir teori gördüğünü yazıyor:

p. trémaux, origine et transformations de l'homme et des autres êtres. paris 1865 gerekli notları alır almaz sana göndereceğim (ama geri almak şartıyla, çünkü kitap benim malım değil) çok önemli bir eser. dikkatimi çeken bütün kusurlarına rağmen darwin’e nazaran önemli bir gelişme. iki önemli tema: farkı yaratan çaprazlama değil, türün tipinin birliği. yerin formasyonları farkı yaratıyor (hepsini kendi başlarına değil, ama esas olarak). darwin’in şansa bıraktığı gelişme burada dünyanın evrimsel d nemlerine bağlanıyor (marx, k., 1866, marx, k., 1866[1965], marx an engels in manchester, şurada tekrar basılmıştır: karl marx friedrich engels werke, c. 31, ınstitut für marxismus-leninismus beim zk der sed, dietz verlag, berlin, ss. 247-249.

burada bahsi geçen pierre trémaux ne biyologdur ne de jeolog. kendisi mimar ve sanat tarihçisidir. kitabının hiçbir bilimsel değeri yoktur ve çoktan unutulup gitmiştir (bu arada wikipedia'da kendisinin evrim çalışmaları hakkında verilen bilgi yanlıştır: trémaux kitabını yazarken duraklamalı evrim fikri dana tarafından yayımlanalı iki sene olmuştu!). burada marx'ın kendi fikirlerine uyduğu için darwin'i eleştiren en zırva kaynakları bile methettiği görülmektedir. engels de ölümünden sonra yayımlanan dialektik der natur'da bugün jeolojinin en temel eserlerinden addedilen lyell'in principles of geology'sini tarihsel materyalizme ters düştüğü için eleştirmişti. hem marx hem engel s doğa bilimleri konularında zamanlarının bilgile rini bile anlayabilecek bir temele sahip değillerdi. engels sadece lise mezunuydu; marx ise bir klasikçiydi.

crimsonturk rumuzuyla yazan kişi, ona buna saldırmadan önce marx ve bilim tarihi hakkındaki literatürü yüzeysel ikinci kaynaklardan değil, adam gibi ilksel kaynaklardan öğrense iyi eder. hem sağ hem de sol literatür onun okuduğu türden masallarla doludur.'"
    ekşi sözlük
    celal şengör
    https://eksisozluk.com/entry/110453850

• Hocaya daha da saygı duydum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Celal Şengör Ekşi sözlüğe bayağı sarmış gibi, bir metin daha göndermiş.

"marx ve engels evrim fikrine karşı değillerdir. evrim için anaksimander’den beri tonla teori üretilmiştir. kendileri de bir evrim teorisi öne sürmüşlerdir. karşı oldukları darwin’in teorisidir, sebebi de tarihi gelişmeyi darwin’in tesadüfe bırakmasıdır. marx ve engels tarihin kendi yasaları olduğunu sanıyorlardı. bu da zamanlarının doğa bilimlerini hiç anlamadıklarını gösteriyor. crimsonturk rumuzlu kişi bana bir sürü garip motif atfediyor - marx karşıtı diyor, panikledi diyor. bu tür zırvalıklara girmek istemiyorum. yalnız abd’deki kitabımın en az 7 baskı yaptığını söyleyeyim. kendisi bunu gsa’den teyid edebilir. yalnız alman komünist partisinin o meşhur yayın serisini niye ingilizce olarak alıntılıyor, işte onu anlayamadım. marx’ı anlamak isteyen onu ana dilinden okumalıdır. "
    ekşi sözlük
    celal şengör
    https://eksisozluk.com/entry/110494517

Bu arada bir yayında Marx'ın İngilizce çevirisinin çok kötü olduğunu söylemişti çok daha önce, hatta Marx'ın Almancası da kötüdür demişti ama anlamak isteyen Almanca okusun demişti.

• Belli ki 2-3 felsefe kitabı okuyup, 3-5 video izleyip kendini allâme i cihan oldu sanan bir ekşi sözlük yazarı. Bu işe yıllarını vermiş bir adama hem de dünyada saygı duyulan bir bilim adamına posta koyar gibi entry girmiş bir de.
    Celâl Hocaya helal olsun. Adam tenezzül edip cevap vermiş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yaşayan devrin üstad. İyi ki varsın Celal Şengör. 🖤

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.