merhaba arkadaslar ben pic programlamaya yeni başladım lcd uygulamasını yapıyordum ama çalıştıramadım ve foruma konu açtım.kullanıcılardan birisi bana lcd kodları yazmış ben o kodları açtım ve hiçbir şey yapmadan f9 ile derledim.ama çalışan uygulama çalışmamaya başladı.nedenini ve çözümünü sizlerden bekliyorum sağolun teşekkürler
Programi ben yazdım.ayni konu altından devam edebilirdin neyse.derlerken uyarı kısminda ne yaziyor?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
öncelikle o kodları yazdığın için teşekkür ederim.Senin upload ettiğin dosyanın içindeki hexi direkt isise atıyorum çalışıyor.ama senin yazdığın .c uzantılı dosyayı hiçbir şey yapmadan compile edince çıkan hexi isise yolluyorum ama ne yazık ki lcd den yazıyı alamıyorum.kullandığım şemalar aynı ikisinde de aldığım uyarı ise aynen şu şekilde:
diye bir uyarı alıyorum yardımlarınızı ve çözümlerinizi bekliyorum.Teşekkürler
"compile" değil de "build all" ile derleyin. Sorun devam ederse PIC C Compiler versiyonunu kontrol edin bir ve kütüphanelerini kontrol edin, fakat sorun dedigim gibi compile degil de build all dene düzelecektir.
öncelikle cevapların için teşekkür ederim ama build all ile olmadı build all dedim ve hex dosyası falan çıkmadı çıkanlar sadece oluşturduğum .c dosyası ve .bak dosyası .bak dosyasının içi boş şimdi ccs c yi güncelleyeceğim birde azı sorularım olacak
set_tris_a(0b00101000); bu kod ne anlama gelmekte
birde mesela set_tris_b(0x00);ile set_tris_a(0x01);in farkları neler yani kısacası (0x01)ile(0x00)ın farkları nelerdir cevaplarını bekliyorum ve benle ilgilendiğin için teşekkürler.
usta çok saol programın üst sürümünü indirdim ve kurdum sayende artık o sorunlarım yok çok saol birde üstteki sorularımı cevaplandırırsan sevinirim ,teşekkürler.
Şuan fazla zamanım yok ondan dolayı gecenler de bir arkadaşa yardım ederken yazdıgım kısmı kopyala yapıştır yapıyorum. Sorunun cevabı aşagıda.
-------------------
0x00 hexadecimal bir sayıdır. Bunu binary'e cevirirsek 0b00000000 eder.
Şimdi binary olarak devam edelim.
Misal micro işlemcimizin B portunu komple ele alalım. (B0.....B7'ye kadar).
Toplamda 8 adet B portu vardır bunlar sırasıyla binary'e cevirdiğimiz 0x00 sayısını ele alırsak;
0b(B7)(B6)(B5)(B4)(B3)(B2)(B1)(B0)'dır.
Şimdi bu ne diceksiniz değil mi...
Misal;
PIC'ler de port durumlarını yani giriş mi cıkış mı olduğunu TRIS kaydecisine bilgi yazılarak elde edilir. Lojik 1 giriştir Lojik 0 çıkış.
Şimdi biz B7'den B0'a kadar ismi tek sayılı portları giriş, çift sayılı portları çıkış yapalım.
Ben PIC-C derleyicisi kullandığım için oradaki komut setinden örnek vereyim.
#use fast_io(b)
Komutun Anlamı; Bu komut include dosyaları yani hangi mikro işlemciyi kullanıcagımızı belirttimiz ve fuses (sigorta) ayarlarının yapıldığı kısımda kullanılır. Anlamı ise parantez içinde B yazdığı için yani B portunun girişmi çıkışmı ben belirteceğim anlamı taşır.
Şimdi gelelim kırmızı ile yazdığım kısmı yapmaya;
Neydi tekrar hatırlayalım;
Binary sayıların sıralanışı ; 0b(B7)(B6)(B5)(B4)(B3)(B2)(B1)(B0)'dır. Giriş çıkış bilgisi; Mavi içinde yazdığım kısım yani giriş olması için 1, çıkış olması için 0 belirtmemiz gerekiyordu.
İstek şu; Şimdi biz B7'den B0'a kadar ismi tek sayılı portları giriş, çift sayılı portları çıkış yapalım.