Cevabın için teşekkürler. Sadece G7 için, sensördeki pixel pitch değerinin çok yüksek olmamasından ötürü, bu kadar pokeh gözüme gayet iyi gözükmüştü (makro modunda olsa bile gayet başarılı bence)
Bu arada kadrajında her zamanki gayet başarılı. Tebrikler.
Teşekkür ederim Ahmet1980. Sorun yoksa bir şey sormak istiyorum. Pixel pitch ve pokeh kelimelerin anlamı nedir ? Tam çıkartamadım ve fotoğraf konusunda da herşeyi yeni yeni öğreniyorum.
S.A. Yaklaşık 2 aydır bendede g7 var.pek kullanma fırsatı bulamadım ayrıca ilk makinam.dolayısıyla sağlıklı ayar yapamıyorum otomatik çekimlerde hoşuma gitmiyor.ilk etapta manzara fotoları çekmek istiyorum Yozi sana zahmet manzara fotosu çekmek için hangi ayarı yapmam lazım bana yardımcı olurmusun.(ayrıyeten en sık kullanılan ayarlar hakkındada bilgi verirsen çok sevinirim.)
birde şöyle bi olay var 1 ay öncesinde makina elimdeyken kaldırıma düştü ve takla attı.Allaha şükür şekilde ve görünüşte olduğu gibi taş gibi bir makina.hiç birşey olmadı yoksa yurtdışından aldırmıştım bayılacaktım bir sürü para :)
quote:
Orjinalden alıntı: Yozi
Teşekkür ederim Ahmet1980. Sorun yoksa bir şey sormak istiyorum. Pixel pitch ve pokeh kelimelerin anlamı nedir ? Tam çıkartamadım ve fotoğraf konusunda da herşeyi yeni yeni öğreniyorum.
Sensör üzerindeki her bir hücre ya da algılayıcının (diğer adı ile pixel pitch, Türkçede ne oturur bilmiyorum) boyutunu-ebatını belirtmek için kullanılır. Sensör büyük ve megapiksel az olursa, pixel pitch büyür, çünkü alan artar. Bu da alan derinliği vermede, pokehlenme yapmada (yani bir nesneye odaklanma olduğu zaman arka tarafın bulanık çıkması) etkilidir. Büyük sensörler ile daha iyi pokeh verilir (arka tarafta olan fluluk) Fotodaki fluluğu o yüzden sormuştum doğalmı diye??
Alan derinliği vermede sensör büyüklüğü, odak uzaklığı ve diyafram (f değeri) önemli 3 faktördür.
G7 nin sensörü büyük ama bazı yerlerde 10 MP olmasından hoşlanmadığımı yazmıştım. Bunun sebebi, daha az MP ile daha büyük pixel pitch oluşması, daha net, daha kaliteli, daha az noise içeren fotolar çekilebilmesi.
Tabii 10 MP lik bir makina güneşli havada güzel bir foto çektiğinizde çok güzel crop yapabilirsiniz. İllada çok az MP konacak diye bişey yok. Dengelemek lazım iki yöndende.
@Tokbey
Manzara resimleri için manuel ayarları seçiyorum. Oradan renklerden vivid seçeneğini, bulutlu güzel havalardan mavi rengini seçiyorum. Onun dışında flash her zaman kapalı, hemen hemen hiç kullanmam. Iso değeri 80 ya da 100. En düşük seviyede tutmaya çalışıyorum. Onun dışında over-exposure olmaması için bir denge bulmak lazım. Onu da diyafram ve shutter değerleri ile oynayarak yapıyorum. Canlı bir histogram da mevcut Canon g7'de. Display tuşuna basarsan grafik karşına çıkar. Eğer her yerde eşit bir şekilde, ya da ortada eşit bir şekilde varsa o zaman ışıklar da ona göre düzenlemiştir Bende böyle deneyerek yapıyorum yavaş yavaş
@Ahmet1980
Teşekkür ederim anladım şimdi. Demek ki 10mp o kadar çok noise ve kaliteslizik yaratmıyor(Canon G7'de). Tabi 6 ya da 8mp olsaydı çok daha iyi olurdu. Crop olayını bende ara sıra yapıyorum. Çok işe yarıyor açıkcası.
g7 benimde çok beğendiğim bir makine ancak fiyatlar yüksek olunca önümüzdeki seneye kaldı g7 e geçmek..bende belki onun ardından dslr düşünüyorum...
ışığınız bol olsun
vaybee tam canon markasından soğuyacaktımki bu inanılmaz fotolardan sonra panasonic tz3 alma kararından vaz geçtim acaba g7 mi alsam tz 3 mü kafam iyice karıştı...
Yozi.. güzel inceleme olmuş..emeğine sağlık.. ya çektiğin fotolara ne demeli..canonun renk sıcaklığını bundan daha iyi yansıtılamzdı doğrusu...sağol..
Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için, daha fazla fotoğrafları zamanla paylaşacağım. Umarım Canon G7/G9 alacaklara örnek niteliğinde olur.
Kadrajlama üzerine herhangi bir kitap, yayın vs. okudunmu?? Bende o kitaptan almak istiyorum da, o açıdan sordum Hepsi çok hoş.
Ahmet ilk önce beğenin için teşekkür ederim, çok sevindim :)
Kadrajlama sorununa gelince hiç bir kitap okumadım, tek bildiğim altın oran kuralı. O kadar. Fakat şimdi şöyle bir şey var bende. Nedense resimler, fotoğraflar yani görüntülü her türlü şey bana daha anlamlı geliyor. Örneğin ders çalışırken bile bazı şeyleri görüntü üzerinde işler öyle öğrenirim. Birinin yüzünü gördüm mü, yıllar geçse yine hatırlarım. Ama ses konusuna gelince çok kötü olduğumu itiraf etmem gerekiyor, 100 kere dinlediğim bir parçanın malesef sözlerini de ezberleyemiyorum nedense :)