Şimdi Ara

çam ağacı süsleme aslında bir Türk geleneği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
2.540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hıristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türklerin yeniden

doğuş bayramıdır.

Türklerin, tek Tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir akçam ağacı bulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.

Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor. İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük

şenliklerle akçam ağacı altında kutluyorlar.

Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor.

Bayramın adı NARDUGAN.

(nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan güneş.

Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen'e dualar ediyorlar.

Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrı’dan.

Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar.

Yaşlılar, büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar.

Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş.

Akçam ağacı yalnız Orta Asya'da yetişiyormuş. Filistin'de bu ağacı bilmezlermiş.

Bu yüzden bu olayın Türklerden Hıristiyanlara geçtiği ve bunu da Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor.

İsa'nın doğumu ile hiç ilgisi yok.

"Doğum, güneşin yeniden doğuşu."

• valla kimin geleneğidir nedir bilmiyorum lakin bu yılbaşı bir çam ağacı da ben süsledim. şimdi şaşıranlar olabilir belki öyle icap etti. süslerken de aklımdan hiçbirşey geçmedi. acaba iyi mi yaptım kötü mü yaptım? birkaç gün sonra da söktüm.
  • Eee zaten İsa'nın kendisi pagan inanışın şekil değiştirmiş hali değil miydi?
  • Pagan inanışlarının birçoğu Hristiyan inancıyla birleşmiştir Batı dünyasında.Ayrıca yapılan eylemin neyi ifade ettiği ve niyet önemlidir,kimse benim orta asyadaki benim büyük büyük büyük dedem çam süslerdi(artık orta asya steplerinde nerede çam buluyordu tüm türkler ya o da ayrı bir mesele) veya bir hristiyan çıkıp benim büyük büyük pagan dedem Türklerden öğrendikleri bu adeti benimseyip çam süslerdi demiyor.

Her milletin,dinin kendi takvimi vardır bu takvime göre de kutsal günleri mevcuttur.Hristiyan dünyasıda miladi takvimini oluştururken Paganizm ve Hristiyanlıktan oluşturmuştur buna görede bazı günleri önemli atfetmiştir.Yılbaşı ve yapılan kutlamalarda bunlardır.

Günümüzde ise genelde yılbaşı ve diğer günlerin kutlanması,bunları insanların kutlaması için yapılan reklam ve teşvikler ekonomik sebeplerden dolayıdır.Herkes kutluyor bende kutlayın sürü psikolojisi zaten en büyük etken.Yoksa kutlayanlara sorsan onlarda bilmez neyin ne olduğunu.Herkes kutladığına göre demek ki bugün kutlanmalı mantığı.Örneğin Anadolunun sıcak bir memleketinin karakteri olan ama sanki soğuk bir memlekette yaşar gibi tasvir edilen(reklamcısı İskandinavyalıydı) Noel Babanın niye böyle tasvir edildiği veya gerçekte böyle yaparmıydı diye soran yok,sen hediye al da o gün gerisine karışma işte,git eğlen para harca sağda solda.Kutlamak için birgün daha işte,tabi ticari alış-veriş içinde.Dini bütün Hristiyanlarda bu kutlamalara karşıdır örneğin,onlar bugünleri kilisede dua ile geçirilmesi taraftarıdır.

Türklükle alakası olabilir çam ağacı ve ritüellerinin ama Türk-İslam anlayışında bunlara yer yoktur.Kutlayan kutlar,kimsenin karışamaz.Sorun kutlamayanlarda değil, kutluyanlarda.Kutluyanların ısrarla bunu kutlamayanlara normal birşeymiş diye kabul ettirme baskısıdır.İslam inanışında yılbaşının yeri yoktur,içkili eğlence tarzında belli bir günün kutlamanın ise zaten hiç yeri yoktur.

Son olarak ismini hatırlamıyorum ama Discovery veya NG kanalında yılbaşı ve noel ile alakalı çok güzel belgesel vardı.Orada anlatıyordu tek tek neyin ne olduğunu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 20 Ocak 2012; 21:55:35 >

• yılbasını kutlar,çam falan süslemem,bı eksıklıkte hıssetmem yanı
  • kilisenin yılbaşını nasıl kutladığını görmek için merak edip yılbaşı gecesi 31 aralık gecesi taksimdeki kiliseye girdim..bilenler bilir girişte karşıda sözde isa'nın çarmıha gerildiği heykelin iki yanına büyükçe iki tane çam ağacı konmuş mumlar ve ışıklarla süslenmişti..oturacak yerlerin yanına noel baba koymuşlar..yanına da isa'ya tapınma sözcükleri konmuştu..mumlarla süslenmiş ortamın güzelliğine rağmen içimi sıkıntı bastı, çıktım..
    evet kilisenin yılbaşı günü kutlamalarında bizim insanlarımızın büyük bir hevesle evlerine getirip süslediği çam ağaçları var..
    bilmiyorum bizim insanlarımız, kendilerini müslüman oalrak görenler bunu bilerek mi yapıyorlar bilmeyerek mi ama farkında değiller ki evlerine alıp süsledikleri çam ağaçları o akşam kilisede de asılıyor ve kilise yılbaşını o şekilde kutluyor..
    yorum sizin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 20 Ocak 2012; 22:30:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: soho

kilisenin yılbaşını nasıl kutladığını görmek için merak edip yılbaşı gecesi 31 aralık gecesi taksimdeki kiliseye girdim..bilenler bilir girişte karşıda sözde isa'nın çarmıha gerildiği heykelin iki yanına büyükçe iki tane çam ağacı konmuş mumlar ve ışıklarla süslenmişti..oturacak yerlerin yanına noel baba koymuşlar..yanına da isa'ya tapınma sözcükleri konmuştu..mumlarla süslenmiş ortamın güzelliğine rağmen içimi sıkıntı bastı, çıktım..
    evet kilisenin yılbaşı günü kutlamalarında bizim insanlarımızın büyük bir hevesle evlerine getirip süslediği çam ağaçları var..
    bilmiyorum bizim insanlarımız, kendilerini müslüman oalrak görenler bunu bilerek mi yapıyorlar bilmeyerek mi ama farkında değiller ki evlerine alıp süsledikleri çam ağaçları o akşam kilisede de asılıyor ve kilise yılbaşını o şekilde kutluyor..
    yorum sizin..

nasıl anlatsam, nerden başlasam, bodrum bodrum.. şöyle giriş yapayım en iyisimi.

çam ağacı süslemekle dinden mi çıkmış oluyoruz? ya da günah işlemekle. ben günah işlemiyorum diyen bir tane kul yoktur bu dünyada. münezzeh olan tek varlık Allah' tır. şimdi çam ağacı süslersen ne olur, süslemezsen ne olur? süslersen hristiyanlara mı özenmiş oluyoruz? diyelim ki özendik ne olacak, hristiyan mı olmuş olacağız. zaten dünyanın gidişatında, ehli kitabın uyacağı din islam dini. lakin ehli kitab mesihi bekliyor. mesihi bekleyen sadece onlar değil ki müslümanlar da bekliyor. mehdi ve mesihi. şimdi bu açıdan baktığımızda bu çam süslemeyi kötülesek ne olur? ya da bir çam ağacı süslesek ne olur? valla ben ibadetimi yapıyorum, çam ağacını da süslerim. kimse kusura bakmasın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

quote:

kilisenin yılbaşını nasıl kutladığını görmek için merak edip yılbaşı gecesi 31 aralık gecesi taksimdeki kiliseye girdim..bilenler bilir girişte karşıda sözde isa'nın çarmıha gerildiği heykelin iki yanına büyükçe iki tane çam ağacı konmuş mumlar ve ışıklarla süslenmişti..oturacak yerlerin yanına noel baba koymuşlar..yanına da isa'ya tapınma sözcükleri konmuştu..mumlarla süslenmiş ortamın güzelliğine rağmen içimi sıkıntı bastı, çıktım..
    yorum sizin..

nasıl anlatsam, nerden başlasam, bodrum bodrum.. şöyle giriş yapayım en iyisimi.

çam ağacı süslemekle dinden mi çıkmış oluyoruz? ya da günah işlemekle. ben günah işlemiyorum diyen bir tane kul yoktur bu dünyada. münezzeh olan tek varlık Allah' tır. şimdi çam ağacı süslersen ne olur, süslemezsen ne olur? süslersen hristiyanlara mı özenmiş oluyoruz? diyelim ki özendik ne olacak, hristiyan mı olmuş olacağız. zaten dünyanın gidişatında, ehli kitabın uyacağı din islam dini. lakin ehli kitab mesihi bekliyor. mesihi bekleyen sadece onlar değil ki müslümanlar da bekliyor. mehdi ve mesihi. şimdi bu açıdan baktığımızda bu çam süslemeyi kötülesek ne olur? ya da bir çam ağacı süslesek ne olur? valla ben ibadetimi yapıyorum, çam ağacını da süslerim. kimse kusura bakmasın.

öncelikle nasıl anlayacağından başla bence ..
    ben çam ağacı süslemek dinden çıkarır demedim, günah da demedim..ben sadece yılbaşı akşamı yani hristiyanların Tanrı'nın oğlu dedikleri ve ona taptıkları bir kişinin doğumunu kiliselerinde kutlarken bu kutlamada kullandıkları "sembol"lerden bahsettim..

hristyanların kendi dinlerine ait bir "dini kutlamada" çam ağacıda var noel baba da var..bu nesneler onların dini törenlerinde kullandıkları "sembol"ler.

benim redettiğim bir dinin dini töreninde o törene ait "sembolleri" evimde bulundurmak istemem, bu benim kişisel bakış açımdır..siz bulundurmak isterseniz ona birşey diyemem.

benim için hristyanların yılbaşı günü çam ağacı yerine özel bir "avize" alıp onu süslemeleriyle müslümanların da evine o gün özel olarak avize alıp süslemeleri arasında hiçbir fark yok..çam ağacı ile avize arasında hiçbir fark yok..ben neden evime durup dururken avize alayım veya hristyanların kendi dini bayramlarında kullandıkları sembollerden biri olan "çam ağacı" alayım, neden "noel baba şapkası" alayım, evde başka şapka mı yok.. bu özentilik nedendir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 20 Ocak 2012; 23:31:40 >

• bak şöyle düşün ve anlamaya çalış. hristiyan ve musevi arkadaşların var. onlar kendi ibadetinde sen de kendi ibadetinde. her iki tarafında eğrileri, doğruları, yanlışları, kabahatları var. kur'ana göre hareket edersen, bölünmeyin birleşin çağrısı akla gelir hemen. vaad de bellidir ki düşmanlar için uzak, inananlar için yakındır. yakın olan nedir birlikteliktir. şimdi ben diyelim ki arkadaşlarımla bir araya geldim. çam ağacı süsledim. sen ne yapıyorsun? sadece tek bir çam ağacından yola çıkarak yalnızlığı tercih edyorsun. kaldı ki özenmesen bile teknolojinin ve modernliğin alasını dışarıdan alıyorsun. bu özenti olmuyor ama değil mi.. tutucu olmamak lazım. kaldı ki hedef bellidir. bu hedef doğrultusunda sonuca ulaşabilmek için gerektiğinde çam da süsleyeceksin kiliseye gidip içine de bakacaksın. ne var ne yok, nasıl ibadet yapıyorlar. sanırım anlatabildim?
  • quote:

bak şöyle düşün ve anlamaya çalış. hristiyan ve musevi arkadaşların var. onlar kendi ibadetinde sen de kendi ibadetinde. her iki tarafında eğrileri, doğruları, yanlışları, kabahatları var. kur'ana göre hareket edersen, bölünmeyin birleşin çağrısı akla gelir hemen. vaad de bellidir ki düşmanlar için uzak, inananlar için yakındır. yakın olan nedir birlikteliktir. şimdi ben diyelim ki arkadaşlarımla bir araya geldim. çam ağacı süsledim. sen ne yapıyorsun? sadece tek bir çam ağacından yola çıkarak yalnızlığı tercih edyorsun. kaldı ki özenmesen bile teknolojinin ve modernliğin alasını dışarıdan alıyorsun. bu özenti olmuyor ama değil mi.. tutucu olmamak lazım. kaldı ki hedef bellidir. bu hedef doğrultusunda sonuca ulaşabilmek için gerektiğinde çam da süsleyeceksin kiliseye gidip içine de bakacaksın. ne var ne yok, nasıl ibadet yapıyorlar. sanırım anlatabildim?

ben gayet güzel anladığımı düşünüyorum, anlamaya çalış cümlen yanlış olmuş..

evet örneğinden gidelim..ben hristyan arkadaşlarımla biraraya geldim, yılbaşı günü ağaç süslüyorum..
    neden ağaç süslüyorum?

ben neden ağaç süslüyorum bir açıklar mısın?

hristiyan arkadaşım yılbaşında onun inancına göre Tanrı olarak gördüğü ve ona taptığı mesih'in doğumunu kutluyor, bu şekilde dini kutlamasını yaparken de ağaç süslüyor..onun yaptığı ve bana ait olmayan bir dini kutlamaya ben neden katılıyorum onu anlamadım?

o benim kurban bayramıma katılıp kurban kesiyor mu? hayır..

benim inancıma göre tek olan Allah adına kurban kesip onu fakirlere dağıtıyor mu? yine hayır.

e o zaman ben enden onun dini kutlamalarına katılıp ağaç süslüyorum?

valla ben hiçbir zaman yılbaşında gidip de özel olarak ağaç süslemem, Allah süsletmesin..ağaç keseceğime gider ağaç dikerim vatana milete dünyaya daha hayırlı bir iş yaparım..sen yılbaşı günü ağaç süslüyorsan buyur süslemeye devam et..bu arada ilim Allah'ın ilmidir, zamanında islam bilginleri bugünkü bilimin temellerini atmıştır, o gün onlar bizden aldı bugün de biz onlardan alıyoruz..ilim kimsenin tekelinde değildir, konu buraya kaymazsa iyi olur, konu dağılmaz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 20 Ocak 2012; 23:56:09 >

• quote:

quote:

bak şöyle düşün ve anlamaya çalış. hristiyan ve musevi arkadaşların var. onlar kendi ibadetinde sen de kendi ibadetinde. her iki tarafında eğrileri, doğruları, yanlışları, kabahatları var. kur'ana göre hareket edersen, bölünmeyin birleşin çağrısı akla gelir hemen. vaad de bellidir ki düşmanlar için uzak, inananlar için yakındır. yakın olan nedir birlikteliktir. şimdi ben diyelim ki arkadaşlarımla bir araya geldim. çam ağacı süsledim. sen ne yapıyorsun? sadece tek bir çam ağacından yola çıkarak yalnızlığı tercih edyorsun. kaldı ki özenmesen bile teknolojinin ve modernliğin alasını dışarıdan alıyorsun. bu özenti olmuyor ama değil mi.. tutucu olmamak lazım. kaldı ki hedef bellidir. bu hedef doğrultusunda sonuca ulaşabilmek için gerektiğinde çam da süsleyeceksin kiliseye gidip içine de bakacaksın. ne var ne yok, nasıl ibadet yapıyorlar. sanırım anlatabildim?

ben gayet güzel anladığımı düşünüyorum, anlamaya çalış cümlen yanlış olmuş..

evet örneğinden gidelim..ben hristyan arkadaşlarımla biraraya geldim, yılbaşı günü ağaç süslüyorum..
    neden ağaç süslüyorum?

ben neden ağaç süslüyorum bir açıklar mısın?

hristiyan arkadaşım yılbaşında onun inancına göre Tanrı olarak gördüğü ve ona taptığı mesih'in doğumunu kutluyor, bu şekilde dini kutlamasını yaparken de ağaç süslüyor..onun yaptığı ve bana ait olmayan bir dini kutlamaya ben neden katılıyorum onu anlamadım?

o benim kurban bayramıma katılıp kurban kesiyor mu? hayır..

benim inancıma göre tek olan Allah adına kurban kesip onu fakirlere dağıtıyor mu? yine hayır.

e o zaman ben enden onun dini kutlamalarına katılıp ağaç süslüyorum?

valla ben hiçbir zaman yılbaşında gidip de özel olarak ağaç süslemem, Allah süsletmesin..ağaç keseceğime gider ağaç dikerim vatana milete dünyaya daha hayırlı bir iş yaparım..sen yılbaşı günü ağaç süslüyorsan buyur süslemeye devam et..bu arada ilim Allah'ın ilmidir, zamanında islam bilginleri bugünkü bilimin temellerini atmıştır, o gün onlar bizden aldı bugün de biz onlardan alıyoruz..ilim kimsenin tekelinde değildir, konu buraya kaymazsa iyi olur, konu dağılmaz..

İkisi farklı şeyler.Söylemiş olduğun yılbaşı ağaçlarıyla mesihin doğum gününün kutlandığı olay noel.Onun da tarihi 24 aralıktı sanırım.Burada kutlayan insanlar ne hz. isa nın doğumunu ne de noeli kutluyorlar.Burada kutlanılan şey yeni yıl.Bunu insanlara istediğin kadar anlat anlamazlar.Çünkü buna karşı öyle bir ezber düşünce sistemi oluşturulmuş ki sorgulamadan direkt olarka ona inanılıyor maalesef.Sanki toplumumuzdaki tek özentilik buymuş gibi.Sana burada 100 lerce özentilik sayabilirim.Tarafsız olarak sorgularsan "hakkaten bunun yanında çam ağacı da neymiş" dersin.İnsanlar sadece kendilerine gösterilenleri görüyor bu da çok acı.

• ne farkeder ben nolursa olsun çam ağacı süslemiyorum
  • İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor. İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu,

dün akşam haberturk teki kadında bunu anlatmıştı ama hangi kültürde olduguna yetişememişim demekki.
  • jesus aslında türktü.
  • Eskiden kimin geleneği olduğu önemli değil.

Şu an hıristiyanlar yapıyorsa eğer, onlara benzeyen onlardandır.
  • yukarıda açıklanmış, eskiçağ pagan inanışlarından günümüze kadar gelen ve epeyce şekil değiştiren kültürel bir öğe olarak bakmak lazım buna. türklerde de bu geleneğin olduğuna dair yıllardır yazılıp çizilir.

çocukken ben de heves edip evdeki sarmaşığı, küçük ve renki ışıklardan oluşan upuzun bir kabloyla süslemiştim.
    bir hafta boyunca gece kalkıp keyifle izlediğimi hatırlıyorum.
  • quote:

İkisi farklı şeyler.Söylemiş olduğun yılbaşı ağaçlarıyla mesihin doğum gününün kutlandığı olay noel.Onun da tarihi 24 aralıktı sanırım.Burada kutlayan insanlar ne hz. isa nın doğumunu ne de noeli kutluyorlar.Burada kutlanılan şey yeni yıl.Bunu insanlara istediğin kadar anlat anlamazlar.Çünkü buna karşı öyle bir ezber düşünce sistemi oluşturulmuş ki sorgulamadan direkt olarka ona inanılıyor maalesef.Sanki toplumumuzdaki tek özentilik buymuş gibi.Sana burada 100 lerce özentilik sayabilirim.Tarafsız olarak sorgularsan "hakkaten bunun yanında çam ağacı da neymiş" dersin.İnsanlar sadece kendilerine gösterilenleri görüyor bu da çok acı.

Evet tabi, olay basit bir çam ağacından ibaret değil tabi, taaa 1839'lara kadar dayanıyor.

• Ağaç süsleme mi, yoksa Türklerde ki ağaçlara bağlanan dilek bezleri mi?

Ağaçlara bağlanan dilek bezleri zaman içinde demekki, nole ağacı veya ağaç süsleme sanatı olmuştur.
  • şu kına geceleri varya hem annemi hem babamı ... gidio

mesela yeni öğrendim oda şaman geleneğiymiş.

ağaçlara ip bağlamak.

ve bir sürü şey var çok şaşırdım.

şimdi hiç biriniz mi ağaca ip bağlamadı veya ben muhafazakarım diyen arkadaşlar veya evli olanlar anneleri eşleri kına gecesi yapıp hem annemi hem babamı diye diye ağlamadımı sorsunlar dinden çıkmışlar mı.

kaynak ilber ortaylıyla takılan bir gözlüklü adam vardı şua tarihin arka odasında adını unuttum(murat bardakçı değil).

şunu izleyin allah aşkınaa

-Bu memlekette polis yokmuuuuuuuuuuuuuu

http://inciswf.com/obayrakinecek.swf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WirLieBen -- 25 Ocak 2012; 0:48:10 >

• Ay ile yıldızın bayrağımıza Kosava savaşındaki dökülen kanlara vurmuş olan Ay ile Yıldızdan alındığı okutulmuştu! Oysa ay ile yıldız, Çin'deki beyaza piramitlerin içinde bile varmış.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.