Şimdi Ara

Büyük sensör kesin daha mı iyi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• kesin diye bişey yok günümüz teknoloji şartlarında durum böyle...
  • "kesin"i çıkaralım o zaman büyük sensör daha iyi görüntü mü verir? Ve aynı büyüklükte sensörde düşük megapixel daha mı iyi görüntü verir?
  • buda göreceli bir soru :)
    farklı sensör çeşitleri var.
    biz 1 tip sensörü ele alıp inceleyelim.
    Aynı boyutlarda aynı teknolojiyi kullanan 2 sensör olsun elimizde. Biri 6mp biri 10mp çözünürlüğe sahip olsun.

Burda farklı ihtimaller var. Eğer teknoloji tamamen aynı sadece pixel sayıları ise fark 6Mp olan daha az noise verecektir, hassasiyeti daha fazla olacaktır. Çünkü pixel başına düşen ışık miktarı artacaktır... Eğer çıktılarınız 6mp nini oluşturduğu boyutlardan büyük değilse 6mp size daha iyi sonuçlar vereceği düşünülebilir düz mantık ile. Sensör boyutunun büyümesi dolaylı yoldan fotoğrafınızı etkiliyor biraz da, mesela alan derinliği sensör boyutu küçüldükçe büyüyor. durum böyle olunca DOF u kullanma özgürlüğünüzden oluyorsunuz. Ayrıca düz mantıkla renk derinliğiniz de azalıyor.

Fotoğraf kalitesini etkileyen çok fazla faktör var sadece sensörle alakalı olanlar bile fazla. ama şuan için evet aynı MP lerde makinelerin sensörü büyük olanın performans daha iyi olacaktır. Veya Aynı sensör boyutlarında düşük MP li olanın daha iyi sonuçlar verebilir (Ancak burda durum çıktınıza görede değişiklik arz ediyor)

• basit bir örnek, sony w100 h5 ten daha büyük sensörlüdür. ama h5 her bakımdan çok daha iyidir.kesin bir kura koyamayız.l
  • sensör teknolojisi ve işlemcisinin aynı olduğunu düşünürsek
  • Değerli arkadaşlar uzun süredir merak ettiğim konu, Sony DSC H-5 makinede sensör boyutunun 1/2,5 olmasının sebebi yalnızca maliyet mi? yoksa video çekimi için mi? yada küçük sensörün de avantajları var mı? eminim bu konu bir çok arkadaşımızın kafasında soru işareti olarak yer alıyordur. Konu hakkında bilgi verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Slr makinelerde sensör hep büyüktür.Fiyatıda pahalıdır.Compactlarda durum farklı,aynı sensör boyutunda
    megapikseli düşük olan daha iyi sonuç verir.
  • Teşekkürler nodar SLR konusunda haklısın.Sensörü büyük ve pahalı. SRL Like makinalarda sensör boyutunun küçük olmasının özel bir sebebi varmı. Galiba ifade eksikliğim oldu. Teşekkürler.
    Bir de Mertkan hocanın makinesi Nikon 8700 modeli ama çektiği fotolar mükemmel. Acaba SLR Like makinelerin kullanım amacı çizgisi nereye kadar. Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi account -- 1 Ocak 2007; 16:18:35 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: account

Değerli arkadaşlar uzun süredir merak ettiğim konu, Sony DSC H-5 makinede sensör boyutunun 1/2,5 olmasının sebebi yalnızca maliyet mi? yoksa video çekimi için mi? yada küçük sensörün de avantajları var mı? eminim bu konu bir çok arkadaşımızın kafasında soru işareti olarak yer alıyordur. Konu hakkında bilgi verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

maliyet önemli bir faktör.
    ama tek faktör değil.

sony ve canon daha büyük sensör koyabilirdi bu makinelerede maliyet biraz daha artardı.
    büyük sensör belirli diyafram açıklıklarında köşe kararmasına yol açıyor. merkezde çok tatminkar sonuç verirken köşelerde netsizlikler vs. bu tip olumsuz yanları var.

bu durum olympus gibi bazı üreticileri daha da küçük sesnsör kullanma durumuna itti.

nikon 8800 isimli makinesinde h5 ve s3 e göre nispeten büyük sensör kullandı. ancak bu makinenin zoom olarak 12x e ulaşmasını engelledi. o makinede mesela geniş açı da yoktu telede de h5 ve s3 ün karşısında zayıftı.

büyük sensör daha iyidir buna kuşku yok. fakat kompakt makineler için çok da abartmaya gerek yok. sensörü büyük makine daha iyi çeker diyemiyoruz. dediğim gibi w100,a620 daha büyük sensör kullanır, ama bu onları dslr-like yapmaya yetmez.
    objektif de çok önemli. sensör ne kadar önemliyse objektif de o kadar önemli. objektifin arkasında sensör ,sensörün önünde objektif var. :)
    dengeyi bir yerde tutturmak lazım. kaliteli bir objektifin arkasındaki küçük sensör, kalitesiz objektifin arkasındaki büyük sensörden iyi sonuç verir.

bu söylediklerim dslr makineler için geçerli değil elbette. kompakt makineler için geçerli.

özetle büyük iyidir, ama her şey de değildir.

• Teşekkürler Buffalo açıklamaların için. Benim de bulduğum bazı bilgiler var. doomtrack'tan alıntıdır. Teşekkürler kendisine.

Bana kalırsa Sony'nin en önemli artısı,refleks bir makine olmadığı için en yüksek enstantene değerinde bile flaşla çekim yapabiliyor olması.Bunun önemini damlayan bir musluk ağzı,dökülen su ya da dolu bir bardağa düşen su damlasını yakaladığınız zaman(sonuncusu biraz zor ama imkansız değil) anlarsınız ve makinenizin önünde saygıyla eğilirsiniz.Bu özellik,şu an piyasada en pahalı slr olan Canon Eos 1Ds Mark II'de bile yok.Çünkü refleks makinelerde flaş senkronizasyon,aynalı sistemin işleyişinin farklı olmasından dolayı bu kadar yüksek değerlere ulaşamadı.Slr'ler arasında D50 ve D70 şu an en yüksek değer olan 500 enstantene flaş senkronizasyonuna sahipler.(slr'lerin 500 ve üstü flaş senkronizasyonlarına çıkabilmesi için araya başka bir aparat bağlamak gerekir.Bu da pek ucuz bir şey değil)Sonuç olarak piyasadaki en üst seviye ve en profesyonel slr makinelerin (ve hatta dijital arkalıkların) bile bazı eksikleri ve zayıf noktaları vardır.Çünkü dijital fotograf hızla ilerlemekte olan ama yine de emekleme döneminden,ayağa kalkma dönemine yeni geçiş yapmış bir teknolojidir.Alacağınız ürünün mutlaka eksik ya da gözardı edilebilecek yanı olacaktır ve bu gayet normaldir.Şayet derseniz ki ben objektifle,sökle takla uğraşamam,şu an alabileceğim objektifte tatmin edici kalite de değil(Canon ya da Nikon kitlerde bu objektif 18-55 ve benzeri orta kalite objektiflerdir.Nikon'un çarpanı 1.5,Canon'un çarpanı ise 1.6'dır.Yani Nikon'da en geniş açı 1,5x18=27 mm,Canon'da1,6x18=28,8mm denk gelir.Sony'nin en geniş açısının 24 mm'ye denk gelmesi ve kullanılan merceklerin Carl Zeiss'ın T serisinden olması bu nokta da Sony'i yine avantajlı duruma getiriyor.Makro ve benzeri artılarını saymıyorum bile.Çünkü Nikon ya da Canon'da makro için makro özelliği olan bir objektif almanız gerekiyor)O zaman Sony'i almanızı tavsiye ederim.Bu makinelerin slr'lere göre bazı eksiklikleri olsa da bünyelerinde birçok özelliği bulunduruyor olması fotografçılığa yeni başlayanlar için cazip hale gelmelerini sağlıyor.

• account@
    çevirdiğin yazı sony r1 hakkında bir yazı. dslr düşünmeyenler için biçilmiş kaftan.
    üstündeki 24-120 carlzeiss, kullandığı sensör ve digicamlare özgü kolaylıklar, yani lcd ekranda sürekli canlı görüntü gibi avantajlar bu makinenin belli başlı avantajları.

gerçi carl zeiss yakında 16-80 objektifi piyasaya sürecek, o zaman r1 in cazibesi biraz azalacak. ama onun da fiyatına bakmak lazım sonuçta.
  • Evet haklısın buffalo yazı r1 e ait ben slr like olmasından dolayı faydası olabileceğini düşündüm. Ben de 2 ay önce h-5 aldım. Sensörü ufak diye yapılan eleştirileri okudukça makinemden iyice soğudum. Sonra bu yazıyı görünce yine de o kadar kötü olmadığını gördüm moralim düzelti. Zoom ve Makro özelliklerinden dolayı. Keşke paramız o an yetseydi R1 iyi bir makine. Ama bundan sonrası için R1 den çok DSLR daha iyi olur diye düşünüyorum.
  • Sensör kalitede önemli ama

Kullanılan MERCEK lerde de hatalar olabiliyor bunları da objektif sistemleri ile ancak hataları giderilebiliyor.

H5 S3 gibi makinaların Mp si yüksek sayılır biri 6 diğeri de 7.2 millet diyorki afiş boyutuna falan büyütürken sorun çıkarmaz

Sen bunlarla çektiğin fotğrafları bir büyüt bakalım boşluğa gelen yerler kırmızı yeşil ya da mavi olur.

Çünkü kullanılan mercek dandiktir içeri giren ışığı aynı yerde toparlayamaz bu renklerden birisini netler hepsi ayrı yere düştüğü için sonra mavi ler netlenirse diğerleri netsiz kalır.

bu sorunu genelde nesnelerin boşluğa gelen yerlerinde olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: BAy Ciddi

Sensör kalitede önemli ama

Kullanılan MERCEK lerde de hatalar olabiliyor bunları da objektif sistemleri ile ancak hataları giderilebiliyor.

H5 S3 gibi makinaların Mp si yüksek sayılır biri 6 diğeri de 7.2 millet diyorki afiş boyutuna falan büyütürken sorun çıkarmaz

Sen bunlarla çektiğin fotğrafları bir büyüt bakalım boşluğa gelen yerler kırmızı yeşil ya da mavi olur.

Çünkü kullanılan mercek dandiktir içeri giren ışığı aynı yerde toparlayamaz bu renklerden birisini netler hepsi ayrı yere düştüğü için sonra mavi ler netlenirse diğerleri netsiz kalır.

gerek h5 gerekse de s3 te kullanılan objektif dandik filan değil. aksine oldukça kalitelidir. kullanılan minik sensöre rağmen oldukça tatminkar sonuç verirler. kit lens diye satılan şeylerden çok daha kaliteli oldukları ortada. hiç bir makine üreticisinin dslr-like sınıfındaki bir malinede kalitesiz objektif kullanma şansı yok. objektif bu makinelerin her şeyi demek.

afiş boyutunda büyütürsem kalite bozulur mu?

afişin boyutuna bağlı.

ben ortalama kalitede çektiğim fotoğrafı(yani 2mp de)A4 boyutunda bastırıyorum(ara sıra). bozulma yok. zaten dijital fotoğraf baskıda çok güzel çıkıyor. A4 ten büyük baskı alacaksan bir zahmet 10 mp lik bir dslr alacaksın.

• Eee o zaman bu ne dostum demek ki hiç bişiy bilmiyorrsun valla

Gidipo fotolara bakıp aaa ne kadar da güzel falan demeye hiç gerek yok bu makinalarda bak da gör

aşşğıdaki kuğu galiba bak ne kadar berbat büyütünce.

bu S3
    http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/page5.asp

Bu da H5
    http://www.dpreview.com/reviews/sonyh5/page5.asp

Buna kromatik oberasyon deniyor

İkiside çuvallıyor

At çöpe gitsin derim ben bu makineleri

Fiyatlarıda 1000 Ytl nin altında değil

quote:

Orjinalden alıntı: buffalo

quote:

Orjinalden alıntı: BAy Ciddi

Sensör kalitede önemli ama

gerek h5 gerekse de s3 te kullanılan objektif dandik filan değil. aksine oldukça kalitelidir. kullanılan minik sensöre rağmen oldukça tatminkar sonuç verirler. kit lens diye satılan şeylerden çok daha kaliteli oldukları ortada. hiç bir makine üreticisinin dslr-like sınıfındaki bir malinede kalitesiz objektif kullanma şansı yok. objektif bu makinelerin her şeyi demek.

afiş boyutunda büyütürsem kalite bozulur mu?

afişin boyutuna bağlı.

ben ortalama kalitede çektiğim fotoğrafı(yani 2mp de)A4 boyutunda bastırıyorum(ara sıra). bozulma yok. zaten dijital fotoğraf baskıda çok güzel çıkıyor. A4 ten büyük baskı alacaksan bir zahmet 10 mp lik bir dslr alacaksın.

• şimdi öyle bir şey söylüyorsun ki, objektifleri çok dandik diyorsun önce.
    ben de hiç bir dslr-like makinenin objektifi dandik filan değildir diyorum. fujiden canona,sonyden nikona,panasonicden samsunga....hiç birinin objektifi dandik değildir. dandik olmamak zorundadır, çünkü makinelerde ufak kompaktlarla aynı ebatta hatta çok kere daha ufak sensörler kullanılır. buna rağmen tüm dslr -like makineler kompaktlardan daha iyi resim üretir.

tümü 28 den 430 ' a uzanan bir aralığa sahiptir. hepsinde makro da var.

eh şimdi bu denli büyük aralığa sahip ve en kısığında 11 ile sınırlı olan diyaframa sahip objektifleri 500 dolarlık objektiflerle kıyaslarsan çöpe at dersin.

bir şeyi kıyaslarken kendi sınıfıyla kıyaslarsın. renault megane marka arabayı ferrariyle kıyaslarsan bizim megane çöpe atılır.

son zamanlarda dslr-like makineler günah keçisine döndü. her makinenin alıcısı var, herkes dslr almak zorunda değil. herkes 17-70,70-300, 90,50 mm lik set kuramayabiliyor haliyle. açıkçası çoğunun umrunda da değil. işte gidiyor bir tane dslr-like makine alıyor, kendince hem makro çekiyor, hem manzara.hem de video.

şahsen ben bir fotoğrafın içindeki adamı 10 kere büyütüp şapkasınında oluşan bozulmaya hiç dikkat etmedim. buna ihtiyaç duymadım. ama yarın daha ciddi olarak sarılırsam fotoğraf işine o zaman zaten dslr-like makine filan zaten uğraşmam.

ha günün sonunda şunu da söyleyeyim, dslr alıp kit lensle kullanacaksan alma. benim fikrim budur. ortalıkta 2 ayda bir dslr değiştiren bir sürü adam var.

• dostum senin anlatıklarına göre ben senin SLR like makinen R1 derim gerisi açıkçası yani verdiğin paranın karşılığını vermiyor kesinlikle

Neden S3 e 600 Euro para vereyim ki gider 500 USd ye 300D alırım

Vallaha ne diyeyim yani bu Mercek olayı bana göre çok önemli bişiy. Fotoğraf kalitesini mercek

Algılayıcı sensör de işin içine girdi ama Mercek ler önemli.

Açıkçası çok mercek hatası var bunlarda ancak Komple objektifla falan giderilebiliyor

Onun için ikiside aynı ama birisi 500 dolar ötekisi 1500 dolar oluyor Objektifin

Yani kimse S3 ve H5 alıp fotoğrafı büyütmesin
    quote:

Orjinalden alıntı: buffalo kalitesi direkt etkileten bir şey şimdiki sayılsa kayıt yapan makinalarla

şimdi öyle bir şey söylüyorsun ki, objektifleri çok dandik diyorsun önce.
    ben de hiç bir dslr-like makinenin objektifi dandik filan değildir diyorum. fujiden canona,sonyden nikona,panasonicden samsunga....hiç birinin objektifi dandik değildir. dandik olmamak zorundadır, çünkü makinelerde ufak kompaktlarla aynı ebatta hatta çok kere daha ufak sensörler kullanılır. buna rağmen tüm dslr -like makineler kompaktlardan daha iyi resim üretir.

tümü 28 den 430 ' a uzanan bir aralığa sahiptir. hepsinde makro da var.

eh şimdi bu denli büyük aralığa sahip ve en kısığında 11 ile sınırlı olan diyaframa sahip objektifleri 500 dolarlık objektiflerle kıyaslarsan çöpe at dersin.

bir şeyi kıyaslarken kendi sınıfıyla kıyaslarsın. renault megane marka arabayı ferrariyle kıyaslarsan bizim megane çöpe atılır.

son zamanlarda dslr-like makineler günah keçisine döndü. her makinenin alıcısı var, herkes dslr almak zorunda değil. herkes 17-70,70-300, 90,50 mm lik set kuramayabiliyor haliyle. açıkçası çoğunun umrunda da değil. işte gidiyor bir tane dslr-like makine alıyor, kendince hem makro çekiyor, hem manzara.hem de video.

şahsen ben bir fotoğrafın içindeki adamı 10 kere büyütüp şapkasınında oluşan bozulmaya hiç dikkat etmedim. buna ihtiyaç duymadım. ama yarın daha ciddi olarak sarılırsam fotoğraf işine o zaman zaten dslr-like makine filan zaten uğraşmam.

ha günün sonunda şunu da söyleyeyim, dslr alıp kit lensle kullanacaksan alma. benim fikrim budur. ortalıkta 2 ayda bir dslr değiştiren bir sürü adam var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BAy Ciddi -- 4 Ocak 2007; 17:32:49 >

• ben h2 aldığımda en ucuz dslr nikon d50 ydi o da kit lensle birlikte 1600 liraydı(peşin)yanlış hatırlamıyorsam. ben h2 yi 920 liraya almıştım.
    d50 almayı da düşünmüştüm o zaman , ama objektifi filan para para para....

sonuçta tercih meselesi. 300d alıp kit lensle kullanacaksan bir anlamı yok. ben öyle düşünüyorum.
  • Evet öyle bende F30 almayı düşünüyorum sensörü küçük ama mükemmel fotoğraf kalitesi

D-SLR makina alacaksam gider temiz 2. el alırım

SLR like lere de çok ucuz omadıkça para vermem.

Benim işimide H2 çok fazlasıyla görebilir ama yani bana göre verdiğiniz parayı haketmiyorlar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.