Şimdi Ara

Büyük patlamadan önce hiçbir şey yoksa..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Atıyorum 500 trilyon yıl önce hiçbir şey yoksa yokluk vardır o halde, peki o yokluk nasıl var oldu? Yokluk varlığın zıttıysa yokluktan varlık nasıl meydana geldi, yoksa yoklukla varlık aynı şey mi? Materyalist anlamda varlığı yok etmek imkansızdır, a=b ise b=a olmak zorunda değil mi yani varlığı yok edemezsen yokluğu da var edemezsin fakat 13 milyar yıl önceki büyük patlamanın oluşmasına sebep olan o ilk maddenin olmadığı en son an ile ilk oluşmaya başladığı o an nasıl oluştu, nasıl yokluk varlığa dönüştü? Evren niye genişler ki? Genişlemek, büyümek gibi kavramlar nasıl oluştu. Niye renk diye bir şey var? Tanrı yoksa tüm bunlar anlamsız ve saçma, mantığa aykırı. Metafizik dışında hiçbir yol bulamıyorum bu sorularda?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• buyuk patlamadan once diye birsey yok. zira buyuk patlamadan once zaman yok.

ayrica madde antimadde diye arastirma yapabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jeopol -- 2 Haziran 2016; 20:02:00 >
  • öncelikle şu üstteki tipi kesinlikle ipleme

sorunun cevabını bilmiyorum ama 2 üstteki arkadaş haklı gibi. big bang den önce zaman kavramı yoktu.
  • 500 trilyon yil once diye bir sey yok.
    Zaman bigbang ile basliyor. Once diye bir sey yok.
    Varliğin tam olarak neyden meydana geldiği bilinmiyor, singularity bilinmiyor fakat singularity yokluk demek değil.
    Bir şeye sebep olan şey, sebep olduğu şeyden önce oluşmak zorunda değil. Sonrasinda da oluşabilir.
    Örneğin kuantum bilgisayarlarda işlem süresi negatif hesaplanan işlemler var. Yani bu şu anlama geliyor, bilgisayar 2+ 2 yi sen ona topla demeden önce topluyor. Cunku zaman evrensel bir sabit degil.

• Birde genişlerken neyin içinde genişlediğide düşündürür insanı.

Acaba gerçekten patlayan veya genişleyen bir şeyler varmı?Biz mi öyle biliyoruz?
  • Insanoglundaki mantığın bilmeye yeterli olmadığı çıkıyor buradan. Çünkü mantığa göre bir şey ya vardır ya yoktur. Ikisi birden olması gibi bir şeyi dusunemeyiz. Ve bu bir şeyleri gerçekten bilmenizi engeller.

• Ben bu konuda yokluğun hiç var olmadığını düşünüyorum. Evrendeki zaman kavramını tamamen kendimiz ürettik zaten ve evrenin başı-sonu diye nitelendirdiğimiz şeyler de tamamen bizim insan mantığımızla düşündüğümüz şey. Neden "zaten her zaman vardı" teorisini daha çok düşünmüyorlar anlamlandıramıyorum. Belki de ben saçma düşünüyorumdur, bilemedim.

Ayrıca büyük patlama mevzusunun tanrının varlığını kanıtlamaktan başka bir boka yaradığı da yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yokluğun varlığı olamaz. Çünkü adı üstünde yokluktur. Evrenin başlangıcının öncesinde hiçlik olup olmadığını bilmiyoruz. Tanrı inancı olan birisi için tanrı mutlak olduğu için hiçbir zaman gerçek bir yokluk söz konusu olamaz. Evrenin öncesinde başka evrenler ve madde var ise onların kaynağı ve ilk maddenin kaynağı sorgulanır. Yani ya ezeli bir madde yada ezeli bir tanrı seçimi ile karşı karşıya kalınır.
  • Aslinda evrende zaman yoktur.bizim uydurdugumuz olcu bicimidir.lawrence krauss bu olayi soyle ozetler.hiclik yani bosluk aslinda gorundugu gibi degildir. Icinde carpisan muthis hizli tanecikler vardir.fokurdayan bir kazan gibidir ve hiclikte aniden yok olup beliren parcaciklar vardir.

Ha tanrinin olmasi yine allahin oldugunu kanitlamaz, deizm tanrisini kanitlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarja Turunen -- 3 Haziran 2016; 23:23:38 >
  • Zaman ve mekan kavramına başlangıç için düşünülmesi gereken şey bir şeyin var olma hali ise, zaman ve mekandan öncesi için düşünülmesi gereken kavram o şeyin oolmaması halinin bir nirengi noktasıyla anılabilir olması halidir.

somutlaştırırsak;

baba kız çocuğu istemiyor. baba bizim için zamanın ve mekanın başı olsun. ancak soru zaman ve mekandan önce ne vardı kısmına münhasır olduğundan biz başlangıç olarak kızın var olduğu bir alemi düşünmek durumunda kalırız.

kız babaya zaman ve mekan vermeyen bir varlığa dönüşür. bilinen manada zaman ve mekanın başı baba kavramı bilinemeyen bir zaman ve mekanda sonuç kısmı nedeninden önce gelerek oluşamaz.

sonucun nedenden önce gelmesi durumunda sonuç ve neden bağlantısı kurmak istemek neden ve sonuç bağlantısı kadar kolay olamaz.

zira sonuç kısmındaki kız çocuğu baba kavramına zaman ve mekan vermezken aslında baba kavramı yokluk denilen halde yok olmuştur. ancak bu yokluk zaten kendisi olamayan kız çocuğuna kıyasendir. kız varların dünyasında olmamaktadır ve bu sonuca bir neden olarak yokların dünyasındaki baba kavramının olmamasını örneklemektedir.

teorik olarak zaman ve mekanın olmadığı yerde aslında olmayan şey sonuç neden bağlantısındaki neden unsuru olmalıdır.

zamandan önce yok olan şey zaman kavramını oluşturacak neden unsuru olmakta ve bu neden unsuru tersellenerek sonuç kısmını kendisine gerekçe gösterirken bu dahi yok demektedir.

aklın esemesi gereği iki hal de diğerini sırf yoklukla anacak ise (örnekte neden unsuru oluşmuyordu) zamandan önce olmayacak şeyler biri diğerine sonuç kısmını gerekçe gösterecek yüzlerce binlerce neden faktörüdür denebilir.

bir mürekkep okkasının içerisndeki mürekkebin yazamadığı yüzlerce kelimenin neden sonuç sonuç neden ilşkisi içerisinde düşünüldüğünde zamandan önce olan şey mürekkep okkası ve içerisndeki mürekkep ve yazılmayan yüzlerce neden sonuç veya sonuç neden bağlantısıdır denebilir.

bu şekilde 500 trilyon yıllık bir neden sonuç silsilesi yazabilirsiniz ancak bu yazı hiç bir zaman o okkadan dışarı çıkamaz.

temel olarak bu yazılamayan yazının oluşturduğu silsilenin bir başlangıcının olması halinde ise neler olabilir?

dikkat edilirse siyah mürekkep zaman vemekanın bir arada bulunduğu bir kaostur ve bu kaosta bir başlangıç noktası neye kime ve ne zaman hangi mekanda oluşabilir veya bulunabilir?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.