Şimdi Ara

Büyük ölçekli projelerde hangi veritabanı tercih edilmeli ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
4.811
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba...

    Uzun süredir PHP ile ilgili çalışmalar yapıyordum ve haliyle mysql kullanıyordum orada herhangi bir sıkıntı yaşamadım mysql ile ilgili. Java öğrenmeye yeni yeni başladım desem doğru olur. Uzun lafın kısası sorum şu:

    - Java ile büyük ölçekli projelerde hangi db altyapısı kullanılıyor ?

    Altyapı olarak SQL,Oracle vs. kullanıldığını biliyorum fakat process olarak büyük ölçekteki veriyi aynı anda işlemede, MySQL bu işin altında kalkabilir mi ? Hayır bu iş MySQL'e göre değilse öneriniz nedir ?



  • Projesine bağlı örneğin kültür turizm Bakanlığı'nın bir projesinde eskiden posgres vardı. Sonra SQL server ile yenilendi. Sebebi de SQL server bilgisi olan uzmanları vardı. Bakımı o yapsın diye o tercih edildi. Bireysel olarak Oracle dan nefret ediyorum. Çok nazlı. Şu anda bir ürün üzerinde mongodb kullanıyoruz çünkü her bir satır birbirinden bağımsız sekilde data tutuyor. Kısaca iyi veya kötü yok. Benim yenilikçi ve opensource olması sebebi ile favorim postgres. Ki çoğu durumda orm kullanıyoruz en bağımsız hale geliyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • https://medium.com/refraction-tech-everything/how-netflix-works-the-hugely-simplified-complex-stuff-that-happens-every-time-you-hit-play-3a40c9be254b



    Firmaların böyle altyapılarını anlatan yazıları var. Bunlara bakabilirsin. Tr olarak dahttps://youtu.be/Zs-KppxeL3k

    https://youtu.be/cwBp7J9KuDE



    Kısaca sistem büyüyünce atıyorum MySQL yerine Oraclr koyduk da uçtu gitti durum yok. Orada projesine bağlı darboğaz nerede diye onu rahatlatmak gerekli. Gerekirse araya cache konmalı. Bazı taskları kuyruk yapısına alıp halletmeli vs

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sql Server MSSQL > MYSQL

    Her ikisini de kullandim. Eskiden php mysql, asp mssql kullanilirdi genelde. Tabii her iki dil de her iki database i kullanabilir, bunda bir kisitlama yok. Mssql in kullanimindan inanilmaz keyif alirdim. Projeye gore degisir kullanim. Oracle hic kullanmadim, fakat o da muadil veritabanidir.

    Milyonlar milyarlarca verilerle isiniz olacaksa, yogun etkilesimli sekilde bir proje ise mssql tercih etmelisiniz. Mesela dh nin kullandigi veritabani da mssql dir. Mysql den mssql e veriler gecistirilebilir veya mssql den.. Fakat bu hem kodlama tarafli hem de db tarafli ayri ugras ve sorunlar getirecektir daha sonra. Aspx kullanabiliyorsaniz daha daha iyi olacaktir mssql ile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extremespecific -- 23 Nisan 2018; 2:31:18 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dogru konfigure edilirse cok yogun r/w load inin altindan kalkabilir mysql. Keza mysql ya da postgresql kullanan cok ciddi projeler var. Ayrica farkli seviyede firmalar icin tasarlanan uygulamalar farkli db lerde calisabilecek sekilde yazilirlar. Yani ayni uygulama mysqlde de calisabilir oracle da da calisabilir. Diyalektik degisir, rldb olarak yapilan is degismez.



    Db tercihini yaptiracak olan sey r/w yukunden ziyade firmanin know how seviyesi ya da spesifik bir proje requirement i. Sen tum projelerinde oracle kullaniyorsundur, oracle dan destek aliyorsundur, oracle adminlerin kalifiyedir oracle kullanirsin. Ibm supportun vardir websphere de calisir db2 kullanirsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MySQL 8, Hadoop ile kullanılabiliyor yani artık MySQL ile cok büyük veritabanı dahi tutmak mümkün.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://www.wiki-zero.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvUHJvZ3JhbW1pbmdfbGFuZ3VhZ2VzX3VzZWRfaW5fbW9zdF9wb3B1bGFyX3dlYnNpdGVz
    wikinin yalancısı olursak, mssqli microsoftun kendisinden başka kullanan yok.
    oracle olmadan büyük projelerin altından kalkılamaz diyenlerin aksine listede ebay ve amazon dışında oracle veritabanını kullanan yok.
    Buradan mssql dandik veya oracle kötü anlamı çıkarmaya çalışmıyorum.
    Sadece illa müthiş diye iddia edilen veritabanı sistemlerini kullanmak zorunda değilmişiz, onu söylemeye çalışıyorum.
    Çünkü oracle sertifikası almış adamların sözlerine bakarsak oracle bir dünya devi ve rakibi yok(!).
    Şahsi fikrimce mssql en azından kullanım kolaylığı sağlayan bir veritabanı sistemi, çok haz etmesem de kullanırım.
    Ama oracle öyle değil. Adamlar bütün sistemi anlaşılamamazlık ve zorluk üzerine kurmuş. Niye, çünkü eğitimini ve sertifikasını verecek. Niye çünkü onu anlamayan adamlar zannedecek ki oracle bambaşka bir çağın veritabanı.
    Benim favorim postgresql, taş gibi veritabanı, açık kaynak kodlu.
    Hakeza mariadb de on numaradır, onu da çok kullandım.
    Ama veritabanı işte mysql çok güzel kanka onu kullanalım kafasıyla seçilmemeli, seçilemez.
    Yeri gelir oracle veritabanının dahili yetenekleri senin işine çok yarıyordur onu seçersin, yeri gelir postgresql kullanırsın, proje büyür postgresqli kendi amaçların için özelleştirirsin, çok büyürsün dünya devi olursun şirketin kendi veritabanını oluşturur. Bunlar olmuş ve olan şeyler.
    Oracle gibi veritabanlarının asıl olayı veritabanının süper olması değil, iyi destek sağlamaları. Mesela postgresql ile bir sistem kurdun, (atıyorum) veritabanıyla ilgili bir problem yaşadın, muhatap kim, yok. Halbuki oracle kullansan bir telefonla anında destek bulursun, karşında senin probleminle ilgilenecek birileri daima hazırdır.
    Açık kaynak projelerin birçoğunda destek sıkıntısı vardır, bir problem oluştuğunda onu kendin çözmek zorunda kalırsın veya topluluktan medet umarsın. Oracle, microsoft gibi şirketlerin tutmasının asıl sebebi budur zaten, yoksa ürünlerinin çok harika olmaları değil.

    Sonuç olarak seçimi ihtiyaçlara göre belirlemek gerekli.

    Mesela alakasız olacak ama aynı durum oyun motorlarında da geçerli. Ben oyun geliştiriciyim diyen adamların çoğunun gözünde unreal adeta ilahi bir konum kazanmış. Adamların kafa yapısı aynen şöyle, "kanka büyük oyun yapacaksan unreal kullanacaksın başka çaren yok". Hadi ya, zaten bütün büyük oyunlar da unreal, unity gibi hazır motorlarla yapılıyor.
    Adamlar unitynin dahili yetenekleriyle hiç ilgisi olmayan bir oyun geliştirmek istiyorlar, ama üzerinde bin takla atmak uğruna unity kullanıyorlar niye çünkü bütün dünya onu kullanıyor (:




  • bombergranade B kullanıcısına yanıt
    Gayet güzel bir yorum. Linktekihttps://en.wikipedia.org/wiki/Programming_languages_used_in_most_popular_websites MariaDB'yi daha önce duymuştum ama tam ne olduğunu bilmiyordum, Oracle'ın eline geçen MySQL ile ilgili bir sorun çıkma ihtimaline karşı MySQL'den GPL lisansı ile forklanan ve MySQL-5.6 dan itibaren versiyon numarasını 10 yaparak bağımsızlığını ilan eden bir vt imiş ki bu gayet iyi. Amazon ise 1995'lerde kurulurken Oracle'dan özellikle uzak durmuş ancak sonradan geçmiş. Facebook 'un kullandığı HBase 'i ise biraz biliyorum: Hadoop'un veritabanı yani dosya sistemi olarak HDFS kullanan bir vt ve onunla hem SQL gibi anlık sorgular hem de Map Reduce gibi batch işlemler yapılabiliyor (Hadoop öğrenirken görmüştüm) MSSQL'i sadece Microsoft'un kendisinin kullanması da ilginç fakat şaşırtıcı değil, MSOffice 'i de herhalde sadece kendileri kullanıyor olabilir (OpenOffice, LibreOffice yerine : )

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Her proje icin uygun tek bir veri tabani yoktur. Bu secim icin lisanslamadan tutun da sirket/ekip dahilinde bilgisi olan insan vs. ye gibi bir suru parametre olur genelde. Isi sadece teknik boyuta indigersek yine projenin ihtiyaclari dogrultusunda secim yapmak gerekir. Ornegin transactional islemler kullanilacaksa ( ornegin bankacilik islemleri ) bunu destekleyen mssql, mysql, oracle gibi rdbms'ler uygundur. Zaman serileri ile calisilacaksa ( tarihsel finansal veri ) hadoop, text tabanli veri saklanip analiz edilecekse elasticsearch gibi farkli veritabanlari kullanilabilir.

    Buyuk projelerde genelde birden fazla veritabani kullanilir. Ornegin bir alisveris sitesini goz onuna alirsak alim satim islemleri mysql, urun kataloglari mongodb, urun endeksleme, yorum elastic/solr, cache icin redis/hazelcast kullanilabilir.

    Uzun lafi kisasi java ile buyuk olcekli projelerde genelde birden fazla db altyapisi kullaniliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 24 Nisan 2018; 13:33:19 >
  • En temizi büyük projelerde sqlite kullanmak. Böylece müthiş bir darboğaz yaşanır ve bakarsın güzel bir mühendislik çözümü bulunur. En kötü projeyi yeniden yazalımcılara ekmek çıkar. Zorluk olmazsa keşif de olmaz.
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Birçok framework'te DB adaptor kullanılıyor örneğin yeni bir Ruby On Rails projesinde başta Sqlite kullansan da sonradan DB adaptor konfigürasyonunu düzenleyerek ve Rails dahilindeki migrasyon araçlarını kullanarak MySQL 'e geçebilirsin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Birçok framework'te DB adaptor kullanılıyor örneğin yeni bir Ruby On Rails projesinde başta Sqlite kullansan da sonradan DB adaptor konfigürasyonunu düzenleyerek ve Rails dahilindeki migrasyon araçlarını kullanarak MySQL 'e geçebilirsin.
    illa ki. ORM sağolsun ama benim ütopya/distopya önerimde bunu gözardı etmiştim. Maksat çeşit olsun.
  • Bizde proje yaptığımız işletmeye göre Veri tabanını seçiyoruz. Oracle - MSSQL - PostargeSQL , SQLLite değişiyor.
    En küçük çaplı projemizde bile devasa kayıtlarla uğraşıyoruz. Günlük minimum 2 milyon kayıt vs..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mahoni_38

    En temizi büyük projelerde sqlite kullanmak. Böylece müthiş bir darboğaz yaşanır ve bakarsın güzel bir mühendislik çözümü bulunur. En kötü projeyi yeniden yazalımcılara ekmek çıkar. Zorluk olmazsa keşif de olmaz.
    Katılıyorum, hatta excel neyimize yetmiyor deyip arttırıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Gayet güzel bir yorum. Linktekihttps://en.wikipedia.org/wiki/Programming_languages_used_in_most_popular_websites MariaDB'yi daha önce duymuştum ama tam ne olduğunu bilmiyordum, Oracle'ın eline geçen MySQL ile ilgili bir sorun çıkma ihtimaline karşı MySQL'den GPL lisansı ile forklanan ve MySQL-5.6 dan itibaren versiyon numarasını 10 yaparak bağımsızlığını ilan eden bir vt imiş ki bu gayet iyi. Amazon ise 1995'lerde kurulurken Oracle'dan özellikle uzak durmuş ancak sonradan geçmiş. Facebook 'un kullandığı HBase 'i ise biraz biliyorum: Hadoop'un veritabanı yani dosya sistemi olarak HDFS kullanan bir vt ve onunla hem SQL gibi anlık sorgular hem de Map Reduce gibi batch işlemler yapılabiliyor (Hadoop öğrenirken görmüştüm) MSSQL'i sadece Microsoft'un kendisinin kullanması da ilginç fakat şaşırtıcı değil, MSOffice 'i de herhalde sadece kendileri kullanıyor olabilir (OpenOffice, LibreOffice yerine : )
    Hocam benimde eskiden beri MySQL kullanan bir host üzerinde bulunan bir sitem vardı. Bugün girip baktığımda (phpMyAdmin ile) MySQL yerine MariaDB yazıyor. Fork ile geliştirilmiş, biraz farklılıkları olan DB türevi ve eski temel DB fonksiyonları çalışıyor ama içime kurt düştü. Firmalar neden böyle haber vermeden DB sunucusu değiştiriyorlar? MySQL'i çok severdim ben zira.




  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    MariaDB işlev olarak = MySQL sadece lisansları farklı. Wikipedia'da MySQL'in ana geliştiricisi Ulf Michael Widenius 'ın Oracle'a tepki olarak MySQL'i forklayıp MariaDB adı altında yayınladığı belirtiliyor. Ben de yeni sunucu kurarsam MariaDB 'den gidebilirim. Bahsettiğin hosting firması doğru olanı yapmış. Oracle, Java 100% açık kaynak kodlu ve GPL lisanslı olduğu halde Java kullanan firmalardan haraç kesmeye yelteniyor, bilindiği gibi. Ulf, Oracle'ın benzer şeyi MySQL'da da yapabileceğini hesaba katarak önlemi almış.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    MariaDB işlev olarak = MySQL sadece lisansları farklı. Wikipedia'da MySQL'in ana geliştiricisi Ulf Michael Widenius 'ın Oracle'a tepki olarak MySQL'i forklayıp MariaDB adı altında yayınladığı belirtiliyor. Ben de yeni sunucu kurarsam MariaDB 'den gidebilirim. Bahsettiğin hosting firması doğru olanı yapmış. Oracle, Java 100% açık kaynak kodlu ve GPL lisanslı olduğu halde Java kullanan firmalardan haraç kesmeye yelteniyor, bilindiği gibi. Ulf, Oracle'ın benzer şeyi MySQL'da da yapabileceğini hesaba katarak önlemi almış.
    Yanıtınız için teşekkür ederim hocam. Google üzeinden "MariaDB vs MySQL" olarak arama yaptım şimdi. Kabaca okuduğum kadarıyla makaleler dediğiniz gibi sorgu / sözdizimi aynı kalmak üzere depolama motorları konusunda ilaveler ve farklılıklar olduğunu anlatıyor. Bir de versiyondan versiyona bazı özelliklerin MySQL ile MariaDB versiyonları arası uyumluluk / uyumsuzluk tablosuna değinilmiş. Genel haliyle nerdeyse muadil yapıdalar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.