Şimdi Ara

Elektrikli dünyadan mini haberler...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
2
Favori
453
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni çıkan elektrikli araçlar ve halihazırda piyasada bulunan versiyonlar hakkında sürüş, batarya büyüklüğü, şarj hızı etmenlerinin değerlendirilmesi.

Yaklaşık iki yıldır elektrikli araç kullanıyorum. Elektrikli olarak yaklaşık 65.000 km yol yaptım. Bu kilometrenin büyük bölümü şehirlerarası ufak bir kısmı şehir içi.

Elektrikli araç üreten firmalar hakkında görüşlerimi paylaşacağım bu konuya sizlerin de katkıda bulunmasını isterim.

Herkese iyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murrz2643 -- 3 Mart 2026; 21:8:51 >

65000 km yol gittiğiniz zaman batarya ömrü ne kadar kısaldı onu merak ettim. Bildiğim kadarıyla elektrikli araçların batarya değişimleri oldukça pahalı.

aracım Mg Comfort 51 kw'lık LFP batarya. Evden 2 Kw/h ile işe yerindeki şarj istasyonundan 6,8 kw/h ile şarj ediyorum.

Büyük batarya aslında her gün boşu boşuna taşıdığımız bir yük olmuyor mu? İstanbul şartlarında günlük toplam 100 km bile bir çok kişinin kullanım mesafesinin üzerindedir. Şehir içi ağırlıklı düşündüğümüz noktada 50-65 bandında bir batarya olsun verimli kullanmak esastır diye düşünmeden edemiyorum. Dolayısıyla hızlı şarj noktasında olduğumu söyleyebilirim.

• Bende bir elektrikli araç kullanıcısı olarak fikirlerimi yazmak istiyorum. Öncelikle elektrikli araca mesafeli (!) olan kişilerin birinci klişesi 1000 km menzil olsun alırım oluyor. Yani kullanmayanlar için aslında ilk kriter kapasite. Pekala bu ne kadar gerçekçi. Beklenti sanki bir gün gelecek tüm elektrikli araçlar 1000 km menzile sahip olacak. Gerçekten böyle mi? Tabi ki değil. Batarya ekonomik bölünebilir bir mal. Yani ihtiyaca göre ürün çeşitlendirmesi yapılacak bir maliyet kalemi. Batarya kapasiteleri artacak evet ama hepsi 1000 km menzilli olmayacak. Büyük çoğunluk bugün de yarında kullanımına göre batarya tercih edecek. Ne olabilir bugün giriş seviyesi 300 km iken yarın 500 km olur. Orta sevlye 750 km olur üst sevlye 1000 km olur. Hepsi arasında da fiyat farkı olur. Bu fiyat farkı ülkemizde ki ÖTV sistemiyle bir araya gelince de Tesla da olduğu gibi vergisiz fiyat farkı 200 bin olan araç ÖTV sonrası 1 milyon daha pahalı olur. Yani 1000 km menzil beklemek çoğu kullanıcı için anlamsız. Benim için ideal menzil 600 km civarı. Bunun üstüne de 10 dk da 250 km menzil 20 dk da %80 doluluk oranı verecek bir şarj alma hızı %90 kullanıcı için fazlasıyla tatminkar olacaktır. Yani sadece batarya büyüklüğü ve şarj hızı değil ikisinin de dengeli olması önemli bence.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kesinlikle büyük batarya yolda şarj etme gereksinimiyle durmak yerine evden full şarjımla çıkıp yolu tamamlayabilmek

uzun yolda 500 kmyi her senaryoda geçen elektrikli araç > diğer her elektrikli araç senaryosu

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Mesela aracım ile uzun yol kapsamında bir kaç defa Kocaeli Başiskele'den Çanakkale'ye git gel yaptım. Kesinlikle dolu çıkıp tek şarj ile ulaşabildim. Hem bataryam küçük hem de şarj hızım düşük. Elektrikli araç kullanılmazcılar farklı bir düşünce yapısına sahipler. Özellikle de elektrikli araba değil süpürge olurcular çok can sıkıyor. 65.000 km'lik maliyeti hiç masaya bile yatırmıyorum.

Çok araç deneyimledim. Test sürüşleri kriter değil ama Hyundai Kia araçlar mükemmel hissettiriyorlar. Sürüş zevki üst seviyede. Byd ise alakasız bir şekilde verimsiz. Rejen var desen yok. Yok desen var ilginç bir tarafta. Kocaman bataryalar ancak 300 km (o da sıcaklıklar uygunsa uzun yol) yol yapıyor. Örnek son sealion 7.

İdeali bu.

Elektrikliyi bu kadar istemeden yapan bir firma olamaz. Hepsine aynı şarj özelliklerini koyuyorlar max 100 kw DC ortalama 75 kw civarı. tüm bataryalar aynı asla verimliliğe bakmadıkları bak bunun elektriklisi var mı var araçlar. Stellantis artık elektriklisi ile de bıktırmak üzere. Amiral gemisi çıkarmış Citroen C5 Aircross youtube soğuk hava testlerine baktım. %20den %100 için 2 saat 15 dakika veriyor şaka gibi. Hayır satmak istemiyorsan elektrikli geliştirme. Hibrit olana da bağımsız süspansiyondan vazgeçerek torsiyon çubuğu koyması inanılır gibi değil. Stellantis araçlardan uzak duruyorum kendi adıma.

72,5 kw batarya var. 800v mimari zaten şarj süresi kısa (350 kw şarj cihazıyla)

Togg'un işi bu pil tedarikçisiyle zor. İmkansız değil ama zor, pili değişen onlarca Togg var. Togg için LFP alternatif çıkmalı. Togg T10 X makyaj görürse pilde de kesinlikle LFP görmeliyiz.

• Donut Lab, CES 2026’da tanıttığı katı hâl bataryasıyla tartışmaların odağında kalmayı sürdürüyor. Şirket; 400 Wh/kg enerji yoğunluğu, 100.000 şarj döngüsü, beş dakikada tam dolum, aşırı sıcaklıklardan etkilenmeme ve lityum-iyonla benzer maliyet gibi oldukça iddialı vaatlerde bulunmuştu. Ancak bu özellikler kısa sürede sektör uzmanlarının şüphelerini çekti ve verilerin gerçekçiliği sorgulanmaya başladı.
    İddiaları test etmek için gönderilen 26 Ah’lik hücre, Finlandiya’daki VTT Technical Research Centre of Finland tarafından incelendi. Yapılan testlerde hücre 11C hızında yüzde 0’dan 80 doluluğa 4,5 dakikada ulaşmayı başardı; ancak çift soğutma bloğuyla sıcaklık 63°C’ye çıkarken, tek soğutuculu senaryoda 90°C güvenlik sınırına dayanıldığı için test durduruldu. Bu sonuçlar, şirketin “aktif soğutmaya ihtiyaç yok” iddiasını tartışmalı hale getirirken, diğer büyük vaatlere dair henüz bağımsız bir doğrulama sunulmuş değil.

• BYD, düzenlediği etkinlikte ikinci nesil Blade Battery 2.0 bwataryasını ve 1.500 kW gücündeki ultra hızlı şarj istasyonlarını tanıttı. Yeni batarya teknolojisi, çok yüksek şarj hızlarıyla öne çıkıyor. Şirketin paylaştığı verilere göre batarya %10'dan %70'e yaklaşık 5 dakikada, %10'dan %97'ye ise 9 dakikada ulaşabiliyor. Ayrıca -30 derece gibi çok düşük sıcaklıklarda bile %20'den %97'ye şarjın yaklaşık 12 dakika sürdüğü belirtiliyor. Bu hızlara ulaşılmasını sağlayan yeni nesil istasyonlar ise T şeklinde tasarlanmış ve kabloların araçlara üstten bağlanmasına imkân veriyor.
    Yeni batarya teknolojisi menzil tarafında da iddialı. Yangwang U7 modelinde kullanılacak 150 kWh kapasiteli Blade Battery 2.0, CLTC ölçümlerine göre 1.006 km'ye kadar menzil sunabilecek. Dört elektrik motorlu güç sistemiyle donatılan model, uzun menzili yüksek performansla birleştirmeyi hedefliyor.

• Nedir bu WLTP?

Elektrikli araçlar (EV) için WLTP test prosedürü içten yanmalı motorlu araçlarla aynı hız ve zaman çizelgesini takip etse de, ölçüm metodolojisi ve sonuçların hesaplanmasında kritik farklar bulunmaktadır.

Elektrikli araçlar için en büyük fark, testin sadece sürüşten ibaret olmaması, şarj kaybını da işin içine katmasıdır.

1. Şarj Kayıpları ve Enerji Tüketimi

İçten yanmalı araçlarda sadece egzoz emisyonu ve yakıt tüketimi ölçülürken, EV'lerde "duvardan tekerleğe" (wall-to-wheel) prensibi uygulanır.

• Araç testten sonra bataryası tamamen dolana kadar şarj edilir.
    • Tüketim değeri hesaplanırken, şarj cihazından çıkan toplam enerji (şarj sırasındaki ısı kaybı dahil) baz alınır. Bu yüzden aracın ekranında gördüğünüz tüketim değeri ile WLTP teknik belgesindeki değer arasında %10-15 fark olabilir.

2. Şehir İçi vs. Karma Menzil Ayrımı

Elektrikli araçların doğası gereği, düşük hızlarda (dur-kalk trafikte) verimlilikleri artar. Bu nedenle WLTP verilerinde EV'ler için iki farklı menzil sunulur:

• WLTP Karma (Combined): Düşük, Orta, Yüksek ve Çok Yüksek hız evrelerinin ortalamasıdır. Otoyol sürüşü (Çok Yüksek evre) bataryayı hızla tükettiği için bu rakam daha düşüktür.
    • WLTP Şehir İçi (City): Sadece "Düşük" ve "Orta" hız evrelerini kapsar. Rejeneratif frenleme (geri kazanım) sayesinde şehir içi menzili, karma menzile göre %20-30 daha uzun çıkabilir.

3. Batarya Durumu ve SOC (State of Charge)

• Test, batarya %100 dolu şekilde başlar.
    • Araç, batarya tamamen tükenene kadar test döngüsünü (30 dakikalık bloklar halinde) defalarca tekrar eder.
    • Bu süreçte aracın "kaplumbağa modu" gibi kısıtlı güç moduna girdiği ana kadar geçen mesafe kaydedilir.

4. Neden Gerçek Hayatta WLTP Tutmuyor?

Elektrikli araç kullanıcıları için WLTP verilerinin gerçekle uyuşmamasının ana nedenleri şunlardır:

• Hava Sıcaklığı: WLTP testi 23°C sabit sıcaklıkta yapılır. Ancak EV bataryaları 0°C'nin altında veya 35°C'nin üstünde verim kaybeder.
    • Klima/Isıtma: Testte klima kapalıdır. EV'lerde ısıtma sistemi (ısı pompası yoksa) menzili kışın %30-40 oranında düşürebilir.
    • Hız Sabitliği: WLTP döngüsünde araç 131 km/s hıza sadece kısa bir süreliğine çıkar. Gerçek otoyol sürüşünde sürekli 120-130 km/s ile gitmek, menzili dramatik şekilde azaltır.

• WhatsApp'ta EAŞK 🚘 Elektrikli Araç Şarj Kampanyaları ⚡️🚘🔋 kanalını takip edin:
    whatsapp.com
    EAŞK 🚘 Elektrikli Araç Şarj Kampanyaları ⚡️🚘🔋
    https://www.whatsapp.com/channel/0029VbAYgPXHbFUyEHEnRI0j

• Yeni bir bilgi edindim sizlerle de paylaşmak isterim.

Hyundai bakım fiyatlarını internet sayfasında şeffaf bir şekilde paylaşıyor.

İoniq 5 için eski araçlarda bakım fiyatları yüksek, detayları tablodan inceleyebilirsiniz.

Elektrikli dünyadan mini haberler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murrz2643 -- 22 Nisan 2026; 12:22:23 >
  • Bu ara şarj aleti almak isteyenler için 22 KW'lık cihazlarda indirimler var. Yerel Türkiye üretimli markalarda 22 Kw cihazlar 12.500-13.000 bandında. Satın alım düşünenler için fırsat olabilir. Standart 3.5 Kw şarj yapan cihazların minimum 9.000-10.000 TL olduğu noktada 22 cihazlar oldukça avantajlı görünüyor.

İoniq3'te de aynı paket olacakmış.

Herşeyi paket yapıp ekstraya sokarlarsa ioniq 5 ikinci el daha cazip olur.

ioniq3 için 2.2 milyon TL altına uzun menzil sunmazlar.

kısa menzil olan da 1.9 milyon falan olur.

Örnek verebilir misiniz?

merhabalar, tabi.

13binlik bir cihaz 3,5 kw'dan 22 kw'a kadar kullanım imkanı var uygulaması var.

• murrz2643 kullanıcısına yanıt

Teşekkürler. SGSTec ürünleri benim de dikkatimi çekti ama cihaza entegre 30mA AC ve 6mA DC kaçak akım korumasıyla ilgili bir bilgi verilmemiş. Bu önlem cihaza entegre olarak sunuluyorsa güzel. Yoksa Fil şarj ve ev wallbox ürünleri daha tercih edilebilir duruyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.