Şimdi Ara

Burun spreyi bağımlılığı, nasıl kurtuldum ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Başlıktanda anlaşılacağı gibi böyle ilginç bir bağımlılığa sahiptim,internette falan benim durumumda olan benzer insanlar insanlar görmeye başladım azımsanmayacak derecede insan bu durumdan muzdarip bende bir yazı yazarak insanları bilgilendirmek ve kendi tecrübelerimi aktarmak istiyorum.Keyifli okumalar dilerim.Verdiğim tavsiyeler doktor tavsiyesi değildir, ama profesyonel bir hasta tavsiyesidir :) .

Kendimi bildim bileli nefes alma problemi yaşayan bir insandım daha çocukluk zamanlarımdan beri tıkanık akan, beni geceleri uyutmayan bir burna sahiptim. Bu biraz ırsi bir durum ailemde farklı bireylerde bu durumdan oldukça muzdaripti.Tuzlu su ile tıkanıklığı açmamı dersin, buhar çekerek tıkanıklığı gidermek, deniz suları, sürekli alınan KBB randevuları, biri sinüzit der biri rinit vs öyle doktordan doktora sekerek bu derdime sürekli bir çare aradım çünkü ağızdan nefes almak kolay hasta olmama, yorgun hissetmeme,sinirli ve stresli depresif bir ruh haline sahip olmama, odaklanma problemleri yaşamama vs gibi bir çok soruna yol açıyordu, nefes bu sonuçta olmazsa olmaz yani hocam :)

Nedir bu burun spreyi bağımlılığı ?

Illadin ve otrivine vb etken maddeye sahip burun spreyleri çok ama çok etkili neredeyse anında burnu açan nazal spreylerdir.Grip mi oldun uyuyamıyorsun çekiyorsun bir fırt gelsin oksijen,sinüzit burnu mu tıkadı çekiyorsun tak oksijen haha.Kullanıpta bu benim burnumu açmadı diyen görmedim şu zamana kadar :d. Bu spreylerin çalışma mekanizması bildiğim kadarıyla damarları büzüştürerek burun etlerini(konka)  hızlı bir biçimde küçültürek hava yolunun açılmasını sağlar. Spreyin etkisi geçmeye başladığı zaman (uzun süreli kullanımda) konkalar rebound etkisi yaparak olması gerekenden çok daha fazla şişerek burnu tıkar ve elin spreye doğru gitmeye başlar çünkü nefes alman lazım.(4-5 günden fazla kullanılmaması lazım bu spreyin - ki ne yazıkki ben kullandım senelerce mk)Bir süre sonra en yakın arkadaşın olur. Okula gidersin yanında taşırsın, kafeye gidersin yanında olur, tatile gidersin çantaya yedek bir tane ararsın. Sprey gece bitmeye mi başladı nöbetçi eczaneleri dolaşmaya başlarsın.Bir süre sonra bir bakmışsın sigara gibi hep yanında bu meret. Ben bu bağımlılığı yaklaşık 12 senedir çekiyorum ve yakın zaman önce kurtuldum.

Ben nasıl bu spreyle tanıştım ?

Lise okurken bahar ile birlikte benim sinüzit gene azdı ve gece uyuyamamalar, burunun iptal olmalar başladı.Artık bu durumu kabullenmiştim envai çeşit ilaç,sprey yurt dışından bile sprey getirmiştik hiçbiri bir işe yaramadı.Bende tuzlu su evde kendi yapacağıma, yine uykusuz bir geceden sonra sağlık ocağına doğru gittim.Dedim böyle böyle yazdı bir reçete, gittim eczaneye abla bunlar.Ben zaten kabullenmişim kaderimi bir fıs sıktım dedim noluyor mk.Oksijen böyle bir şey miymiş,çağ atladım geceleri uyumaya başladım,tenim rengim kendine geldi yorgunluk gitti nefes böyle bir şeymiymiş mk dedim.Bu meretle ilişkimiz böyle başladı ve yıllarca böyle devam etti.Yedek spreyler almamı dersin, evde işte dolaplarda spreyler mi dersin içten içe canım sıkılmaya başlıyordu.Sprey olmadan yaşayamaz oldum.Bu işi çözecem, deyip erteleye erteleye seneler geçti.Hayatımın boş bir dönemine denk getirip iyi bir doktorda ameliyat olma kararı aldım.Kıkırdakta eğriliğim varmış, konkalar zaten hipertrofi + sinüzit.Bendeki sorunlar bunlardı ve ilaç tedavisi bende istenilen sonuçu vermedi ve cerrahiye başvurduk.

Ameliyat süreci nasıldı?

Doktor ile ameliyat tarihini kesinleştirdikten sonra doktor sizi tahliller ve anestezi için gerekli yönlendirmeleri yapıyor sonrasında ameliyattan bir gün önce hastaneye yatış yapıyorsunuz.Ameliyattan en az 8-12 saat öncesinde yeme,içme vs kesecek tarzda kendinizi ayarlıyorsunuz.Daha önce hiç ameliyat olmadım,hiç korkumda yoktu ki korkacak bir şey yok.Ameliyat kıyafetlerinizi giydikten sonra personel sizi ameliyathaneye doğru getiriyor,damar yolunuz vs açılıyor.Ortam güzeldi biraz first person point of view gibi oluyor biraz, personel işini yaparken arada "E" basıp diyalog giriyorsun.Sizi götürürken tavandaki ışıkları izlemek bir tık heyecan yapıyor.Narkozu verdikten sonra gidiyorsun zaten sonra bir bakmışsın odandasın.Hiçbir şey hissetmiyorsunuz son derece konforluydu.Endişeniz olacaksa eğer ameliyattan sonrası için olsun derim ameliyat "sizin için" kolay taraflarından olacak :) .

1. Gün Uyandıktan sonra en az 3-4 saat bir şey yiyip içmek yasak, zaten geceden kalma gibi oluyorsun.Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsun acı hissetmedim, hemşireler sizinle ilgileniyor.4 Saat sonra çok fazla canım sıkıldığından dolayı uyuyana kadar koridorlarda gezdim, erken toparlamamı sağlayan sanırım kendimi koyvermemekti.
    2. En sıkıntılı gün bugündü hastaneden öğleden sonra çıkış yaptım.Eve geldim.Ağızdan nefes almaya alışık olmamaktan dolayı baya zorlayıcı oldu,boğaz kuruluğu oluyor bol bol su içmenizi tavsiye ederim.Kanamalarım çok fazlaydı sürekli gazlı bez değişip durdum.Doktorun dediklerini uyguladım.Gece bir şekilde yorgunluktan uyuyakalıp günü atlattım.
    3. Doktorun dediklerini uygulayıp NPC gibi takıldım.Sulu yemek yemenizi tavsiye ederim.Ihlamur, su,çorba,yoğurt baya tükketim bence güzel tercihlerdi.Uyumak gene çok zor.
    4. Artık alışmaya başladım,daha soft bir gündü.Ağızdan nefes alarak uyumaya bir şekilde adapte oluyorsunuz.İnsan her duruma alışabilen bir canlı.
    5. Tampon çıkarılması, nefes alıyorsunuz diyorsunuz ki ben daha önce nefes almamışım ki mk.Tampon çekilmesi o kadar acılı bir süreç değil, çok takmayın bence en zoru ağızdan nefes almak.
    6. Diğer günler doktorun dediği şekilde devam.

Kişisel Tecrübelerim nasıldı ?

Burun temizliğine solüsyon ile çok önem vermek lazım kuru kalmaması lazım, gece yatmadan önce nemlendirin.Yiyecek içecek olarak çeneyi çok zorlayacak bir şey yemeyin, çorba,yoğurt,süt,patates püresi gibi şeyler, ıhlamur özellikle boğazlarıma çok iyi geldi ve sonraki günler kuruluk yaşamadım.

Estetik oldum mu ?

Hayır, o yüzden fotoğraf koymadım.Fonksiyonel rinoplasti hariç çok takıntılı biri değilseniz burnunuza bence değmez.

Sende ne gibi zararlara yol açtı ?

Görüştüğüm 2 doktorda kıkırdağımın çok inceldiğini ve septo perforation riski altında olduğumu söyledi. Şimdi hesapladım bu ilacı sürekli kullanmak cebimden total 1250-1750$ arası para götürmüş.Suç ilacın değil benim bunu uzun süre kullanma aptallığım.

Her şeye rağmen değer mi ?

Evet,iyi bir doktor bulup sağlığınıza kavuşma dileğiyle.Ne kadar erken o kadar iyi

Şimdilik draft olarak yazdım, sormak istediğiniz soruları aşağıya yazabilirsiniz.Sonradan editleyeceğim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Evet, bu ilaçlar kısa süreli kullanılması gereken ilaçlar. 4-5 günden sonra sprey - burun açılması- tıkanıklık -sprey- burun açılması diye gidiyor. Kısır döngüye sokuyor. Ben sürekli tıkanıklık yaşayan insanların eğer cerrahi seçenekleri varsa değerlendirmelerini tavsiye ederim, etrafımda hap,ilaç kullananda bu sorundan kurtulan nerdeyse hiç görmedim hepsi ameliyat oldu.

adamın burun o kadar küçük delik oluyordur ki ilacı almayınca ağızdan nefes almalı

yapılabilir aslında

bu arada ben de bağımlıydım

hapa geçtim aferin sinus ondan sonra 2 hafta hap içip bıraktım komple

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.