Şimdi Ara

BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
44.722
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _fisico_

    walla gerçekten gözlerim yaşardı, bende ömrüm boyunca uzay bilimi ile uğraştım, hep buna benzer sayfalar yapmak iin uğraştım fakat okuyan sayısının azlığı yüzünden bu tür sayfaları yapmaktan gerçekten usandım, hep kendimi kandırdığımı zannettim, ama feylosof arkadaşın büyük emek verdiği bu sayfa ve sayfaya verilen cevaplar gerçekten beni duygulandırdı. boş vaktim oldukça artık bende burada var olacağım. ve gerçekten herkese teşekkürler...


    Burada, hepberaber güzel bir ortam oluşturduk. Senin de katkılarını bekleriz.

    quote:

    Orjinalden alıntı: su*fi

    Süper nova patlamasından sonraki aşama nedir @feylosof?
    yok oluş mu? yoksa o patlama neticesinde yeni oluşumlar mı meynada geliyor?


    @su*fi ; Resme dikkat edersen, patlama merkezinde, yıldızın çekirdeği hala varlığını sürdürüyor. Patlama sonucunda yıldızın dış katmanları büyük bir hızla uzaya savruluyor ama merkezi bölge içe doğru çöküyor daha doğrusu yoğunlaşıyor. Süpernova patlamaları sonucunda yıldızın kaderini belirleyen şey kütlesi.
    Yani belirli kütle değerlerine sahip yıldızlar, örneğin bizim güneşimiz bir Beyaz Cüce haline dönüşecek bu patlama sonucunda.Biraz daha büyük bir kütle değerine sahipse bir Nötron Yıldız veya yüksek hızlarla dönen Pulsar' a dönüşür.
    En kötü durumda, örneğin Güneşten 15-20 kat kütleye sahip ise bir Karadeliğe dönüşüyor. "Bir anlamda" yokoluş diyebiliriz çünkü geriye hiçbirşey kalmıyor. (Gerçi X-ışınımı yapıyor ama daha fazla detaya inmeyeyim.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylesof -- 14 Şubat 2006 22:32:42 >




  • Açıkçası uzaya savrular dış katmanları merak etmiştim. Onlardan uydu, gezegen türünde oluşumlar meydana gelebiliyor mu?

    Bulutsular ne şekilde oluşuyor?
  • su*fi arkadaşım, sorunu ben elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım, umarım yararı olur...
    Aslında bulutsuların önemli bir kısmı, evre'nin ilk zamanlarından bize miras, Hidrojen ağırlıklı yapıları var. fakat gezegenimsi bulutsular hariç, onların hepsi ömrünü yitiren yıldızların artıklarıdır, ve yapılarıda doğal olarak birçok elementten oluşur, muhtemelen ağırlıklı olarak karbon. en önemlileri ise yıldızların patlayarak oluşturdukları, işte bunlar gezegenleri oluşturanlardır. yani bir grup yıldızın ölmesi ilerki nesil için gezegenlerin doğmasına sebeb oluyor. ve tabiiki içinde barındırdığı elementler, yeniden oluşan yıldızın büyüklüğü, gezegenin yıldızına olan uzaklığı ve daha birçok şeyde gezegenin karakteristik özelliğini belirliyor. Bu şekilde düşünürsek, eğer gezegenimizden altın - uranyum gibi ağır elementlerin varlığını biliyorsak bunu bizden çooook çok önce yaşamış olan yıldızlara borçluyuz.

    Başka bir konuya girmek gerekirsede, tüm elementler (en azından hidrojen haric) yıldızların merkezinde hidrojen atomunun bölünerek ve birleşerek değişik tepkimelere girmesiyle oluşuyor, tepkimelere girmesinin sebebi ortamdaki basınç, biliyorsunuz basınç - sıcaklık doğru orantılıdır, kütle çekimi sebebiyle bir araya toplaşan gaz bulutlarının merkezindeki basınç yaklaşık 1 milyon C derece sıcaklık oluşturana kadar bir gaz devinden farksız görünüyor, fakat o sıcaklığı aştığında Hidrojen atomu basınca dayanamayıp tepkimeye giriyor, ve atomlar durmadan döteryuma - helyuma ve yine parçalanarak hidrojene dönüşüp duruyorlar. tabii bunların bir kısmı helyumdan daha ağır olan elementlere dönüşüyor, baştada söylediğim gibi tüm elementler bunun içinde. zamanı gelip yakıtı biten yıldızın dış katmanları yıldızdan uzaklaşmaya, ve çekirdeğindeki basınçlı tepkimede durmadan küçülmeye devam ediyor, ve içindeki oluşum Dünya büyüklüğünde bir beyaz cüce'ye dönüşüyor, gezegenimsi bulutsuların fotoğraflarında bulutsunun ortasındaki küçük beyaz yıldız odur. bu beyaz cücedeki yoğunluk o kadar fazlaki, bazı profosörlerin tabiriyle bir çay kaşığı madde yeryüzünde 1 tonluk ağırlığa sebeb oluyor. (tabiiki hesaplamaların ve gözlemlerin verdiği bir sonuç)... şimdi gelelim gezegen oluşumuna, işte bu ömrünü bitiren yıldızdan ayrılan maddeler, bir zaman gelecek ve başka oluşumlara katılacak, ve yine aynı şekilde başka bir yıldızın ve çevresindede gezegenlerin oluşmasına sebeb olacak, işte bu gezegenlerdeki tüm maddenin bir zamanlar yıldıza ışığını veren hidrojen atomundan oluştuğunu söylersek, bence bu yazıyı okuyan herkesin artık kolundaki karbona, yüzüğündeki gümüşe, akvaryumundaki silisyuma ve soluduğu havaya bakarak, aslında yıldızlardan oluştuğunu daha doğrusu yıldızların torunu olduğunu düşünmeye başlayabilir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _fisico_ -- 15 Şubat 2006 0:49:15 >




  • @_fisico_ bilgilendirmen için teşekkür ediyorum

    Beyaz cüce ile karadelik arasındaki fark oluşumlarından önceki yıldızların kütleleri / büyüklükleri/ enerjileriyse; bu durumda nasıl oluyor da beyaz cüceler, resimlerde de görüldüğü gibi bulutsuların ortasındaki parlak bir yıldız şeklinde görünebilirken karadelikler görünmüyor. Bildiğim kadarıyla karadeliklerin varlığını ancak, çekimlerine kapılmış cisimlerin hareketleri sayesinde anlayabiliyoruz.
    Madem ki tek sebep/fark önceki büyüklükleri neden oluşumlarından sonra bu kadar büyük farklar var aralarında.
    Karadeliğin çekimine giren bir maddenin parçalandığını, zaman ve mekan kavramlarını yok eden bir süreçten (teknik terim bilmiyorum affola) geçtiğini duymuştum. Ve hatta karadeliğe giren cisimlerin evrenin başka bir noktasından ortaya çıkabildiğini.
    Son paragrafım çelişkilerle dolu farkındayım, bu çelişkiler de bana bu soruları sorduruyor zaten.




  • ilk önce verdiğin sayfadan dolayı sana çok teşekkür ederim, birazdan karadelik ile ilgili sorunada cevap vermeye çalışacağım, ama ilk önce benim bu konuya biraz çalışmam gerekli



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _fisico_ -- 15 Şubat 2006 20:00:33 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: su*fi


    quote:

    Orjinalden alıntı: _KoLCu_

    Benden de gezegen boyutları hakkında bir resim



    Slayt gösterisi gibi resimler görmüştüm aylar önce. Evrenden başlıyor, ufak bir kare seçiyor, kareyi büyütüyor, galaksiye geliyor, kare seçiyor, güneş sistemine geliyor... böyle böyle bir yaprağın hücresine, hücrenin içine kadar giriyordu. Aradım ancak siteyi bulamadım. Bilen varsa buraya koyabilir mi, muhteşem görsel ziyafet vardı o slaytlarda.


    Bence aylar öncesine gitme

    http://forum.donanimhaber.com/m_5898624/tm.htm




  • quote:

    Orjinalden alıntı: 2pac80


    quote:

    Orjinalden alıntı: su*fi
    Slayt gösterisi gibi resimler görmüştüm aylar önce. Evrenden başlıyor, ufak bir kare seçiyor, kareyi büyütüyor, galaksiye geliyor, kare seçiyor, güneş sistemine geliyor... böyle böyle bir yaprağın hücresine, hücrenin içine kadar giriyordu. Aradım ancak siteyi bulamadım. Bilen varsa buraya koyabilir mi, muhteşem görsel ziyafet vardı o slaytlarda.


    Bence aylar öncesine gitme

    http://forum.donanimhaber.com/m_5898624/tm.htm


    Bence o kadar gülme
    2 mesaj üstüne bakar mısın?
    Kurduğun cümleyle benim mesajım arasında mantık hatası var?




  • hele şükür bitti , Kara Delikler hakkında merak edilen herşeyi buradan okuyabilirsiniz:
    Renaultf1
    sayfaları taradıktan sonra yarı yarıya küçülttüm, okurken en keskin görünüş gerçek boyutta...
  • Nerden buluyorsunuz yawww bunları .... Teşekkürler ...
  • Ya arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum.Teleskoplarla ilgili hiç bilgim yok ama böyle şeylere çok ilgi duyuyorum.Bi teleskop almak istiyorum.Acaba bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz? benim istediğim en fazla 1000 ytl civarında bi para vererek alabileceğim en iyi teleskop acaba hangisi? Yardımcı olursanız sevinirim.
  • Yeniden düzenleyerek hortlatıyorum. (Alışkanlık oldu galiba)
  • Bu güzel konuyu hortlattığınız için teşekkürü borç bilirim
  • Fotoğraflar sanki resim gibi..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ice Cube

    Bu güzel konuyu hortlattığınız için teşekkürü borç bilirim


    Rica ederim.
  • gerçekten harika resimler.çok teşekkür ederim.

    konuyla alakalı olarak bişey paylaşmak istiyorum.

    yakında bende böyle (bukadar kaliteli olmasada) resimler çekicem.

    üzerinde çalıştığım teleskop projemde tasarımın sonuna gellmiş bulunmaktayım.kısmetse 2008 nisan ayında almanya'dan " lik ayna alıyorum.16 " lik takip sistemli bir teleskop yapmayı düşünüyoum.hatta maliyeti çok olmazsa " den daha büyük bir ayna bulabilirsem dahada güzel olacak.

    teleskobumun çizimini paylaşmak istiyorum;

     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.
     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.



    iki tasarımım var.Bunlardan ilki (sarı-siyah olan) hafifliği ile ön plana çıkıyor.burdaki amaç böyle bir cihazın ışık kirliliğinin az olduğu yerlere kolayca taşınabilmesini sağlamak.

    ikincisi ise %50 daha ağır ve çok mukavim bir yapıya sahip.Bunu da bir yere sabitlenip kullanılabilecek şekilde yaptım.

    sonuç olarak iki adet kurgu olacak ve teleskop ikisinede uyacak.
    birtanesi evimde kuracağım mini gözlemevinde sabit duracak,diğerini de bazı hafta sonları şehir merkezinden uzaklara giderken veya yazın memleketim trabzona giderken kolayca taşımak amaçlı yaptım.

    bu ay sonu da canon 40D DSLR fotoğraf makinem geliyor dubaiden. onu bu teleskopla kullanıp çok fotoğraflar çekmeyi planlıyorum.

    umarım beğenirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arthur -- 16 Kasım 2007; 22:12:28 >




  • @Arthur, harika bir proje. Hayran kaldım. Keşke daha kısa sürede bitirebilsen de çektiğin fotoğrafları görebilsek. Daha öncede ayrıntılı olmasa da bahsetmiştin bundan.
    Kendi tasarladığın gözlem aletiyle kendi çekimlerini yapmanın vereceği heyecanı düşünemiyorum.
    Çekimlerini kesinlikle buradan paylaş. Bekliyoruz.
  • bende sabırsızlanıyorum.

    şimdi dışardan geldim.holmes kuyruklu yıldızına bakmak için çıkmıştım.

    keşke teleskop bitmiş olsa şimdi de onun fotoğrafını çekebilsem
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.