Şimdi Ara

Bu sorunun cevabını bulamadım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
729
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar kendi kafamda bir soru buldum ve sorunun cevabını bulamadım.Sorum şu

Diyelim benim elimde bir tane siyah top var ve karşımda da ömer hocam var. Ben önce topu sağ elime koyuyorum ve top hangi elimde diyorum. Hocam dedi sol mesela. AÇıyorum elimi hayır sağdaydı diyorum.Şimdi elimi tekrar kapatıyorum.Şimdi

Diyelim topu sol elime koydum ve içimden düşündüm.-Şimdi topu sol elime koydum ama hoca bunu bilir çünki bu ilk tercihimdi farklı yere koymalıyım . Bu yüzden sağ elime koymalıyım. Koydum sağ elime. Bu sefer yine içimden düşündüm -ben sol elime koydum ama hocada bunu düşünürsü bu yüzden ben sağ elime koydum. fakat hoca önce sol elime koyacağımı sonrasında tekrar benim düşündüklerimi düşüneceğimi düşünüp sağ elime koyacağımı tahmin edecek kadar zeki biriyse- dedim ve tekrar sol elime koydum.

Ve hocaya sordum hangi elimde diye hocada sol elinde dedi.

Şimdi ben üst üste 3 düşünce yaptım ve önce sola sonra sağa sonra sola koydum.

Şimdi ben hocanın düşüneceğinide düşünceme kattığım için eğer hoca önce sağ elindeydi şimdi sola koyar diyipte sol dediyse ben hocadan daha zeki biri oluyorum. Ancak eğer hoca önce sağa koymuştu şimdi sola koyucak ancak benim onu tahmin edeceğimi düşüncek kadar zekiyse tekrar sağa geçirir daha sonra ise bunlarıda katarsa sola geçirir deyipte sol dediyse hoca benden daha zeki biri olucak.

Peki yukarda anlattığım seneryoda ben sol elime koydumda hoca sol dedi fakat ne düşündüde dedi ben mi zekiyim yoksa ömer hocammı nasıl anlayabiliriz?

Teşekkürler

• İki seferde kimin zeki olduğunu anlayamazsın, daha önce bu oyunu hiç oynamadıysanız.

Aranıdaki zeka farkına göre, ve ikiniz zekasına göre birisinin diğerinin kurduğu mantığı çözmesi zaman alacaktır. Eğer hemen ikincisinde bunları düşünmeye başlarsan hiçbir sonuç elde edemezsin, çünkü elinde böyle çıkarımlar yapacak kadar yeterli veri yoktur.
  • Bu tahmin sonsuza kadar ilerler, sonucunda şansa bırakılır.

Örneğin 1 milyon olasılık düşünerek sol elime koyarım, Ömer hocan bir milyon olasılığımdan ziyade işi şansa bırakarak cevap verir veya benim iki hamle yaptığımı farzedip sol cevabını verip doğruya ulaşabilir.

Zeka tanımını sarfettiğin bu konuda benim görüşüm, eğer senin gibi olasılıkları hesaba katıp bilmeye çalışan bir hoca, ölene dek olasılık yapmakla meşgul olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonOfPatriot -- 3 Ağustos 2009; 23:48:01 >
  • Hoca basitce 2 elin olduğu için bulma ihtimalinin %50 olduğunu düşünüp rastgele birisini seçerse, senin kadar düşünme zahmetine katlanmadan şansını koruduğu için senden çok daha zeki olur.

Şansın değişmediği halde boş düşünüp bu kadar çaba harcamak bence hiç zeka göstergesi olamaz. Sen bunu yapıp "hoca acayip derin düşündüm, deha mıyım neyim" diye düşünüyorsan satrancı dene derim.İlk başlarda biraz üzülürsün ama biryerlere gelebilirsin diye tahmin ediyorum.
  • Zekilik nedir ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: metete

Zekilik nedir ?

Zeki diye tabir edilen kişiler tarafından oluşturulan akıl kanunları, öyle kanunlardır ki kendilerine göre tüm insan oğlu için geçerlidir bu kanunlar. İçlerinden biri birgün, mantığı ile zekanın yorumunu yapamayacağını farketmiş ve adamın adı geri zekalı olmuş.
  • %50 olasılık ile zekilik konusunun neticelendirilmesi pek de sağlıklı olmaz.
    Nihayetinde ölçeğin geçerli ve güvenilir olması gerekir. Ancak burada çok farklı bir değerlendirme var. Sizinle aynı ya da bir kat eksik/fazla düşünüyor olması kişinin sizden zeki olduğunun ya da olmadığının belirtisi olarak değerlendirilemez.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BU NASIL SORU ??
    7 yıl önce açıldı
    Sorunu cevabı ne?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: SonOfPatriot

quote:

Zekilik nedir ?

Zeki diye tabir edilen kişiler tarafından oluşturulan akıl kanunları, öyle kanunlardır ki kendilerine göre tüm insan oğlu için geçerlidir bu kanunlar. İçlerinden biri birgün, mantığı ile zekanın yorumunu yapamayacağını farketmiş ve adamın adı geri zekalı olmuş.

Zekice bir tanım olmuş. Tüm tanımalr bu şekilde mi çıkmıştır sizce? Güzellik, çirkinlik, aptallık ? vs.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: SonOfPatriot

quote:

Zekilik nedir ?

Zekice bir tanım olmuş. Tüm tanımalr bu şekilde mi çıkmıştır sizce? Güzellik, çirkinlik, aptallık ? vs.

Toplum içersinde, toplumun değerleri kendi değerlerinizden daha baskındır. Bana kalırsa toplumun değerleri insanın değerlerini şekillendirebilecek nitelikte olabiliyor. Bu gibi göreceli kavramlar ile zihninizde kendi fikriniz ile tanışmadan önce toplumun fikri ile tanıştığınız taktirde, kendi fikrinizi sorgulayacak vaktiniz dahi olamayabiliyor. Toplumdan etkilendiğiniz gibi etkilendiğinizin farkında bile olamayabilirsiniz. İnsanlardan öğrendiğiniz herşey, bu değerlerdir. Ben yalnız büyüdüğüm için, konu hakkındaki fikrim dahi çoğu değerlere bakış açım gibi farklılık gösteriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonOfPatriot -- 4 Ağustos 2009; 1:06:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: emure

ben mi zekiyim yoksa ömer hocammı nasıl anlayabiliriz?

Teşekkürler

ömer hoca tabiki
  • quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

quote:

Orijinalden alıntı: emure

ben mi zekiyim yoksa ömer hocammı nasıl anlayabiliriz?

Teşekkürler

ömer hoca tabiki

Onu bende biliyorum ancak soru açık nasıl anlayabiliriz?

Cevabı aldım sorduğum soruda alamayız
  • quote:

Peki yukarda anlattığım seneryoda ben sol elime koydumda hoca sol dedi fakat ne düşündüde dedi ben mi zekiyim yoksa ömer hocammı nasıl anlayabiliriz?

Anlayamazsın.. Şöyle açıklayalım..

İnsan zekasını sorguluyoruz.. Örnek 1.. 6 haneli bir zar atılır ve iki kişiden tahmin yapılması istenir.. Olasılık 1/6dır.. Zarın atılış şekli, nerelere çarpıcağı,momentum hesabı, düşüş hızı hesaplanırsa zarın kaç geliceğini hesaplamalar ile bulmak mümkündür, fakat insan zekası bunu yapamaz, o yüzden rastgele bir rakam söylenir.. Bu seçilim koşullarında zekilik bulunmaz..

Yukarıdaki örnek de aynı bu şekildedir.. Olasılık sayısı 1/6dan da fazla olduğundan ve ölçme-değerlendirme kabiliyeti olmadığından hiç bir insan için zeki-zeki değil değerlendirilmesi yapılamaz..

Örnek 2.. Mesela go ya da satranç oyununu düşünün, eğer iki insan arasında zeka farkları mevcut ise -oyun bilgisi her iki tarafta da tam ise- çok büyük olasılıkla zeki olan yener, hatta her koşulda zeki olan yener..

Zeki insan bir durum karşısında verileri iyi değerlendirebilen ve sonucu bilebilen insandır..

• quote:

Orijinalden alıntı: desci

Hoca basitce 2 elin olduğu için bulma ihtimalinin %50 olduğunu düşünüp rastgele birisini seçerse, senin kadar düşünme zahmetine katlanmadan şansını koruduğu için senden çok daha zeki olur.

Şansın değişmediği halde boş düşünüp bu kadar çaba harcamak bence hiç zeka göstergesi olamaz. Sen bunu yapıp "hoca acayip derin düşündüm, deha mıyım neyim" diye düşünüyorsan satrancı dene derim.İlk başlarda biraz üzülürsün ama biryerlere gelebilirsin diye tahmin ediyorum.

Çok doğru söylemiş2. paragraf hoş ama...

• Zeka ile alakalı değil şans ile alakalı.Tamam hocan ilkde sola aldıysa şimdi sağa alır diyebilir ama diğer türlü derki , ulan bu diğerini seçeceğimi biliyodur o yüzden sola alır da diyebilir.Sadece azcık sallamak için durur yani zeka ile neden içli dışlı ediyonuz bu kadar basit şeyi
  • bu mantığın sonu yok. 1/2 şansınız var.
  • Zekayla alakası yok,herkes bu denklemi kurabilir.Önemli olan karşıdakinin ne kadarını düşünebileceğini önceden çözebilmek.Bununda çözülesi bir yanı olmadığına göre,şans...
  • bence ikinizde üstün zekalısınız, biz gerizekalıyız
  • bütün bu yazdıklarınızın zeka ile alakası nedir onu çözemedim ben.sen farklı br açıdan bakıyorsundur o ayrı.misal o kadar yazmışsın bunları düşünüp nedir diye merak etmek benim aklımın ucundan geçmez gereksiz geliyor çünkü.bu benim zekamdan birşey alırmı sanmıyorum.artı insanlar bu zeka konusunu niye bu şekilde tartışırlar anlamıyorum.ben zekiyim ben akıllıyım demeniz hiçbir anlam ifade etmiyor.karşınızdakiler söylesin bazı şeyleri bırakında...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

bütün bu yazdıklarınızın zeka ile alakası nedir onu çözemedim ben.sen farklı br açıdan bakıyorsundur o ayrı.misal o kadar yazmışsın bunları düşünüp nedir diye merak etmek benim aklımın ucundan geçmez gereksiz geliyor çünkü.bu benim zekamdan birşey alırmı sanmıyorum.artı insanlar bu zeka konusunu niye bu şekilde tartışırlar anlamıyorum.ben zekiyim ben akıllıyım demeniz hiçbir anlam ifade etmiyor.karşınızdakiler söylesin bazı şeyleri bırakında...

neden bukadar sinirlisin teknik bir soru sorduk? 4 gün ban yemene şaşırmamalı 1hafta falan geçsinde sana bi 4gün ban da ben yazdırıyım sakin olmak lazım

• Hocan daha zeki. Çünkü rasgele veya kısa düşünmeden sonra seçmiş. Fakat sen boş yere kısır döngüye sokmuşsun olayı. Her şekilde %50dir bulunma olasılığı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.