Şimdi Ara

BU SENE UYGULANACAK PUAN SİSTEMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • hepinize merhaba sınav yaklasıyo yavastan puan hesaplamaları da basladı benim sorum su 2011'den sonra puanlarda bir dusus var bunun sebebi de aobp den obp ye gecis olarak görüyorum cogu haber sitesi ve blog 2012 yılında yeni sistemin uygulandıgını yazıyor fakat forumdan bi kac postta sistemin bu sene uygulanacagı söylenir bu konu hakkında tam bilgisi olan biri varsa bizi bir aydınlatsın tesekkurler ;)



  • 2012 Lys sonuçları açıklandı fakat benim gibi birçok öğrencinin aklının allak bullak olduğuna eminim.Benimde sonradan öğrendiğim ve Google'da da en çok aratılan sorulardan biri olduğunu tahmin ettiğim ''Aobp ve obp nedir'' sorularına bu konuda cevap verip sizlere yardımcı olmak istiyorum..


    Bildiğiniz gibi Danıştay'ın son anda Okul Başarı Puanının kaldırılmasını ön gören yasayı iptal etmesi sonrası tüm puanlar tekrar hesaplandı ve birçok öğrencinin de neyi nasıl anlayacağı oldukça güçleştirildi.Eskiden 75 üzerinden olan okul puanları şuanda 60 üzerinden hesaplanıyor mesela.Sonucuma bakarken okuldan 48 puan geldiğini gördüğümde bir anlık şok yaşamıştım mesela,fakat sonradan puanların 75 değilde 60 üzerinden hesaplandığını öğrenince biraz olsun rahatladım.

    Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir?

    Ortaöğretimden mezun olan her öğrenci görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre belli bir formülle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı alır. 6287 sayılı kanunla yapılan değişiklikle ortaöğretim başarı puanlarının hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır.

    "2012-ÖSYS’de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacaktır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak deðerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde onikisi (0,12) merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır." (ÖSYS Kılavuzunun 19. sayfasından alınmıştır.)

    Bu düzenleme ile birlikte öğrencinin diploma notu 5 ile çarpılıp OBP'si hesaplanacaktır. Örneğin öğrencinin diploma notu 70 ise 70x5=350 OBP puanı olacaktır. Benzer şekilde diploma notu 50 olan öğreniye 50x5=250 ve 100 olan öğrenciye 100x5=500 OBP puanı verilecektir.

    OBP Puanına Uygulanan İşlem: Katsayı!

    ÖSYM yerleştirme puanına eklenecek puan hesaplamasını OBP'yi 0,12 katsayısı ile çarparak yapmaktadır. Basit bir hesapla OBP'si 350 olan öğrenci 350x0,12=42 puan, 250 olan öğrenci 250x0,12=30 puan ve 500 olan öğrenci 500x0,12=60 puan alacaktır.

    Daha önceki yıllarda katsayı adayların mezun oldukları okul türlerine ve seçtikleri alanlara göre farklılık göstermekteydiyse de 2012 ÖSYS ile birlikte tüm adaylar için ortak katsayı olan 0,12 kullanılmaktadır.

    Katsayı Neydi Ne Oldu?

    Katsayı 1999 yılında dönemin Yüksek Öğretim Kurumu tarafından getirilmiş bir uygulamadır. Başlangıçta bu uygulamadan amaçlanan adayları kendi alanlarında tercih yapmaya mecbur kılmaktır. Örneğin liseden Türkçe Matematik alanından mezun olan bir öğrenci kendi alanında tercih yaptığında AOBP'si 0,8 ile çarpılmış, alan dışına çıkıp Sayısal veya Sözel alandan bir bölüm seçtiğinde AOBP'si 0,3 ile çarpılmıştır. Bu farkın meslek liseleri üzerinde de etkisi olmuş, meslek liseliler kendi alanları dışında tercih yaptıklarında düşük katsayı ile karşılaşmışlardır.

    Adayların bir tercihe mahkum edilemeyeceği ve katsayının eğitim hakkına aykırı olduğu gerekçesi ile YÖK tarafından 21 Temmuz 2009 tarihinde katsayı kaldırıldı. Mahkemelik olan bu karar sonunda YÖK alan içi tercihlerde 0,15, alan dışı tercihlerde 0,12 katsayıyı istemeye istemeye kabul etmişti. 2012 YGS'ye hazırlanılırken YÖK katsayıyı kaldırmak için tekrar bir girişimde bulundu ve 1 Aralık 2011 günü katsayıyı tekrar eşitledi ve her aday için 0,12 olarak belirledi. YÖK'ün bu kararı 6287 sayılı kanunla da yasal güvenceye alınmış oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coco jambo -- 7 Mayıs 2013; 17:15:03 >




  • ne çektik o katsayı belasından cilalı taş devrinden bu yana insanlık tarihinin en saçma uygulamasıydı :) hatta meslek lisesi memleket meselesi slogan olmuştu çok şükür düzelttiler :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.