Şimdi Ara

BTK 2023 2. Çeyrek Raporu yayımlandı- Türkiye'de Fiberin ilerleme hızına bakıyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
1.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • BTK 2023 yılı 2. Çeyrek raporuna göre

    Ülkemizde halen 10.873.970 evde halen DSL kullanılmaktadır, 1 evde yaşayan ortalama kişi sayısı sayısı olan 3,8 ile çarparsak ülkemizde halen 41,300,000 kişi DSL ile internete girmektedir.

    Fiber'e geçen abone sayısı 243.000 civarında, yani bir senede ortalama 1 milyon hane Fiber'e geçiş yapıyor.

    Bu hızla devam edilebilse bile VDSL hatların Fiber'e dönmesi 11 yıl sürecektir. Eğer şanslıysanız 2-3 sene sonra Fiberiniz olur, eğer şansınız yoksa 10-11 yıl bile DSL kullanmak zorunda kalabilirsiniz.



    BTK 2023 2. Çeyrek Raporu yayımlandı- Türkiye'de Fiberin ilerleme hızına bakıyoruz

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Ülkemizin %25,5'i 16 MBit ve altındaki çağ dışı hızlarla internete girmektedir.

    Ülkemizin %48'i 24 Mbit ve altındaki düşük hızlarla internete girmektedir.


    Ülkemizde 100 Mbit üzeri Download ve 10 Mbit Üzerinde Upload hızı alabilenlerin oranı sadece %2,1'dir.

    BTK 2023 2. Çeyrek Raporu yayımlandı- Türkiye'de Fiberin ilerleme hızına bakıyoruz

    ---------------------------------------------------------------------------------------------


    Ülkemizde Fiber internete erişim oranı sadece % 32,8'dir.

    Geri kalan %67,2'lik kısım ADSL, VDSL, Kablo, Süperbox, Telsiz gibi Fiber olmayan teknolojiler ile internete girmektedir.

    BTK 2023 2. Çeyrek Raporu yayımlandı- Türkiye'de Fiberin ilerleme hızına bakıyoruz







  • Superonline ve kablonet çok yetersiz ftth konusunda, TT da xdsl altyapısı varsa çoğu binaya yeni bile olsa fiber altyapı vermiyor. Bu gidişle 10 yıl sonra bile xdsl kullanan buyuk bir cogunluk olur.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sayın miskin kardeşim, forumda da örneklerini gördüğümüz üzere binasında ftth sistemler olduğu halde "ben adsl/vdsl den vazgeçmem" deyip ftth yi reddeden veya binasında ftth sistemler olduğu halde ne olduğunu bilmediği için yoluna adsl/vdsl ile devam edenlerin oranıyla, binasındaki ftth sistemi beğenmeyenlerin/memnun olmayanların oranını da senden bekliyorum zira sen oranlarla konuşmayı çok sevdiğin için bu bilgiyi senden alabiliriz ancak :)


    Not: Router kirası bence insanları ftth den uzak tutuyor belirli bir oranda. Zira adsl/vdsl kullanan birisi herhangi bir kira ödemezken ftth ye geçildiğinde faturaya bu kira ekleneceği için binasında olduğu halde ftth kullanmayan da çok var. Ya da genel ifade edelim, ftth tercih etmemek için herkesin farklı bir sebebi var.


    Not2: Adsl/vdsl den ftth ye dönüşen müşterilerden herhangi bir kira bedeli alınmıyordu ama bu devam ediyor mu bilmiyorum. Şu an benden alınmıyor misalen ama ne kadar daha böyle devam edecek bilgim yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 30 Eylül 2023; 22:57:21 >




  • sıkın dişinizi 2050 yılında fibere geçiyoruz... içi boşalmış telekom ile ancak bu kadar

  • power-pc P kullanıcısına yanıt
    Fibere geçtik de noldu vdslden farkı yok ki 100mbit down 10mbit up fibere paramız yetiyor. Fiber altyapıya sevinmek için 500/500 tarifelerin 600-700tl bandında olması gerekiyor benim için. TürkNet gigafibere sahip olanlar çok şanslı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AKonFire -- 30 Eylül 2023; 23:34:9 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bu çarpık kentleşme ile fiberin ilerleme hızı gayet yüksek

  • mertcangokgoz kullanıcısına yanıt

    çarpık kentleşme olmayan yerlere geliyorda genelde ondan BTK 2023 2. Çeyrek Raporu yayımlandı- Türkiye'de Fiberin ilerleme hızına bakıyoruz 

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Türk Telekom abonelerinde dönüşüm yapıldığı zaman halen herhangi bir kira alınmıyor, tamamen ücretsiz şekilde dönüşüm yapılıyor ve aynı fatura ile devam ediliyor.

    Router kirası ülkenin %65'ini mi uzak tutuyor sanki Fiber'den ? İstanbul'da yaşayan ben ve arkadaşlarımın halen Fiber'e erişimi yok.

  • AKonFire A kullanıcısına yanıt

    evet fiyatları çok yükseldi, geçen seneye kadar 100 Mbit ulaşılabilir bir hızdı, ama artık 300 350 lira gibi fiyatlar çekmeye başladı Telekom. İnsanlar ödemekte zorlanıyor.

    Ama ödemekte zorlananlar var diye bizler neden Fiber'den mahrum kalıyoruz ?

    Türk Telekom Fiber'i sadece isteyenlere çeksin, isteyenden de 1000 lira kapora alsın mesela, bir mahallede bu Fiber isteyip kapora veren 3-5 ihtiyacı olana çeksin, geri kalan VDSL ile mutludur zaten.

    Fiber çekildikten sonra 1000 lirayı faturadan düşer yavaş yavaş. Böylece hem isteyene Fiber gelmiş olur, hem de istemeyenlere gereksiz yere döşenmiş olmaz.

    Bakın benim köy evinin oraya Fiber geldi bu yaz ben de kullandım, ama Eylül ayında köyde kimse kalmadı ve hepimiz hatlarımızı kapattırdık, şu an orada binlerce aboneye hizmet verebilecek GPON hatlar bomboş duruyor, gidip dağ başına döşemek yerine İstanbuldaki evime yapsalardı şu an kullanıyor olacaktım. Yılda 11 ay yaşadığım yer dururken yılda 1 ay yaşadığım yere döşemelerinin bir anlamı yoktu.





  • Mustakil binalara Fiber getirmiyorlar. 40 metre uzağıma kadar fiber kablo geliyor ve bunu VDSL kabinle sonlandırıyor telekom. Bu mu fibere dönüşüm? BTK 2023 2. Çeyrek Raporu yayımlandı- Türkiye'de Fiberin ilerleme hızına bakıyoruz  Ve şuan ankastreye gelen kablolar oksitlenmiş hızım 100 den 40 a düştü.


    Fiber kablo ücreti bakır kablodan düşük olduğu zamanlarda çözülmeliydi bu altyapı sorunu. Şimdi fiber optik kabloların maliyeti daha yüksek pek beklentim yok ilerleme hızında artış olacağına dair. Vatandaş talep götürdüğünde maliyeti öne sürecekler her zaman. Zenginlerin oturduğu rezistanslardan aldıkları verilerle fiber dönüşüm yapıyoruz demeye devam etsinler..

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Mevcutta ADSL/VDSL aboneliği olanlar 2 yıl süresince router kirası ödemiyor ama sonra ödemeye başlıyor ve 2 yıl sonra o kiranın ne kadar olacağı belirsiz örneğin ben 1 Kasım itibariyle 55 TL router kira ücreti ödemeye başlayacağım. 2 yıl önce fibere geçtiğimde bu ücret 15 TL idi. %300'e yakın zam gelmiş. Birde 100 Mbps üzerindeki abonelere Wi-Fi6 modemi zorunlu veriyorlar onun kirası 70 TL. Tüm bunların yanında 100 Mbps için gelen teklifler 339 TL'den başlıyor.


    Mevcutta VDSL'den geçmek istemeyenlerin bir sebebi de kurulan FTTH'nin VDSL'den daha kötü performans vermesi mesela ben sırf bu yüzden VDSL'e dönmek istiyorum ama dönemiyorum. Doğal olarak bizim binada FTTH abone sayısı artmadığı gibi düştü. Adam alternatif ISS'den yeni hat bağlatıp VDSL almış. Bu FTTH dönüşümleri zorla olmadığı sürece bu durumun devam edeceğini düşünüyorum. Adamlar mahallenin çok büyük bir kısmına FTTH altyapı kurdu ama VDSL kabinler hala full kapasite çalışıyor. VDSL abone sayısı, FTTH'den daha çok artıyor ama bu Türk Telekom'un kabahati hala VDSL portları satışta tuttuğu için oraya abone geliyor. Oysa bu elektrik faturalarıyla o VDSL sistemler zarar ettiriyordur.





  • RElS kullanıcısına yanıt

    Bu müstakil eve fiber çekmeme fantezilerini hiç anlayamadım ben. Tamam çektikleri örnekler var ama çekmedikleri örnek daha çok var.

    3 aydır bir VDSL kutusu koydular ne altyapıyı tamamlıyorlar ne başka bir şey yapıyorlar. 3 aydır o kutu orada boşa elektrik yakıyor. Halbuki çek FTTH bütün evlere, hem müşteri memnun olsun hem o elektrik ücretini, telefon direklerinin devrilme ücretini ödeme hem de ömürlük sistem olsun.


    Tamam belki VDSL'nin maliyet açısından başka bir avantajı da olabilir o ayrı da bu taraftan da biz sürünüyoruz burada.

  • mertcangokgoz kullanıcısına yanıt

    bahane bunlar, yapılacak iş basit mevcut bakır kabloları fiber ile değiştirecekler. havadan gitsin sorun değil.

  • RElS kullanıcısına yanıt

    https://forum.donanimhaber.com/eve-kadar-fiber-geliyor-mutlu-son-icerir-ftth--144313559


    Foruma müstakil eve gelen fiber fotoğrafı belki bin tane ekledik ilgili konulara, üstteki konudan da müstakil eve fiber ile ilgili gelişmeleri okuyabilirsiniz.


    Not: Fiber altyapı ana konusundan da kontrol ettim. Ağrı dan tut İstanbul a her yerde müstakil evlere giden fiber fotoğrafı paylaşılmış. Direk üstü fiber, yeraltı fiber, bunların hepsi FTTH. Kutunun ille binanın içinde olması şart değil yani, direk üstünde veya duvarın üstünde de olabiliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 1 Ekim 2023; 16:47:59 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Sadece Türk Telekom FTTH sistem yapmıyor yalnız diğer işletmeciler de yapıyor. Superonline, Kablonet, VodafoneNet, TurknetGiga ve daha niceleri. Bu binalar BTK sistemine FTTH olarak kayıt ediliyor ama tercih edilmeyip halen bakır üzerinden kullanımlar devam ettiği zaman bir anlamı olmuyor o ftth lerin.


    Her müşteri de router kirasından muaf olmuyor bu arada. Yani her adsl/vdsl den ftth ye dönüşenden router kirası alınmıyor dersek yanlış olur zira forum arşivi duruyor orada, alındığı durumları da okumuştuk geçmişte.

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Benim 2 yılı geçmek üzere bakalım yansıyacak mı yansımayacak mı forumda da paylaşırım.


    Bu arada evet, bizim bölgede de FTTH olmayan sokak yok neredeyse. Superonline ve Telekom özellikle girilmedik sokak bırakmamış gibi. Tabi insanlar kullanıyor mu, tercih ediyor mu FTTH yi yoksa vdsl den devam mı onu tek tek sormak lazım herkese :)

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Türk Telekom abonesi diye belirttim, diğer firmalardan geçiş yapanlardan kira bedeli alınıyor çünkü.

    Kablonet ve VodafoneNet fiber bulmak yerde 100 dolar bulmakla aynı ihtimal. Türknet de ilçe ilçe genişliyor ama benim bulunduğum ilçelere denk gelmiyor bir türlü. Süperonline'ın işi gücü Anadolu yakasına Fiber döşemek, Avrupa yakası yokmuş gibi davranıyor.

  • Hocam öyle bir yerde oturuyorsun ki her şey seni teğet geçiyor. Taşın Çekmeköy e bak TT fiber her yerde var, üstüne Superonline kazılmadık girilmedik yer bırakmadı :) Gel sana da buluruz FTTH olan bir ev. Tabi kiralar sizin oralardan daha yüksek burada. BTK 2023 2. Çeyrek Raporu yayımlandı- Türkiye'de Fiberin ilerleme hızına bakıyoruz 


    Şaka yapıyorum tabi, inşallah her yere ulaşır ftth sistem.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 1 Ekim 2023; 16:51:31 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    VDSL kabininden veya VDSL için gelen fiber kablodan evlere FTTH çekilebiliyor mu? Ben yasak diye biliyorum. Tüm mahalle VDSL altyapı kullanıyor.


    Zaten sizin konuya da yazmıştım benim ankastre kutusunun yerini bile çatıda bırakmışlar oksitlemiş hep kablolar bina girişine aldırmak istiyordum mecbur yeni hat çekecekler direkten veya ek olacak olursa. Hiç ihtimal vermiyorum ama FTTH Fİber getirirlerse daha iyi olur elbet 40 metre var yok mesafe fiberin sonlandığı nokta.

  • RElS kullanıcısına yanıt

    Fiber kabloya nereden ek yaptıkları bizi/tüketiciyi ilgilendiren bir husus değil zira fiberde performans düşüklüğü yaşanmaz. Yani bir kutuya/kabloya imkanlar dahilinde isterse 100 abone bağlasın, bakır değil ki bu performans azalsın. Mahalleye gelen fiber saha dolaplarına gidiyordur misal ama o kabloda boşluk vardır oraya da ek yapıp sana getirebilir ftth yi yani operasyonel olarak işletmecinin bileceği bir husus. Ya da sıfırdan kablo çekilir misal her yere.


    Evet hatırlıyorum sizin meseleyi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 1 Ekim 2023; 17:6:54 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.