Merhaba arkadaşlar hdd veri kurtarma işlemimde yaşadıklarımı paylaşmak istedim belki birilerinin işine yarar.Bir sabah aniden Hdd 1tb bozuldu.Okuyucu kafaya ne olduysa klasörün içine girmek içindeki dosyaları görmek gibi saliselik tıklama işlemlerini 10 dk gibi sürede yapıyordu.hdd gitti bilgilerin tamamı uçtu diye düşündüm. Bende meraktan içini açıp bakayım kafa hareket ediyormu nereye takılıyor fln. göreyim diye dikkatlice açtım biraz kafayı tornavidayla sağa sola ilerlettim baya zor hareket ediyordu ve birazda sürter gibi ses çıkarıyordu tekrar kapattım ve pc ye taktım bu sefer hdd yi hiç görmedi ve kesik kesik dızt dızt diye ses gelmeye başladı.Hdd tamamen uçtu diye düşündüm. intten araştırdığıma göre ses için kafa problemi fln yazıyorlardı.Tamir dünya para tutar, şu programı dene,aynı hddyi bul devreyi değiştir,kurtaramazsız ölmüş vs. bir çok şey yazıyor hatta kimilerinde kapağı açar açmaz bir daha çalışmaz,yok kafayla disk arası nanometre boyutunda toz kaçarsa gider vs vs. tüm bunları okuyunca ve dünya para verip veri kurtarma şirketlerinden veri kurtarmaktansa kendim biraz daha uğraşayım dedim ve artık hdd yi tamamen gözden çıkarınca çok daha rahat bir şekilde müdahale etme cesareti buldum :) .Az kullandığım bir odada (tozsuz olsun diye) tekrar için açtım(ki ne kadar dikkatlide olsanız illaki toz kaçıyor.kaçan tozları üfleyerek uzaklaştırdım hatta bir iki nokta kadar olanı üfleyerek uzaklaştıramadım madem arası o kadar dar kafa ittirerek uzaklaştırır diye ve diske dokunmamak için öylece bıraktım:) ) .kafayı ,kuvvetli mıknatısı vs. o bölümün olduğu kısmı komple söktüm kafayı büyüteçle inceledim parçaları yine büyüteçle inceledim fln yanık yırtık vs bir problem görmeyince tekrar toplayıp kasayı kapatıp taktım(verilerin kayıtlı olduğu diske tüm müdahalelerim boyunca hiç elimi sürmedim).yine aynıydı ve kesik kesik ses geliyordu.bu kez bilgisayara takılıyken bakayım dedim ve vidaları söktükten sonra pc ye taktım ve ses gelmeye başlayınca kapağını açıp problemi görmeye çalıştım.baktım disk dönmüyordu.elle merkez tarafından döndürmeye çalıştım baya zor dönmeye başladı ve döndükçe kafa sağa sola çevirme yönüne göre hareket ediyordu.bende çevire çevire kafayı en başa kadar getirdim ve tak diye bir ses geldi ve disk boşa çıkmış gibi rahatladı ve kendi kendine hızlanarak dönmeye başladı ve hemen kapağı tekrar kapattım.sanırım burada önemli olan husus şuydu. kafayı sabit tutan bir alttan bir üstten vida bulunuyor ve tahminimce bir nedenden kafa kastırdığı için rahat hareket etmiyordu bu yüzden kafayı alttan ve üstten tutan vidaları çok sıkmadım ve hafif gevşek bıraktım ve galiba alttan ve üstten sıkmaya göre kafayı yukarı aşağı çok hafif şekilde hareket ettiriyor ve bir nevi kafa ayarı olmuş oluyor.işte bu yüzden hdd yi bilgisayar yine görmüyordu ancak en azından disk rahat döndüğü için veri kurtarma programları tarafından incelenebiliyordu.bu arada bir çok veri kurtarma programı denedim ancak en başarılısını getdataback programı olduğunu gördüm. bu programla tarattığımda ağaç yapısı göründü tıklamalarla klasörlerimin içine rahatça bakabildim fakat kafa ayarını tam yapamadım sanırım dosyaların bazıları 0 kb şeklinde görünüyordu ve o dosyaları kurtaramıyordum ancak boyutları görünen dosyaları kurtarmayı başardım.şimdi kafanın vidalarını sıkarak ayarlamaya ve o sıfır görünenleri kurtarmaya çalışacağım.diski bir alttan bir üstten okuyan kafalar var ,sanırım bir tarafı fazla sıkınca diğer kafa tam okuyamıyor ve o kafaya denk gelen dosyalar 0 kb görünüyor yada belkide bozuk disk kısımları olan dosyalar 0 kb görünüyordur bilmiyorum vidaları ayarlayıp kurtarabilirsem o sıfır görünenleride kurtarmayı deneyeceğim.Tabiki bu yönetmeler herkeste işe yaramayabilir ve herkes kendi hdd sinden ve yapacakları müdahale ve risklerinden sorumludur ancak bu yazıyı yazmamdaki amaç veriyi müdahale ederek kurtarmayla ilgili çok az kişinin tecrübelerini yazmış olduğunu görmem ve öylesine korkutuyorlarki insan dokunmaya korkuyor birazda bu korkuyu ortadan kaldırmak istemem. belki tamamen gözden çıkardığınız hdd leri bir şekilde kurtarma imkanı olur..
murmur35M
kullanıcısına yanıt
faydalı bilgi için teşekkürler ancak yazarken arada boşluk bıraksaydın yani alt satıra geçseydin iyi olurdu. takip etmek açısından güzel olurdu.
Rica ederim. Evet doğru söylüyorsunuz f klavye 10 parmak bakmadan hızlı şekilde yazdığım için yazdıklarım konuşma gibi olmuş oldu yoksa metin olarak bakacak olursak zaten dünya kadar imla hatası mevcut.