Şimdi Ara

Borsa Hakkında?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Ticarete ortak olmak bana kalırsa , borsa . Bu sebepten değildir . Ama faiz sanırım öyle geçer dinimizde ...
  • borsa da sen bir firmaya yatırım yaparsın, firma piyasada iyi performans gösterirse hisseleri daha çok alınır ve senin hissen değerlenir
    firma piyasada kötü performans gösterirse hisseleri satılır, piyasada ki değeri düşer, senin hissen değer kaybeder
    normal bir piyasada durum böyledir
    ama türkiye borsası kumardır, burda neyin ne olacağı pek belli olmuyor
    borsa da çok para kazanmak için çok para yatırmış olman lazım, borsaya 10 milyon yatırıp 1 milyar kazanamazsın
    örneğin 1 milyar yatırırsan, şansın iyi giderse günde 200 milyon kazanabilirsin
    1 milyarı 2 milyar yapmak ise zaman ister tabi şans da ister
    tam olarak kumar değildir borsa ama tam anlamıyla düzgün bir sistem de değildir
    bir de bunlara ne takılıyorsunuz ki, sen kul hakkı yeme, belirli büyük günahları yapma, ondan sonra bakarsın borsa caiz mi değil mi diye
  • quote:

Orijinalden alıntı: jackosman

Ticarete ortak olmak bana kalırsa , borsa . Bu sebepten değildir . Ama faiz sanırım öyle geçer dinimizde ...

faiz konusu ise tartışmalıdır
    senin diyelim 1 milyarın var, bu paraya 5 sene dokunmayacaksın
    bu parayı yastığının altına atarsan enflasyondan dolayı bugün yatırdığın 1 milyar ile 5 sene sonraki 1 milyar aynı değerde olmayacaktır, paranın değer düşecektir, yani sen zarar da olacaksın
    ama sen 1 milyarı faize yatırırsan 5 sene sonra atıyorum 5.8 milyar oldu, o zaman para aslında artmamış yalnızca değerini korumuş olacaktır
    bence asıl günah olan faiz şu şekildedir
    10 altın borç verip 12 altın olarak geri almak haramdır
    10 altın 10 yıl sonra da 10 altın olacaktır, ama 12 altın alırsan bu kesinlikle faize girer
    benim düşüncelerim bunlar; tefecilik yapmayın ama sırf günah olur diye paranızın değer kaybetmesine göz yummayın

• antonidas fetva için sağol, içimi aydınlattınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: antonidas

quote:

Orijinalden alıntı: jackosman

Ticarete ortak olmak bana kalırsa , borsa . Bu sebepten değildir . Ama faiz sanırım öyle geçer dinimizde ...

faiz konusu ise tartışmalıdır
    senin diyelim 1 milyarın var, bu paraya 5 sene dokunmayacaksın
    bu parayı yastığının altına atarsan enflasyondan dolayı bugün yatırdığın 1 milyar ile 5 sene sonraki 1 milyar aynı değerde olmayacaktır, paranın değer düşecektir, yani sen zarar da olacaksın
    ama sen 1 milyarı faize yatırırsan 5 sene sonra atıyorum 5.8 milyar oldu, o zaman para aslında artmamış yalnızca değerini korumuş olacaktır
    bence asıl günah olan faiz şu şekildedir
    10 altın borç verip 12 altın olarak geri almak haramdır
    10 altın 10 yıl sonra da 10 altın olacaktır, ama 12 altın alırsan bu kesinlikle faize girer
    benim düşüncelerim bunlar; tefecilik yapmayın ama sırf günah olur diye paranızın değer kaybetmesine göz yummayın

Arkadaşım bazı yazdıklarının haklılık payı var ancak faizi haram kılan paranın değeri ile alakalı değildir. Tabi tek başıma nasıl olacak diye düşünebilirsin ancak bu geniş bir konudur bugün krediye olan rağbet malesef haram olanı helal gibi göstermek oluyor. Dolayısı ile Faizin haram olduğu gerçeğini paranın değer kaybetmesi olarak nitelendirmemeliyiz. Buraya yatırılan para ile altında alınabilir değeri koruması açısından. Faizi haram kılan bir çok sebep vardır. Mesela banka sizin yatırdığınız parayı nerelerde işletiyor. Ayrıca paradan para kazandırıyorsa geniş dairede bakarsak aslında ekonomiye katkı yapıyor diyemeyiz. Zira Sizin paranıza faiz verirken başkalarının ev almak için çektiği kredilerden gelen faizlerle ödüyorsa elbetteki piyasada çok fazla gelişme gözlemleyemezsiniz. Ayrıca banka ile olan ilişkilerden dolayı küçük çaplı esnaf ile olan ilişkimizde malesef kart kadar oluyor yani, Faizi sadece paraya para kazandırmak olarak nitelendirmeyelim

• Bende bir yerde caiz değil diye okumuştum ama neye göre veriliyor bu karar anlamış değilim

Faiz haram çünkü insan ne kadar kazacağını biliyor, kaybetme riski yok. Ama bunda para kaybetme riski var. Bildiğim kadarıyla dövize yatırımda helal, Altın zaten caiz. Borsanın bunlardan ne farkı bilen birileri açıklayabilirse memnun olurum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Borsa için banka önerisi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu konuda diyanetin ve başka alimlerin fetvaları var...Başka insanlarda sormuşlar...BORSADA HİSSE SENEDİ ALMAK BİR ŞİRKETE ORTAK OLMAK DEMEK...Hissesini aldığın şirket haram bir işle uğraşmıyorsa..(.İslamın yasakladığı şeyleri düşün..HARAM şeyler..) .borsadan hisse alımı asla yasak değil..İstediğin gibi alıp karına ortak olursun yada fiyatı yükselirse satarsın..Bu kadar biliyorum. saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 28 Mayıs 2011; 16:05:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: GreatWhite

Bende bir yerde caiz değil diye okumuştum ama neye göre veriliyor bu karar anlamış değilim

Faiz haram çünkü insan ne kadar kazacağını biliyor, kaybetme riski yok. Ama bunda para kaybetme riski var. Bildiğim kadarıyla dövize yatırımda helal, Altın zaten caiz. Borsanın bunlardan ne farkı bilen birileri açıklayabilirse memnun olurum.

Para kaybetme riski olunca helal oluyorsa kumar, iddaa türevleri de mi helal?
  • sorularlaislamiyet'in konuya ilişkin cevabı, okumanızı tavsiye ederim

http://www.sorularlaislamiyet.com/qna/3733/borsa-caiz-midir.html
  • Fetva makamı dini bilgisi seviyesi, tam olan kişilerden oluşacak..Şimdi Abdülrezzak çokbilmiş fetva kitabı sayfa 724 Donanım haber yayınlları 2011 yazınca o kaynak doğru bilgi veriyor demek değil...FETVAYI KİM VERİYOR ? KİMDİR ? BİLGİSİ KAPASİTESİ HAKKINDA KİM NE DİYOR ? NE YAZIYOR ? İŞTE BU KONUYA DİKKAT EDECEĞİZ.. Televizyonlarda din alimi pozlarında lüzumlu, lüzumsuz her konuda zırvalayan , ipe sapa gelmez konuşmalar yapan, kamera görünce yerinde duramayan bir çok şaklaban mevcut..saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 30 Mayıs 2011; 14:40:59 >
  • Hepinize teşekkür ederim.
  • Hocam kafamdaki sorulara @taşkafa nickli arkadaş bir ölçüde cevap vermiş, @müğendis'in verdiği linke işyerinin ağı girmeme izin vermedi, evden okuyacağım.

Para kaybetme riski varsa caiz olacak diye birşey yok elbette. Benim demek istediğim hisse senedinin dövizden ne farkı var, serbest piyasa dalgalı kur misali inip inip çıkıyor

quote:

Orijinalden alıntı: ozanunal
    quote:

Orijinalden alıntı: GreatWhite
    Bende bir yerde caiz değil diye okumuştum ama neye göre veriliyor bu karar anlamış değilim

Para kaybetme riski olunca helal oluyorsa kumar, iddaa türevleri de mi helal?

• faizden arındırılmayan hiçbir gelir helal değildir, bugün borsa dahil bütün bankacılık işlemlerine faiz bulaşmış durumda, katkı payı adı altında alınan karlar bile faizden arındırılmış değil..

kısaca türkiyede faizin bulaşmadığı borsa dahil hiçbir banka yatırımı yok, aksini iddia eden varsa söylesin bizde yararlanalım.
  • Borsa da şirket seçimin de bilinç davranılırsa haramdan öte, ortalık statüsü geçerli olur ki,bildiğim kadar ile ticaret haram değildir.

İmkb'de işlem gören İttifak holding ve katılım bankaların hisselerin de bir sakınca görmüyorum.

Katılım bankaları,faiz ile çalışmıyor. Siz bir ürün beğeniyorsunuz ve banka istediğiniz ürünü alıyor. Alınan ürüne belli bir fark vererek, sizde bankadan alıyorsunuz.

Hiçbir katılım bankası direk para satmaz.

Katılım bankası üzerine şöyle bir kitap var. http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=570386 okumak daha nasip olmadı ama bu konuda uzman bir görüş ışığında, bilgi edinmenin faydalı olacağı kanaatindeyim.

• ben de internetde açıklamalara şöyle bir baktım. bu arada diyanetinkine de baktım yani döndürdükçe döndürmüş, kıvırmış upuzun birşeyler yazmışlar ama budur dememişler. toplantıların yapıldığından felan bunları anlatmış. ama budur ya da şudur diye tek bir özet ben göremedim. gerçi borsa haram mıdır? sorusuna da kalkıp da kimse direkt olarak haram demez herhalde? yani belirtiler vardır diyebilir bunu diyen de zaten öneri olarak ben uzak durulmasını tavsiye ederim der en fazla. benim düşüncelerim de şöyle diyor. yine baktığım yazılarda gördüğüm kadarıyla, bu senetleri imkb galiba a,b,c diye üç sınıfa ayırmış. c sınıfına giren senetlerin işlemlerinde katakulli faaliyetleri olabiliyor denmiş. şimdi a sınıfı senetlerinde %100 katakulli yok dense de c sınıfı senetlerde katakullinin serbest bırakılmış olması, aynı çatı altında yürüyor ise ki öyle oluyor? bu durumda bu sistemin içerisine girip girmemek için, öyle bir soru soran kimse " size hayırlı katakulliller " deyip bu sisteme dahil olmamayı tercih eder kuvvetle muhtemel..

bir de şu var, asınıfı da olsa a sınıfına giren şirket a sınıfını hak ediyor diye kimse diyemez. şirket' in başına katakulli geldi mi, bu şirketin işlemleri borsada kapatılıyor. senet sahipleri de sürünüyor. açılana kadar da senetler değerini kaybediyor..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.