Şimdi Ara

Borçlarımı nasıl kapatacağımı çözemedim, bunun için bir şey yaptım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

28 yaşındayım, yazılımcıyım. Evliyim ve yaklaşık 5 yıldır çalışıyorum.

Ama buna rağmen uzun süredir borç döngüsünden çıkamadım.

Maaş geliyor → borçlar kapanıyor → sonra tekrar başa dönüyor.

Özellikle minimum ödemeler tam bir kısır döngü.

Bir süre farklı uygulamalar denedim ama çoğu sadece durumu gösteriyor, çözüm üretmiyor.

Benim ihtiyacım olan şey şuydu:

“Bu borçları en hızlı nasıl kapatırım?”

O yüzden kendim bir sistem kurdum.

Tüm borçları tek yerde topladım, ödeme sırasını belirledim, aylık plan çıkardım.

En kritik fark şu oldu:

İlk defa borçlarımın ne zaman biteceğini net gördüm.

Bu psikolojik olarak baya fark yarattı.

Şu an daha kontrollü gidiyorum.

Bu süreçte ortaya çıkan şeyi küçük bir uygulamaya dönüştürdüm, adı Planlaa.

Henüz MVP aşamasında ama aslında çıkış noktası tamamen bu yaşadığım problemdi.

👉 Bu durumu yaşayan var mı?

👉 Siz nasıl yönetiyorsunuz?

• Ülkenin 2/3'si bu durumda maalesef. Borçlarınızın ne zaman biteceğini gördüğünüz lakin ansızın çıkacak harcamaları maalesef göremeyeceksiniz.

Kredi kartlarımızın elimizden alınması durumunda hiç olacak bir yaşam sürüyoruz. Planım yok varsa harcıyorum alıyorum artarsa biriktiriyorum ama yaklaşık 3 yıldır maalesef sadece yaşamayı planlıyorum..

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Aylık bütçe yapıp sıkı bir şekilde takip etmek gerekiyor. Bazen çevremdekiler anlatınca anlamıyor fakat biz aile bütçesini şirket yönetir gibi yönetiyoruz. Aylık giren para belli, giderlerimiz yaklaşık olarak belli, yapmak istediğimiz yatırımlar kısa ve orta vadede belli. Bu hedefler doğrultusunda hareket ediyoruz, masrafları kategorilendiriyoruz, bunları takip ederek harcıyoruz.

ben borcsuzum sifir borc :D

Ben borçsuz para kazanmayı bilmiyorum. O yuzden hep borcum var

Borcsuz para kazanma mirsla oluyor bir de yurtdisinda calisarak savurgan degilsen ve nitelikli iste calisiyorsan kur farkindan iyi biriktiriyorsun ama yine de pinti olup biriktirmen lazim paralari yersen mesela birikmez pinti bir karakterin olmali en onemlisi bu fakirlerin cogu parayi savurduklari icin fakirdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Mart 2026; 13:49:32 >

Mesela adam maasini yiyor ivir zivir bir suru sey aliyor, sacma sapan yerlerde para harciyor, bunlar fakirin maasini eriten seylerdir goze gorunmez normal yaşam masrafi gibi gelir tabii maaş yetmiyor ustune kredi kartindan bankaya falan borclaniyor, daha once de cok bahsettim bu mevzudan "5 gurus maasla para mi birikir yeuv ye gitsin" kafasi.. Bu en klasik ve bilindik fakir tipidir mesela

Bak mesela beyerdynamic ve sony kulaklik aldim icime okuz gibi oturdu kaziklanmis hissediyorum cunku kulaklik sonucta icinde ne var da o kadar para isitiyorlar o ikisine verdigim parayla bir fakir 2 ay doyar, fakat diger acidan bana gore para degil 100 tane pesin alsam bir sey olmaz, konu sahibi kesin parayi harca gitsin yeuvvvvvvv diyerek harcayip ustune de bankaya borc takmistir ayagini yorganina gore uzatsaydi uste para birikimi olurdu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Mart 2026; 14:1:31 >

Abi enflasyon var. Para biriktirmenın de bir hukmu yok. Yırtdısında amelelik uapsan da kenara her ay 500 euro dolar atsan bile o geldiğin parayla bişey de alamazsın. Bu ulke çok pahalı.

500'den cok daha fazla atiyorsun ama pinti olman lazim ben oldukca pinti biriyimdir insanlarin elestirdigi bir ozellik ama ben iyi bir sey olarak goruyorum, sifir borc ve fazla para harcamama uzerine bir felsefem var.. mesela pahali arabaya binerim ama sacma sapan elektronik satin almam, iyi muhitte otururum ama ivir zivir seylere harcama yapmam detayli muhasebe yaparim para harcamaktan hoslanmiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Mart 2026; 19:19:35 >

Bak mesela su an biraz tirt bir tablet kullaniyorum ekrsni tirt ama ksmiyor, istesem ipad alirim, odada 20 senelik klima var bozulmadigi ve iyi soguttugu icin sirf eskidi diye degistirmiyorum, hatta hortum degismesi gerekiyordu hirtonun biri bu cok eski klima buna servis vermiyoruz dedi hahaha ywni klima kaktirmaya cslisti

yine kendi odamda bir tv var 15 senelik falan kalin cerceveli calisiyor ve kullaniyorum eve gelenler ne antika adsmsin der diye dusunmuyorum, hatta daha oncesinde tuplu vardi gelenlerin ilgisini cekiyordu, 1080p lcd monitor kullaniyorum ciddi soyluyorum para cok ama gerek gormuyorum ha apple m2 macbook var bak yenisini almiyorum is geruyorsa kullanirim modundayim

ustelik bunlarin hepsini pesin taksitsiz ve kolayca satin alabilecek param var, buna ragmen boyle seylere istahim yok, simdi bu ozellik buradakilerde olsa, sacma sapan pra harcamazlar, kredi kartiyla borclanmalik bir sey olmaz, en basit ornek.. yani bence parayi gereksiz yerlere harciyorlar ve fakir kaliyorlar.. ozellikle teknoloji ve ev aletlerinden fazla tokatlanip borc yaptiklarini dusunuyorum yani ozetle soyle bir kafa olmali is goruyorsa onu kullan seklinde olmali..

ha ama bak gencken teknolojiye actim biraz hatta 2004 yilinda 700 milyona ipod satin almistim teknosada ksada bir tomar para cikarttim msaya vurdum ysndski eleman :O olmustu.. o zaman 700 milyon iyi paraydi

sonra yine ayni sekilde parayi vurup power pc imac almisligim var, parayi vurup ibook almisligim var, parayi vurup intel imac almisligim da var ama teknoloji baydi artik burada benim gibi biraz ehtiyar adamlar goruyorum hala iphone 17 pro max diyorlar mesela gelirleri muhtemelen ufaktir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Mart 2026; 19:47:33 >

• Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

Evet. Gencler özenti. Teknolojite de para pul yetişecek değil

Software Engineer
  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt

boomerlar...

Software Engineer
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.