İşe yarayıp yaramadığını pek anlamasam da mantığını anlamak açısından gördüğüm bir konuyu belirtmek isterim.İstanbul'da çalışırken bir firmaya çelik kule yapım işi alındı.Oldukça yüksek kısmi olarak silo görevi görecek bir sistem.Bu iş yapılırken gerek manyetik matkapla ( uçlar elmas uç ) gerekse tezgah üstü matkaplar kullanıldı.Delim işleri 1 mm'lik sac levhadan 50 mm liğe kadar gidiyordu.İşlem sırasında aletlerin üzerindeki haznelerde su kullanılıyor ve matkabın ucuna daimi olarak su püskürtüyordu.Oluşan ısıyla beraber çıkan su ve ucun belli bir noktadan sonra tıkanması bir yana sürekli bir kırıma uğruyorduk.Oldukça pahalı olan elmas uçlardan o zamanlar sadece Kocaeli'nde bulunan imalatçıdan takım takım alınıyordu.Baş edilemeyince o zaman o kadar yaygın değildi sanırım tenekeyle bor yağı almak fikri ortaya atıldı.Deneme amaçlı aldığımız bor yağı süt renginde , su akışkanlığına yakın bir madde. İnanın imalatçı ne yaptınız işi mi bıraktınız diye telefon açmıştı.Zira uç kırımı minumum denmeyecek seviyelere gelmişti.Yine ısı oluşuyordu ama çıkan buhar seviyesi azalmıştı ve en önemlisi sürtünmeden dolayı oluşan şişme vs gibi sorunlar oluşmadığından daha rahat çalışıyorduk.Demek istediğim bor yağından mucize beklememeliyiz ama sürtünmeli yüzeylerde işe yararlılık kısmı olduğuna gözle bile olsa kanaat getirilebilir.Daha sonra girdiğim bütün cnc ve türevi sürtünmeyle iş yapan ağır makinalar hep bor yağı kullanıyor.Bunun motora uygulanması çokta zor olmasa gerek.Saygılarımla...
bende kullanmayı düşünüyordum borpower ı ama kafam baya bi karıştı şimdi sonuç olarak borpower kullanmalımı yoksa kullanmamalımı
Valla kullanmak gerekir.Ne yapalım olursada 50 tl ye olur.Bazen öyle oluyor ki arabamız aniden bir arıza veriyor.Gidiyoruz ustaya 100 tl-200 tl icabında masraf çıkıveriyor durup dururken.Bor power de de aynı şeyi düşünün.Ya da sigara parası yapmış olduğunuzu düşünün.
quote:
Orijinalden alıntı: skaksi
benm 2006 model foresterım var ona merakdan ve arakadaş tavsiyesi olarak eko66 taktırdım bi b... yaradığı yok halkı kandırmaktan başka bişey değil.diğer 99 model berlingo 1.9d aracımada bor powerı denemek istedim.hemen nnt nin sitesine girdim.yetkili bir satıcı buldum çünkü borpower bile sahtesi yapmışlar :D neyse aracın bakımını yaptırdım yağını filtrelerini değiştirdim sonra bor power kılavuzdaki gibi uyguladım.gittim hemen depoyu fulledim.ilk belirtileri hemen zaten kulağınızla anlıyorsunuz.dikkat edin bor powerı koymadan motorun sesini iyi dinleyin.koyduktan 5 dk sonra sesin azaltığını fark ediceksiniz.geçenlerde Adapazarına gittim geldim sonra istanbul içinde kullandım aracı yine adapazarına gittim.ışık yanmamıştı 862 km gösteriyordu.sonra mazot aldım 52lt hesaplamama göre 6 lt yaktı araç.daha önceden bu rakama bi türlü ulaşamamıştım.otobanda ekonomik modda filanda gitmedim şehir içinde kullandım baya.eğer eco modda sürseydim kaç lt yakardı bilmem :D yakında deniyeceğim :) eko66 yı söküp bor power koyucam diğer aracıma..
Merhaba üstad, yakın zamanda Subarumu sattım, uzun vadedeki etkilerini yazmak istiyordum buraya ama olmadı. Forester'da dener ve deneyimlerini paylaşırsan çok mutlu olurum. Çünkü boxer motor üzerinde bor'un nasıl bir etkisi olduğuna dair bir bilgi hiç bir yerde yok . Saygılar
quote:
Orijinalden alıntı: synax1234
İşe yarayıp yaramadığını pek anlamasam da mantığını anlamak açısından gördüğüm bir konuyu belirtmek isterim.İstanbul'da çalışırken bir firmaya çelik kule yapım işi alındı.Oldukça yüksek kısmi olarak silo görevi görecek bir sistem.Bu iş yapılırken gerek manyetik matkapla ( uçlar elmas uç ) gerekse tezgah üstü matkaplar kullanıldı.Delim işleri 1 mm'lik sac levhadan 50 mm liğe kadar gidiyordu.İşlem sırasında aletlerin üzerindeki haznelerde su kullanılıyor ve matkabın ucuna daimi olarak su püskürtüyordu.Oluşan ısıyla beraber çıkan su ve ucun belli bir noktadan sonra tıkanması bir yana sürekli bir kırıma uğruyorduk.Oldukça pahalı olan elmas uçlardan o zamanlar sadece Kocaeli'nde bulunan imalatçıdan takım takım alınıyordu.Baş edilemeyince o zaman o kadar yaygın değildi sanırım tenekeyle bor yağı almak fikri ortaya atıldı.Deneme amaçlı aldığımız bor yağı süt renginde , su akışkanlığına yakın bir madde. İnanın imalatçı ne yaptınız işi mi bıraktınız diye telefon açmıştı.Zira uç kırımı minumum denmeyecek seviyelere gelmişti.Yine ısı oluşuyordu ama çıkan buhar seviyesi azalmıştı ve en önemlisi sürtünmeden dolayı oluşan şişme vs gibi sorunlar oluşmadığından daha rahat çalışıyorduk.Demek istediğim bor yağından mucize beklememeliyiz ama sürtünmeli yüzeylerde işe yararlılık kısmı olduğuna gözle bile olsa kanaat getirilebilir.Daha sonra girdiğim bütün cnc ve türevi sürtünmeyle iş yapan ağır makinalar hep bor yağı kullanıyor.Bunun motora uygulanması çokta zor olmasa gerek.Saygılarımla...
Çok uzun yıllardır takım tezgahlarında, cnc lerde ve benzeri talaşlı imalat tezgahların bor yağı kullanılır. Hatta sıfır kutusundan bor içen ustalar tanıyorum :) Ekonomisini bir yana bıraktım, şahsen sudan çok çok daha iyi bir soğutma sıvısıdır.
Benim arabam 98 Civic. 119 bin kilometrede yağını değişirken Bor Power'ı da ekledik. Bendeki en önemli etkisi yakıt oldu. Arabam lpgli. Bundan önce 36 lt. lpgyle 410 km. ortalama yol yaparken bordan sonra 445 km. ye çıktı ki ortalama hızım 150 160 tı. Normal hızlarda çok daha fazla artacağını düşünüyorum
Ayrıca öncesine oranla vites değişimlerinde ve gaza bastığımda araba yağ gibi gitmeye başladı. Arabamın çekişide arttı. Çelik jant ve performans lastiklerden önceki çekişine geri döndü.
Sesi pek anlayamadım.
Forumlarda okuduğum kadarıyla yeni arabalarda pek bir etki yapmıyormuş ama benimkisi gibi 10 yaş ve üstü arabalarda bayağı bir işe yarıyor. En azından ben çok memnunum
Bende arabamda bor power kullanmak niyetiyle bu siteye girdim. TGRT'de uzun tanıtımı görünce ilgimi çekti. Bor power hakkında bilgi edineyim gerçekten işe yarıyorsa alayım düşüncesindeydim. Olumlu yorum yapanlara bakınca hepsinin site içerisinde gönderdikleri mesaj sayısının 3-5'i geçmediğini gördüm. Sanki olumsuz yorumlardan sonra bor power'ı övmek için özellikle siteye üye olunmuş ve yorum yazılmış gibi geldi. Bu sebeple eminim gerçekten dürüstçe yorumlarda vardır ancak beni yazılan olumlu yorumlar tatmin etmedi. Bor power kullanmaktan şimdilik vaz geçtim. Olay bana biraz Vecta adlı ısıtıcı gibi geldi.
NNT gerçekten insanların güvenini kazanmak istiyorsa AutoCar, Otohaber gibi saygın bir otomobil dergisine giderler ve test yaptırırlar. AutoCar bu testi yayınlar derki ölçtük güç artışı şu kadar, yakıt tasarrufu şehir dışı şu kadar, şehir içi şu kadar bizde görür ve memnuniyetle bu ürünü alırız. Satışlarda 5 katına çıkar. Eğer geçmişte böyle birşey yapılmışssada test sonuçlarını forum içerisinde buraya yorum yazan NNT yetkilileri yayınlayabilirler.
Ben motor silk'i aracıma koydum. arabamla ankara antalya arasını her zaman 4.2 litre yakıt ortalaması ile giderdim. motor silk'i ilk koydugumda bunun düşmesini bekledim. birkaç ay sonraki anatalya seyehatımde aynı hızla ortalama 4.6 ya çıktı. 1 yıldır o şekilde kullandım. en sonradan (sanırsam motor silk'in etkisi azalmaya başlayınca. (10000km filan sonra) 4.5'e düştü. en son gittiğimde (18000km olmuştu. 4.4 oldu. şimdi yağ değişiminden sonra ramazanda tekrar gidecem bakalım. daha da düşecek mi. yani kısaca
ben zarar ettim. motora koyduğum katkının etkisinin azalmasını bekliyorum. 20000km oldu. araba 2003 scenic 1.9 dizel.
Bu arada eniştem bor power koymuş. bmw2.18 var 94 model. nasıl bir değişiklik var mı dedim. ben anlamadım. ama adamlar iyi olduğunu söylüyor dedi. işyerinden bir arkadaşım da bor power koymuş. o da yakıt ortalaması vs değerlerde birşey görmemiş. güç artışı da hissetmemiş.
motor silk'e verdiğim 90 liranin boşa gittiğini (zararımı saymazsanız) düşünüyorum. ve bundan sonra yağ hariç hiçbirşey koymayacağım. dizel güç arttırıcı enjektor temizleyiciler de öyle bence. gereksiz ürünler. bi dolu kullandım. farklı markalar. hiçbirşey olmadı.
boyle seylere bel baglamayin arkadaslar o paraya daha ii bi yag koyun daha cok faydasini gorursunuz vaatler o kadar ucuk ki :D zaten utanmasam kendim icicem
zaten işe yarasaydı şimdiye kadar 50 kere dinanometre ile test yapılır, sunulurdu. Paranızı sokağa atmayın.
quote:
Orijinalden alıntı: ismail64
Ben Ahmete Mehmete bakmadım kendim denedim Bir faydasını görmedim Benim 50 kaat havaya uçtu . Bir BOR POWER yetkilisi çıkıp memnun olmayanların ücretlerini iade edebilir mi acaba?
Şimdi böyle bir kazıklanma durumunda hakkımızı nerede arayacağız?
Ne hakkı canım ? 50 tl için değer mi deyip, üzerine bir bardak su içtiğimiz için adamlar da malını satmaya devam ediyor.
quote:
Orjinalden alıntı: femolim
Valla ben denedim ürün gerçekten iş yapıyor aslında zararı yok denemeninde kimseye zararı olmaz ..alt tarafı 45 tl aracını seviyorssan hakikatten işe yarıyormu yaramıyormu kendin bakarsın yoksa ahmet denemiş güzel ,mehmet denemiş kötü bunlar sadece kafa karıştırır ...
En güzel deneyim kendi deneyiminizdir ...
Ankara'da kemal oto firması var .Türkiyenin her yerinede kargo ile gönderi yapıyorlar..sitesindede detaylı anlatım var nasıl kullanılır ne işe yarar.. 45 tl ürünün fiyatı.
Hocam birde Ankara'da kemal oto firmasından alın bakalım. :) Belki içeriği farklıdır.
quote:
Orijinalden alıntı: mesi45
quote:
Orjinalden alıntı: medvet
Arkadaş konu başlığı BOR POWER Motor Silk'ten bahsediyor olabilirsin ama doğal olarak ben başlığa göre yorum yapıyorum.
o zaman başlığa göre devam et, benim yazmış olduğum şeye yorum yapmanı gerektirmez!
burada her yazılana herkesin yorum yapmaya hakkı vardır. Yorum istemiyorsanız yazmayacaksınız. M,llet kafasını sallayıp susacak mı? Hem öyle bir reklam tarzında yazmışsınız ki gelde yorum yapma. Ben açıkçası foruma yeni girmiş arkadaşların yazdıklarına fazla itimat edemiyorum..
Bende BorPower (nnt) ile ilgili yorumları okumak maksadı ile girdim ama bazı arkadaşlarında bahsettiği gibi benimde kafam karıştı. Abim almış, o bana bahsetti kendisi memnun, bende diğer yorumlara bakayım dedim ikna olmak için ama şimdilik ikna olmadım. Aracım henüz yeni 300 Km'de. dizel. Sanırım bir arkadaşında belirttiği gibi bu konularda sözü geçen bir yetkili merciinin açıklamasını okumak daha mantıklı. Ama konuya karşı herhangi bir ön yargımın olmadığını belirtmem lazım.
Selamlar...
Yıllardır bu tür ürünler çıkıyor ve bol miktarda satılıyor gel gör ki sonuç hep aynı:Hüsran. Zaten hüsran olmaması anormal olurdu reklamları izliyorum afedersiniz katıla katıla gülüyorum ya insanımız ne kadar cahil ya olamaz böyle birşey Türkiye tabiki ilerleyemez kalkınamaz adam reklamda %5 le %19 a kadar performans artışı %20 yakıt tasarrufu diyo şaka mı bu ya.çocuk inanmaz buna ya ayıptır ama gerçekten %19 performans için firma mühendisleri kafa patlatıyo binlerce deney milyonlarca km yol milyarlarca devir çeviriyolar motorlarla %1 lik artışlar için bile.Ha firmalar bilmiyo bizim BOR Power üreticisi biliyo.oldu canım.Ya adam gibi mantıklı şeyler taahhüt etse valla bişe demiyicem %19 performans artışı hangi araçta vermiş çok merak ediyorum yağ konulmayan araçta felan mı?%20 tasarrufu nasıl yaptı?Zaten belli basit bir organizasyon olduğu reklamından reklamda oynayan adamdan kullanılan araçtan yapılan artizzzzzce hareketlerde.accentle O çiziyor yolun ortasında işte performans bee BOW Power yürü kim tutar.
aynen arkadas bu memlekette kımse aç kalmaz
Merhaba,
Bu tarz katkıları kullanmanızda aşağıdaki nedenlerden ötürü bir fayda yoktur.
1-Araç ve motor ve yağ üreticilerinin sahip oldukları -bilgi -ARGE olanakları -deneyim -para bu tarz firmalarınkinden çok daha fazladır ve onların geliştiremedikleri bir teknolojiyi, diğer firmaların geliştirmesi pek mümkün ve akla yatkın değildir. İstisnai bir durum olsa, zaten apaçık tüm dünyada yer bulur idi.
2-Mevcut motorlar "istisnai arızalar dışında" çok uzun ömürlüdür. Normal kullanım koşullarında, en az 300,000; normalde 500,000 km ve daha fazla yapabilirler. Dolayısıyıla katkı gibi arayışlara gerek yoktur.
3-Katkıların sağladığı iddia edilen faydaların (yakıt tüketimi azalması; güç artışı; emisyonlarda iyileşme vb.) siz normal kullanıcılar tarafından hissedilebilmesi için, bu etkilerin %10 veya daha fazla olması gerekir. Bunun altındaki iyileşmeleri sizin yol şartlarında günlük kullanım tarzınızda hissetmeniz mümkün değildir. Bu olası %10 mertebesindeki etkileri de anlamak için "çok ciddi" ölçüm ve gözlemler yapmalısınız. Bu farkları anlamanın en doğru ve kesin yolu belirli standartlarda ve akkredite olan laboratuvarlarda ölçüm yapmaktır. Benim şimdiye kadarki tecrübelerime göre İTÜ Otomotiv Ana Bilim Dalında yaptığımız bu veya diğer tarz iyileştime yaptığı iddia edilen ürünlerin deneylerinde ölçülebilen bir fayda görmedik.
4-Egzozundan masmavi duman atacak kadar yani yağ yakacak kadar aşınmamış bir motorda (yani normal bir motorda, trafikteki arçaların %99.9 unda olan motorlar) bu tür bir katkı teorik olarak sürtünmeyi azaltmak dışında bir fayda sağlayamaz. İçten yanmalı motorlarda sürtünme kaybı %10 mertebesindedir. Teorik olarak %50 sürtünmeyi azaltsa elde edilecek fayda en fazla %5 olacaktır. Uygulamada zaten böyle bir durum yoktur. Var ise, hangi akkredite laboratuvarda, ne sonuçlar alındığı gösterilmelidir. Sadece beyan etmek yeterli değildir.
5-Bu tarz katkıyı motor yağına eklediğinizde geri dönüşü yoktur. Motorunuzun her yerine sıvanır ve orada kalır. Artık isteseniz de temizleyemesiniz.
6-Bu tarz ürünleri satan firmalar genelde muğlak ifadeler ile tüketiciyi yanıltmaktadır. Ürünün bir fark yaratmadığı ortaya çıktıktan sonra, ürünün fiyatı aşırı pahalı olmadığı için, tüketici "lanet olsun, bir miktar param yansın, uğraşamam" diyerek sineye çekmektedir. Bireysel olarak 50/100 TL kaybedilirken, firma da sattığı çok sayıda ürünle para kazanmaktadır. Siz de aldanırsınız.
Sonuç olarak, ben bu tarz ürünleri tavsiye etmiyorum. Günümüz motorlarının öngörülen normal ömürleri, sizin kullanma sürenizin çok üzerindedir. Siz aracınızın ve motorunuzun bakımını yaptırırsanız mevcut ömürleri size fazlasıyla yeter. Katkıların ömrü artırdığına dair bilimsel bir deneye de ben rastlamadım. Böyle bir deneyin olması için 2 aynı özellikte biri katkılı biri katkısız motorun en az 500,000'ye eşdeğer bir deney standında (yolda değil, deney standında) denenmesi gerekir. Böyle bir deneyin maliyeti en az 300,000 TL yi bulabilir.
Dr. Mak. Müh. Alper ÇALIK
quote:
Orijinalden alıntı: calik
Merhaba,
Bu tarz katkıları kullanmanızda aşağıdaki nedenlerden ötürü bir fayda yoktur.
1-Araç ve motor ve yağ üreticilerinin sahip oldukları -bilgi -ARGE olanakları -deneyim -para bu tarz firmalarınkinden çok daha fazladır ve onların geliştiremedikleri bir teknolojiyi, diğer firmaların geliştirmesi pek mümkün ve akla yatkın değildir. İstisnai bir durum olsa, zaten apaçık tüm dünyada yer bulur idi.
2-Mevcut motorlar "istisnai arızalar dışında" çok uzun ömürlüdür. Normal kullanım koşullarında, en az 300,000; normalde 500,000 km ve daha fazla yapabilirler. Dolayısıyıla katkı gibi arayışlara gerek yoktur.
3-Katkıların sağladığı iddia edilen faydaların (yakıt tüketimi azalması; güç artışı; emisyonlarda iyileşme vb.) siz normal kullanıcılar tarafından hissedilebilmesi için, bu etkilerin %10 veya daha fazla olması gerekir. Bunun altındaki iyileşmeleri sizin yol şartlarında günlük kullanım tarzınızda hissetmeniz mümkün değildir. Bu olası %10 mertebesindeki etkileri de anlamak için "çok ciddi" ölçüm ve gözlemler yapmalısınız. Bu farkları anlamanın en doğru ve kesin yolu belirli standartlarda ve akkredite olan laboratuvarlarda ölçüm yapmaktır. Benim şimdiye kadarki tecrübelerime göre İTÜ Otomotiv Ana Bilim Dalında yaptığımız bu veya diğer tarz iyileştime yaptığı iddia edilen ürünlerin deneylerinde ölçülebilen bir fayda görmedik.
4-Egzozundan masmavi duman atacak kadar yani yağ yakacak kadar aşınmamış bir motorda (yani normal bir motorda, trafikteki arçaların %99.9 unda olan motorlar) bu tür bir katkı teorik olarak sürtünmeyi azaltmak dışında bir fayda sağlayamaz. İçten yanmalı motorlarda sürtünme kaybı %10 mertebesindedir. Teorik olarak %50 sürtünmeyi azaltsa elde edilecek fayda en fazla %5 olacaktır. Uygulamada zaten böyle bir durum yoktur. Var ise, hangi akkredite laboratuvarda, ne sonuçlar alındığı gösterilmelidir. Sadece beyan etmek yeterli değildir.
5-Bu tarz katkıyı motor yağına eklediğinizde geri dönüşü yoktur. Motorunuzun her yerine sıvanır ve orada kalır. Artık isteseniz de temizleyemesiniz.
6-Bu tarz ürünleri satan firmalar genelde muğlak ifadeler ile tüketiciyi yanıltmaktadır. Ürünün bir fark yaratmadığı ortaya çıktıktan sonra, ürünün fiyatı aşırı pahalı olmadığı için, tüketici "lanet olsun, bir miktar param yansın, uğraşamam" diyerek sineye çekmektedir. Bireysel olarak 50/100 TL kaybedilirken, firma da sattığı çok sayıda ürünle para kazanmaktadır. Siz de aldanırsınız.
Sonuç olarak, ben bu tarz ürünleri tavsiye etmiyorum. Günümüz motorlarının öngörülen normal ömürleri, sizin kullanma sürenizin çok üzerindedir. Siz aracınızın ve motorunuzun bakımını yaptırırsanız mevcut ömürleri size fazlasıyla yeter. Katkıların ömrü artırdığına dair bilimsel bir deneye de ben rastlamadım. Böyle bir deneyin olması için 2 aynı özellikte biri katkılı biri katkısız motorun en az 500,000'ye eşdeğer bir deney standında (yolda değil, deney standında) denenmesi gerekir. Böyle bir deneyin maliyeti en az 300,000 TL yi bulabilir.
Dr. Mak. Müh. Alper ÇALIK
Aynen katılıyorum. Ayrıca internette işe yaradığı şeklindeki yorumların yanında, işe yaramadığı ve hatta problem yarattığı şeklinde yorumlara da rastlıyoruz. Üreticilerin tavsiye etmediği bir uygulamanın, gözümüz gibi baktığımız araçlarda küçük bir yüzdeyle bile problem çıkarma olasılığı varsa, bence bu riski almamak gerekir.
quote:
Orijinalden alıntı: UĞUR YUMAK
quote:
Orijinalden alıntı: sx1sx1
borun aq
aq ne demek ? yönetici arkadaşlar açılımını yazabilirmi acaba ?????
Arkadaş senin bu bor'a olan düşmanlığın neden ? sanırım sen bu işin bayiliğini istedin onlarda sana vermeyince başladın çamura. Muhtemelen yaşın 20 den büyük değil heralde.
Borun ne olduğunu biliyormu bir sor bakalım boru değil haaa biladerr bor bor