Şimdi Ara

Boot Device Led ve CPU Fan Error

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar.

    Linkteki sisteme sahibim.
    https://forum.donanimhaber.com/3000-diye-yola-cikildi-7000-e-kasa-toplandi--86403030

    5 senedir sorunsuz çalışan sistemde dün orta kalite(HD) bir film izlerken ekranda CPU RPM 0 ibaresi gördüm, sabah hallederim diye kapattım yattım.

    Sabahtan beri uğraşıyorum. Önce açmaya çalıştığımda ekrana görüntü gelmedi. RAM, işlemci, harddiskler, ekran kartlarını söküp tekrar taktım sorun düzelmedi. BIOS’un pilini çıkarıp resetledim, o şekilde görüntü almayı başardım.

    Anakartın üzerindeki Boot Device Led ışığı her açılışta yanıyor.

    Açılışta bazen CPU Fan Error tek geliyor bazen altında CPU overheat mesajı da çıkıyor.

    CPU üzerindeki termal macunu değiştirdim. Sonuç değişmedi.

    Cooler Master soğutma sisteminin fanları dönüyor. Her ihtimale karşı kompresörle radyatörünü temizledim. Soğutma sisteminin kablolarını ters bağladığımda, yani CPU-FAN soketinin ve CPU_OPT soketinin yerlerini değiştirdiğimde CPU FAN ERROR uyarısı gelmiyor ancak CPU overheat uyarısı geliyor. Fanın üzerindeki mavi ışık yanıyor, yani görünüşe göre düzgün çalışıyor.

    BIOS’tan baktığımda CPU FAN Speed n/a yani algılamıyor görünüyor. Daha önce algılıyor muydu ne değer gösteriyordu bilmiyorum. BIOS’ta CPU fan control gibi bir menü vardı, onu minimum 200 RPM ya da 600 RPM gibi değerler denedim, sonunda ignore yani yoksay seçeceğini seçtim ama sorun çözülmedi.

    Aklımda ucuz yollu bir CPU soğutucu fan alıp denemek var. Sanki en büyük şüpheli sıvı soğutma gibi. Anakart’ın soketinden şüphelenebilirdim ama fanı değişik tarafa alınca CPU overheat geldiğine göre soğutma sağlanamıyor diye düşünüyorum, yani suçlu anakart değil. BIOS yaklaşık 85 derece değerler gösteriyor CPU için. Kullandığım termal macun 5 senelik, bilgisayarı aldığımda yanında gelmişti, bir de onu değiştirip deneyeceğim, başka da aklımda deneyebilecek bir şey yok gibi

    Yine de sizlerin tecrübelerinden faydalanmak istedim.

    Edit: Şimdi CPU FAN’ı kendi soketi yerine boştaki bir FAN soketine taktım. Bilgisayar hata mesajı vermeden açıldı ancak ASUS yazılımı ile sistemi monitör ettiğimde o soketteki FAN hızı sıfır görünüyor, CPU sistem boşta 39 derecede başladı, şu anda 53 dereceye ulaştı. Tahminim benim sıvı soğutma sistemi gitti. Ben o kadarına razıyım gerçi, varsın 5 sene sonunda 500-1000 lira masrafla bugün sistemi kullanmaya devam edeyim. Yeni sistemler uçtu gitti araba parası vermek lazım düzgün bir sistem toplamak için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 12 Eylül 2018; 16:46:53 >







  • Sıvı soğutmalarda genelde pompa bozuluyor. Pompa bozulunca sıvı akışı olmayınca işlemci ısısı artıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.