Şimdi Ara

BMW 3 SERİSİ E90 (775. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15.713
Cevap
102
Favori
1.349.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 773774775776777
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Overlord7134

Bu carly yi kendi obd cihazım ile kullanamadım hocam ya . internetten 40 liraya bi elm diye obd2 cihazı aldım torque programından arıza kodlarını silmek için . lakin carly bu obd ile çalışmıyor :/ jantı sökmekle ugraşamam hocam ya o çok zor . şunların siparişini vereyim ben gelinceye kadar bu parlaklığı çözeyim ben . çok teşekkür ederim

Alıntıları Göster
    Ne demek hocam.

Bu arada evet carly zorunlu olarak kendi cihazini istiyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar iyi günler sizden çok önemli bi konuda yardım almak istiyorum 2011 model e90 184lük aracım var 320d. Aracım 165 binde şuanda ve otomobik vites zf şanziman mevcut. Aracım 140 binde iken geçen sene aracımın altını bi taşa vurdum. vurduktan sonra aracımın şanziman karteri(plastik bi parça) + yağ değişti başkada birşey değişmedi. Aracımı tamirden çıkarttiktan 2 3 hafta sonra aracımda vuruntular olmaya başladı. Misal aracımı çalıştırıyorum hareket edip d'ye alınca araç titreyerek kalkıyor ve kırmızı ışıkta durduğum zaman aracı sanki freni kaldırıp bidaha basıyormusum gibi bırakıyor ve alt devirlerde mesela hızım 70lerde 80lerde 90larda iken devir saatinde dalgalanma oluyor inip çıkıyor yine öyle devam ettikten sonra bazen sanki yol bozukmuş gibi yolda bi problem varmış gibi titreme oluyor biraz araştırdım tork konvektorunden olur diyorlar kimiside yağdan diyor acaba benim problemim tam olarak ne? Tork konvektorunun tamiri 2 buçuk 3 bini bulur diyorlar eğer sadece yağdansa acaba bilmiyorum usta hangi yağı kullandı zf nin kendi kullandığı yağı mı kullanmadı da başka birşey kullandı o yuzden mi yapıyor bunu? Bilgisi olan arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre25 -- 19 Haziran 2019; 20:52:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• emre25 E kullanıcısına yanıt
    Merhaba, sorununuz ya tork konvertöründen kaynaklanıyor, ya eksik veya fazla yağdan ya da yağ değişimi sonrası adaptasyonların sıfırlanmamasından.

1. İlk olarak doğru miktarda zfnin kendi 6hp yağından konulduğundan emin olun (Shell M-1375.4 spesifikasyonunu karşılaması gerekiyor yağın) ve yaklaşık 9-10 litre kapasitesi var şanzımanın (tork konvertörü ve yağ soğutu ile birlikte, ama sadece karterden değişimde daha az alıyor)

www.newtis.info
    24 00 Transmission filling capacities E60 / E61 / E63 / E64 / E65 / E70 / E71 / E81 / E82 / E83 / E84 / E87 / E88 / E89 / E90 / E91 / E92 / E93 GA6HP19Z GA6HP26Z
    https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/repair-manuals/24-automatic-transmission/24-00-automatic-transmission/6k8DIlv

ayrıca yağ değişimi ve yap miktarı ayarlama Prosedüründe şanzıman sıcaklığını 30-35 derece arasında olması gerektiği belirtiliyor (bu değer obd ile gözlemlenmeli bu işlem sırasında)

https://www.zf.com/unitedkingdom/en_gb/corporate/aftermarket/spare_parts_corporate/transmissions_corporate/how_to_change_oil/change_oil.html

2. Yağ değişimden sonra şanzıman adaptasyonu kesinlikle sıfırlanmalı ve daha önemlisi tekran adaptasyon prosedürü izlenmeli (sizin araç için software t prosedürü izlenmeli)

https://s3.amazonaws.com/fcp-creative/blog/post-images/reset_e90_transmission_adaptations/Software+T.png

3. Eğer sorun çözülmez ise (ki yağ değişiminden sonra ortaya çıkmış ise düzeleceğini umuyorum)
    O zaman tork konvertöründe sorun aranabilir.

• Do It Yourself D kullanıcısına yanıt
    Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim öncelikle ben Erzurumda yaşıyorum hani Ankara İstanbul İzmir gibi büyük şehirde değilim ki adam gibi ustaya yaptıralım burda ki ustalara güvenmiyorum açıkçası, şunu diyeceğim şimdi geçen sene yağ koyarken hatırlamıyorum ama usta önce 4 lt koymuştu 4 5 lt alıyor demişti, ben araştırma yaptım eksiklikten kaynaklanıyor felan gibi bişey okumuştum ozaman tekrar lifte kaldırıp yağını biraz daha tamamlamıştı usta ve 5 lt tamamlamıştı bana söylenen bu max 5 6 lt alıyor demişti usta, şimdi siz 9 10 lt bahsediyorsunuz? Ozaman eksik mi koydu bu mal herif!? Bukadar cahil olacağını sanmıyorum yani sonuçta o da bi usta yani? Markasını da sormuştum bmwler ne kullanıyorsa onu kullandım dedi marka felan söylemedi bilmiyorum yani ne marka kullanıldı? Ben önce yağdan şüpheleniyorum açıkçası? eksik mi koymuş tam mı koymuş bunu nasıl anlayabiliriz ki? Tıpası vardı onun hatırladığım kadarıyla karterin altında onu çıkarınca alıyordu nebilim anlamadım ki... Yağdan şüphelenme sebebimse eğer tork konvektoru arızalı olsa idi hemen yapmaz mıydı bunu? Bu sorun hemen oluşmadı çünkü 2 3 hafta bindim ondan sonra oluştu. Ayrıca bu şanziman adaptasyonu ne? Bilmiyorum ki onuda yaptı mı yapmadı mı ne oldu ben aracı bıraktım ertesi gün gittim aldım çok detaylı yani bunları hiç incelemedim, daha doğrusu bilgimde yoktu yani işte şuan sizin sayenizde öğreniyorum 🤦🏻‍♂️

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre25 -- 20 Haziran 2019; 3:55:59 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Yağ miktarını doğru ayarlamak çok önemli, bunu yaparken şanzıman doğru ısıda olmalı, düz bir zeminde olmalı, ve şanzıman tipine göre (a,b,c diye ayırmış attığım linkte zf) yağı doldururken belirli viteslerde belli süreler araç tutularak (hatta bazı tiplerde belli devirlere çıkılarak diyor) yağ eklemeye devam edilmeli, ta ki dolum ağzından yağ gelmeye (kaba tabirle taşmaya başlayana kadar).

Doğru yağ kullanmak da çok önemli çünkü zf şanzımanlar diğer otomobiller gibi herhangi bir atf yağı ile çalışmazlar (dexron 6 bile olsa yağ, ki bu yağ piyasanın en ileri otomatik şanzıman yağı standardıdır şu an) 6hp ise şanzıman zf6hp yağ 8hp ise zf8hp yağ konulmalı.

Ben ustanın o kadar da cahil olacağını sanmam en azından yağ miktarını eksik koymaz (fazla koyabilir belki ama eksik olacağını sanmam, benim bahsettiğim dolum miktarı yağın tamamı boşaldığı takdirde gereken miktar, eğer tamamı boşalmadıysa 6-7 litre civarı bişey alır.

Markayı da orjinal zf kullanmamıştır belki ama aftermarket (zf 6hp uyumlu) swag kullanmıştır. Gidip de mobil koyacak kadar bilgisiz olacağını sanmıyorum.

Adaptasyondan bahsedeyim. Zf6hp şanzıman akıllı bir mekanizma. İçerisindeki parçaların eskime durumunu, yağın eskime ve azalma durumunu hesap edip zamanla kendini ona göre ayarlıyor. Yani içinde 5 adet clutch var A-B-C-D-E clutchları, her biri farklı guruplarından sorumlu, bazısı vites düşürmekle bazısı yükseltmekle görevli. Şanzıman içindeki parçaların aşınmasına ya da yağın mikatarına (ve durumuna) bağlı olarak bu clutchları çalıştıran selonoidlere gönderdiği yağ basıncını (mbar cinsinden) ve yağın gitme süresini (ms cinsinden) ayarlıyor ve kaydedidiyor. Böylece zf şanzımanlarını vites geçişleri yumuşak ve çok uzun kilometreler sorunsuz kullanılabilir yapıyor.

Eğer şanzımanda bir tamir gerçekleşir ise ya da yağ değişir ise şanzıman hesapladığından farklı bir durumla karşılaşıyor, mesela a clutch değilirse ve adaptasyon yapılmazsa şanzıman hala A cluch ı yıpranmış sanacak vr ona göre yapacak vites değişimini bu da ciddi sorunlu vites geçişleri demek. Sizin durumda tamir olmamış ama yağ değişmiş, bu durumda da yağın vizkozitesi, miktarı (basıncı) değişmiş. Şanzıman içerdeki yağın eskidiğini düşünerek yapıyor vites değişimini ama aslında yağ yeni. Veya yağı 9.5 litre olarak hesaplıyor ama yağınız 8.5 litre ya da 11 litre olabilir. Bu da yağ basıncını değiştireceği için yine hesapları yanlış olur.

Yani şanzımanla ilgili bir işlemden sonra adaptasyonlar sıfırlanmalıdır, bunu yapan bir çok usta gördüm tamam (haberi bile olmayan da var tabi) ama asıl önemli olan yukarda söylediğim uzun prosedür uygulanarak aracın mevcut şanzıman durumuna adapte olması sağlanmalı, eğer sadece sıfırlanılıp bırakılırsa yine yanlış adapte olacaktır. Henüz Türkiyede re-learn (kalibrasyon) prosedürünü yapan yada bilen bir ustayla karşılaşmadım (ama sadede sıfırlamayla bile en azından önceki halinden daha iyi olacağı kanaatindeyim)

Ben yapılması gereken işlemi söylüyorum, bu adaptation reset ve re-learn işlemleri olmazsa olmaz, ha sizin ustanız bunları zaten yapmıştır sorunun sebebi başka bir şeydir onu bilemem. Sorununuzu en kısa sürede çözersiniz inşallah)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Do It Yourself -- 20 Haziran 2019; 12:32:24 >

Hocam gerçekten size minnettarım, çok teşekkür ediyorum zahmet edip yazmışsınız okadar. Ozaman önceliğim benim yağ işini sorgulama ve adaptasyonuna bakmak. Ondan sonra konvertorde sorun arayacağım. İstanbula 31 temmuzda kuzenimin düğünü için geleceğim, geldimde bu işlemlere orda baktırmayı düşünüyorum, baktırdıktan sonrada sizi bilgilendirecegim. eğer İstanbulda da onereceginiz usta servis vs varsa söylerseniz direk oraya giderim hatta. Tekrardan çok teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre25 -- 20 Haziran 2019; 16:25:52 >
    Rica ederim bir faydam dokunur inşallah size yada bir başkasına. İstanbulu hiç bilmiyorum Ankaradayım burda da 1-2 tane adam akıllı usta var en fazla. Ama eminim İstanbulda daha kolay bulunabilir işin ehli usta. Forumda elbet bilen ve tavsiye edecek arkadaşlar vardır. Şu konuda da tavsiyelere bakabilir ya da tavsiye isteyebilirsiniz bence.

https://forum.donanimhaber.com/bmw-zf-sanziman-yag-degisimi--121643503

En kötü ihtimal ile re-learn (kalibrasyon) işlemini yapacak birisini bulamaz iseniz. Yağ seviyesine bakıp adaptasyonları sıfırlattıktan sonra size verdiğim linkteki prosedürü türkçeye çevirip, yazdırıp, gece yolların boş olduğu bir saate çevre yolu tarzı bir yerde kendiniz de yapabilirsiniz. (Yarım saat, 45 dakika arası sürer)

Attığınız linke tıkladığımda "bu konu gösterimden kaldırılmıştır veya bunu görüntülemeye yetkiniz yoktur" uyarısı alıyorum göremedim bişey. Ankarada da önereceginiz yer varsa Ankarada da baktırabilirim hocam çünkü kuzenimin evi Ankarada, işi İstanbulda. Ankaraya uğrayıp öyle İstanbula geçeceğiz 😄

İlginç bende açılıyor link. Öneride bulunup sorumluluk almak istemem çünkü hiçbirini yakınen tanımıyorum ama lider şanzıman ve aydoğmuş şanzıman en meşhurlarından.

• Arkadaslar merhaba.2006 model bir 3.20d var.bunun ederi nedir?arac guzel kazasiz.
    sahibinden.com
    BMW / 3 Serisi / 320d / Standart / ORJİNAL 117000KM,3. SAHİBİNDEN OTOMATİK VİTES BMW sahibinden.comda - 602747837
    https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-bmw-orjinal-117000km,3-sahibinden-otomatik-vites-bmw-602747837/detay

• 2011 2012 3.20D bakmaktayim ekransız 3.20 lerde teypte profosyonel veya bussiness teyp olduğu yazıyor peki bu ekranlı navigasyonlularda herhangi bişey yazmıyor bunlardaki teyp hangisi oluyor profosyonel mi Businnes mi diye ? Ve bunu nerden öğrenebiliyoruz var mı bi kısa yol mantığı?

Büyük ekranlı e90 ise araç “609 Navigation System Professional” olarak geçer donanım listesinde.

• 2011 model e90 araca nasıl bluetooth kit ekleyebiliriz ? Nbt ekran var, direksiyon üzerinde telefon cevaplama tuşu da var, kol dayamada usb girişi de var. Ankara'da bu konuya yardımcı olabilecek bir yer tanıyor musunuz ?

2011 320d M Sport aracımla ilişkimiz son sürat devam ediyor :)

10 ay önce yedek parça için bir soru sormuştum, artık tüm filtreleri (tercihim genelde MANN oluyor) onlineyedekparca.com adresinden temin ediyorum. Hala bakım için sarf malzemesi arayan varsa diye yazıyorum.

450 günde 27.500km yaptım. Bu süreçte bazı retrofit işlere giriştim.

Dış kısımda;

• Çok abartı olmayan Alpineweiss rengine boyanmış bir bagajüstü spoiler.
    • 320d, 328i vb motorlar için BMW Performance orjinal arka difüzör. (Sol çift çıkış, orta kısımda karbon kaplama uyguladım.)

İç kısımda;

• 3AG - Geri Görüş Kamerası (iDrive'a ve aracın orjinal menüsüne entegre, adaptif park şeritleri olan bir kamera ekledik)
    • 544 - Hız sabitleyici (tüm kodlamaları yapıldı, göstergede hız ibaresi görülüyor)
    • 644, 6FL, 6VC - Combox donanımı ile kolçak içi USB, orjinal mikrofon ve anten ile bluetooth konuşma, bluetooth üzerinden müzik dinleme gibi ekstralara sahip oldum.

Yakında standart M direksiyon yerine LCI kasa için üretilen yeni nesil F1 pedalları olan M direksiyona geçiş yapmayı düşünüyorum.

Şimdiden sorulacak tahmini sorulara cevaplar yazayım;
    -Kamera ve emülatörü aliexpress üzerinden getirttim. (Kamera bagaj kilidi ile birleşik, orjinal kamera modülleri ile aynı şekilde)
    -Hız sabitleyiciyi çıkma olarak temin ettim.
    -Combox'u, mikrofon ve anteni çıkma olarak temin ettim.
    -Tüm bu retrofit işleri gerçekleştirirken orjinal kablo grubunun yolları izlenerek kablolama vb işlemleri yapıldı. (Mikrofon, kamera vs tesisatı için)

Saygılar, sevgiler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maerdir -- 17 Ağustos 2019; 17:55:7 >

• Maerdir kullanıcısına yanıt
    Harika olmus hocam emeginize saglik. Anlatim da bir o kadar iyi. Kodlama isini hangi ilde yaptirdiniz?

1. 122 hp ve 115 hp olanlar var, farkı sadece 7 hp midir?
    2. kiminde usb ve hız sabitleyici var kiminde yok, sonradan takılır mı maliyeti nedir?
    3. angel farların sarı olanı var, beyaza çevirmek maliyetli midir?
    4. bildiğim kadarıyla runflat lastik oluyo, lpg tüpünü simit tank olarak kullanabiliyor muyuz? bagaj ihtiyacı var
    5. araç alırken dikkat edilmesi gereken özel bir husus var mıdır?

Ama bu tip retrofit kodlamaları çok sık yapan Ankara'da bir arkadaşa yaptırıyorum.
  • Arkadaşalar benim 2012 e90 320d aracımda bir durum fark ettim,önceden kullandıkça bakıma kalan 20000 km,ön balta 70000 kö,arka balata 50000 km falan bu değerle düşerdi,şimdi bu yaz 3000 km yol yaptım fakat bu değerler sabit kaldı,hiç düşmüyor.
    Böyle bir durumla karşılaşan oldu mu acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lionscoach -- 21 Ağustos 2019; 7:38:58 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.