Şimdi Ara

Bluetooth Mause'yi modifiye etsek ses datası aktarabilir miyiz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Bende bildiğiniz bluetooth mause var. Bu Mause nin içindeki bluetooth protokolünü ve onun bilgisayara takılan USB bağlantılı aygıtı ile ses analog ses iletişimi yapabilir miyiz sizce?

Standart olan 3,5 Jack ile leptop-PC'ye takarak ve mausenin USB alıcısını da yine pc ye taktığımızda(elektiriği alması için), Mausun içindeki bluetooth protokolünü de bir amfiye çıkış verdiğimizde sizce bu mümkümn olur mu? Gerçi arada mutlaka Analog-Dijital çevrici olması lazım tabi de ben matık olarak böyle söyledim.

Bir bilginşz veya fikriniz varsa paylaşırsanız sevinirim. Amaç; Mausenin içindeki Bluetooth alıcı-verici ile "tek yönlü" ses aktarımı yapmak.

Ancak yapmak için herhangi bir sebep göremiyorum. Piyasada bluetooth kulaklık vs. satılıyor. Onlardan almak daha ekonomik olacaktır. Hem de uğraşmadan, çok daha kararlı bir sistem elde etmiş olursun.

USB mouse un elektroniğini yapsan, yazılımını nasıl yacacaksın.

Orijinalden alıntı: HITM@N

Yok yok anlamadınız.

USB mausu yapmıcaz ki tam aksine bozcaz. Yani elimizdeki sağlam Bluetooth mauseyi söküp içindeki bluetooth kısmını alıcaz. diğer USB ye takılan Bluetooth lu kısmı da sökücez, sonra analog ses sinyalini bir şekilde göndermeye çalışıcaz. Burda amaç; Bluetooth Mauseden eser kalmıcak yani biz sadece onun alıcı-verici kısmı ile ses ileyişimi sağlıcaz. Mesela ben arka odadayken bile leptoptan amfiye ses iletebilicem. Onu diyorum.

Orijinalden alıntı: yucelnet

quote:

Orijinalden alıntı: HITM@N

Yok yok anlamadınız.

USB mausu yapmıcaz ki tam aksine bozcaz. Yani elimizdeki sağlam Bluetooth mauseyi söküp içindeki bluetooth kısmını alıcaz. diğer USB ye takılan Bluetooth lu kısmı da sökücez, sonra analog ses sinyalini bir şekilde göndermeye çalışıcaz. Burda amaç; Bluetooth Mauseden eser kalmıcak yani biz sadece onun alıcı-verici kısmı ile ses ileyişimi sağlıcaz. Mesela ben arka odadayken bile leptoptan amfiye ses iletebilicem. Onu diyorum.

USB mouse elektroniğini yapmaktan kastım, mouse üzerinde elektronik modifikasyonlar yapmak. Sanırım cümle biraz yanlış olmuş.

Yapmak istediğini anladım.

En başta bilgisayardan ses verisini digital olarak aktaracağını düşünüp yazılım demiştim. Eğer tamamen analog olacaksa yazılım gereksinimi kalmıyor.

Şöyle bir durum var ki şahsen başkasının yaptığı-ne olduğunu bilmediğim elektronik donanım üzerinde değişiklik yapmak, cihazı yapmaktan daha zor geliyor. Hakkında döküman yoksa biraz tersine mühendidslik gerekiyor

30-40 lira ver bluetooth kulaklık tarzı birşey al derim. Belki amfi falan için de uzaktan iletişim icin cihaz vardır. Uğraşmaya değecegini sanmıyorum. Çok zamanınızı alabilir. Mouse a da yazık olur

• Aslında mause veriyi direk USB ile değilde bluetooth'a gönderiyor. Biz de sesi bluetooth'a göndermiş olcaz. burdaki kolaylık Mausenin alıcısı zaten otomatik olarak algılıyor. Ama biz normal bir bluetooth ile bunu yaosak bu sefer alıcısı nasıl bir şey olcak? diyelim ki oldu, bu sefer pc ye program lazım vb. Ama Mausenin herşeyi hazır gibi geliyor bana.Biz sadece optik hareket sinyali yerine ses sinyali vermiş olcaz.
  • Nasıl eline bir ethernet PHY entegresi alıp doğrudan veri akıp gönderemezsen, TCP/IP stack ine ihtiyacın var ise, bir BT modülünü de arkasına bluetooth stack i ve gerekli profilleri içeren bir yazılım koymadan kullanamazsın.

Hepsi bir yana ses aktarmak, atlama kayıp vs. olamdan, BT gibi sabit hız sağlayamayan altyapılarda epey zordur. Hatırladığım BT bu iş için veri aktarım için kullanılan paketlerden farklı bir paket ve profil kullanıyor. Tam detaylı bilgi vardı da eski kitaplarımı aramak zor geldi şimdi, kısacası boşuna vakit kaybetme. BT RF modülü, 433MHz modüller gibi bir taraftan veriyi direkt karşıya göndeen basit bir şey değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 14 Temmuz 2011; 23:35:49 >
  • Peki veriyi direk karşı tarafa göndermeyen basit bişe değil ise; Uyduyla bağlantı kurup da mı gönderiyor? GPS değil ki bu.

Mantık aynı değil mi?
  • Mantık aynı değil, BT modülünün içerisinde baseband controller denen ayrı bir işlemci var. RF kısmı bu kumanda ediyor ve bluettooth speclerine göre (2000 küsür sayfa) standardı belirlenmiş bir protokol çalıştırıyor. Fiziksel arayüz, yani BT modülü ile haberleşme için UART,SPI vb. birşey olabilir. Bunun üzerinden bir çeşit paketler ile komut gönderip önce bağlantı kuruyorsun, pairing yapıyorsun ......

Bu tip işler ile profesyonel olarak uğraşmadı isen bunca karmaşa gereksiz ve anlamsız gelebilir, ama hepsinin bir mantığı var. Kısaca çıplak BT modülü basit bir RF tranceiver değil, neden diye bana sorma, BT standartını ben yapmadım. BT modülünü alıp önüne uygun yazılımı çalıştıran bir işlemci ekleyip RF çevirici modül haline getirenler var. Çok meraklı isen şu iki kitabı tavsiye ederim, eğer mikroişlemcili sistem tasarlama tecruben var ise bu kitaplardaki bilgi ile oturup kendin birşeyler yapabilirsin:

http://www.amazon.com/Bluetooth-1-1-Connect-Without-Cables/dp/0130661066/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1310719923&sr=1-5

http://www.amazon.com/Bluetooth-Demystified-Nathan-J-Muller/dp/0071363238/ref=sr_1_9?s=books&ie=UTF8&qid=1310719923&sr=1-9

• Anladım bizim iş yattı o zaman. Yani olmıcak.

Peki bildiğimiz 433 MHZ RF alıcı-verici ile bu dediğim mümkün mü ? zaten tek yönlü olcak ses aktarımı. ses analog bir sinyal olduğuna göre biz burada ADC entegresi mi kullanıcağız? yoksa direk analog sinyali mi göndericez? Neyse ben biraz netten araştırayım bunu.
    _____________________________________________________________________________
    Ve şöyle bişey buldum bu olur mu yahu? Eğer olursa çok kolaymış ;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 15 Temmuz 2011; 14:19:40 >
  • Tek sayfalık bir datasheet i var, pek fazla bilgi yok ama hem analog hem digital giriş/çıkışı görünüyor. AM modülasyonu yapıyormuş, ses kalitesinde sıkıntı olabilir biraz, deneyip göreceksin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 17 Temmuz 2011; 15:55:47 >
  • Tamam kardeş, ya zaten deniyecektim de. Bursa'da bunların fiyatı çok yüksek. Adam bu modülün çiftine(trimerli olan) 20 tl diyo. Nette trimer li olanlar 10-12 TL arasında. Kristalli olanlarda 16 TL civarında. Elimde olsa şimdiye çoktan denemiştim. Hala araştırıyorum daha uygun nereden bulabilirim diye. Ya elektronik parça sıkıntısı oluyo. İstanbulda olsan istediğin fiyata istediğin şekilde bulabilirsin işte.

Orijinalden alıntı: kaan0

@yucelnet piyasada bulabileceğin bir kaç devre elemanı ile bir fm verici ve bir pilli cep radyosu ile kablosuz sesi aktarabilirsin. mesafe bluetooth ile neredeyse aynı olacaktır...

aslında elimde devre de var da kardeş, biraz hareket etsen parazitlenme vb. oluyor

Alternatif olarak bluetooth modül kullanabilirsiniz ki mouse içinden söküp kullanmaktan daha kolay olacaktır bence
    http://www.sparkfun.com/products/10269

Yada eğer daha profesyonel bir şeyler arıyorsanız Zigbee modüllere de bir göz atabilirsiniz

Orijinalden alıntı: _panzerschreck_

RF kullanırsanız genelde noise alabiliyor çevreden

Alternatif olarak bluetooth modül kullanabilirsiniz ki mouse içinden söküp kullanmaktan daha kolay olacaktır bence
    http://www.sparkfun.com/products/10269

Yada eğer daha profesyonel bir şeyler arıyorsanız Zigbee modüllere de bir göz atabilirsiniz

Kardeş bu çok masraflı. Bu olmaz. ama geçen nette araştırma yaparken birş ey dikkatimi çekti.
    resmi bu;

ve özelleikleri de şu;
    quote:

http://www.hoperf.com/upfile/RFM70.PDF

RFM70 is a low-power, high-speed FSK/GFSK transceiver module specifically operating in the world wide ISM frequency band at 2400 - 2483.5 MHz

The module features low cost, small size, high stability and good consistency. The maximum air data rate can be up to 2Mbps. It can be widely applied in various wireless connections in daily life or activities. It is compliant with the specifications regulated and required by FCC and ETSI.
    RFM70-S 2.4 GHZ TRANCIEVER MODULE SMD
    RFM70-D 2.4 GHZ TRANCIEVER MODULE DIP
    RF70 (DIE) 2.4 GHZ TRANCIEVER CHIP FORM
    RF70 (PACKAGE) 2.4 GHZ TRANCIEVER IC

Bu yukarıdaki parçanın fiyatı "6.5 TL"

Aslında bizim yaptığımız amatör 9 voltluk pille çalışan FM vericilerin streo olanını yapabilsem benim işimi görecek ama stereo nasıl olur bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 20 Temmuz 2011; 1:25:55 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.