Şimdi Ara

Blockchain Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
458
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Her gün Bitcoin, ICO, Ethereum hakkında bir şeyler duyuyorsunuz ama Blockchain’in ne olduğunu biliyor musunuz? Bunlar nasıl çalışıyor? Blockchain teknolojisi nasıl kullanılabilir? Blockchain dünyayı nasıl değiştirecek? Bu makalede tüm bu sorulara cevap verilmesi amaçlanmıştır.

    Arkadaşlarınla bir yolculuğa çıktığını hayal et. Gece yarısı, kamp ateşinin önünde oturuyorsunuz ve bir oyun oynamaya başlıyorsunuz. Bir hikaye anlatımı oyunu. Hikayeye bir cümle ile başlıyorsunuz, arkadaşınız cümlenizi tekrarlıyor ve rolünü ekliyor, sonra diğer oyuncu, sonra başka bir oyuncu. Nerede bittiğini kimse bilemez, tüm ilgilendiğiniz şey güzel bir hikaye yaratan cümleler zinciridir. Bir kişi kendi cümlelerini tekrarlayamaz ve ekleyemezse, hikaye sona erer, zincir düşer. Kimin eklediği önemli değil, hikaye kesinlikle ilk cümleye kadar takip edilebilir. Yeni cümleler, eski cümlelere atıfta bulunmadan hiçbir şey değildir. Bu tam olarak ‘Blockchain’.

    Blockchain, bilginin “blokları” ile sanal sayısallaştırılmış merkezi olmayan ağa dayanan bir teknolojidir. Ağa herhangi bir bilgi eklediğinizde (örn. işlem), onu ağdaki tüm bilgisayarlara eklersiniz. Ancak bu ağdaki başka bir kullanıcı bilgilerini ekler ve sizden sonra yeni bir blok yaparsa, bloğunuzu değiştiremezsiniz. Bununla birlikte, ağdaki tüm bilgisayarlardan düzenleme yaparsanız ve aynı anda yalnızca bir kerede benzer değişiklikler yaparsanız, bloğunuzu düzenleyebilirsiniz. Bu işlemler Blockchain’i, tasarruf ve yapısı gereği en iyi teknolojilerden biri yapıyor.

    Çok açık ki, sıradan insanlar bankalara güvenmeye başladılar ve Blockchain’in doğuşunda işte bu neden yatıyor. Satoshi Nakamoto adlı esrarengiz bir insan tamamen yeni bir para birimi oluşturdu. Tüm sistemi ademi merkeziyet ilkesine göre inşa etti. Sürekli olarak senkronize olan halka açık bir teknoloji yaptı.

    Günümüzde bu teknolojinin farklı alanlardaki popülaritesi büyük bir hızla büyüyor.

    Blockchain Teknolojisinin Avantajları

    Şeffaflık

    İşletmelerin bu teknolojiyi kullanmasının nedenlerinden biri de açık kaynak yapısıyla ilgilidir. Bu, ağdaki diğer kullanıcıların bilgileri okuyabildiği ve onaylayabileceği (veya onaylayamayacağı) anlamına gelir. Açık kaynak olmasının en önemli avantajı, Blockchian ağ kullanıcılarının çoğunluğu olmadan işlenen verileri kaydedememesidir.

    Ademi Merkeziyetçilik

    Blockchain’in sonraki en önemli avantajı, merkezi bir otoriteye bağlı olmaması ve aynı zamanda ihtiyaç duymamasıdır. Büyük bir veri merkezi çalıştırmak yerine, bilginizi merkezi olmayan ağa kaydedersiniz, burada herhangi bir kullanıcı işlemlerinizi otomatik olarak okuyabilir ve kontrol edebilir.

    Daha Hızlı İşlem Süreçleri

    Blockchain teknolojisi günde 24 saat, haftada yedi gün çalışır, bu da Blockchain tabanlı işlemler için sürecin daha hızlı olduğunu gösterir.

    Geleneksel bankalara işlem gönderdiğinizde (para transferi gibi), işlemlerin tamamlanması birkaç günü bulabilir. Bunun nedeni banka transfer yazılımlarındaki protokollerin yanı sıra finansal kurumların sadece haftada beş gün çalışması ve yalnızca mesai saatlerinde açık olmasıdır. Ayrıca dünyanın her yerinde yerel saatler farlılık gösterdiği için uluslar arası bankacılık işlemleri birkaç hafta zaman alabilir.

    Kullanıcı Kontrollü Ağlar

    Bu avantaj, ağın ademi merkezileşmesinin bir sonucudur. Veri işleme için üçüncü bir taraf tutmak yerine, paydaşlar birbirlerini kontrol etmeye ve bundan sonra ne yapacaklarına karar vermeye devam ederler.

    İşlem Maliyetlerinin Azalması ve Tasarruf

    Hatırlayacağınız gibi, Blockchain genellikle bir banka veya merkezi bir sunucu olan üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan işlem yapmanıza izin verir. Arabulucu bulunmadığından, bunu korumak zorunda değilsiniz, bu da etkileyici masraf kalemlerinden kurtulmanızı sağlar.

    Kaynak:https://www.teknoalfa.com/blockchain-teknolojisi-nedir-avantajlari-nelerdir/Blockhain Teknolojisi







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.