Şimdi Ara

Bizimle ne geçiyorlar? 5.500 lira asgari ücret kira 5.000 lira (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.028
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Asgari nedir?

Minimum demektir asgari.

Asgari ücret insana asgari yaşam koşulları sağlar.

Asgari yaşam da tek başına ayrı eve çıkmak değildir.

Tek başına yaşadığı evi kışın komple ısıtmak değildir mesela.

Asgari ulaşım şekli de hususi oto değildir.

Sizi anlıyorum, dünyada bazı ülkelerde refah yüksek diye aynısını yaşamak istiyorsunuz, ama bu isteğiniz gerçekçi değil kusura bakmayın.

Ha mesela şu da var, toplumun reah seviyesi yükseldikçe merkezlereki kiralar iyice uçar.

Çünkü merkezde oturmak isteyen "paralı kişi" sayısı da artar.

Asgari ücretli kişi oralada da avucunu yalar.

Danimarkada 3400 euroya denk maaş alan arkadaşım var, pahalı diye merkezde oturamıyor.

Oralarda msela bir kasiyer maaşının 2400 euroya denk geldiğini söylüyor.

Benim 3400 euro maaş alan arkadaşım merkezde oturamıyorsa 2400 euro alan kasiyer şehirde ev tutup tek yaşayabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows95 -- 18 Ekim 2022; 14:42:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Valla suç ev sahiplerinin değil kimse kusura bakmayacak.

Tekrar söyleyeyim, bir "insanın" asgari yaşam koşulları demek, hayatta kalmak demek değil benim için. Bir insanın minimum ihtiyaçlarının karşılanması demek. Bunun içinde senede 1 tatil bile var. Lüks bir tatil olmasına gerek yok, ama ekonomisini sarsmadan işten izin alıp bir tatil yapabilmeli insan. Sosyalleşebilmeli insan, buna para harcayabilmeli. Problem bir insanın yaşaması gereken asgari koşullar konusunda anlaşamamamız.

Ayrıca tekrar söylüyorum, bugün "asgari yaşam koşuluna dahil değil" denilen şeyler birkaç sene önce dahildi.

Ama daha da önemlisi o avrupa ülkelerinin hiçbirinde asgari ücret çok önemli değil, çünkü asgari alan sayısı az. İsterse hiçbir okul okumamış olsun, bir işte deneyim sahibi olan insan asgari ücrete çalışmıyor. Çalışan nüfusun %10 undan azı asgari ile çalışıyor, önemli bir kısmı da harçlık çıkarmaya çalışan gençler. Bizim ülkemizde bu her sene ciddi miktarda arttı ve şu an %50 nin üstünde. Dedikodularda denildiği gibi asgari ücreti 10 bin lira falan yaparlarsa bu %75 e kadar çıkacak.

Arkadaşın oturamıyor değil, oturmuyor, o kadar para vermek mantıklı gelmiyor. Türkiye'ye taşınsa "oturamaz", direkt öyle bir parası olmaz çünkü. Benim de var Danimarka'da arkadaşım, doktora öğrencisi olduğu ve ek işte de çalışmadığı için geliri de senin arkadaşından az. Okula yarım saatte gidebileceği bir yerde oturuyor toplu taşımayla. İstanbul'da buna sadece asgari ücretli değil, asgari ücretin 2 katını alanlar da afford edemez. Şu an ediyor gibi gözükebilir, çünkü kiraları devletin dediğinden fazla yükseltemiyorlar, ama kontratı biten ev sahipleri anında piyasayı yakalamak için kiraları 2 katına çıkartıyor. Hatta 3000 liradan 8000 liraya çıkartan bile var. Bunlar pahalı değil, en ucuzlar arasında sayılıyor.

Benim oturduğum ev şu an 45-50 m2 arası, çok lüks bir yer değil, en büyük özelliği metroya yakın olması, işe yarım saatte gidebiliyorum, ve çevredeki aynı dairelerin güncel kirası 15-20 bin lira arası.

Yani tekrarlayayım, ülkedeki nüfusun çoğu asgari ücretle çalışıyor, ve düzgün bir hayat yaşamak için asgari ücretin minimum 5 katını almak gerekiyor.

Siyasi gayeler olmadan şu halimizi ciddi ciddi savunabileceğini düşünmüyorum.

• Bizim karşı sitede kira 10 bin lira!
    Asgari ücretli kalamıyor diye üzülmüyor bence.

Asgari ücretli 1500 liraya kadar kira ödeyeceği semtlerde kalır. Bizim sitede kiralar 5 bin lira, asgari ücretli komşular vardı taşındı. Bizim sitede 10 bin lira olsa ben de taşınırım, karşı siteye geçerim.

Phanteks P360A Enermax RevDfx1350w // i5 13500 // GB z790 D // Patriot Viper 6000 // Gigabyte 9070xt Aorus Elite // Crucial P3 Plus 1TB // Samsung Odyssey G5 32// Logitech G213 + Razer Deathadder V2 X HyperSpeed // Creative G6 + Takstar GM200 // S24 Ultra 12/256 Tit Black //
    _______ Odtü Matematik-BÖTE-İktisat-Tıp Fakültesi + Ekonomi YL _______ Life is just life. No more expectation! /b]
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

Siyasi gayem yok, çünkü hem iktidarın hem de muhalefetin aynı amaca hizmet ettiğini biliyorum.

İhtiyaçlar sınırsız, imkanlar sınırlıdır.

Size göre basit bir tatil asgaridir, başkasına göre yurtdışı tatili asgaridir. Bunun belli bir ölçüsü yok.

Yaşam koşulları da aynı şekilde, isviçrede farklıdır, pakistanda farklıdır. Burası ikisinin ortalaması.

Siz tüm dünyadaki hırsızların parasından "kira" alan isviçreyle, veya bol doğal kaynakların gelirinin az nüfusa bölüştürüldüğü danimarkayla, veya afrikayı sömüren fransayla, veya yıllardır hiç bir askeri harcama yapmadığı için tüm kaynaklarını sanayileşmeye harcayabilen almanyayla aynı yaşam şartlarında olmak istiyorsunuz.

Burası öyle bir coğrafya değil.

Buranın legal veya illegal öyle ahım şahım bir geliri yok.

Domates satan veya turiste hizmet ederek üç beş dolar kazanan bir ülkeyiz biz.

Öte yandan sizin yaşam standardınızın düşmesinde rolü olan yolsuz politikacısı da, işini yapmayıp haybeye para alan memuru da, kazkçı esnafı da, aç gözlü patronu da, dış güçleri de, teröristi de, her dönem bolca vardı ve gelecekte de olacak.

Şu veya bu parti gelince de değişmeyecek.

Yani kendinizi öyle ahım şahım bir yaşam standardına şartlandırmayın, ömrünüz hayal kırıklığıyla geçer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows95 -- 19 Ekim 2022; 17:49:37 >

• Şu an istanbul da 2 asgari ücret yani 11k kazanmayan birinin hayatta kalma olasılığı çok düşük

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.