Şimdi Ara

BİZİM MİLLET Mİ FAKİR? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
2
Favori
3.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sefalet edebiyatı yapana, fakiriz diyene asla inanmam. ben de bu ülkede yaşıyorum, etrafımı görüyorum. eskiye göre çok çok daha iyi durumdayız. keşke daha da iyi olabilse ama bizdeki vatandaş kafası, niteliği ile iyi bile durumdayız. kendisi gibi düşünmeyen, oy atmayanlardan nefret eden, keşke ülke batsa da benim istediğim olsun diyen, ağzından demokrasi, özgürlük kelimelerini düşürmeyen ama farklı görüşlere tahammülü olmayan, kendi kendini elit atayıp başkalarını hakir gören ama gerçek cahil olduğunu anlayamayan azımsanmayacak sayıda insan var. bir sürü ülke gezdim, orada da düşük gelirli sınıf var, sokaklarda yatıp kalkanlar da var. ben çok fakirim abi yeaaa diye şikayet eden, şikayeti bırakıp daha çok çalışmaya ama düzgün çalışmaya, fark yaratmaya gayret etsin, tercih sebebi olsun. sadece eleştirmekle ne daha fazla kazanabilirsiniz ne de kendinize faydanız olur. veya gidin biraz yurt dışına bakın, insanlar nasıl çalışıyor, ne şartlarda yaşıyorlar görün. ve şu yollarımız da biraz rahatlasın.

• batiyorum, işler kötü diyen esnafa inanmayacaksın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çalışın kazanın alnınızın teriyle sizinde olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ^^Evo^^

Çalışın kazanın alnınızın teriyle sizinde olsun.

Sonuna kadar can-ı gönülden katılıyorum.

• para para para... kasmayın bu kadar... en büyük nimet sağlıktır
    düşününkü bir gözünüz kör...son model bmw mi.. iki tane sağlıklı gözmü...

hem şunuda söyleyeyim.. para mutluluk getirir diye birşey yok.. yoksul olmayacak kadar para herkese lazım tabi...aç değilsen açıkta değilsen.muhtaç değilsen .problem yok...

ama yani birinin fiat albeası var..diğerinin mercedesi.. mercedesi olan adam daha mutludur diye birşey yok...

şimdi bende sıfır golf var... maddi olarak 10 yıl öncesine göre süperim .ama 10 yıl öncede hayattan aldığım keyif aynıydı...
  • Türkiye'de 0 araba alınmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: ibrahimAtmaca

Senin gördüklerin kos koca 14 milyon nüfuslu şehirde parmakla sayılan araçlar...Ya görmediklerimiz

Parmakla mı ? Bizim burda scirocco ya fakir arabası diyolar. Gerisini sen hesapla.
  • arap kadar zengin olacağıma ingiliz kadar tok olayım daha iyi.
    kalite olmatıktan sonra hava civa...
  • quote:

Orijinalden alıntı: labidu

quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

Bir karikatür vardı "geldi gene..." ile başlayan. Neyse biz konuya dönelim.

Türkiye Cumhuriyeti 85 milyonun üzerindeki nüfusu ile nüfusen Avrupa'nın ikinci büyük ülkesi. Bölge'nin üçüncü büyük ülkesi. Bizden nüfusen büyük iki ülke var. Rusya ve Almanya. Bölgede İran ve Mısır dahil olmak üzere nüfusen en büyük ülke biziz.

Türkiye köylü bir millettir. Aristokrasi buraya hiç uğramamıştır. Bu sınıf farklarının belirgin olmaması açısından iyi birşey olmakla birlikte, kültürel zenginliğini koruma altına almak, ve sonrasında bu zenginliği diğer ülkeleri etki altına almak için pazarlamak açısından kötü birşeydir. Gene, sınıf farklarının çekişmesi de ülkemizde az olduğu için, halkımızın demokrasi algısı bir hayli düşüktür. Oy verip diktatörünü seçmenin demokrasi olduğunu sanan var bu ülkede. Neyse,

İşin özüne gelecek olursak, Türkiye'de sayıca çok az sayıda üst gelir grubu insan ve milyonlarca alt gelir grubu insan vardı. Özal'ın, benim görüşüm, vaktinden 20 yıl önce ve plansız bir biçimde başlayan liberalleşme çalışmaları ile Türkiye'de zamanla bir orta sınıf oluştu. Türkiye'de bakir olan çoğu alan Ranta açılınca (Rant kötü manalı bir kelime değildir. Kapitalizmin özüdür.), Türkiye ekonomisi kırılganlığından bir dirhem kaybetmeden gelişti de gelişti. Bu gelişen ekonomiden en çok orta sınıf nemalandı sanılır. Nüfusen evet, en çok orta sınıf nemalandı. Ancak işin parasal boyutuna bakacak olursanız gene en çok üst gelir grubu insanların nemalandığını görürsünüz. Dar gelirli için pek değişen birşey olmadı. Eline geçen para arttı evet; ama gelişen ve hayat standardını yükselten her ülkede olduğu gibi hayat pahalılığı arttıkça eline geçen paranın artıyor olması bir anlam ifade etmedi.

Sonuç: Gelir adaletsizliği zaten yüksek olan bir ülkede aradaki fark iyice açıldı.

Ben üniversiteye giderken aldığım aylık harçlık, eve gündelikçiye gelen kadının aylık geliri ile aynı idi. Benim bunun üstüne arabam var, benzini ayrıca alıyorum, tatil yapacağım zaman ayrıca para alıyorum... Gündelikçi abla ise haftada 6 gün çalışıp eşi ile birlikte iki çocuğunu yetiştirmeye çalışıyor o para ile.

Bugün bizim fabrikada 70 kişi çalışıyor. Ortakları düşer isek 3 mühendis, 2 tekniker, 65 işçi çalıştırıyoruz. Mühendisler ortalamada 3500TL maaş alıyor. Teknikerler ortalamada 2500TL maaş alıyor. İşçiler ortalamada 1100TL maaş alıyor. Senin gördüğün işte o 5 kişinin arabası, esnafın arabası. Kalan 65 kişiyi sen ben görmüyoruz. Evet, kıdemli mühendis için 3500TL az olabilir. Zor geçiniyor olabilir. Ama ortalama bir mahallede, apartman dairesinde oturup, çocuğunu iyi imkanlar içinde yetiştirip, çeşitli lükslerinden kıstığın için dar gelirli edebiyatı yapıyorsun. Öbür tarafta 65 kişi gerçek dar gelirliliği yaşıyor. Aynı şehirde yaşadığı kardeşini yılda iki kere görüyor. O da bayramlarda toplu taşıma ücretsiz olduğu için. 4 kişilik bir ailenin toplu taşıma ile bir yerden bir yere gidip gelmesi 16TL tutuyor. O yüzden aynı şehirde kardeşler birbirini göremiyor. Dar gelirli olmak böyle birşey. "Ay araba aldık biz de taksitleri var, çocuk da kursa gidiyor abisi, ayı zor getiriyoruz." dar gelirlilik değil.

Özetle Türkiye çok büyük bir ülke. Gördüğün yığının en az 5 katı kadar göremediğin yığın var. Bir esnaf, orta düzey bir maaşlı çalışan eline geçen para ile ilgili serzenişte bulunduğu zaman bahsettikleri gelirinin hayattaki beklentilerine yetmediğidir. Bu dar gelirlilik değil.

Not: Fakir kelime anlamı itibari ile söylenen kişiye karşı kötü anlama sahip bir kelimedir. Dar gelirli demek daha doğru bir tabirdir.

Bugün Japonya'da 27 dolar milyarderi varmış. Bizde 28. Başka bir şey demem lazım mı?

Not2: Biz gelir adaletsizliğinde ABD'nin bile gerisindeyiz. Kısaca bizde gelir adaletsizliği ABD'dekinden bile daha fazla. Böyle bir ortamda dar gelirlinin az olması imkansız. Ancak Türkiye'de mucizevi birşey var. Çok daha zengin ABD'de bir sonraki öğün yemek yiyip yiyemiyeceğini bilmeyen, bu denli dar gelirli olan insan sayısı 2 milyonun üzerinde iken, Türkiye'de dar gelirli ABD'deki dar gelirliden daha düşük gelire sahip olmasına rağmen daha yüksek satın alma gücüne sahip ve açlık riski yaşamıyor. Bunun temelinde yardımlaşma kültürümüzün olması bireyci bir toplum olmayışımız yatıyor.

65 işçinin ücretlerine güzel bir zam verseniz % 35 gibi. para mezara gitmeyecektir.dahada verimli çalışıp dua edeceklerdir size.

%35 zam işçi başına aylık 385 lira eder.

1 yılda 65 işçiye toplamda 300.300 lira daha fazla para verilmiş olur. Bu parayla şirket yeni yatırımlar yapıp daha fazla büyüğebilir bu sayede yeni işçiler alabilir. İşsizlik fazla ülkede.

• objektiflikden çook uzak bir konu açmışsınız

senin gördüğün veya çevreneki birileri pahalı araba ev vs harcama yapıyor diye bizim milletimiz fakir değil zengin diyemezsiniz

kimsenin harcamasına karışamazsınız lakin milletin durumu ortada dünya denen global köyün en fakirleri bizleriz

eğer objekif bir bakış açısı isterseniz rakamlar yeter

http://www.oecdbetterlifeindex.org/#/15111111111
  • ülke ye kürküm ye usulü çalıştığından tvlerde gösteriş yarışmaları olduğu sürece bu ülkede 65 bine clio da satılır kredi de çekilir her şey yapılır...
  • ortalama gelir 10.300 dolar

asgari ücret 350 dolar. çalışanların %50'si asgari ücret alıyor. bu konuda dünyada tek.

gelir eşitsizliğinde avrupa birincisi dünya 5'incisi.

gelişmişlik endeksinde 90. sırada. ekvator'un arkasında.

son 10 yılda kişi başına düşen gelirde rakibi olan ülkelerden sadece birini geçebilmiş, 8 ülkeye geçilmişsin.

evet canım basbaya fakir bir ülkeyiz. ama %20'lik bir kesimin durumu fena değil. o kesmi görenlerde burada saçma sapan konuşuyor işte.
  • Bende bu ülkede başkasının malını harcağı parayı bindiği arabayı takip eden insanlara sinir oluyorum.Sanane arkadaşım adam isterse tüm parasını arabaya yatırır isterse borçlanır alır kimi ne ilgilendirir bu durum.Bu kadar kıskanç olmayın.
  • 6 yildir 2004 opel corsa cdti ye biniyorum, işsizim.32 yasindayim,bekarim,depresyondayim,Muhendisim,1500 Tl kira gelirim var,lg g2 kullaniyorum, BIM den şaşmiyorum, Sizce hangi arabaya binmeliyim?

• Sebepsizce aklima geldi

• sonuna kadar haklısın Ankara-Kayseri arası yol yapıyorum bazen birtane eski araba görmüyorum en eski araba benimki (broadway) şaşırıyorum sonra çok kötü durumdayız diyenlere...

• quote:

Orijinalden alıntı: rallier_61

Sebepsizce aklima geldi

Her seferinde gülerim

• quote:

Orijinalden alıntı: adil07

"Zengin arabasini dağdan aşirir, züğürt düz ovada yolunu şaşirir"

İlk defa görüdğüm için mi bilmiyorum ama bu söze çok güldüm hocam allahda sizi güldürsün
  • Ne kadar kazanırsan o kadar harcarsın derler. Fakat bizim millet 10 kazanıp 30 harcıyor. Sonu ne olur bende bilmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: amadeus99

ortalama gelir 10.300 dolar

asgari ücret 350 dolar. çalışanların %50'si asgari ücret alıyor. bu konuda dünyada tek.

gelir eşitsizliğinde avrupa birincisi dünya 5'incisi.

gelişmişlik endeksinde 90. sırada. ekvator'un arkasında.

son 10 yılda kişi başına düşen gelirde rakibi olan ülkelerden sadece birini geçebilmiş, 8 ülkeye geçilmişsin.

evet canım basbaya fakir bir ülkeyiz. ama %20'lik bir kesimin durumu fena değil. o kesmi görenlerde burada saçma sapan konuşuyor işte.

İnsanlar cevresine bakıp tüm ülkeyi zengin sanıyor. En son ne zaman gittiniz bir varoş mahallesine, fakir birinin evine? Kendi çevremiz tüm ülkeyi oluşturmuyor, ülkenin durumunu bu istatistikler gösterir. Sonra da atar yapmayın kötü derecelendiriliyoruz diye.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.