Şimdi Ara

Bitcoin Haciz İşleminden Kurtulmak İçin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz günlerde bir avukatın Twitter hesabından yaptığı paylaşım sonucu İstanbul 14. İcra Dairesi’nin bir yatırımcının bitcoin cüzdan hesabını bloke altına aldığını hep birlikte öğrendik. Peki bahse konu icra işlemi için uygulanan blokaj yasal mevzuata uygun mudur? Tam da bu noktada birçok çelişki ile karşılaşıyoruz. Neyse biz bu çelişkilere şimdi girmeyelim.


    Peki bitcoin yasal olarak nasıl değerlendiriliyor, önceliğimizi buna verelim. Kripto para kullanımının yaygınlaşması sonucunda, yapılan işlemlerin vergilendirmeye tâbi tutulması hususunda tartışmalar da artmıştır. Ne var ki kanunlara göre bir kazançtan vergi alınabilmesi için bahse konu kazancın “emtia”, “menkul kıymet” ya da “para” olarak değerlendirilmesi gerekir. Kripto para birimleri emtia olarak değerlendirildiği taktirde, hak edilen kazanç sonucunda gelir vergisi ve katma değer vergisi yükümlülüğü ortaya çıkacaktır. Endişe etmenize gerek yok. En azından şu an için yok.


    Bankacılık Düzenleme ve Değerlendirme Kurumu 25 Kasım 2013 günü kripto paralarla ilgili olarak şu yönde görüş bildirmiştir. Bakalım ne demişler; “Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.”


    Bu noktada konuyu biraz açalım.


    Bankacılık Düzenleme ve Değerlendirme Kurumu, bahse konu yazıda bize şunu söylüyor! Bitcoinin gözetim ve denetiminin mümkün olmadığını, sistemde kimliklerin bilinmemesi nedeniyle işlemlerin yasadışı faaliyetlere açık olduğunu, değerinin sürekli değiştiğini ve risklere açık olduğunu anlatıyor özetle.


    Yani Bitcoin ihraç eden kişiler, mining faaliyeti yürüten miner’lardır; minerlerin ise, tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Bu nedenle minerlerin elektronik para kuruluşu olarak kabulü mümkün değildir. Herhangi bir kurum, kuruluş veya kişiye bağlı olmayan bitcoin elektronik para olarak nitelendirilemez.


    Kripto para borsaları hakkında şu an ki durumu anladık sanırım. Şimdi biz asıl konumuza dönelim.


    Oldu, olacaktı, olmadı veya olmamalıydı. Hedef sonuç ilişkisi önemli, keşkeler değil. Şimdi tüm bu tartışmaları bir kenara bırakalım.


    Öncelikle bahse konu kripto para borsası bir Türk Şirketidir. Kanunda öngörülecek bir düzenleme ile kripto para borsalarındaki hesabınıza yaptırım uygulanacak ise dahi bu ancak ve ancak Türk Şirketleri için mümkündür. Yabancı para borsalarına bir yaptırım uygulanması söz konusu dahi değildir.


    Bu hususta size önerebileceğim, yabancı ve güvenilir binance borsasının referans linki 92306677 Referans linki hem bana hem size komisyon indirimi sağlar. Kullanırsanız bende mutlu olurum. Ayrıca Binance TR'de kullanmayın, global olanı kullanın.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gentlemans -- 28 Nisan 2021; 17:50:55 >







  • Sevgili forumdaş,


    Sap ile samanı birbirine karıştırarak, elde ettiğin sonuca katılmamakla birlikte, sana doğru bilgiyi sunmak istiyorum.



    "Peki bitcoin yasal olarak nasıl değerlendiriliyor, önceliğimizi buna verelim. Kripto para kullanımının yaygınlaşması sonucunda, yapılan işlemlerin vergilendirmeye tâbi tutulması hususunda tartışmalar da artmıştır. Ne var ki kanunlara göre bir kazançtan vergi alınabilmesi için bahse konu kazancın “emtia”, “menkul kıymet” ya da “para” olarak değerlendirilmesi gerekir. Kripto para birimleri emtia olarak değerlendirildiği taktirde, hak edilen kazanç sonucunda gelir vergisi ve katma değer vergisi yükümlülüğü ortaya çıkacaktır. Endişe etmenize gerek yok. En azından şu an için yok."


    -Buradaki önermen hatalı. Kripto varlık, herhangi bir kanunda açıkça tanımlanmamıştır. VE ANCAK ; bu tanımlamanın yapılmamış olması, varlık üzerinden elde edilen gelirlere "GELİR VERGİSİ" tahakkuk etmeyeceği sonucu çıkarmaz.


    -K.Varlığın ilerleyen tarihlerde emtia, menkul kıymet, elektronik döviz, sanal dövizi, para gibi, hangi ad altında olursa olsun, isimlendirilmesi, GELİR VERGİSİ oranını belirleyeci bir işlem olacaktır. Yani tanım olmaması, bu gelirin vergilendirilmesini ötelemez.


    -Türkiye mevzuatında tanımlanmayan, kanunda zikredilmeyen yüzlerce GELİR getiren iş, eylem tipi bulabilirsiniz. Gelir Vergisi yasal olarak elde edilen her türlü gelirden alınan bir vergi türüdür. Örneğin kumarın vergisi olmaz, çünkü kanuna yasaklanmıştır. Peki K.varlıklar yasak mıdır? Hayır değildir.


    -Elde edilen gelir yeni teknoloji ile ortaya konulan bir yöntemle elde edilmektedir, yasaldır. Yasal olan gelirin vergisi ödenecektir. Yalnızca devletin yapacağı iş, bu gelirin hangi sınıf gelir türünde olacağını belirlemektir.


    -Peki olası senaryo nedir? Devletin bu konuda bir yasal düzenleme yapması ya da Vergi Dairesi Başkanlıklarının, kripto varlıklar yönünden kendince bir yorum katarak işlem tesis etmesi (vergi talep edilmesi) Akabinde vergi tahakkuk eden muhatabın yapabileceği tek itiraz, yorum sonucu bu varlığın örneğin emtia olmadığını ya da döviz olmadığını iddia etmek ve dava etmekten öteye gitmez.


    -Sonuç olarak, bu işten elde edilen gelir vergiye tabidir.


    "Bankacılık Düzenleme ve Değerlendirme Kurumu, bahse konu yazıda bize şunu söylüyor! Bitcoinin gözetim ve denetiminin mümkün olmadığını, sistemde kimliklerin bilinmemesi nedeniyle işlemlerin yasadışı faaliyetlere açık olduğunu, değerinin sürekli değiştiğini ve risklere açık olduğunu anlatıyor özetle."


    -BDDK'nın teşkilat ve görev kanununa bakarsan eğer, vergisel anlamda belirleme görevi bulunmamaktadır. BDDK'nın açıklamasını kanununa uygun olarak algılamak lazım. BDDK diyor ki, bu varlık kontrol edilebilir ve denetlenebilir nitelikte değil, haliyle bizim görev alanımızda değil, biz bunu denetleyemeyiz çünkü yapısı takibe müsait değil.


    -Yani özeti ; ben bunu denetlemem, para olarak görmem, beni ilgilendirmez.


    -Bu demek değildir ki, bahsi geçen k. varlık, BDDK açıklamasıyla "paralel evrene" geçmiyor, yasallaşmıyor, yasadışı olmuyor, vergi dışı varlık olmuyor, istisna olmuyor. BDDK kendi açısından olaya açıklama yapmış.



    "Yani Bitcoin ihraç eden kişiler, mining faaliyeti yürüten miner’lardır; minerlerin ise, tüzel kişiliği bulunmamaktadır. "


    -Bu açıklama çok tehlikeli ve insanları ilerde yaşayacakları o kötü sona hazırlamamak oluyor.

    -Bitcoin ihraç eden kişinin, tüzel kişi olması gerekmiyor. Burada bir yanılsama söz konusu, tüzel kişiliğin var olmaması da, gerçek kişiye istisna, muafiyet getirmiyor.


    -Bu konuyu detaylandırayım. İhraç dediğimiz işlem, kazı sonucu elde edilen k. varlığın üçüncü kişilere transferiyle, gelir elde edilmesiyse, bunu gerçek kişi de yapsa, tüzel kişi de yapsa, benzer vergisel ve hukuki sorumluluklarla muhataptır. Tüzel kişi olması sadece kurumlar vergisi yönünden farklılık yaratır.


    -Aslında yazdığın şey ile bu varlıktan bir gelir elde edildiğini de açıkça anlatıyorsun. Gelir elde edilmesinin de sonuçları yukarıda anlatıldı.



    "Öncelikle bahse konu kripto para borsası bir Türk Şirketidir. Kanunda öngörülecek bir düzenleme ile kripto para borsalarındaki hesabınıza yaptırım uygulanacak ise dahi bu ancak ve ancak Türk Şirketleri için mümkündür. Yabancı para borsalarına bir yaptırım uygulanması söz konusu dahi değildir."


    -İnsanlarımız ne yazık ki bazı kanuni sorumluluklarını, abesle iştigal gerekçelerle inkar ediyor. Bunu yasaları topyekün bilmediğinden ya da işine öyle geldiğinden yaptıklarını düşünüyorum.


    -Türkiyede ya da Yurtdışında hangi borsayı kullanırsanız, kullanın, parayı ülke içinde tuttuğunuz sürece, takiptesiniz. Hatta bu ülkeden para çıkardığınız sürece de takiptesiniz. Bunu engelleme şansınız 2000'li yılların başında vardı. Şuan böyle bir şansınız yok.


    -Size örneklerle açıklayayım, sonra tespitler olunca, nasıl yakalandım demeyin.


    A kişisi, Türkiye yerleşiği B şirketi üzerinden k. varlık alıp-satacak, buyrun senaryoya ;


    A kişisi banka hesabından, B hesabına para gönderir, alır-satar, 1x ana parayı, 5x yapmıştır.

    4x parayı çeker, bankasına atar.

    Tüm bu süreçte, A-B hesapları kayıt altındadır. Bu kayıt hem bankalar nezdinde anlık tutulurken, diğer yandan MASAK tarafından her saniye inceleme altına alınabilir, detay görüntülebilir, bankadan, B şirketinden her türlü belge anlık temin edilebilir.



    A kişisi, Yabancı ülkede yerleşik C şirketi üzerinden k varlık alıp-satacak, buyrun ;


    A kişisi banka hesabından, C şirketinin Türkiyede irtibatlı olduğu (çalışanı görünümünde) X kişisine veya C hesabına swift ile para gönderir,


    Alır-satar, 1x ana para, 5x olur,


    A kişisi 5x parasını hesabına alacaktır ; uygulamada yabancı C şirketi parayı aracısı X kişisine gönderir, X kişisi ise A kişisi hesabına atar,


    Ya da C şirketi doğrudan A şirketine gönderir,


    Tüm kayıtlar yukarıda anlatıldığı şekilde, kayıt altındadır. İstendiği an görüntülenir.


    BU X kişisi olayı sıklıkla yaşanıyormuş. Özellikle büyük bir borsa, belirli Türk vatandaşları üzerinden para transferleri yapıyormuş.


    İşte bu durum en tehlikelisi. Çünkü X kişisinin mali hareketliliği MASAK'ın radarına girmesi için gereken tüm kriterleri tutuyor.


    X kişisinin transferi fazla, banka hesabı kabarık, Yurtdışından transfer sayısı çok. Tam MASAK'lık.




    SONUÇ ;


    - K. varlıktan elde edilen tüm gelirler, gelir vergisinin konusudur. (Kazıcı, alıcı-satıcı olmanız bir şey değiştirmiyor)


    -Miner'ların durumu daha da kritik hale gelebilir. Zira bir emek ve çalışma sonucunda elde edilen gelirden bahsediyor ve bu emek-çalışma sonucu ortaya çıkan ÜRÜNÜN satışını görüyoruz. Bu durumda KATMA DEĞER VERGİSİ tehlikesi gündeme geliyor. Gelir vergisi zaten kaçınılmaz.


    -Yurtdışı ya da yurtiçi tüm borsalar kayıt altına o ya da bu şekilde alınıyor. Çok hareketli hesaplar, yüksek meblağlar re'sen, diğer hesaplar ise şikayet veya kurumun bu konuda bir tasarrufta bulunma kararı halinde her zaman incelenebilir.


    -Gelir Vergisi geriye dönük 5 yıl (takriben 6 yıl yapar takvim yılı hesabıyla) süre içerisinde istenebilir.


    -Şuan devlet bir şey yapmıyor gibi görünüyor ancak her an bir şey yapabilmesi için önünde 6 yıl var diyebiliriz.


    -Neden bekleniyor sizce? Bana göre gelirinizin artmasını istiyorlar, çünkü sizin geliriniz arttıkça g.v. de artıyor.




    -HACİZ KONUSU


    Kripto varlık, evinizde bir kağıdın üzerinde ya da USB soğuk cüzdanınızda, C şirketi hesabında ve hatta yasal karşılıklılık varsa yabancı D şirketinin hesabında olsun,


    İcra takibi ile bu varlıkların hepsini çatır çatır haciz ederler,


    Edildi, itiraz edildi ve itiraz sonucu red.


    Çünkü sizin de bildiğiniz üzere, bu varlık SANAL gözükse de, VARLIK, yani sizin mülkiyet hakkınıza konu bir MAL. Bu malı tespit ettiğimiz her yerde ve her zaman haciz edebiliriz.



    -SON


    Şunu anlayamıyorum.


    Gelir elde ediyorsunuz, vergi ödemek istemiyorsunuz.

    Borcunuz var, kripto malınız var, haciz edilmesini istemiyorsunuz.


    Peki, sizin diğer insanlardan farklı kılan nedir? Coin almayı bilmeniz mi?


    Geçiniz...





  • Kerros kullanıcısına yanıt

    Sevgili üstadım;


    Fikrinizi beyan etmişsiniz, görüşe saygı duymak gerekir ki duyuyorum. Ne var ki beyanlarıma katılıp katılmamanız sonucu değiştirmez. An itibariyle söylediğim herşey olduğu gibi geçerlidir, ileride mevzuat değişirse ona göre bir çözüm sunulur. Kanunda tanımlanmayan bir olgu üzerinden vergi kesintisi yapılamaz. Doğru söylemişim demek ki hala da yapılamıyor. Kaldı ki gelir vergisi kripto varlıktan kesilemez, mümkün değildir. Yurtdışı kaynaklı bir borsada kazanç veya kayıp elde ettiysem, siz bunu bilemezsiniz. Düz mantık olarak, gelir yoksa vergisi de olmaz. Yurtiçi borsalarında olmadığı sürece takibini de yapmanız mümkünlüğü bırakın, söz konusu bile değildir. Şu an dünya uyuşturucu sektörünün para transferleri milyar dolar bazında kripto paralarla yapılıyor.


    Alır Fransız kızını, atar Alman Arabasına, içer İngiliz içkilerini, gider Hollandalının evine, yatırır İran Halısının üstüne, değil Rusların gizli servisi, kocasının bile ruhu duymaz diye bir fıkra vardı hani. Kripto para birimlerinin takibi konusunda bırakın Masak'ı kimsenin haberi bile olmaz. İşte bu yüzden savınız geçerli değildir.


    Bu birimleri siz emtia olarak değerlendiriyorsunuz. Ne var ki mümkünatı yok şu an için.. Söyledikleriniz kısmen doğrudur, zira yasal mevzuat konusunda anlattığınız hususların uygulamadaki yerini esas alıyorum. Hatta para çıkışının da kolayı var. Yurtdışı bir borsada cüzdanınız var, o halde bir kripto ofisinden parayı elden ödemek suretiyle de kripto para alabilirsiniz. Sözüm ona, asla ama asla ve ne şekilde ne iddia ederseniz ediniz, kesinlikle takibini sağlayamazsınız. Para bu coğrafyadan ve sorumlu olunan interaktif sınırlardan dışarı çıkınca o anlattığınız sistemlerin hepsi çöp oluyor. Zaten sizde kabul etmişsiniz ileride bir düzenleme ile vergilendirme yapılma ihtimalinin olabileceğini, yani günümüzde bu işler mümkün değil. Yarın mümkün olur ise de kolayını söylüyorum, çıkar yurtdışına bitti gitti. Masak felan hikaye.


    Birilerine yardımcı olabiliyorsak ne mutlu ve şu an en iyi çözüm budur. Anlamadığım şu; çözüm yok ama sürekli sorun üretiyoruz. Şu an uygulama böyle mi değil mi? Bunu söyleyiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gentlemans -- 29 Nisan 2021; 19:19:56 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.