Şimdi Ara

bit nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İşlemcilerde 64bit - 32 bit yada microişlemcilerde 16bit- 8 bit diye ayrılıyorlar, nedir burdaki bit ? detaylı bir araştırma yapıyorum yardımcı olursanız memnun olurum :)

Teşekkürler.

• Bit en küçük dijital veri boyutudur. İki farklı değer alabilir; "0" ve "1". 8 bitlik bir veri 1 byte olarak anılır. 1024 byte ise 1Kilobyte eder. 1024 Kilobyte 1 Gigabyte, 1024 Gigabyte 1 Terrabyte olur.
    Bir de bunların yavrusuna yavşak denir.
  • teşekkürler, peki neden bilgisayarda kullandığımız işlemci 8 yada 128 bit değilde 64 (32) bit ?
    @Mr_YAMYAM

hocam onları zaten biliyorum, bu bit'in neleri nasıl değiştirdiğini merak ediyorum.
    @diegorian
  • kardeş bu bit olayı işlemcinin içindeki verilerin taşınmasındadır.yani veri yolu genişliği olarak adlandırılabilir.bitleri farklı işlemcilerin komut setleride farklı olur,ram'e yazdıkları verilerde farklı olur.mesela 8 bit bi işlemcilerde status register'ı 8 bitliktir.16 bitlik bir işlemcide bu register 16 bitliktir.
  • İşlemcilerdeki bit sayısı bir seferde işleyebildikleri veri boyunu gösterir. Mesela 8 bitlik bir işlemci bir seferde 8 bitlik işlemler yapabilirken, 32 bitlik bir işlemci tek seferde 4 kat daha fazla veri işler. Soruyu düzgün soramamışsınız. Düzgün sorsaydınız tek seferde cevap alabilirdiniz.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diegorian -- 3 Eylül 2013; 17:44:12 >
  • aslinda cpu daki bit olayi veriyolu adresidir bilgisayarda herseyin bir adresi vardir ve cpu bu adreslemelerle islemler yapar

orn 0xFFA2B456 (32 Bit system)

0xFFFFFFFF (hex to dec) = 4.294.967.296 byte eder o yuzden win 32 bit mak 4.2Gb Ram gorur fakat 64 bit sistemler gelecek icin cok yeterlidir 16 exabyte Adrese kadar gidebilir

cpu adresleme ve hangi adrese hangi degerin yuklenecegini kontrol eder

hatirlarsan windows mavi ekraninda hangi adresde sorun ciktiysa o adresi belirtir ve developerlar o adresle ilgili define lari kontrol ederler :)

bit nedir ?

• teşekkürler :)
    @faruk_ultras
    @volkancc

bende nasıl soracağımı bilemedim, nasıl soracağımı bilseydim zaten googleye sorardım :) teşekkürler
    @diegorian
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr_YAMYAM

quote:

Orijinalden alıntı: fbkaya

teşekkürler, peki neden bilgisayarda kullandığımız işlemci 8 yada 128 bit değilde 64 (32) bit ?
    @Mr_YAMYAM

hocam onları zaten biliyorum, bu bit'in neleri nasıl değiştirdiğini merak ediyorum.
    @diegorian

Gelişen teknoloji ve yarı iletken teknolojileri ile birlikte yazılımlar da karmaşık bir hal almıştır.
    Sorunuzda belirtmiş olduğunuz gibi bir işlemcinin mimarisi 64 bit iken bir mikroişlemcinin mimarisinin 8 bit olması gibi bir şey sözkonusu değildir.
    Geçmişten günümüze bilgisayarlar incelendiğinde ilk sistemler 8 bitlik olarak yapılmaktaydı. (4 bit olanları saymıyorum)
    Ancak 8 bitlik sistemlerin anlayabileceği komut kümeleri (HEX olarak) sınırı aşınca daha fazla komut işlemesi ile 16 bit sistemlere geçilmiştir. Windows gibi karmaşık işletim sistemlerinin ve işlemci teknolojilerinin gelişmesi ile de 32 bit e geçilmiş ve uzunca bir süre 32 bit ile işlemler yapılmıştır.
    Günümüzde ise 64 bitlik veritabanları kullanılmaktadır. Bunun tek sebebi 64 bitlik bir dize'nin 32 bitlere göre çok daha fazla komut kümesi barındırabilmesidir. Haliyle yazılım da bu tabana göre yapılmaktadır.
    Yani bir BYTE'lık bir yazılım 8 kat aynı satırda işlenmektedir.
    Bu söylediklerimin anlaşılması için daha önce önermiş olduğum BOOLEAN CEBİRİ'ne başvurup en azından bir mantığını çözmemiz gereklidir.
    Acele ile çiziktirmiş olduğum bu şekli anlayabilirsen işin temelini de kavramış olacaksın.
     bit nedir ?

teşekkürler :)

• işin teknik tarafını bırakıp, basitçe anlatmak gerekirsek. 8 ve 16 bitlik sistemlerde, multimedia uygulamaları, son derece kısıtlıydı. günümüzde yapılam multimedis işlemleri, 32 bitliklik sistemler sayesinde gerçekleşmektedir. eski 16 bitlik oyun konsolları ile, günümüz bilgisayarların, görüntü kalitesi de bu farkı gösteriyor. 32 bitlik sistemler ilk çıktığında olduğu gibi, 64 bitlik yazılım ve donanımlar yaygınlaşmadığı için, 64 bitin tam potansiyelini kullanamıyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dergul

işin teknik tarafını bırakıp, basitçe anlatmak gerekirsek. 8 ve 16 bitlik sistemlerde, multimedia uygulamaları, son derece kısıtlıydı. günümüzde yapılam multimedis işlemleri, 32 bitliklik sistemler sayesinde gerçekleşmektedir. eski 16 bitlik oyun konsolları ile, günümüz bilgisayarların, görüntü kalitesi de bu farkı gösteriyor. 32 bitlik sistemler ilk çıktığında olduğu gibi, 64 bitlik yazılım ve donanımlar yaygınlaşmadığı için, 64 bitin tam potansiyelini kullanamıyoruz.

teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.