Arkadaşlar bisiklet dinamosu ile ben led ampül yakmak istiyorum ? Başarabilirmiyim böyle birşeyi ? Bizim evin arka bölümü oldukça rüzgarli yaz-kış her mevsim oldukça aşırı rüzgar aliyor.
Şimdi evimizde de gece koridor bölümüne bu enerjiden sagladim led ampülü baglayarak ışık elde etmek istiyorum.
Google'da arattim bi eleman dinamoya vantilatör pervanesi takmiş , aslinda çok mantıklı geldi bana ama ordaki işlem benım gibi amatör birisine oldukça karışık geldi. rulman vs hayatımda ismini duymadıgım şeyleri yazmış aslında gördügüm bildigim şeyler sadece isimler yabancı, Sanki herkes elektrik mühendisiymiş gibi
yani bende bu işlerden az buçuk anlarimda okadarda prof degilimdir.
Mesela Arkadaşlar dinamonun başına pervaneyi takıp , iyi bir sabitleme ile balkon demirine monte etsem ? sizce pervane'nin dönmesiyle nekadar bir enerji elde ederim ? Daha dogrusu elde etmiş olddugum enerji led ampülü yakar mi ?
kaç v dinamo kullanırsan o kadar voltajda elektrik üretirsin :D rulman dediği kaykay tekerleinde falan olur. rulman kullaırsan sen üflesen bile döner. kolay dönemsi için rulman kullanmıştır. led ampül yazısını okuyunca sandalyeden düştüm bu arada :D hoşuma gitti :D şerit led barğlarsın oda 12v. ama 12v dinamo tavsiye etmem yani onun için daha yüksek bir dinamo alıp bir devreyle voltajı düşürürsen daha çok yanar bence
Ya dostum anla işte Ampül derken bu çinlilerin yaptigi ampül gibi ledler var onlardan demek istedim yoksa ampülün ledi veya led ampül olmaz onu okadar biliyoruz
iyide bu tür dinamo var mı ? biraz araştırdım hep bisiklet dinamosu çıkıyor aramalarda
ya birde ben çok enerji istemiyorum yani ortamı gündüz gibi aydınlatsin demiyorum. sadece gece koridor'da biri geçerken önünü görse yeterli
Bisiklet dinamosunu boş verin.Emeğinize yazık olur. Madem yapacaksanız; aynı devirde bisiklet dinamosundan daha yüksek voltaj ve akım alabileceğiniz kolay bulunan bir modeli tavsiye edeyim; Yazıcılardan bilhassa büyük yazıcılarda olan DC step motor.Hurdadan kolay bulunur.4 çıkışı doğrultup filtreleyin,2 kablo ile fırçalı sistem ile akımı aktarırsınız.
Bunları yapabilirseniz size aküsüz,üretim arttıkça diğer ledlere akım aktaran ama % 99 ledleri bozamayacak şekilde bir devre çizimi benden olsun. Yani hafif rüzgarda ilk 3 led rüzgar hızı arttıkça 2. ve 3. 3lü ledler üretime bağlı olarak devreye girecek.Zevklidir bu işler.
Hocam saolasinda ben hurdaciyi nerede bulacam bilemiyorum ki bizim buralarda pek hurdacı yok böyle satın alabilecegim bi yer yok mudur ?
Arkadaşlar bisiklet dinamosu ile ben led ampül yakmak istiyorum ? Başarabilirmiyim böyle birşeyi ? Bizim evin arka bölümü oldukça rüzgarli yaz-kış her mevsim oldukça aşırı rüzgar aliyor.
Şimdi evimizde de gece koridor bölümüne bu enerjiden sagladim led ampülü baglayarak ışık elde etmek istiyorum.
Google'da arattim bi eleman dinamoya vantilatör pervanesi takmiş , aslinda çok mantıklı geldi bana ama ordaki işlem benım gibi amatör birisine oldukça karışık geldi. rulman vs hayatımda ismini duymadıgım şeyleri yazmış aslında gördügüm bildigim şeyler sadece isimler yabancı, Sanki herkes elektrik mühendisiymiş gibi
yani bende bu işlerden az buçuk anlarimda okadarda prof degilimdir.
Mesela Arkadaşlar dinamonun başına pervaneyi takıp , iyi bir sabitleme ile balkon demirine monte etsem ? sizce pervane'nin dönmesiyle nekadar bir enerji elde ederim ? Daha dogrusu elde etmiş olddugum enerji led ampülü yakar mi ?
Önce sarfiyatımızın ne olduğunu bilmeliyiz ki; üretilenin yetip yetmiyeceğini anlayalım. Klasik bir led 2.2v (Bzılarıda3.1v ) voltta ışık verir. Yaklaşık olarakda 20mA lık bir akım çeker. Bize bu aydınlatmada en az 4 led gereklidir. Bu ne anlama gelir, şimdi buna bakalım. Biz bu led' nasıl bağlayabiliriz. Seri bağlarsak 2.2x4=8.8v 20mA bir kaynak gerektirir. Paralel bağlarsak 2.2v 4x20=80mA bir kaynak gerektirir.
Eğer yanılmıyorsam bisiklet dinamosu 6vAC voltaj verir. Yaklaşık olarak 3w güce sahip olursa 3/6=0.5 A (500mA) akım sağlayabilir. Biz bu üretilen elektiriği doğrudan ledlerde kullanamayız. Çünki üretilen voltaj AC dir. Led' ler için DC olması gerekir. Bunun için dinamonun çıkışına Köprü diyot ve elektrolitik kondansatör bağlamamız gerekir. Bu sayede AC voltajı DC ye çevirmiş oluruz. Elde edeceğimiz DC 8.8v olacaktır.
Bu durumda biz seri led 'lerimizi köprü diyot ve elektrolitik kondansatörten sonra doğrudan bağlayabiliriz. Ancak bu bağlantının önemli dezavantajları vardır. Dinamonun dönüş hızına göre voltaj devamlı değişecektir. Her hangi depolama kaynağı olmadığı için rüzgar durunca üretimde durur, enerji kesilir. Çözüm, bir akü/şarjlı piller kullanmak gerekir. Tabikii' de akü/şarjlı piller' in önünede regüle devresi ve şarj devresi gerekir. (Led' leri paralel olarak bağlayarakda kullanabiliriz. Yine aynı devreleri kullanmak şartıyla)
Ürettiğimiz voltaj nedeniyle 4 adet seri led kullanabiliyoruz.(4 Led ne kadar aydınlatabilirse). Led sayısını artırmanın çaresi paralel bağlamaktır. O sınırsızmı? elbette hayıır. Oda akımla sınırlıdır. Bağladığımız akü/şarjlı piller' in kapasitesi bu sayıyı belirler. 6v 4A' lik bir akü kullanırsak 4000/20= 200 adet led kullanabiliriz. Bu max. bir sayıdır. Bize rahatlıkla 15 led yetecektir. 15x20=300mA gerekir. 4000/300=~13 saat kullanabiliriz.
Sadece fikrinin gerçekleşmesi için gereken teknik bilgileri vermeye çalıştım. Bu konuda ben olsam güneş pilini tercih ederdim. Güneş pili + şarjlı pil + led bu üçlü kurulum olarakda daha uygun olur.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme