Şimdi Ara

Birkaç Tane Bilgi - Coğrafya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
11
Favori
716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, bilgiler Örnek Akademi kitabına ait.

    1. Topoğrafya yer şekilleri anlamına gelir.

    2. Artan enerji ihtiyacı nedeniyle doğal kaynakların önemi artmıştır. Bu nedenle petrol, doğalgaz, vb. hammaddelerin bulunduğu alanlarda iklim ve yer şekilleri elverişsiz olsa bile nüfus ve yerleşmeye rastlanabilir.

    3. Kalker, karstik bir kayaç türüdür.

    4. Büyük ölçekli haritalarda yer şekillerini belirlemek daha kolaydır.

    5. Taşkına uğrayan alanlar değişmez veya topoğrafya haritalarında gözlenmez.

    6. Şanlıurfa'nın gerçek alanı ve izdüşüm alanı arasındaki fark en azdır. Çünkü arazi düz ve engebesizdir.

    7. İklim tipleriyle bitki örtüleri arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Bu yüzden bitki örtüsü dağılışını gösteren bir haritada iklim tipleriyle ilgili bilgi alınabilir.

    8. Eş yükselti eğrilerinin sık geçtiği yerde eğim fazla, seyrek geçtiği yerde eğim azdır. Bu yüzden eş yükselti, eğrileri arasındaki mesafelerin aynı olup olmaması yamaç eğimlerinin yer yer farklı olmasındandır.

    9. Bir yerleşim merkezinin uzun yıllar önemini koruyabilmesi ancak o merkezin coğrafi konumunun (özel konumunun) çok elverişli olmasının bir sonucudur.

    10. Enlem ve boylam farkları eşit olan bölgelerin eğer ekvatora olan uzaklıkları eşit ise ancak izdüşüm alanları kesinlikle eşit olur.

    11. Çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalır. Bu yüzden çizgisel hızı en azdan en fazla olana doğru sıralanışı; Kutup dairesi, Yengeç dönencesi ve Ekvator şeklindedir.

    12. Bir ülkenin coğrafi konumu, yüz ölçümü, şekli, yeraltı zenginliği iklimi ve doğal kaynaklarının dünyada oynadığı rol (özel konum) jeopolitik bilim dalının oluşmasına neden olmuştur.

    13. Fiziksek Ufalanma: Gece-gündüz arası sıcaklık farkının fazla olduğu yerlerde kayaçların dış yapısında meydana gelen ufalanmadır.

    14. Kimyasal çözünme: Sıcaklığın yüksek ve sıcaklık farkının az olduğu yerlerde kayaçların sular tarafından eritilmesidir.

    15. Atmosferin en önemli özelliğinden birisi güneş ışınlarını yansıtarak güneşi doğrudan görmeyen yerlerin (gölgelerin) aydınlık olmasını sağlamasıdır. Eğer atmosfer olmasaydı gölgeler tam karanlık olurdu.

    16. Bir bölgede bulutluluk ve nem oranı fazla ise yağışta fazladır. Buna bağlı olarak o bölgede;
    -Sıcaklık yüksektir.
    -Sıcaklık farkı azdır.
    -Bitki örtüsü gürdür.
    -Kimyasal çözülme fazladır.
    -Akarsu debileri fazladır.

    17. Yağış düzeninde meydana gelen değişiklikler; tarım ürünleri çeşitliliğini, bitki örtüsünü, mera hayvancılığını, ve erezyonu etkilerken jeolojik yapıya herhangi bir etkide bulunmaz. Jeolojik yapı iç kuvvetler sonucunda etkilenir.

    18. Yükseklere çıkıldıkça sıcaklık azalır. Belli bir yükseltiden sonra ise orman yetişmez. Ormanın yükseltiye bağlı olarak en son yetişebildiği sınıra "Ormanın yükselti üst sınırı" denir. Bu sınır Ekvator'da en yüksek, kutuplara doğru bu sınır alçalır.

    19. Akdeniz iklimi ılıman iklim (Orta Kuşak) kuşağında görülen bir iklim tipidir. (Her iki yarım kürede 30° - 40° enlemleri arasında) Afrika kıtasının her iki yarım kürenin orta kuşağında toprakları bulunduğundan hem kuzeyinde hem de güneyinde Akdeniz iklimi görülmektedir.

    20. Kekik, lavanta, zeytin, zakkum kocayemiş, keçiboynuzu gibi bitki türleri "maki"nin içerisinde bulunan bitki türleridir.

    21. Bakı: Dağların güneşe dönük olan yamaçlarıdır.

    22. İndirgenmiş sıcaklık: Yükseltinin sıcaklık üzerindeki etkisinin ortadan kaldırıldığı sıcaklık değeridir.

    23. Orta kuşak okyanus ikliminde yağış rejimi düzenli, en fazla yağış baharda görülür. Yazlar serin kışları ılıman özellik gösterir. Bu özellikler ülkemizde Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesimlerinde görülür.

    24. Ülkemizde batıdan doğuya doğru sıcaklığın azalmasının nedeni karasallık ve yükseltinin artması iken, güney kıyılardan kuzey kıyılara doğru sıcaklığın azalmasının nedeni enlemdir.

    25. Volkanizma'dan çıkan akıcı malzemeye lav, lavın çıktığı volkanizmanın ağız kısmına ise Krater denir. Özellike deniz ve okyanuslarda meydana gelen volkanizmalar sonucunda volkan konilerinin ortasının çökmesi ve buralara deniz suyunun dolmasıyla oluşan yarım ay şeklindeki daha büyük çukurluklara ise Kaldera denir. Ege Denizi'nin güneyinde yer alan Santorini Adası'nı oluşturan Minoan Püskürmesi sonucunda meydana gelen yarımay şeklinde yerşekli kesin olarak Kaldera'dır.

    26. Oluşumunu tamamlayan bir toprak kesitindeki katmanların her birine horizon denir. Dış kuvvetler tarafından taşınan malzemelerin birikmesiyle oluşan ve horizonları olmayan topraklara AZONAL toprak denir. Bu topraklara birikinti konilerinde, dağ eteklerinde, delta ovalarında ve vadi tabanlarında rastlanılır. Çünkü bu bölgeler birikme alanlarıdır. Fakat akarsuların aşındırma şekillerinden olan "Kanyon"larda AZONAL topraklara rastlanılmaz.

    27. Akarsu ve rüzgarların aşındırma ve biriktirme faaliyetleri kıyı ve iç kesimlerde olabilirken, dalgaların aşındırma ve biriktirme faaliyetleri yalnızca kıyı kesimlerde görülebilmektedir.

    28. Günlük sıcaklık farkının fazlalığı ile mekanik (fiziksel) çözülme doğru orantılıdır. Buna göre dünya üzerinde günlük sıcaklık farkının en az olduğu iklim bölgesi, ekvatoral bölge olduğundan, mekanik çözülmeninde en az olacağı yer ekvatoral ormanların bulunduğu kesimlerdir.

    29. Kum adacıkları akarsuların biriktirme şekillerindendir. Akarsuların biriktirme yapabilmesi için ise;
    -Yatak eğimlerinin azalması bu nedenle akış hızının azalması gerekmektedir.

    30. Türkiye'nin jeolojik yapısı göz önüne alındığında Konya Ovası deprem olasılığının en az olduğu yöremizdir.

    31. Türkiye'nin yüzölçümü en büyük bölgesi Doğu Anadolu Bölgesi'dir.

    32. Taşıma faaliyeti en fazla olan karayolu iken, en az olan deniz yoludur. Maaliyeti en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralanışı; karayolu, demiryolu, denizyolu şeklindedir.

    33. Baraj çevrelerinin ağaçlandırılması; bitki örtüsünün toprağı tutması sağlanarak erezyonu engeller. Bunun sonucunda baraj tabanının alüvyonlarla dolması engellenerek barajın ömrünü uzatmak amaçlıdır.







  • Guzel bilgiler hocam, cografya'yi seviyorum
  • tmler bunlari biliyo zaten sayisallara yarar bu bilgiler :s

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamsın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ekmekarasi kullanıcısına yanıt
    Hocam kendim için bilgisayara geçirdim baktım güzel oldu, dedim paylaşayım. Artık kimin işine yararsa.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah razı olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    edebiyat 10 net için öneri
    5 yıl önce açıldı
    birkaç tane mat sorusu
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sizden de hocam.
  • Teşekkürler
  • .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.