Muhendis olmuşsun ama basit bi iktisat hesabini anlamaktana acizsin. Sanki yurtdisinda yasayinca algilar açılıyor. Yurtdisinda yasamasak inanacaz. Londrada 1 ay, irlandada 5 ay, hollandada 3 ay, hindistanda 2 ay, amerikada 3 yıl yaşadım. Kime ne anlatiyosun? Blok! < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Birim Hesabı Yapan Youtuberlar (6. sayfa)
-
-
Ya ben anlatamiyorum, ya siz anlamiyosunuz, anlasamiyoruz yani. İroniyi gostermek icin 2008 ornegini verdim zaten. Birim hesabinin sacmaligo ortaya ciksin diye.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bir blok daha. Kapasite olmayinca olayi kavrayamayip trol sanmaniz cok normal. Zaten boylesine cahil bir ulkede cogunluk sizin karsinizdaysa demek ki dogru seyleri soyluyorsunuz.
Bu nasıl bi zekadır? Değil ben, DH olarak toplanıp sana laf anlatmaya kalksak boş. Haklısın dayı deyip geçiyorum
35 iq'nun urunu olan argumanlari kabul etmeyecegimi ve bunlarin neden kabul edilemeyecegini zaten izah ettim. Ama belli bir iq seviyesini asmis olmaniz gerekiyor anlamak için. Blok!
Keşke benim kim olduğumu bilseydiniz.)
Arkadaş haklı açin ahaberi azıcık ufkunuz açılsın hepiniz 35 iq kalmışsınız
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Konu sahibi laflari yiyince blok atmaya baslamis ahahaha :D
Bakin gorun ulkenin %40'nin kafasi ayni bu sekilde calisiyor. Herseyi kendi bildigini sanip gercekler yuzune vurulunca kaciyorlar, fikirleri de ayni kaliyor
Malum partiye oy vermekten vazgec artik beynin makarnaya donmus
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saveyourself -- 28 Aralık 2020; 13:21:19 > -
" Ucuz ülkeyiz ama fakir olduğumuz için alamiyoruz" 'dan sonrasini okumadim.
Milleti bloklayarak yazdiklarini görmeyerekte kendini gerçeklerden farkli bakiş açilarindan korumuş oluyorsun. Tebrikler tam üst duzey İQlü hareket.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArdaTuranizmo -- 28 Aralık 2020; 13:48:19 >
Aksine, butun hepsini okuyarak nasil sacmaladiklarini gorup, 35iq altinda kaldiklari tespitini yapip blokluyorum. Simdi sana yaptigim gibi. Blok!
Evet o kadar otv ye ragmen fiyatlar avrupayla benzer. Zaten istisnai mallari belirttim bir cok kere. İqnuzu belli ettiginiz icin tesekkurler. Bir blok da size!
Ahahahaha, halen algilar kapali ve 35 iq ile anladigini dusunup bir de bana anlatiyormus. Gercekten ulke olarak bu zeka seviyesiyle daha cok %80 otv ile araba, 1200 dolara ps5 aliriz. Bir blok da sana.
İyiye gittigini kim soyledi ki hocam? 3 yil once asgari ucrette 1500 liraydi yanliz. Ocak itibariyle 3000 tl ye yaklasacak (muhtemelen 2800).
Elbette son 2-3 yilda ciddi bi alim gucu kaybi yasadik, bunu inkar eden yok ki. Konu bu degil zaten. Konu birim hesabiyla pahalilik/alim gucu olcen embesiller. Tamamen yontemden bahsediyorum veyontemin abesliginden. Yoksa turkiye ekonomisinin ... Cukurunda yuvarlandiginin farkindayiz herhalde. Ama iste sorun bu daha neyden bahsettigimi anlayamiyor insanlar. Zannediyolar ki turkiyeyi ovuyorum :)
O videolari dikkatli izleseydiniz durumun tam da benim anlattigim sekilde cereyan ettigini gorurdunuz. Adam amerikada 5 dolar olans sey turkiyede 35 tl ise amerikada urunun 7 kat ucuz oldugunu iddia ediyor cunku orada dolar kazaniliyor diyor. Lan o zaman niye toplu.un 100 de 100u bmw 7 serisi ve emsallerine binmiyor? Fakir mi nu amerikalilar? Biz burada 240 birime honda civic alirken o zengin amerikali nden 70 birimcik verip altina mercedes s class cekmiyor? Niye her yer toyoto corolla amerikada?
Demekki o is oyle birim hesabiyla olmuyor super zeka arkadasim.
Çünkü aracı hava atmak yada bir statü belirleyici unsur olarak görmüyorlar bir yerden bir yere gitmek için kullanıyorlar bugün sana bir yerden para çıksa koşa koşa gider en lüks aracı alır millete hava atar karı kız peşinde koşarsın neden ? çünkü senin IQ seviyen bir aracı statü seviyesi olarak görüyor uzun lafın kısası boş adamsın çokta boş yapmışsın BLOK...
-
Teknolojik ürünlerde birim hesabı da tutmuyor.
500 dolarlık ekran kartı 7500 liraya satılıyor.
Gümrüktür, aracı karıdır vs bunların dışında da matematik ile izah edilemeyen bir açgözlülük var ülkede.
Bir de bazı meyve, sebzeyi mevsimine göre düşünmek lazım bu sezonda domates elbet pahalı olabilir.
Şunu da ekliyim son yıllarda kilosu 10 - 12 liraya limon satıldı Türkiye'de, rekolte dendi, ihracat dendi, bize ikinci kalite ürünleri çaktılar senelerce.
Şimdi ne oldu da 4 liraya düştü limon? Bu ülke çakallıklar, dolandırıcılıklar ülkesidir. Devlet adama şaplağı atmadıkça insanlar sürekli
açgözlülük ile etik olmayan fütursuzca yollarla zenginleşiyorlar. Aynı okulda yaramaz öğrenciye Öğretmenin tokadı çakması gibi, bu ülkede
ceza, şiddet vs olmadan insanlar ahlak ve etik çerçevesinde hareket etmiyor. Daha korona için yapılan çakallıkları hatırlayın çok olmadı 7-8 ay öncesi
bir müddet alkoldür maskedir bunların yokluğu çekildi ve insanlar altına hücum gibi fahiş karlar elde etmek için çok büyük karaktersizlik sergilediler.
Ekonomi kuralı arz telebe yetişemezse pahalılık olabilir fakat dediğim gibi bazı şeyler Türkiye'de tamamen kelimelerle anlatılamaz anca şahit olunur.
-
Mesajımı sil(dir)mişler artık kime battıysa. Evet videoyu izlemedim, izleme gereği duymadım, çünkü benzer muhabbetler defalarca burada döndü o yüzden gerek duymadım. Ürününe göre değişir 7 kat da olur 4 kat da 2 kat da olur. Belki abartmış da olabilir. Güzel kardeşim yine tekrar ediyorum biz de burada ölçü bununla yapılır demiyoruz, alım gücü farkını kafası basmayan adama en basit şekliyle insanlara böyle anlatıyorlar diyoruz. Bunu temel gıda fiyatlarıyla, market fiyatlarıyla, akaryakıt fiyatlarıyla da yapabilirsin. Bilimsel değil ama meselenin özünün hiçbir bilmeyen adama anlatmak için bir yöntem. Dünyanın her yerinde fakir var. Ama fakir var fakir fakirden fakire fark var. Aradaki alım gücünü görememek için kör ya da fanatik olmak gerekir. Adamın fakiri Toyota'ya biner sen kartondan Şahin'e binersin. Adam 2.0, 3.0 motorlu aracının deposunu düşünmeden tamamen doldurur, sen borsayı takip eder gibi akaryakıt fiyatlarını takip eder zamdan önce fındık motorlu aracının deposunu doldurmaya çalışırsın. Coni eti çok ekmeği az yer, sen ise eti az ekmeği bol yersin, hatta halkının bir bölümü eti de bayramdan bayrama yer. Coni kısa sürede bir Toyota araca sahip olabilir sen anca şartlarını zorlar ve önündeki 5 seneyi hipotek edersen olur o da aynısı olmaz. Coni PS konsolunu ve oyunlarını hiç zorlanmadan tek maaşının bir kısmıyla alabilir sen anca borçla harçla taksitle alırsın, oyunları için anca indirim kovalar ya da kardeşlik takas diye koşturur durursun. İnternet ve iletilim de keza öyle. Coni teknoloji ve yazılıma maddî ulaşım konusunda her daim senden öndedir. Bir de Coni'nin memleketinde 1000 kişi başına düşen araç sayısıyla Türkiye'de 1000 kişi başına düşen -çoğu kartondan- araç sayısına bakmak lazım. Al bu örneği hanslara, fransuvalara uygula, sonuç çok da değişmeyecektir.
İşin bir de psikolojik yönü var. Doyuma ulaşmış bir toplumda insanlar bir süre sonra taleplerini seçici hale getirir, düşürür ve sadece ihtiyacı olanı ihtiyacı olduğu kadarını almaya yönelir. Adamın işini Toyota görüyorsa neden kendini daha yüksek gelirli gibi göstermeye çalışma ezikliğine girip yıllarca kredi ödeme enayiliği yapsın ki? Ayrıca adam neden araç arıza durumlarında cebinden bolca para kaybetsin. (Yüksek işçilik maliyetleri) Toyota çok dayanıklı diyor, fazla arıza çıkarmıyor diyor bunu alıyor. Fiyat/performans hesabı yapıyor. Ama sorun şu sen (Türkiye) fiyat/performansa bile ulaşamıyorsun.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
ÖTV basılmış ürünleri dışarda bırakmışmış canım ya. Çok tatlısın.
2008'de Türkiye'de asgari ücret ortalaması 623 TL. Amerika'da ise günde 9 saat, haftada 5 gün çalışan biri ~1500 dolar kazanabiliyordu.
2008'de Türkiye'de asgari ücretli 1 aylığı ile 2. iPod'u alamıyordu, sonraki ayın maaşının 1/5'ini ilave yapması gerekiyordu (asgari ücretle 1.78 adet iPod). Amerikalı ile maaşına tam 5 adet iPod alabiliyordu.
Şimdi ne değişti? Amerikalı hâla 5 adet iPod alabiliyor. Türk asgari ücretli ise hâla 1 adet alıp ikincisi için sonraki aydan para eklemesi gerekiyor. (Asgari ücretle 1.33 adet iPod) Yalnız artık daha fazla sonraki ayın 1/3'ünü ilave yapması gerekiyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X