Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (98. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6.356
Cevap
324
Favori
406.732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 96979899100
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Merhaba, bende benzer durumdayım. Dün itibariyle 10 yılı tamamladım. Son gelişmeleri göz önüne alarak, fonları nasıl değiştirdiniz? Ben döviz ve borsa yönünde düşünüyorum. BES ten çıkmayı düşünmüyor musunuz? Tavsiyeniz nedir ?
  • Qklavye Q kullanıcısına yanıt
    hak ediş sürelerinin 2013 yılı sonrası için sayılması husunda dedikleri doğru olabilir o hususa dikkat etmedim.

ama beklemek mi çıkmak mı konusu tamamen ihtiyacınıza bağlı,
    emin değilim ama hiç katkı payı ödemeden 4 yıl beklenebilir mi? onu şirkete bir sor istersen (mesela benden 3 ay arka arkaya ödeme yapmasam kesinti ücreti alıyorlar)
    bu 4 yıl süre zarfında fonları iyi yönetir, devamlı kar durumunda tutabilir misin onu da dikkate almak lazım.
    fon yönetim kesintisi vs ödüyorsan, ödeme yapmayıp 4 yıl bekleyecekseniz, yatırılan tutar sizi zorluyorsa beklemeye değmez diye düşünüyorum, tam da 6 yıl olmuşken birikimleri çekerdim sizin durumunuzda olsam.
    ama düşük tutarda ödeme yapıyorsanız ihtiyacınız yoksa ve ödemeye devam etmeyi düşünüyorsanız devam edin en azından birikimlerinizi fon değiştirerek artırabilirsiniz
    forumdaki diğer arkadaşlardan da bir fikir gelebilir.

(yatırım tavsiyesi değildir.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RID_ONE_54 -- 31 Temmuz 2019; 9:50:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• umut2050 U kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, Bes ten çıkmayı hiç düşünmedim ama kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemeler olacağı yazılıyor basında. Bes ile ilgili emekliliğe kadar zorunlu kalma şeklinde bir düzenleme olursa o zaman çıkarım kesin. Aksi takdirde sonuna kadar gitmek istiyorum. Yaşım 40, 16 sene daha ödemem lazım. Yaptığım hesaba göre en az bir ev bir araba parası almam lazım 🤔🤔🤔🤗, şu an sıfır araba parası birikti.

Şimdilik para piyasası fonundayim yani faiz ve repo da, son bir yılda %30 a yakın getirdi. Ama sizde takip etmişsinizdir, önümüzdeki süreçte faizler artık düşecek mecburen. Dolar için bu akşam açıklanacak faiz kararını bekliyorum, Amerika da faiz düşürmeye başlarsa, dolar da değer kaybedecek gibi duruyor. Bende yüzde elli hisse fonlarına geçmeyi düşünüyorum, diğer yüzde elli de altın olabilir ama karar vermedim.

Borsa illaki çıkış yapacaktir çok uzun zamandır aynı yerinde sayıyor. Ben kısa süreli değilde uzun süreliğine değişiklik yapıyorum, hisse fonlarına geçersen en az bir yıl beklerim gibi düşünüyorum bu süreçte inşallah iyi bir çıkış yakalar. Faizde kalmaya devam edersek bir yılda en fazla yüzde 15-17 aralığında kar elde ederiz. Borsa da en az bu kadar kâr ettirir bence, ya da yüzde yirmi artışı çok erken görürsek hisseden çıkıp garanti olacak şekilde faize geçerim tekrar. Her yıl yüzde 25-30 kar yeterli benim için. Çok fazla riske giremiyorum. Meblağ büyüdükçe kayıp ta çok büyük oluyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• RID_ONE_54 R kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: sozcan1509

Merhabalar, Bes ten çıkmayı hiç düşünmedim ama kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemeler olacağı yazılıyor basında. Bes ile ilgili emekliliğe kadar zorunlu kalma şeklinde bir düzenleme olursa o zaman çıkarım kesin. Aksi takdirde sonuna kadar gitmek istiyorum. Yaşım 40, 16 sene daha ödemem lazım. Yaptığım hesaba göre en az bir ev bir araba parası almam lazım 🤔🤔🤔🤗, şu an sıfır araba parası birikti.

Şimdilik para piyasası fonundayim yani faiz ve repo da, son bir yılda %30 a yakın getirdi. Ama sizde takip etmişsinizdir, önümüzdeki süreçte faizler artık düşecek mecburen. Dolar için bu akşam açıklanacak faiz kararını bekliyorum, Amerika da faiz düşürmeye başlarsa, dolar da değer kaybedecek gibi duruyor. Bende yüzde elli hisse fonlarına geçmeyi düşünüyorum, diğer yüzde elli de altın olabilir ama karar vermedim.

Borsa illaki çıkış yapacaktir çok uzun zamandır aynı yerinde sayıyor. Ben kısa süreli değilde uzun süreliğine değişiklik yapıyorum, hisse fonlarına geçersen en az bir yıl beklerim gibi düşünüyorum bu süreçte inşallah iyi bir çıkış yakalar. Faizde kalmaya devam edersek bir yılda en fazla yüzde 15-17 aralığında kar elde ederiz. Borsa da en az bu kadar kâr ettirir bence, ya da yüzde yirmi artışı çok erken görürsek hisseden çıkıp garanti olacak şekilde faize geçerim tekrar. Her yıl yüzde 25-30 kar yeterli benim için. Çok fazla riske giremiyorum. Meblağ büyüdükçe kayıp ta çok büyük oluyor.
    Benim yaşım 59. Zaten emekli oldum. BES den dün 10 yıl tamamlandı. 2020 devlet katkısını şubat 2020 de alıp ayrılmayı düşünüyorum. Bende faiz ağırlıklı, biraz altın olan fonlardayım. Faizler düşecek, dolar için FED beklemek mantıklı. Döviz ve borsa dan başka çare yok. Döviz bundan aşağı düşmez diye düşünüyorum. Bilgiler ve paylaşımlar için teşekkürler.

• umut2050 U kullanıcısına yanıt
    Sizin için hayırlı olsun abicim o zaman, darısı bizlere artık...

• Çıkmayı Düşünüyorum Ama 1000 Liraya Yakın Kesinti Yapıyor Sizce Çıkış Yapsam dahamı Karlı Olur Arada Kaldım Yardımcı olabilirmisiniz ? Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

• Değerli arkadaşlar Zorunlu bese üyeyim.ama besin ne olduğunu ben dahil bir çok kişi tamamen bilmiyor. Sorularım;& bes nedir ?
    &kaç yıl para yatırıyoruz ?
    &bu süre zarfında süre dolduğunda parayı toplu mu yoksa aylıkmı alıyoruz(Eğer aylık alırsak yatırdığımız ay kadarmı alıyoruz belli bir süre varmı)
    &devlet katkısı % 25 deniliyor.bunun tamamını 5 yıl sonundamı veriyor

• Bireysel emeklilik sistemi (BES) bence emeklilik için karlı bir yatırım. BES ile ilgili güzel bir yazı. Okumanızı öneririm.
    guncelhayatadairbirsey.blogspot.com
    Güncel hayata dair
    https://guncelhayatadairbirsey.blogspot.com/?m=1

• quote:

Orijinalden alıntı: math.u

Bireysel emeklilik sistemi (BES) bence emeklilik için karlı bir yatırım. BES ile ilgili güzel bir yazı. Okumanızı öneririm.
    https://guncelhayatadairbirsey.blogspot.com/?m=1
    Saçma sapan bir yazı, komik blogunuzu okuyalım diye mi link veriyorsunuz!

Cahilce!
  • Kredi kartımdan çekilen tutar 2 ay provizyonda bekletiliyor sonra yatırıma yönlediriliyor yok mu acaba bunun bir çözümü benim param neden 2 ay onların cebinde kalsın

• hakeen kullanıcısına yanıt
    Komisyon almadığı için, provizyon süresince parayı banka kullanıyor. Süre genelde 2 aydan kısadır, ortalama 35-40 gün civarındadır.
    Emeklilik şirketinizde odeme tipini "Hesabınızdan otomatik ödeme" olarak degistirirseniz hemen fon alım emirleri verilir.
    Bunun pratikte şöyle sıkıntısı olabiliyor: Aktif kullandığınız bir hesap degilse ve hesabınıza para yatırmayi birkac ay unutursanız emeklilik sozlesmenize para yatmaz. Sonra baska bir sey icin hesabınıza para yatırdığınızda emeklilik şirketinin muhasebe sistemi eksik katkı paylarını sizden önce çekebilir. Sayı olarak az olan, ama olduğunda müşterilerimizin canını sıkan bir durum.

• pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Hocam bu saatten sonra bes sisteminde olmanin yarari var mi? 6 yil daha var. Bu arada besinizin bulundugu hangi sirket? (Allianz, Anadolu Emeklilik, Avivasa, Garanti vs.)

Bu program gelirse eski katilimcilari baglar mi? Yani onceki gonullu katilimla giren Besciler istedigi vakit cikabilir mi yoksa cikmalarinin onu kesilir mi ona gore onlem nasil alabiliriz?

Simdiden tesekkurler.

• Patatos P kullanıcısına yanıt
    "Bu saatten sonra BES'te olmanın yararı var mı?" derken ne kastettiğinizi anlayamadım. Eğer zorunlu olmasından bahsediyorsanız, halihazırda sistemde olanlar için değişen bir şey yok. Her ay tasarruf etmekte zorlandığı, ya da sisteme güvenmediği/inanmadığı için sisteme girmeyenlerin hayatı değişecek.
    Gönüllü BES'te kalıp, Zorunlu BES'ten çıkanları kast ediyorsanız; eğer iki tarafa ödemekte zorlanırlarsa Gönüllü BES'ten çıkacaklar herhalde. Gönüllü BES, literatürde "3. Basamak" diye adlandırılan tamamen bireylerin isteğe bağlı özel tasarrufları. Oradan çıkış engellen(e)mez diye düşünüyorum.

"Eski katılımcıları (Otomatik BES için söylüyorum) bağlar mı?" kısmı için bir şey diyemem. Şu an nasıl bir sistem çıkacağı bilinmiyor. Kıdem tazminatı konusu, kimleri kapsayacak, emekliliğine az kalanlar ne olacak, Otomatik BES'ten çıkmamış olanlar ne olacak, fon alternatifleri Otomatik BES'teki gibi kısıtlı mı, Gönüllü BES'teki gibi daha geniş alternatifli mi olacak, işten çıkarılan biriken parayı alabilecek mi, işveren katkısı olacak mı, işveren katkı paylarını düzenli ödeyecek mi(Şu an hâlâ; Otomatik BES'e girmesi gerektiği halde işlemleri başlatmadığı için çalışanları sisteme hiç girmemiş binlerce küçük firma var)... Bu sorular daha da artabilir.
    Hepimiz yaşayarak göreceğiz. Emeklilik şirketleri de aynı bilinmezlik içindeler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 19 Ağustos 2019; 11:19:27 >

• Sistemden ayrılanların ya da ayrılmak isteyenlerin en çok şikayet ettiği konu… En azından benim en çok karşılaştığım. “Çıkmak isteyince dünya kadar para kesiliyor”.
    Size satarken “İstediğiniz zaman çıkabilirsiniz” dedilerse ama “Kesinti farklı olur” demedilerse büyük ayıp. Emekli olmadan çıkanlarda dünyanın her yerinde kesinti yüksek. Neyse, felsefesini bırakıp örnekle anlatayım.
    Bunlar gerçek rakamlardır. 3,5 yıldır sistemde olan birisi 6.876 TL ödemiş. Birikimi 8.221 TL olmuş. 2.118 TL de devlet katkısı birikmiş. Yani toplam 10.339 TL’si var. Madde madde tabloya yazmaya çalıştım. Bu katılımcı bugün çıkarsa eline 8.112 TL geçer. Yani 2.227 TL kaybeder. 217 TL’sini emeklilik şirketi, gerisini devlet alır.
    Eğer 10 yılını doldurmuş olsaydı eline 9.336 TL geçerdi. Eğer emekli olmuş olsaydı eline 10.254 TL geçerdi.
    İkinci örnekte süre ve tutarlar büyük olsun. Yine gerçek katılımcı verileridir. 15 yıldır sistemde, 27.612 TL ödemiş. Parası 69.015 TL olmuş. Devlet katkısında da 4.026 TL birikmiş. Yani toplam 73.041 TL’si var. Bugün çıkarsa 66.243 TL alır. 56 yaşında olsaydı, yani emeklilik hakkı kazanmış olsaydı 70.921 TL alırdı. 4.672 TL daha az para kesilirdi.
    O yüzden düzenli ödemeyecek, 2 sene sonra çıkacak kişi sisteme girmemeli. Hele ilk yılında çıkanlar yatırdığı kadar bile para alamayabilir.
     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

•  Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

Zorunlu katılım olarak vakıfbank ile çalışıyoruz.Aylık bülten gönderiyorlar bireysel fon bülteni adı altında. Ben Pek anlamıyourm. Belki başkasının işine yarar.

• Merhaba, aramızda BES'e devam etmeli miyim etmemeli miyim sorusuna cevap alabileceğim BES firmalarında çalışan bir arkadaşımız var mı?
  • dangerous kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Dünyada kabul edilen; brüt gelirimizin %10-%15’i ile çalışma hayatımız boyunca düzenli olarak emeklilik tasarrufu yapmamız gerektiği. Tabii bu lisede öğrendiğimiz sürtünmesiz ortam için geçerli.
    Türkiye şartlarında “Eve tek maaş geliyor. Kira, çocukların okulu, mutfak masrafı, giyim, doğalgaz, telefon, elektrik, su… Kazandığım para ile ay sonunu bile getiremiyorum. Ne BES’i!!!!” gibi haklı bir gerekçeyle başlayan; “26 yaşındayım. Şimdi harcayamadıktan sonra 30 sene sonra o parayı ne yapayım. Kim öle, kim kala. Ben zaten kendim daha iyi yatırım yaparım. Büyük bankalara para kazandırma tuzağı bu.” gibi bir gerekçeyle biten geniş bir itiraz yelpazesi mevcut.
    Daha önceki sayfalarda; demografik ve ekonomik nedenlerle dünyada (şu anki şartlarda) BES’in ihtiyaç olduğunu yazmaya çalıştım.
    Mevcutta BES’iniz var diye anlıyorum. Katkı payını düzenli ödüyorsanız bence devam edin. Tamamlayıcı Emeklilik çıkarsa ve iki tarafa birden ödeyemezseniz çıkarsınız, ödemeye ara verirsiniz, ya da (imkan tanınırsa) birleştirirseniz. Ama şu an katkı payı ödeyebiliyorsanız devam ederek birikiminizi artırmanızı tavsiye ederim.
    Ama en önemlisi fonlarınızı takip edin. Faizlerin düştüğü uzun yıllar boyunca kamu borçlanma fonlarında demir atanlar faizler yükselirken zarar etti. Döviz yükselirken eurobond’da kâr edenler de, orada ömür boyu demir atıp kalmasınlar. Yılda 6 değişiklik hakkınız var. Hepsini kullanın demiyorum ama yılda en az 1-2 defa fonlarınızı değiştirmenizi öneririm.
    Şirketinizden fon önerisi isteyin muhakkak. Bazı şirketlerin kişiye özel öneri veren uygulamaları var. Şirketin vereceği öneri de %100 doğru olmayacaktır. Ama ortalama bir katılımcıdan daha iyi öneride bulunurlar diye düşünüyorum.

• pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

Şöyle daha gerçekçi anlatayım o zaman aklımdakileri. Dün, vakıf emekliliği arayarak sistemden çıkmam durumunda elime net ne kadar para geçeceğini sordum. 15.03.2012 tarihinde bu yana yaptığım ödemeler sonucunda 16.201,13 TL ödeme yaptığım, fon getirisiyle beraber toplam birikimimin 32.391,77 TL olduğunu, 5.282,87 TL DK birikimimin olduğunu ve bunun %35 'ini hakkettiğimi söyleyerek, toplamda 30.980 TL gibi bir rakamın tarafıma ödeneceği bildirildi.

Üşenmeyerek, BES'e ödeme yaptığım günlerde yatırım miktarım kadar gram altın aldığımı varsayarak hesaplama yaptım. 15.03.2012 tarihinden bu yana birikimimi altın olarak yapmış olsaymışım şuan elimde 125,87 gr. altın olacakmış ve günümüz değeri ile 33.972,22 TL olacağını hesapladım.

Başka bir deyişle,
    15.03.2012 tarihinden bu yana 16.201,13 TL paramı BES, 30.980 TL 'na getirmiş.
    15.03.2012 tarihinden bu yana 16.201,13 TL para karşılığı gram altın alarak birikim yapsaydım, 33.972,22 TL 'na sahip olabilecektim.

7 yıllık bu süreçte, altın birikiminin nereden baksanız 3.000 TL daha kârlı bir yatırım olduğu ortada. Ama peki ya uzun vadede ve 56 yaşında?

Bu arada, faiz odaklı bir yatırım yapmak istemediğim için BES'te de VGA - Altın Katılım Fonu'ndayım. Bugüne kadar da %99,94 kazandırdığı belirtiliyor online şubesinde.

Yine üşenmedim, bugüne kadar her sene katılım payımda %10'luk bir artış yaparak ödeme yapıyordum. Yine bu senaryo ile 56 yaşıma kadar ödeme yapacağımı hesapladım. 56 yaşıma kadar düzenli ödeme yapmam durumumda (son ödeyeceğim katkı payı 3610 TL ve 902,5 TL DK alacağımı hesapladım), sisteme toplamda 420.142,92 TL ödeme yapacağım durumu ortaya çıktı ve yine aynı oranda da hesaplama yaparak DK hesabımda da 104.809,23 TL yatırım birikebileceğini hesapladım. Yani, 56 yaşımda sistemdeki kârı bile hesaba katmadan en kötü, 524.952,15 TL 'lik net bir birikim olacağını hesapladım. Kârı da düşününce akıl almaz bir sonuç ortaya çıkıyor. Peki ya bu senaryo ne kadar gerçekçi?

Şunu da hesapladım. Bugünden itibaren 56 yaşıma kadar altının gramını aylık 1 TL artış gösterdiğini hesaplayarak bir senaryo geliştirdiğimde, 56 yaşımda 1017,30 GR altının olabileceği, senaryoya göre de altının o günkü gram değerinin 559 TL olabileceğini hesaba kattığımda, 568.503 TL'lik bir birikimimin olabileceği durumu ortaya çıkıyor.

Mevcut senaryolarıma göre, uzun vadede BES (Fon getiri kâr'ını da hesaplarsak), altın birikimini tokatlıyor gibi duruyor.
    Biraz psikopata bağlamış olabilirim ama sonuçta dişimizden tırnağımızdan arttırıyoruz yeri geliyor. Heba olup, büyük firmaların gelir kaynağı haline gelmeyi de istemiyorum açıkçası.

Bu senaryolara göre yorumunuzu alabilirsem sevinirim.

• dangerous kullanıcısına yanıt
    Süper yazmışsınız. Çok da haklısınız. Hepimiz konulara böyle titizlik göstersek başka bir ülke olurduk.
    Genelde insanlar BES’te para piyasası fonunda yıllarca kalıp, sonra (bence haksız bir şekilde) en yüksek getiri sağlayan yatırım enstrümanıyla karşılaştırırlar. Bu aralar herkes altın ve dolarla karşılaştırıyor.
    Ama siz zaten BES’te de altın fonunda olduğunuz için bu karşılaştırma son derece doğru ve adil. Altın fonunun gram altının biraz altında getirmesi mantıklı(ekonomik şartlara göre biraz üzerinde de olabilirdi). Çünkü %100 altın olmuyor. İçinde çok az Kira sertifikası gibi enstrümanlar da oluyor. Ama devlet katkısını da katınca gram altının önüne geçer diye düşünüyorum. Buna şaşırdım. Altın fonu 2013’ün ikinci yarısında başladı diye hatırlıyorum. Burayı bir kontrol etmeniz mümkün mü? İlk günden beri %100 altın fonda olmama ihtimaliniz var mi?

BES’in birinci artısı tasarruf alışkanlığı. BES her ay sizden parayı alıp biriktiriyor. “Ben kendim yaparım” diyenlerin büyük çoğunluğu 3. Aya kadar bile düzenli tasarruf yapamıyorlar. Örneğin bir çok arkadaşım Otomatik BES’ten bu düşünceyle çıktılar. Benim 2,5 yılda bir kaç bin liram birikti. Onlar biriktirmeye daha başlamadılar.
    Altın özelinde ise dediğim gibi BES altın fonu, devlet katkısını da katınca gram altını geçer diye düşünüyorum.
    Bir de, naçizane tavsiyem; simülasyon yaparken enflasyonla artırmayın. Çıkan sonuç çok yanıltır. Reel rakamla gidin. Katkı payını hiç artırmıyormuş gibi koyun(aslında enflasyon oranında artar gibi olur). Getiriyi de (kendi beklentinize göre) %1-%3 alın. Enflasyonun 1-3 puan üzerinde getiri gibi. Dolayısıyla bugünün parasıyla ne kadar birikime ulaşacağınızı görün. Yoksa 3600 TL katkı payı, 500k birikim anlamsız olabilir. En azından bana öyle oluyor.

• 
Sayfa: önceki 96979899100
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.