Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (100. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
5.627
Cevap
276
Favori
343.180
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 9899100101102
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çok şükür %100 hisse fondan zamanında çıktık. dünkü
    - 2.17 ve bugünkü muhtemel büyük düşüşten etkilenmeden altın fona geçiş yaptık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • PersonaNonGrata35 P kullanıcısına yanıt
    Geçmişe dönük altın fonundaymışsınız gibi hesap yapmanın teknik olarak mümkün olmayacağını düşünüyorum. Zaten mantığı da yok. Çünkü yapsa bile parayı şirket kasasından karşılaması gerekir.
    Diyelim ki yaptı. Lehinize mi, aleyhinize mi? Sizin 5 yıl boyunca hangi fonlarda olduğunuz, tahsilat tarihleriniz, fon değişiklikleriniz önemli.
    Ziraat'in fonlarına baktım. Son 5 yılda altın açık ara önde. Büyük ihtimalle lehinize olur. Ama müşteri temsilcisiyle birbirinizi iyi anladığınızdan emin olun.

    Emeklilik şirketinin böyle bir şey yap(a)maması lazım.

    Bunun dışında altın fonu gram altının çok az altında kazandırır. Ama devlet katksıyla önüne geçer diye düşünüyorum.  Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 10 Ekim 2019; 17:53:1 >




  • RID_ONE_54 R kullanıcısına yanıt
    Aynı fikirdeyim. Kurnazlık da olabilir, yanlış anlaşma da. Ama olma ihtimali bence de yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PersonaNonGrata35

    Merhaba, 2014te dahil oldugum ziraat bes ten ayrilip yatirim hesabina(vadesiz altin) gecmek istedigim icin musteri temsilcisi ile gorustum. bana soyle bir teklifte bulundu fakat bunun getirisini/kârini soylemedi, belki de zarar olacak. teklif suydu, "siz bu sistemden ayrilmayin, gecmise donuk olacak sekilde altin fonuna kaydiralim sizi" suan sistemden caydim diyip cikarsam elime gececek para 10bin lira ama gecmise donuk altin fonunda paramin ne kadar olacagini soylemiyor. burada mantikli olan bes icinde kalip altin fonuna gecmek mi yoksa ayrilip vadesiz altin hesabi acarak her ay altin hesabina mi yatirim yapmak ?
    yardimci olacak ve fikrini belirten arkadaslara tesekkur ederim
    Geçmişe dönük sizi altın fonların kar/zarar getirisine yönlendirmeleri mümkün değil

    öyle olsaydı herkese 10 sene para yatırır 10 sene sonunda en karlı fon hangisideyse geçmişe dönük geçerdi olmaz böyle şey


    Ziraat'ın demek istediği bugüne kadar gelen tüm paranızı ( fondan kazandığınız paralar dahil) bundan sonra altın fonuna geçirmektir. olay budur




  • quote:

    Orijinalden alıntı: RID_ONE_54

    Orada bir kelime kurnazlığı olabilir. Geçmişe dönük altın fonuna kaydırmaları mümkün değil yani 2014 yılından beri altın fonunun karı kadar bir beklenti olmasın. Şunu demek istemiştir, geçmiş birikimlerinizi yani hangi fondaysanız onu altın fonuna kaydıralım demiştir diye tahmin ediyorum.
    @dangerous @cosef @pandorasa

    Ben de anlam veremedim hocam,hatta "suan TL olarak caydigimda 10bin lira var diyorsunuz ama altin fonuna gectigimde kac TL olacak? eger 9bin TL olacaksa istemiyorum fon degisikligini, direkt cayma hakkimi kullanayim" dedim. "ben suan kendi ekranimdan bunu goremiyorum ama siz kendiniz gorebilirsiniz ziraat emeklilik sitesinden" dedi. benim de aklima yatmadi, hem kendisinin gorememesini hem de gecmise donuk fon degisikligi yapilmasi absurd geldi. o zaman ben kaybettim diyelim ki agresif fon ile, 2 yil sonra diyeyim ki altin fonuna cevirelim de hem kaybim kalksin hem de getirisi olsun. devlet katkisindan oturu altin hesabina degil de altin fonuna gecirmekte karar kildim. tesekkur ederim arkadaslar, saygi ve sevgilerimle :)




  • Herkese merhabalar. Bes sisteminin getirisine ve güvenilirliliğine çok inanmasam da, yaklaşık 2 yıl önce bizim ufaklık dünyaya gelince bir hesap açtım ve düzenli olarak para yatırmaya başladım. Ancak geçtiğimiz 1,5-2 sene içindeki getiri performansına bakınca (en son %13-14 civarı idi), rakamların geçtiğimiz yılların en risksiz yatırım araçlarına kıyasla bile çok düşük olduğunu farkına vardım. Mevduat gelirlerinin net %25 ile %15 aralığında gezindiği bu dönemde, sistemin bana getirisi %14! Devlet katkısı konusuna gelirsek (rakam önemli değil %25 vergi hariç net getiri kabul edelim), 10. senenin sonunda çıksan bile %60'ını alabiliyorsun.. Buda getirileri göz ardı edildiğinde vergi hariç net %15'e geliyor.

    Ben 35 yaşındayım ve daha 2 yıldır sistemdeyim, yani 10 seneme 8 yıl, 56 yaşına 21 yıl var. Sizde taktir edersiniz ki 21 yıl çok uzun bir süre ve benim yaşımdaki bes hesabı sahiplerinin %99'unun beklemeyeceği bir süre.

    Şimdi sizlere bunları anlatmamın sebebine geleyim. Ben aylık olarak çok rahat birikim yapabilen (Allah'a şükür) birisiyim. Gelecekte ailemi güvence altına almak adına bir çok yatırım aracını kullanmaya çalışıyorum ve fin ansal okur yazarlığım orta ve üstü seviyede kabul edelim. Yani haberim olmadan karttan çekiliyor, damlaya damlaya göl oluyor düşüncesinde değilim. Son 2-3 aydır, ailem için yaptırdığım mevcut sağlık ve hayat sigortalarının vergi avantajlarından da faydalanmaya başladım ve bu vesile ile elime fazladan geçen parayı bes'e aktarıp oradan da katmerli kazanç elde etme düşüncesine haiz oldum. Ancak ben yatırım araçları konusunda sürekli kendimi geliştirip daha iyi zamanlama ile daha iyi kazanç elde etmeye çalışırken ve ihtiyaç anında bu yatırımlarımı çok kısa süreler içerisinde nakde dönüştürebiliyor iken, bu birikimlerimi yüklü bir şekilde bes sistemine aktarmak ve 10 sene sonra en iyi ihtimal ile %100 kazanç elde etmek bana mantıklı gelmiyor.

    Bes sistemine, fon getirilerine ve işleyişe hakim arkadaşlardan ricam, haksız olup olmadığım konusunda görüşlerini paylaşmalarıdır. Amacım kesinlikle bes'in mantıksız olduğunu falan ispatlamak veya tartışmak değil. Size özet olarak anlatmaya çalıştığım, benim profildeki birinin bes'e yatırım yapmasının mantıklı olup olmadığı konusunda fikrinizi almak istedim çünkü çevremde bu konu hakkında çok fazla fikir alışverişi yapabileceğim insan yok.. Şimdiden değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Selamlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Roschas -- 11 Ekim 2019; 15:51:17 >




  • Roschas R kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinizin büyük bir bölümüne katılıyorum. Katılmadığım tek nokta; getiri karşılaştırmanız. BES'te risk algınıza uygun BES fonunu seçmişsinizdir. O fonlar da %14 getirmiştir. Ama karşılaştırmayı da benzer yatırım enstrümanlarıyla yapmak gerekir. Yani dövizle karşılaştıran birisinin BES'te de döviz fonu seçmiş olması lazım. Mevduat örneği vermişsiniz. Onun BES'teki muadili para piyasası fonudur. Son 2 yılda sektörün para piyasası fonları %40-%45 getirmiş. Bence gayet iyi. Devlet katkısı da cabası. Bu kısım sizin yazınızda çok kısa ama büyük bir kesim ilgilendiriyor diye biraz uzun yazdım. Kusura bakmayın lütfen.

    BES'teki katılımcıları kabaca tasarrufçu(bu grup da emeklilik hedefleyen ve o kadar beklemeyecek olanlar diye ikiye ayrılabilir) ve yatırımcı diye ikiye ayırırsak, siz yatırımcısınız. "Aylık tasarruf disiplini sıkıntım yok, finansal okur yazarlığım fena değil, hızlı hareket etmek istiyorum, emekliliğe kadar bekleyemem" diyen birisi olarak; dediğiniz gibi emeklilik müşterisi değilsiniz aslında. Yıllık kesinti, çıkış anında devlet katkısını hiç alamama, ya da %35-%60'ını alma, yine erken çıkış anında stopaj ödeme... Yani sektörden birisi olarak söylemem garip, ama dediğiniz gibi siz BES'e; BES de size uygun değilsiniz
    Mesela sizin aksinize ben "56 yaşımda hala para kazanıp, biriktiriyor olup BES'e devam edebilir miyim acaba?" diye hayal kuruyorum:)

    Ama yatırımcı olup BES'te mutlu olan çok katılımcımız var. Yıllık devlet katkısından maksimumda faydalanıyor, BES'te aldığı fonun içeriğine ekonomik beklentisine göre karar veriyor. Dövizci olup döviz fon alan, "Bu ara hiç risk istemiyorum" diyerek para piyasası fonu alan, ya da "Türkye'ye çok güveniyorum" deyip hisse fon, ya da borçlanma araçları alan... Her profilde katlımcımız var. Ama baştan ne istediğine karar verdiği için para da kaybetse kaybettirenin BES olmadığını, beklentisinin hatalı olduğunu kabul ediyor. Yani dolar artaken BES'in döviz fonu düşmez. Ya da hisse fon düşerken BİST100 endeksi artmaz. Dediğim gibi çok farklı profiller ve beklentiler var. Biraz uzun oldu. Kusura bakmayın lütfen.
     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 13 Ekim 2019; 2:1:50 >




  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Sn. pandarosa, cevabınız ve samimi değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Özellikle sektörün içinde olduğunuzu öğrenmek beni mutlu etti. Sizinde belirttiğiniz gibi benim düşünce yapım BES sistemine çok uygun değil. Fon değişiklik hakkının 6 ile sınırlanması bile günümüz koşullarında büyük bir problem benim açımdan. Şimdilik sisteme fazla para aktarmadan aylık ufak primler ile sisteme devam edeceğim. En azından ileride çocuklara ufakta olsa faydası olur.

    Sektörün içinde olduğunuzdan dolayı, bir konuda daha görüşünüzü almak istiyorum. Geçenlerde Anadolu Hayat'ın RoboFonmatik (diğer firmalarda adı muhtemelen başkadır) isimli sistemini gördüm. Eğer ben onaylar isem, 1 yıl boyunca İş portfröy yöneticileri ücretsiz olarak fonlarımı yönetecek ancak bu süre zarfında ben değişiklik haklarımı onlara devrediyorum ve bir söz hakkım olmuyor. Sizin daha öncede belirttiğiniz gibi bu sistem benim yatırım düşünceme aykırı ancak nasıl yönetecekler acaba diye merak etmiyor da değilim :)




  • Roschas R kullanıcısına yanıt
    Robo-advisory son yıllarda tüm dünyada finans dünyasının üzerine eğildiği bir konu. Türkiye'de de emeklilik şirketleri yavaş yavaş bu işe giriyor. 2 sene önce Garanti çıkardı. Arada (bu kadar dijitalini) çıkaran oldu mu bilmiyorum. Özellikle küçük yatırımcı için çok faydalı. Bugün bir emeklilik şirketinin en az 300-500 bin müşterisi var. Anadolu'nun, Garanti'nin 1,5 milyondan fazla... Yani tek tek arayıp fon önerisi yapamazlar.

    Bu ürünü tercih edersek, ilk gün bir anket doldurup risk algımızı ölçüyor. Kimimiz "dövizsiz olmaz" diyoruz, kimimiz "para kaybettiğimi görmeye tahammül edemem" diyoruz, kimimiz "Kaybetsem de nasıl olsa kazanırım. Risksiz kazanç olmaz" diyoruz. Bu ankete göre önceden belirlediği risk profillerinden birine dahil ediyorlar bizi.

    Robot danışmanlık şöyle çalışıyor: Bir algoritma var. Birçok parametreden etkileniyor. Döviz, enflasyon, işsizlik, GSYH... Böyle basit 3-5 tane yazdım ama bu kadar basit ve az parametre yok tabii ki:) Ekonomik konjonktürde bir değişiklik olacağını öngördüğü an, her bir risk profili için önerisini değiştiriyor. Ve risk anketi doldurmuş müşterilerine haber veriyor. İşte Anadolu'nun yeni ürünü burada fark yaratıyor. "Siz fon dağılım değişikli yapma hakkınızı bize verin. Önerim değiştikçe ben otomatik değiştireyim. Siz bir daha uğraşmayın. "Aaa değiştiğinden haberim olmadı" falan demeyin" diyor. Ben bir yerde 4 defa değişiklik yapacağını okudum. "Katılımcı pişman olursa kendi değiştirebilsin" diye yorumladım. Ama sadece bir yazıda gördüm. Emin değilim o yüzden.
    Bu şirketler bu uygulamayı hayata geçirmeden önce geçmiş yıllarla test ediyorlar. Örneğin; 2012-2016 dönemi datalarını girip, 2017-2019 için tavsiye üretip gerçekleşenle karşılaştırıyorlar. Ortalama bir insandan daha iyi önereceğine inanıyorum. Bizde ortalama katılımcı 2018'den önce iyi getiriyor diye borçlanma araçları fonu alıp değiştirmeden dururdu. Faizler yükselip o fonlar değer kaybedince şimdi de altın ve eurobond alıp bekliyoruz.
    Lafı bu kadar dolandırdıktan sonra "Tavsiye ediyor musun?" sorunuza gelirsem, bir fonda kalıp park eden bir katılımcıya tavsiye ederim. Sizin profilinizde birine uygun görmem. Zaten bu ürün fon dağılımını değiştirmeyenler için. Siz yılda 6 defayı bile az buluyorsunuz:)




  • Sistemin en kötü tarafı fon değişikliklerinin anlık (en azından belli periyotlarda günde 2 defa da yeterli) olmaması ve yıllık değişim hakkının kısıtlı olması. Aslında süper trade olur keşke böyle bir imkan olsa. Ben her mecrada bu talebimi ilgili yerlere yazıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RID_ONE_54 -- 15 Ekim 2019; 21:58:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RID_ONE_54

    Sistemin en kötü tarafı fon değişikliklerinin anlık (en azından belli periyotlarda günde 2 defa da yeterli) olmaması ve yıllık değişim hakkının kısıtlı olması. Aslında süper trade olur keşke böyle bir imkan olsa. Ben her mecrada bu talebimi ilgili yerlere yazıyorum
    Hocam trafe için size FX önerebilirim :) Şaka bir yana BES uzun vadeli sakin yatırımcı için yapılmış bir araç

    Günlük haftalık tradeler için uygun değil
    Kısa vadeli trade için FX biraz daha uzun ama yine kısa borsa usd altın al sat
  • Arkadaşlar annem aviva da idi. Müşteri temsilcimiz vakıf emekliliğe geçmemizi istiyor. Geçsek mi geçmesek mi. Ne diyorsunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RID_ONE_54 R kullanıcısına yanıt
    İstediğiniz şey emekliliğin doğasına aykırı. Sonsuz değişiklik hakkı olmasını zor görüyorum.
    Fon alış-satışlarının uzun sürmesi BES'le alakalı değil, yatırım fonlarında da aynı durum var diye biliyorum.
  • rush10 R kullanıcısına yanıt
    Müşteri temsilciniz Vakıf'a mı geçmiş? Temsilciniz sizinle yılda kaç defa görüşüp fon tavsiyesi veriyor, yol gösteriyor? Memnunsanız onu takip edin.

    Yoksa ürünlerin birbirinden farkı yok. Kredi kartınız hangi bankadansa emekliliğiniz de orada olsun derim. Operasyonel kolaylık sağlar.
  • cosef kullanıcısına yanıt
    yok hocam o kadar kısa vade de trade yapılmaz. Bes in ruhuna aykırı
    ama kısıtlanmak ve fon değişiminin günler alması can sıkıcı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rush10

    Arkadaşlar annem aviva da idi. Müşteri temsilcimiz vakıf emekliliğe geçmemizi istiyor. Geçsek mi geçmesek mi. Ne diyorsunuz
    Avivada hangi fondaysanız son 1-2-5 yıllık getirilerine bakın
    Vakıftaki karşılığı hangi fonmuş onun getirilerine bakın

    mantıklı bir seçim ise geçebilirsiniz.
  • cosef kullanıcısına yanıt
    pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Detalyı cevabınız için teşekkür ederim Sn. pandarosa . Sizinde mesajınızın sonunda belirttiğiniz gibi bu sistem bana uygun değil :) Belki bir 10 yıl sonra tekrar niyetlenirim ancak şuan için poliçemi sonlandırmayı daha uygun buldum. Verdiğiniz tüm bilgiler için tekrar teşekkür ederim :)
  • Roschas R kullanıcısına yanıt
    Bindiğim dalı kesmiş gibi oldum:)

    Hayırlı olsun.
  • kolay gelsin arkadaşlar.
    bes hakkında tecrübesi olanlardan fikir almak istiyorum. annem 18.03.2009 tarihinde AVIVASA dan bes başlatmış. sadece 4 ay 150*4=600 tl para yatırmış ve bir daha hiç para yatırmamış. annem şu an 59 yaşında. geçen günlerde rastgele bu konuyu konuşurken söylemesi üzerine bende araştırmaya başladım.

    Katkı Payı Bilgileri
    Toplam Ödenen Katkı Payı Tutarı (TL): 600,00 Toplam Ödenen Devlet Katkısı Tutarı (TL): 0,00
    Toplam Katkı Payı Getiri Tutarı (TL): 645,40 Toplam Ödenen Devlet Katkısı Getirisi (TL): 0,00
    Toplam Katkı Payı Birikim Tutarı (TL): 1.063,00 Toplam Devlet Katkısı Birikim Tutarı (TL): 0,00

    böyle bir katkı payı tablosu var. şimdi asıl sorum biz şimdi yatırmaya tekrar başlasak olur mu? %25 devlet katkısının tümünü alabilmek için bu yıl ve gelecek yıl 30.000 tl yatırsak bir problem olur mu? benim niyetim eğer oluyorsa aralık ve ocak aylarında 30.000 tl yatırıp mart ayında sistemden ayrılmasını sağlamak. fikirleriniz nedir acaba?




  • 
Sayfa: önceki 9899100101102
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.