Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (80. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: sukruciger , parsek26 Daha Az
2 Kayıtlı Üye ve 4 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
5.644
Cevap
276
Favori
344.802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
68. Sırada  bugün en iyi #33
Sayfa: önceki 7879808182
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar altın fonu altın kadar kazandırıyor mu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: quatrros

    Arkadaşlar ziraat konut kredisinde bes şartı koşuyor mecbur kabul ettik 170 giriş ücreti ve 130 aylık taksit olarak kredi kullandığımızda kesecekmiş bu kesildikten sonra ilk ay sonunda çıkabilirmiyiz sistemden ?
    Büyük ihtimal çıkabilirsiniz

    ama 170 tl giriş ücreti ve 130 tl ilk taksidi sistemde bırakmanız gerekecek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: quatrros

    Arkadaşlar ziraat konut kredisinde bes şartı koşuyor mecbur kabul ettik 170 giriş ücreti ve 130 aylık taksit olarak kredi kullandığımızda kesecekmiş bu kesildikten sonra ilk ay sonunda çıkabilirmiyiz sistemden ?
    Banka böyle bir şart koşamaz. Şube'nin işgüzarlığı. Keşke kabul etmeseydiniz.
  • Merhaba. Abim için bişi danısmak istıyorum. Kendisi 10.01.2010 da bes e girmiş. Şimdi çıkmak istıyor. Ama kesintiler için danısmak istedi.

    İng emeklilik şöyle demiş. 2013 de yasa geldiği için devlet katkısını aşağıdaki şekilde alabilirsiniz.

    Ayrılma Süresi Devlet Katkısı Hakediş Oranı
    3 yıl dan az 0%
    3 – 6 yıl 15 %
    6 – 10 yıl 35 %
    10 yıldan fazla ancak 56 yaşından önce 60 %



    01.01.2013 öncesi de; Devlet Katkısı Hakediş Ek Süresi
    3 – 6 yıl bulunan katılımcı için 1 yıl


    Abim 10.1.2010 da girdiğinden yasada 1.1.2013 oldugundan 10 gun yuzunden 3 yıla 1 yıl hak edişi malesef kaçırıyor.

    2013 den bu gune kadar da toplam içeride 5 yıl 5 ay kalıyor oda devlet katkısı 15 alabiliyor. Eger 10.1.2019 beklerse oranı 35 olacak.
    Abimde bende anlamam. Burda bize yardımcı olan olur dedim yazdım. Sizce ne yapmalı. Beklemeli mi çıkmalı mı. Sistemde bu aralar parası da eriyor. Brklesek çok kaybeder mi.

    Çok sağolun.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tr-123 T kullanıcısına yanıt
    devlet katkısı birikimine bağlı değecek bir oransa ve acil ihtiyacı yoksa beklemesi mantıklı diye düşünüyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostlar bu sisteme inanmıyorum ve güvenmiyorum. Fakat işim gereği mecbur bese katılmak zorundayım.

    Tavsiye ettiğiniz Fonlar hangileridir ? Ana paramı eritmesin Enflasyon dan fazla bir getirisi olsun istiyorum. Ayrıca Fonlara dağılım yaparken Katkı payı ve birikimi yatırıyorsunuz değil mi sadece birisini değil yani.

    Not: Sistem de 3 yıl kalacağım.

    Edit: Aklım da Altın ve Döviz olduğu içim %50 altın Kalanları da Doalr ve Euroya yatırmayı düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resurrectionn -- 31 Mayıs 2018; 22:41:24 >
  • Tr-123 T kullanıcısına yanıt
    İlk önce başlanması gereken yer "bu aralar parası eriyor" noktası. Parası neden erisin ? BES için yatırdığınız parayı eğer doğru fonda değerlendirirseniz enflasyonun çok daha üst seviyesinde katkı getirmekte. Üstüne bir de devlet katkısı ekleniyor. Bu yüzden parasının erimesi kısmında ki yanlış neyse o giderilmeli.
    Sorunuza gelince ; devlet katkısı miktarı %25. Sizin bahsettiğiniz durumda bugün çıkmanız bu durumda bu %25 katkının %15'ini eğer 6 ay daha bekleyip ocak 2019'da çıkarsanız %25 katkının %35'ini alacaksınız. Bu farkı ve durumu sizin kıyaslamanız gerekiyor.

    Örneğin sistemde bu süreç içerisinde 20 bin TL para yatıran birisine %25 devlet katkısı ile 5 bin TL de devlet veriyor.
    FONLARI VE BU PARALARIN DEĞERLENDİĞİNİ HİÇ HESABA KATMADAN SADECE ANA PARA VE DEVLET KATKISI ÜZERİNDEN SÖYLEDİĞİNİZ DURUM İÇİN KIYASLAMA YAPACAK OLURSAK ;
    bugün ayrıldığınızda bu 5 bin TL katkının hakettiğiniz kısmı yani %15 'i ; 750 TL
    6 ay sonra ayrıldığınızda bu 5 bin TL katkının hakettiğiniz kısmı yani %35 'i ; 1750 TL

    Kendi bes'iniz rakamsal hesap yaparak kendi mantık çerçevenizde değerlendirmelisiniz. Miktara ve içinde bulunduğunuz durumdaki paraya ihtiyacınıza göre değişebilecek bir durum. Fakat bu hesabın içerisinde fonları katmadığımız da aşikar. Para sizin söylediğiniz gibi eriyerek değil eğer altın döviz gibi doğru fonlardaysa durduğu yerde geçen her ayda değerlenmekte.




  • Resurrectionn R kullanıcısına yanıt
    Hocam inanmamanız ve güvenmemeniz konusunda birşey söylemem, kişisel olarak değişebilecek bir konu. Hem görüş olarak öyle hem de insanların ekonomik durumlarına , birikim yapabilip yapamadığına , gelir-gider mekanizmasına ve birçok şeye göre değişiklik göstermekte. Ama ben yine de sizinle aynı fikri taşımıyorum.

    Sorduğunu sorularla alakalı olarak cevap veriyim ;
    şuanki siyasi ekonomik vb. şartlar dahilinde altın ve döviz fonları en fazla getirisi olan fonlar. Paranızın erimediği tam tersine enflasyondan daha fazla değerlendiği fonlar. Yatırımı iyi değerlendirmek açısından düşündüğünüz gibi fonlarınızı tercih edebilirsiniz.
    Diğer konu fonlarla ilgili olarak kendi yatırdığınız pay için yılda 6 kez değişiklik yapma hakkına sahip olarak istediğiniz fonları (şirketin ya da bankanın tercih olarak sunabildiği) seçebiliyor değiştirebiliyorsunuz fakat %25 olan devlet katkısı için aynı şey geçerli değil. %25 lik kısım devletin uygun gördüğü ve herkes için aynı olan tek bir fonda duruyor. Bankadan bankaya, şirketten şirkete, kişiden kişiye değişmeden. Devlet katkısının bulunduğu fonun ortalama yıllık getirisi de enflasyonun 1 tık üstünde oluyor.
    Sistemde kalış sürecinize gelince 3 yıl sistemde kalmanız devlet katkısını hiç haketmemeniz anlamına geliyor çünkü minimal düzeyde devlet katkısı alabilmek için 3-6 yıl kalmanız gerekiyor bu durumda ise aldığınız miktar %25 devlet katkısının %15'i . Yani totalde %3,75 olmuş oluyor.
    Yatırdığınız miktara göre değişiklik göstermekle beraber 3 yıl sistemde kalmanız size çok az şey kazandırır. BES'in temel mantığı sistemde 10 sene ve üzeri ve 56 yaşına gelene kadar kalmaktır. Yaş noktasını yapamıyorsanız bile en azından 10 sene kalarak %25 katkının %60'ını almaktır. Evet tabiki yatırdığımız para ile bir birikim oluşturabiliyoruz ve tabiki fonlar paranın değerlenmesini sağlayabiliyor. Ama bu sistemi cazip kılan en önemli şey %25 devlet katkısı. Küçümsenecek ya da es geçilecek birşey değil. Bu yüzden sisteme inanmayı ya da güvenmeyi veya tam terslerini tercih etmek için önce iyi değerlendirmek ve sistemin amacını gerekliliklerini kazandırdığını şartlarını iyi bilmek gerekiyor.
    Şartlarını sağlamadığımız bize şöyle şöyle olursa sana şunlar sağlanacak diye ön koşulu olan sistemde, ön koşulu yerine getirmezsek sistemin bizim için anlamı olmaz.




  • Joseph_uA J kullanıcısına yanıt
    Vakit ayırıp yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim hocam.
  • Joseph_uA J kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Abime yazdıklarınızı okuttum. Fın dağılımını da öğrendık. Aldıgından berı hıç bakmamıs. Aşağıdaki şekilde dagılımı. Bu aralar gunde 300 gıbı bı rakam erımekte. En azından ocak ayına kadar kalacak isek paramızın erımemesı adına bıze bı fon onerebılır mısınız. Tşk.
    Kamu borçlanma aracları standart fon %30
    Para piyasası fonu 20
    Dengeli değişken fon 30
    Dinamik değişken fon 20
    Şeklimde.
  • Selamlar aklımda birşey var değerli yorumlarını bekliyorum .

    Bes'te bildiğimiz üzere 56 yaşını doldurmadan 10 sene yatırdığımızda devlet katkısının %60'ına hak kazanıyoruz şunu sormak istiyorum ben atıyorum 9 yıl 11 ay düzenli bir şekilde yatırdım ufak ufak mesela 100 bin ₺ birikimim oldu şöyle birşey var benim başka mevduat hesabımdada 100 bin ₺ birikimim var ben bu 100 bin ₺ birikimimi 9 yıl 11. ay da ek katkı payı olarak yatırsam 1-2 ay sonra ben sonradan yatırdığım 100 bin ₺'ye 15 bin ₺ devlet katkısı alacağım ve 10 yıl 1.ay yada 10 yıl 2.ayda çıktığımda çok karlı bir şey olacak .

    Acaba bu sistem gerçekten böyle işleyebiliyor mu ? Yada bunun bi önlemi varmı ? Teşekkürler.
  • Tarila T kullanıcısına yanıt
    Ben de sizler gibi yapmayı düşünüyorum fakat bir yıl içinde alabileceğiniz devlet katkısının üst sınırı var. 100bin olmaz ama 25bin civarında şuan. Yani yıl içinde en fazla 25bin TL yatırdığınız para için %25 i 6250 TL devlet katkısı alırsınız. Tabi bu yıllara göre artıyor. Ama yılın son günlerinde ve gelecek yılın başında üst limitlerden yatırırsanız daha karlı olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RID_ONE_54 -- 3 Haziran 2018; 18:49:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RID_ONE_54 R kullanıcısına yanıt
    Hocam yeni araştırırken öğrendim alabileceğimiz yıllık devlet katkısı yıllık asgari ücretin 4'te 1'iymiş . Şu an için yıllık 6.088,5 TL imiş alabileceğimiz maksimum devlet katkısı . Yıllık bese 24.354 TL'den fazla yatırmak saçmalık oluyor dolayısıyla çünkü bu tutarın üzerine devlet katkısı alınamıyor . Sistemin bugunu buldum sandım tam ama neyse böylede az bi tutar değil en azından
  • Arkadaşlar. Bes ten farklı Bems (Birikimli emeklilik sistemi) diye birşey çıkmış daha avantajlı diyorlar. Bende Bes var. Bems dahamı mantıklı geçiş yapmalımıyım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar merhaba.

    Bir sorum olacaktı. Uzmanı cevaplarsa sevinirim.



    Anadolu Hayat’tan bes im mevcut. Devlet katkısı olarak sadece mevcut AET fonunu yanı katkı fonunu seçebiliyorum. O fon da col berbat hergün zararda...

    Müşteri hizmetlerini aradığımda devlet katkısı fonunu değiştiremeyeceğim söylendi . Tatmin olmadım bu işin aslı astarı nedir?



    %25 Devlet katkısını istediğim fonlarda değerlendirebilir miyim?



    Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cagriosman C kullanıcısına yanıt
    Devlet katkısına karışamıyorsunuz hocam , devlet o parayı maalesef bizlere vermiyor kendi tahvillerinde değerlendiriyor maşallah son 1 senede %8-10 zarar yazmış , lanet birşey .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarila -- 22 Haziran 2018; 0:44:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cagriosman

    Arkadaşlar merhaba.

    Bir sorum olacaktı. Uzmanı cevaplarsa sevinirim.



    Anadolu Hayat’tan bes im mevcut. Devlet katkısı olarak sadece mevcut AET fonunu yanı katkı fonunu seçebiliyorum. O fon da col berbat hergün zararda...

    Müşteri hizmetlerini aradığımda devlet katkısı fonunu değiştiremeyeceğim söylendi . Tatmin olmadım bu işin aslı astarı nedir?



    %25 Devlet katkısını istediğim fonlarda değerlendirebilir miyim?



    Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.
    Devlet katkısının fonunu değiştiremezsin maalesef
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tarila

    Hocam yeni araştırırken öğrendim alabileceğimiz yıllık devlet katkısı yıllık asgari ücretin 4'te 1'iymiş . Şu an için yıllık 6.088,5 TL imiş alabileceğimiz maksimum devlet katkısı . Yıllık bese 24.354 TL'den fazla yatırmak saçmalık oluyor dolayısıyla çünkü bu tutarın üzerine devlet katkısı alınamıyor . Sistemin bugunu buldum sandım tam ama neyse böylede az bi tutar değil en azından
    Senin düşündüğünü senden önce düşünen mutlaka olmuştur.
    Devlette bunu bilip limit koymuş

    Ama şöyle bir şey olabilir başka başka şirketlerden BES açtırırsan bu limiti aşmış olursun belki
    bunu bir araştır




  • 1988 den beri hayat sigorta ve ardından BES ile sistemin içindeyim.Birikimlerimi Eurobond fonda değerlendirdim.Şahsen zararda değilim.Yaş 50 olduğundan devam ediyorum.Gençlere tavsiye etmem.Sistem kağıt üzerinde güvenli görünse de getiriler açısından suistimale açık.Zaten çoğu fon enflasyona karşı korumaktan bile aciz kalıyor maalesef.Biraz araştırmayla ortalama bir kişi ,birikimlerini çok daha iyi değerlendirebilir.Devlet katkısı avantaj olmakla birlikte fonunu değiştiremediğinizden uzun vadede kendiliğinden eriyor.
  • Güncel BES durumum ekteki gibidir.

    Marttan bu yana kar oranında ciddi artış var


     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cosef -- 18 Temmuz 2018; 13:16:14 >
  • 
Sayfa: önceki 7879808182
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.