Şimdi Ara

Birakmada gecikmeli devre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.512
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aracimin kisa farlari icin birakmada gecikmeli bir devre lazim. Aslinda bu tip röleler oldugunu duydum ancak bulabildigim hemen hepsi 220 v ile calisan tipler. Bana 12 V 30A gucunde 20-25 saniye birakmada gecikmeli olmasi lazim. Yardimci olacak arkadaslara simdiden tesekkur ederim..

• kardeş röle beslemesine 25V 4400 mikoferad bir kondanströr ekleyerekte bırakmada gecikme sağlayabilirsin. daha ucuza gelir. bir tane yetmez ama 2-3 kondansatör işini görür. en fazla 3 ytl yapar 3 tanesi. Bence dene. Kolay gelsin....
  • Deniyecegim, tesekkur ederim. Ama benim aklima takilan su ki; neden 12 degilde 25v kondansator.? Ve bir de beslemeye taktigimda; bu durum cekmede de gecikme yasatmaz mi bu sefer.? Yasarsam, cekme gecikmesi ne kadar olur.?
  • neyse denemişsindir ve işin abardıgını görmüşsündür

kondansatör doğru ama röleye direk bağlama
    röleyi transistörle sür transistörün beyzine bir kondansatör bağla kondansatörede paralel pot potla istedigin zaman ayarlamasını yaparsın bu sayede daha ufak ve daha ucuz bir devre elde etmiş olursun
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaptanbag

Deniyecegim, tesekkur ederim. Ama benim aklima takilan su ki; neden 12 degilde 25v kondansator.? Ve bir de beslemeye taktigimda; bu durum cekmede de gecikme yasatmaz mi bu sefer.? Yasarsam, cekme gecikmesi ne kadar olur.?

Çekmede gecikme olmaz merak etme,bildiğim kadarıyla üzerinde yazan gerilim kondansatörün maksimum çalışma gerilimi.25V olmasının senin için bir önemi yok çünkü sen zaten 12V kullanacaksın.
  • leeon arkadaşım cevabı vermiş, direk bağlarsanız performansı düşük olacaktır ve fazladan maliyet yer sıkıntısı ortaya çıkar nun yerine bir cap ve bir bjt ile ii bitirebilirsiniz hea ayrıca neden 12 volt değil de 25 volt derseniz her zaman sınır değerler elektronik hele ki içinde sıvı buluna elektrolitik kondansatörler için sakıncalıdır ve pratikte bi sorun çıkarmasa da sizin arabanız çalıştığı zaman 14.4 volt civarı bir gerilim elde edecektir 12 volt kondansatör zaten yok en azından o kapasitede yok en az 16 volt var.. yani 12 volt kondansatöre 14 küsür verirseniz kaynar ve patlar
  • :)) Aslinda denedim, ama Proteus(Isis) programiyla... Isın ucunda 30 milyarlik araba olunca bilgisayar daha ucuz geldi, yakmak için... (Simulasyon programiyla nasil yakmayi becerebileceksem tabi.! :) ) Deneyince ben de farkina vardim zaten, 12-25-50 V'un herhangi bir degisiklik olusturmadigini. Ama yine de bilgiler icin tesekkur ederim.

Leeon arkadasimin soylediklerini de Proteus ile deneyip, devreyi yapmayi dusunuyorum nasipse...

Hersey icin, hepinize tesekkurler...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: leeon

neyse denemişsindir ve işin abardıgını görmüşsündür

kondansatör doğru ama röleye direk bağlama
    röleyi transistörle sür transistörün beyzine bir kondansatör bağla kondansatörede paralel pot potla istedigin zaman ayarlamasını yaparsın bu sayede daha ufak ve daha ucuz bir devre elde etmiş olursun

dediklerinizi yaptim ama sanirim elektronik bilgimin yetersizliginden olsa gerek; beceremedim. cunku bi turlu yakamadim lambayi. bazi sitelerde transistore ayarli-ayarsiz direnc baglandigini gordum(ic aydinlatma gecikme devresi), onu da denedim basaramadim. mumkunse bana bu devrenin kabaca semasini gonderebilir misiniz? tesekkur ederim...
  • sonunda yaptim bi devre. tavan gecikme devresinden bozma, fazdan(+) bagli bi geciktirici. kesilirken yavas kesiliyor ama sorun degil, röle yeterli enerjiyi bulamayinca atiyor. bu haliyle yaklasik 35 saniye gecikme sagliyor. ama 3kohm direncle yerine pot takilirsa bu zaman araligi degistirilebiliyor.

bu arada ben resimde hepsine kondansator yazmisim yanlislikla. 4700u kondansator, diger ikisi transistor olacak. gerci anlayan anlamistir ama yine de bilmeyenler icin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaptanbag -- 26 Eylül 2008; 6:14:50 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.