Selam arkadaşlar. Bir süre önce lambalı amfiler üzerinde çalıştım. Türkiye'de çıkış trafosu bulunmadığından,bulunan çıkış trafolarınında kalite ve fiyatları bir hayli ters orantılı olduğunu düşünürsek cesaret edipte almadım. Bundan dolayı da yaptığım sistemin çıkışına bir lamba daha ekleyerek katot çıkış ekledim fakat istediğim sonucu alamadım... Şimdi aklıma bir soru takıldı,yapan arkadaşlar da var fakat bilgilerini paylaşmıyorlar kötü bir durum değilmi?
Lambalı bir sistemin Pre-Amp katını diger tüm power amp katlarıyla (BJT amp, entegreli power amp vs vs) sistemlerle nasıl uyumlu hale getirebilirim? Yani tam olarak yapmak istediğim şey lambalı bir pre-amp ve bunu kullandığımız tüm power amp'larla uyum içinde kullanmak...
Bunu nasıl yapabiliriz?
Konu hala geçerlidir, yok mu yardımcı olabilecek?
quote:
Orijinalden alıntı: kenakord08
Herhangibir lambali Amplifier sisteminin Preamplifier katının çıkışına koyacağınız 22 k direnci 10k pot un kenar ucuna girin potun orta ucunu amplifier katına diğer kenar ucunuda eksi şaseye bağlayın.. Böylece Fet veya BJT ile yapılmış herhangibir Amplifier katına kolayca bağlarsınız sadece her iki katın şaselerini 220 ohm 1 watt dirençle birleştirin.. Her iki katın beslemeleri ayrı ayrı olacaktır. İş bittiğindede 10 k master volume ile ses ayarını yaparsınız.. kolay gelsin..
Merhaba öncelikle teşekkür ederim. Sanırım söylediğiniz bilğiler tam olarak aşağıdaki şemada pembe renk ile kutu içinde çizdiğim kısımlar gibi olmalı değil mi? R14 isimli pot master volume görevi görecek out kısmından da Fet yada BJT bir power amp'a baglayacağız ve şaseler 1W 220R'luk direnç'ler ile ortak olmuş olacak. Bir sorum daha olacak. Bu söylediğiniz eklentinin iki farklı sistem arasındaki uyum saglaması açısından nasıl bir etkisi var teorik olarak anlatmanız mümkünmüdür acaba,öğrenmek istiyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: kenakord08
Evet Doğru bu devre ilavesi tam benim anlatmak istediğimşeyi ifade ediyor. Her iki devre katı arasında oluşabilecek harmonik parazitlerin izolesi açısından 220 ohm direnç burada PI filtresi olarak çalışacaktır. çünkü lambalı sistemin çalışma gerilimi yüksektir bunun dip gürültülerinin bir RC filtresiyle bastırılması lazımdır .. Haa bu arada 220 ohm dirence paralel 01 uf kondansatör koyunuz ... Çıkıştaki direnç pot kombinizasyonuda aşırı giriş sinyalinden oluşacak harmonik distorsiyonu engelliyecektir ... kolay gelsin
Kenan hocam çok teşekkür ederim. Şu sıralar biraz vakit problemim var. Yakın bir zaman da 1 adet lambalı bir pre-amp uygulayacağım öğrenmek açısından. Sonra daha iyi (gain-bass-tiz-mid) ayarı yapılan 2-3 lamba kullanılan pre-amp deneyeceğim. Benim de araştırmalarıma göre gitar da vs kullanılcaksa eğer power-amp'ı BJT tercih etmemiz gerektiğini söylediler çünki frekans aralığı olarak daha iyi performans alabilirmişiz.Şuan full lambalı bir sisteme göre gene böyle bir sistemle lambalı amfi tadı alabilirim değil mi? Son olarak önerebilceğiniz güzel 10-50w arası BJT amfi varmıdır acaba?
Tekrardan ilğiniz için teşekkür ederim hocam. İyi günler...