Şimdi Ara

Bir makinede tedavi edilen karaciğer başarıyla nakledildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
1.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir makinede tedavi edilen karaciğer başarıyla nakledildi



    Zürih'te tıp doktoru, biyolog ve mühendislerden oluşan Liver4Life projesi araştırma ekibi, hasar görmüş bir insan karaciğerini vücudun dışında üç gün boyunca bir makinede tedavi ettikten sonra kanser hastası bir kişiye başarılı bir şekilde nakletti. Bilim insanları, operasyonun üzerinden 1 yıl geçtiğini ve herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirtiyor.



    Karaciğer nakli için yeni bir yol sunabilir



    Ekip, 2020 yılında geliştirdikleri bir perfüzyon makinesi sayesinde bir karaciğerin vücut dışında hayatta kalma süresini yedi güne çıkarmayı başardı. Makine ayrıca karaciğer rejenerasyonu ve onkolojik tedaviler gibi süreçlerin gerçekleştirilmesini de mümkün kılıyor.



    Tüm bu süreçleri başarabilmek için makine, insan karaciğerleri için ideal koşulları sağlamak adına insan vücudunu taklit ediyor. Bir pompa kalbin, bir oksijenatör akciğerlerin ve bir diyaliz ünitesi de böbreklerin görevini üstleniyor. Ayrıca çok sayıda hormon ve besin infüzyonu, bağırsak ve pankreasın işlevlerini yerine getiriyor.



    Gerçekleştirilen testlerin ardından ilk insan çalışması Mayıs 2021'de yapıldı. Nakil listesinde sıra bekleyen ve hızla ilerleyen tümörü sebebiyle 'makul bir süre içinde bekleme listesinden karaciğer alma şansım çok azdı' diyen 62 yaşındaki bir kişi, makinenin test edildiği ilk hasta oldu.



    Normal şartlarda nakil için uygun görülmeyen bir karaciğer, üç gün boyunca makinede ilaçlarla tedavi edildi ve ardından hastaya nakli gerçekleştirildi. Yapılan yeni bir açıklamada hasta, nakilden birkaç gün sonra hastaneden çıktığı ve hastanın şu anki durumunun iyi olduğu belirtildi.



    ETH Zürih'te makromoleküler mühendislik profesörü olan Mark Tibbitt: "Bu projede yer alan karmaşık biyomedikal zorlukları çözmeye yönelik disiplinlerarası yaklaşım, tıbbın geleceğidir. Bu, hastaları tedavi etmek için yeni bulguları daha da hızlı kullanmamızı sağlayacak." dedi.



    Ayrıca Bkz.Yüzeyleri antimikrobiyal yapan bakır nanotel sprey geliştirildi



    Liver4Life projesinde gelecek adım, acil durumlarda karaciğer nakli bekleyen hastalar için alternatif bir yol olarak prosedürün güvenli olduğunu kanıtlamak olduğu gösteriliyor. Ayrıca ekip, makineyi de geliştirmeye devam edeceklerini belirtiyor.




    Kaynak:https://www.news.uzh.ch/en/articles/media/2022/Liver-Transplantation.html







  • ne güzel çalışıyorlar
  • ulayrason U kullanıcısına yanıt
    Çok güzel bir yorum, evet sadece lafla ve hayallerle bir yere varılamaz. Başarının anahtarı çok çalışmaktır. Zamanı geldiğinde ben de çalışmalarımın laftan ibaret olmadığını tüm insanlığa kanıtlayacağım.
  • Gelecekte bir insanın sağlıklıyken karaciğerinden alınan küçük bir parçanın büyütülmesi ile yedek bir karaciğer olabileceğini düşünüyorum. Çünkü kendini yenileyebilen tek organımız karaciğerdir. Vücutta yediğimiz içtiğimiz şeylerdeki bize zararlı olan maddeleri yakalayan bir organ karaciğer. Yani sadece karaciğere bakılarak birisi sağlıklı mı değil mi anlaşılabilir. Antik dönemde yeni bir yere kent inşa edilmeden önce o bölgede yaşayan büyükbaş hayvanlardan birisi yakalanıp karaciğerine bakılırdı. Ciğeri büyümüş veya koyulaşmışsa oraya kent kurulmazdı !
    Yedek karaciğer için 2005 yapımı The Island filmi de aklıma geldi (İzlemeyen varsa spoiler olacağı için bundan sonrasını okumasın). Bu filmde de gelecekte zengin insanların organ ihtiyacını karşılamak için o kişinin klonunu yapıyorlardı. Tek bir organ yerine bütün bir beden, tabi o zengin kişinin haberi yok.




  • Demek ki artık her organın makineye bağlı çalışan bir robot versiyonu olacak. Kişilerin arızalanan veya hastalanan organı vücuttan bir süre alınıp tedavi, onarım veya temizlik görüp tekrar vücuda geri takılacak. Onarılamayan parça bir başkasından tedarik edilecek. Önemli olan bu onarımın başkasından tedarik etmekten ucuza maliyetinin olması, yoksa bu pahalı ve masraflı tedavi sürdürülebilir olmayacaktır.
  • Halbuki yeni camiler yapmak varken..
  • Bilim ve bilim insanları iyi ki var !

  • İslama göre bir hastalığın tedavisini araştırıp bulmak zorunludur, okuyup araştırmak farzdır, sadece dua ederek çare bulacağını düşünmek hoş karşılanmaz... batılılar tıp öğrenmek tedavi olmak için islam ülkelerine gelirmiş ama yukarıdaki yazılan yorumların bir kısmına bakınca ne kadar cahil bir nesil yetiştiğini görüp üzülüyorum... ama olsun fabrikalarda çalışacak insanlarda lazım ülkeye
  • Önemli olan noktalardan biri ise 3 gün boyunca yaşatılabilmesi.

    Bazen yakın çevrede uygun alıcı olmadığı için önemli organlar heba olabiliyor.

    Bu şekilde uygun kişiyi nakledebilirler yada organı ona götürebilirler.
  • Biran Türkiye'de yapıldı sandım yanılmışım....

  • pilotaFerrari kullanıcısına yanıt

    sanki burada yapıldı. :)

  • Geceüçteisimbulmakzor kullanıcısına yanıt

    peygamber gibi fazla kapılma.

    %90'ı ilaç mümessili aşı satıcısı.

    bilimi insan buluyor, bilim insanı da günahı olmayan çocuklardan kurulu değil.


    çok fazla kandırılırsın. malum süreçte olduğu gibi..

  • helal olsun

  • forvet09 kullanıcısına yanıt

    Katılıyorum. Bilin insanlarının uğraşları kenara atılamaz fakat bugün kendi yaptığı ilaçlar ile bizi zehirlendikleride aşikar . Şeker hastalığı için ilaca başlayınca artık hep kullanmak gerekiyor fakat kocakarı dediğimiz bitkisel karışımlarla şeker ve tansiyon sorununu tamamıyla cozulebiliyor.

  • ben olsam konu başlığını değiştirirdim. "bir karaciğer makinede tedavi edildi" başlığı daha etkili olurdu. bu arada bir şeyleri gözden kaçırıyoruz. karaciğer durduk yere kendisi hasta olmaz. onu hasta eden şey sonuçta bir insan bedeni. nakil olayı ise yeni bir şey değil. açık kalp ameliyatlarında, kalp yerine geçici olarak pompa, akciğerleri de solunumun makinesi çalıştırıyor. böbrek nakilleri var. vb. yine bu ameliyatın kaç kez yapılabileceğini de dikkate almak gerekiyor. hastalandı, dışarıya alayım tamir edeyim. kaç sefer yapılabilecek bu iş? kalp için duruma göre bu bazen en fazla iki kez olabiliyor. bir de şöyle bir durum var. sen bir anakartdan işlemci veya ram söküp taktığında, neler oluyor az çok biliyorsun. bazen kalp krizi geçiren ve duran kalbi çalıştırmak da her zaman mümkün olmayabiliyor. risk her zaman. bu işin sonunda %100 başarı sağlanacağına dair bir garanti kimseye veremezler. ama ameliyata girmeden evvel, bütün sorumluluk hastaya aittir şeklinde hastadan imza almasını çok iyi bilirler. zaten başka da şansın yok.. Bir makinede tedavi edilen karaciğer başarıyla nakledildi 





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.