Şimdi Ara

bir günde bir evin elektrik ihtiyacı nekadardır?bunun için nasıl bir invertör kullanmalıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
6
Cevap
1
Favori
2.568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    benim sorunum sık elektrik kesilmesi nedeniyle yaşam standardımız etkileniyor. Buzdolabındaki yiyecekler bozuluyor, sıcak bir bölgede yaşadığım için klima veya vantilatör
    çalışmadığı için çok rahatsız olunuyor.
    Bu elektrik kesilmelerini önlenemeyeceğimize göre kendimi bu kesintilerden nasıl koruyabilirim. Benim ihtiyacımı en az 6 saat karşılayabilecek bir invertör ve bu invertöre
    bağlı kaç tane ,kaç volt ve kaç amperlik aküye ihtiyacım olur. cevabınızı teorik olarak anlatacak ve uygulanın nasıl yapılacağını anlatacak arkadaşlardan yardım bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler.

• Takip. Kamyon, tır aküleri sanki daha rahat depolama alanı yapar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle anlık güç ihtiyacınızı ve toplam güç ihtiyacınızı tespit etmeniz gerekiyor.Anlık ihtiyacınız için aynı anda çalışan veya çalışabilme ihtimali olan cihazların toplam güç(watt)lerini tespit edin.Buzdolabı,klima,lamba,tv,vantilatör vs.cihazların harcadığı gücü etiketlerinde veya kullanım kitapçıklarında yazmaktadır.Diyelimki bu cihazlardan aynı anda buzdolabı,klima ve 1 adet lamba çalışıyor olsun.Buzdolabı 100watt,klima 800watt ve lambada 60 watt elektrik harcadığını düşünelim.Toplamda aynı anda 960 watt elektrik çekerler.Bu durumda size lazım olan inverter en az 1000 watt olmalı ama tam yükte inverteri çalıştırmak doğru olmayacağı için tercih edilmesi gereken inverter gücü 1200-1500 watt civarında olmas gerek.İnverter modifiye sinüs ve tam sinüs olarak iki çeşit biliyorsunuz.Genelde klima,buzdolabı,fan gibi motoru olan cihazların sağlıklı çalışabilmesi için tam sinüs olması gerekiyor.
    Şimdi gelelim akü tercihine.Piyasada kurşun asit aküler %60 verimle çalışabilmektedirler,%90 verimli jel akülerde vardır ama ucuz olduklarından dolayı kurşunasit olanlar tercih sebebi olmaktadır.Akü cinsi bir yana bize lazım olan en az kaç amper/saat akü almalıyız bunun tespitini yapalım.
    Bunun için toplamda kaç saat ve kaç wattlık bir enerji ihtiyacımız olduğunu bulalım.Örnek olarak Buzdolabı 4 saat çalışsın,lamba 6 saat çalışsın,klima 3 saat çalışsın istiyorsak
    Buzdolabı 100 x 4 = 400 watt
    lamba 60 x 6 = 360 watt
    klima 800 x 3 = 2400watt

Toplam = 3160 watt enerji ihtiyacımız var.Bu gücü karşılamak için en az akü miktarı 3160/12V = 263 A/H dir.72AH lik oto aküsü kullanırsak 4 adet aküyü paralel bağlamamız gerekir.Bu durumda 72 x 4 =288 A/H ihityacımızı karşılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tecman -- 20 Ağustos 2015; 12:07:31 >

• tecman kullanıcısına yanıt
    2000watt saç kurıtma 2000 watt şofben her sabah 15 er dakika çalışıyor. 60 wat tv 7/24 açık çamaşır 1.40 saat bulaşık 58dk buzdolabı 7/24 açık gece 2 saat de 60 watt tüplü tv sayalım + olarak haftada üç gün 60 watt havya bunlar ne kadar tüketir bence hespatan iki kat fazla. 4 tane akü alsan 90ah dan 360ah yapar bununla geçnirsin. Şimdi buna güneş paneli ve şebeke elektriğini ekle. Toplam güç 20ah kaldığında paneli kesip şebekeden alacak sonra yine normal devam edecek. Evi sürekli aküler çalıştıracak. Bu ortalama kaça patlar? 2 bin tl geçe mi ?

Edit: sizde edit yapmışsınız bana 8akü gerek o zaman.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi linyit43 -- 20 Ağustos 2015; 12:20:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

2000watt saç kurıtma 2000 watt şofben her sabah 15 er dakika çalışıyor. 60 wat tv 7/24 açık çamaşır 1.40 saat bulaşık 58dk buzdolabı 7/24 açık gece 2 saat de 60 watt tüplü tv sayalım + olarak haftada üç gün 60 watt havya bunlar ne kadar tüketir bence hespatan iki kat fazla. 4 tane akü alsan 90ah dan 360ah yapar bununla geçnirsin. Şimdi buna güneş paneli ve şebeke elektriğini ekle. Toplam güç 20ah kaldığında paneli kesip şebekeden alacak sonra yine normal devam edecek. Evi sürekli aküler çalıştıracak. Bu ortalama kaça patlar? 2 bin tl geçe mi ?

Edit: sizde edit yapmışsınız bana 8akü gerek o zaman.

Evet ben biraz watt değerlerini düşürdüm hesap ederken ama en nihayetinde her bir cihaz için harcanan gücü bilmek şart.
    Tek başına 2000 watt kurutma makinesini çalıştırmak için en az 2500 watt değerinde inverter almanız lazım eğer aküden çalışacaksa ki sadece inverter fiyatı 2000 TL üzerindedir.
    Ayrıca saç kurutma,ütü,sofben ve klima türü elektriği anlık çok çeken aygıtlar için akülerin ve inverterin kaliteli olması gerekir ki bu fiyat diliminin çok üzerinde harcama yapılması gerekir.
    Bunun yerine bu tür aygıtları şebekeden çalıştırmak daha mantıklıdır.Elektrik kesildiğinde temel gereksinimleri karşılayacak daha az masraflı bir sistem taraftarıyım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tecman -- 20 Ağustos 2015; 15:06:14 >

• tecman kullanıcısına yanıt
    He anladım. Lambalar yansın , pc açılsın telefonu şarja takayım mantığı. Zaten benim hesaba göre inverter + akü(8x) ayrıca kaliteli alırsan o kadar para dökeceğine fatura ödeyerek taksitle yapmış olursun hem emek harcmamamış olursun. Ama cidden ikinci cümlemdekiler için mantıklı ve ucuz yollu sistem kurulabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.