Şimdi Ara

Bir dizüstünün HDR 4K 85k bitrate verip veremeyeceğini nasıl anlarız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2
Cevap
1
Favori
1.792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Hepimiz biliyoruz ki bir televizyonun fiyatı 50.000 lira bile olsa, içinde hangi işletim sistemi yüklü olursa olsun kullanımı hiçbir zaman bir bilgisayar rahatlığı sunmuyor. Bu yüzden biz de dedik ki 55-65" en ucuz HDR televizyon ile adam gibi 4K HDR oynatabilen en ucuz dizüstünü birleştirirsek en baba akıllı televizyonlardan daha akıllı olur, rahat kullanım sunar, ayrıca codec'lerini sağladığımız müddetçe onu çalmam, bunu oynatmam, şunu yürütmem gibi dert tasa çıkarmaz.

    En ucuz 4K HDR televizyonu bulmak kolay iş lâkin babalar gibi 4K HDR oynatabilecek dizüstünün özelliklerini belirlemek o kadar kolay değilmiş.

    Araştırmalar yürütürken Google'ın aşağıda verdiği bitrate tavsiyelerinden yola çıktım.

    Bir dizüstünün HDR 4K 85k bitrate verip veremeyeceğini nasıl anlarız?

    Bu listeye göre 4K HDR bitrate tavsiyesi 60fps için 66-85 Mbps olarak belirtilmiş. 85 Mbps'i limit ihtiyaç olarak almak abartı mı emin değilim lâkin teorik olarak 66GB kapesiteli dual-layer bir Blu-ray disk max 108 Mbps veri sunabiliyormuş.

    Bu teorik değer 100GB kapesiteli triple-layer Blu-ray diskler için 128 Mbps değerini gösteriyor.

    Blu-ray filmleri için ise ortalama değer 35-75 Mbps arasında değişiyormuş; yine aynı kişi 90 Mbps üzerinde blu-ray görmedim demiş lâkin geçmiş blu-ray filmlerden yola çıkılarak verilen birkaç örneğin genelde 35-50 Mbps arasında değişkenlik gösterdiğini gördüm.

    Lâkin her şey film demek değil. Filmlerin çoğu 24-30 fps, fakat özel çekim görüntüler en azından 60fps; sıkıştırma yapılmazsa bitrate'i ikiye katlamak demek.

    Kullanacağımdan değil ama karşılaştırma olması açısından da Netflix 4K'nın maksimum 16 Mpbs verdiğini de belirtmek gerekir.

    Giriş-çıkış görüntü portlarına gelirsek sanıyorum ki HDMI için hem televizyonda hem dizüstünde minimum "HDMI 2.1" veya Display Port için ise "Display Port 2.0" olmasını gözetmemiz gerekiyor. Yine de bir dizüstünde HDMI 2.1 portu olması demek, başlı başına "4K, 60 fps, yüksek bitrate HDR görüntü" oynatıp aktarabileceği anlamına da gelmiyor olsa gerek. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

    Uzun lafın kısası, bir dizüstü bilgisayarın 4K HDR 85k bitrate görüntüyü işleyip televizyona aktarıp aktaramayacağı hesabını nasıl yapabiliriz? Bu hesaba göre işimizi görecek en ucuz dizüstü bilgisayarını bulmaya çalışacağım.

    Teşekkür ederim.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.