Şimdi Ara

bir anlatim bozuklugu sorusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
0
Favori
6.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Osmanlı arşivlerinde 1453'ten önce Bizans'ın Konstantinopolis'i ne diye geçiyor bakmak lazım. Çince ve İngilizce'de birbirine paralel olan Beijing şehrine alakasız şekilde Pekin diyoruz. Osmanlı, 1453'ten önce de İstanbul ismini kullanıyorsa onda anlatım bozukluğu yoktur, 1453'ten sonra kullanmaya başladıysa İstanbul denmesi anlatım bozukluğudur bence.

    Sonradan ekleme: Olayın gerçekleştiği zamanda Osmanlı'nın kullandığı takvim 857'yi gösteriyordu. 1453, tüm fetih stratejisini hicri takvime göre planlayan Osmanlı'yı anlatmak için yanlış bir kullanım olabilir belki. II. Mehmet'i diriltip Konstantinopolis'i ne zaman fethettin diye sorsan 1453 yerine 857 der mantık olarak. Cevabı özelden yazsana merak ettim.

    Sonradan ekleme-2: Cevabı şimdi gördüm. Şok oldum yazınca ilginç bir şey bulmak için baya kasmıştım :d



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mitolojiden Biri -- 28 Nisan 2018; 3:25:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: semender96

    Soru mantığını pek doğru bulmadım çünkü aynı şeyi geçmişe ait birçok şeyde kullanıyoruz. Mesela Atatürk için de kullanıyoruz Atatürk Samsun'a çıktı, Atatürk TBMM'yi açtı falan. Halbuki Mustafa Kemal Paşa, Atatürk soyadını 1934'te aldı.

    Aynı şekilde peygamberler için de bu durum geçerli. Peygamber olmalarından önce onlardan peygamber vasfıyla bahsediyoruz.

    Bu soru mantığına göre bunların hepsi de yanlış olmalı.
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    türkçe prosu bir arkadaş cevap versin da buna çok merak ettim
  • semender96 S kullanıcısına yanıt
    evet bu cumlelerin hepsinin kullanimi yanlis cunku mantik hatasina giriyor bu cumleler ve bunlar birer anlatim bozuklugudur.

    hocam bu bir turkce sorusu oldugu icin bu soruda amac tarih bilgimizi sinamak degil. fatih fetheden demek oldugu icin bu soruda mantik hatasi oldugunu gormemizi istemisler bizden.
  • Bence buradaki anlatım bozukluğunun asıl nedeninin tarihle ilgisi yok.Yani Fatih Sultan Mehmet,İstanbul’u fethettikten sonra mesela Mehmet Gazi denilseydi burada “Mehmet Gazi İstanbul’u 1453 yılında fethetti.” demekte sorun yoktu çünkü burada mantık hatası aranmaz.Bizim anlatım bozukluğu olarak öne sürdüğümüz şey birinin bir yeri fethetmeden fetheden unvanını alması.Yani dil bilgisi kısmını düşünmemiz gerekiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Istanbulu 1453 yilinda fatih fethetti .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihin f si büyük yazılacak yilinda değil yılında olacak
  • cevaplari okumadiniz galiba :d
  • cmpunk01 kullanıcısına yanıt
    yazim yanlislarini sormadim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-D650631E4

    evet bu cumlelerin hepsinin kullanimi yanlis cunku mantik hatasina giriyor bu cumleler ve bunlar birer anlatim bozuklugudur.

    hocam bu bir turkce sorusu oldugu icin bu soruda amac tarih bilgimizi sinamak degil. fatih fetheden demek oldugu icin bu soruda mantik hatasi oldugunu gormemizi istemisler bizden.
    Ben buradaki Fatih ifadesinin sıfattan ziyade özel isim olarak kullanıldığını düşünüyorum. Zaten biz de özel isim olarak kullanıyoruz tıpkı Atatürk soyadı gibi.

    Aynı zamanda II. Mehmet veya Fatih de derken bizim kast ettiğimiz kişiler aynı kişilerdir çünkü Fatih adı II. Mehmet'e mâl olmuştur ve biz onu kast etmek için kullanırız. 1453'den önce yaptığı bir eylemle ilgili cümle kurarken de böyle diyebiliriz bence çünkü yine aynı kişiye gönderme yaparız, farklı bir kişiye değil sonuçta buradaki kullanım özel isimdir, sıfat değil. Mesela Yavuz Sultan Selim de birçok yer fethetmiştir lakin ona fatih Yavuz Sultan Selim dediğimiz zaman bu fatih kelimesi sıfat görevinde olur. Zaten ona da Yavuz unvanı mâl olmuştur. Burada da Yavuz kelimesi sıfat değil, özel isim görevinde bence. Tıpkı Kanuni'de olduğu gibi.

    Son tahlilde bence her iki kullanım da uygun olmalı. Birinin anlatımı bozduğunu düşünmüyorum. Bence ikisi de uygun lakin bu cümlede tarihsel bağlamı göz önünde bulundurarak II. Mehmet kullanımının daha doğru olacağını düşünüyorum. Yoksa Fatih kullanımı da daha az doğru olmakla beraber yine doğrudur bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semender96 -- 28 Nisan 2018; 17:56:37 >




  • semender96 S kullanıcısına yanıt
    fatih unvanini fethettikten sonra aldigi icin mantiken fatih demesi mantiksiz geliyor. sonucta fethettigi sirada fatih unvanini almamisti henuz. sifat olayina girmiyorum. o kadar derin turkce bilgim yok :D

    bu soru osym'nin sordugu bir soru. ustelik turkce hocasi da mantik hatasi oldugunu soyledi. ayni sekilde sizin verdiginiz ataturk ornegini de verdi. "ataturk 19 mayis 1919'da samsun'a cikti." cumlesinde mantik hatasi odugunu soyledi cunku henuz soyadi kanunu ilan edilmemis ve ataturk soyadini almamisti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D650631E4 -- 28 Nisan 2018; 20:22:35 >
  • Çıkmış soru felan değil, ayriyeten anlatım bozukluğu da yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ustapcorg U kullanıcısına yanıt
    bu konu niye bu kadar uzadi ya :pp gayet acik bir soru ve bir cevap bence.

    neyse hocam 19:00'dan itibaren dinlerseniz

    https://www.youtube.com/watch?v=BgVEzSy2ldw&index=20&list=PL5kIOunpmSBMi8JgeBmmAyKZ33pb860p2
  • Bilmiyorum ben yine de her iki kullanımın doğru olduğunu düşünüyorum. Özel isim, sıfat ayrımına dayanarak bu yorumu yapıyorum tabi ki. Hocanız belki de bu noktayı atlamış olabilir bence.

    Evet Mustafa Kemal, Atatürk soyadını 1919'da daha almamış olsa da biz bu cümleyi bugünden geçmişe yönelik kuruyoruz yani bizim için bu soyad alınmış bir durum ve buradaki Atatürk özel bir isim, Türklerin atası anlamına gelen bir sıfat değil. Birinin özel ismini kullanıyoruz sonuçta bu kişinin veya niteliğin bu özel ismi almadan da onun hakkında kullanabiliriz bence çünkü bu mantığa göre "Türklerin tarihi Orta Asya'da M.Ö. 8000'li yıllarda başlamıştır" diye bir cümle de kuramamamız gerekli. Çünkü o gönderme yaptığımız tarihte ne bahsettiğimiz ırk Türk adını almıştı ne de bahsedilen kıta Asya adını almıştı. (ya da isimleri olmuş olsa da bugünkünden farklı şeyler olmuştur.)

    Ayrıca konu ilgimi çekti ondan uzatıyorum kusura bakmayın

    Ayrıca sorunun oldukça eski olduğundan bahsediliyor. O günden bugüne bir sürü dil bilim makalesi çıktı ve yeni anlayışlar doğdu. Bu anlayışın her daim değişmez kaldığını düşünmüyorum ki buna benzer bir soruyu yakın zamanlarda herhangi bir sınavda (ALES, KPSS, YGS, LYS) görmedim. Dil bilgisi kurallarını öğrenirken de böyle bir şeyi hatırlamıyorum. O zaman için mutlak doğru olsa da bence günümüzde tartışmalı bir konu/soru olsa gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semender96 -- 28 Nisan 2018; 22:32:26 >




  • semender96 S kullanıcısına yanıt
    yok hocam est. ne kusuru :D size de hak verdim su an. mantikli dedikleriniz. gunluk hayatta cogu cumleyi yanlis kuruyoruz bu mantikla.

    bilemiyorum bana ilginc geldi ve forumda bu konu acmak istedim. bu kadar ilgi gormesini beklemiyordum. ilginizi cektiyse sevindim :d
  • Saçma. Fatih unvanını sonradan kazandi evet ama geçmişteki bir olayı anlatirken şuanki unvani kullanılabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.