MSI 6728 865PE Neo2-S bir anakarta sahibim. anakartım üzerinde ilk aldığımda v1.0 bir Ami bios vardı. Bu versiyonuyla Hyper treading özelliğini desteklemiyordu. Bende biosumu güncellemeye karar verdim. Güncelleme işlemini anakartla beraber gelmiş olan Msi Live Update programının içinde bulunan bios update kısmından windows üzerinde yaptım( dos seçeneğide vardı ama ben windows seçtim). Live update programının anakrtım için bulduğu versiyon v1.90 idi. yüklerken benden bir kurtarma disketi yapmamı istedi. bende kabul ettim. daha sonra restart yapmamı istedi. restart yaptıktan sonra dos ekranıda ''Cmos settings Wrong'' diye bir hata gözüktü ve bunun hemen altında ''Press F1 to run setup'' ve ''Press F2 to load default valume and continiue'' diye mesaj çıktı. Cmos ayarlarına girdim ve burada bios'un hdd' mi tanımadığını gördüm. yani şu anda işletim sistemine geçiş yapamıyorum. daha önce bios güncellerken oluşturduğum disketi takıp bilgisayarı restart ettim. kendisi birşeyler yükledi ama sonucunda yine aynı şey oldu. yani bios versiyonu yine 1.90 ve yine hard diskimi tanmıyor. anakartta cmos jumperini sıfırladım. hatta bios pilini bile çıkarttım ama hiçbirşey olmadı. yine aynı versiyon kaldı.(v1.90 kaldı). Bu durumda ne yapabilrim. bios'a harddiski tanıtmamın yolu nedir. yapabileceğim herşeyi yazarsanız çok memnun olurum.ilginiz için tekrar teşekkürler.
bilgisayarımın özellikleri: işletim sistemi: Windows Xp Pro( tabi bu güncelleme yaparkendi:)) anakart: MSI 6728 865PE Neo2-S İşlemci: Pentium 4 2.8 GHz Memeory: 512+512 Kingston Pc3200 Ram Ekran Kartı: Leadtek Winfast A310 Td Harddisk: 80 Gb Seagate Serial Ata( 8Mb buffer)
1.cisi biosun çökmüş tekrardan kurman gerekiyor tekrar kurduktan sonra eğerki şanslı isen biosun hddni auto olarak tanıyacaktır. EĞerki tanımaz ise bios üzerinden tak kullan ayarlarını auto olarak aratarak hddni tekrardan görmesini sağlayabilirsin. Aslında sorunun basit ama kendini biraz kasarsan olacaktır. Kolay Gelsin.
Peki bu bios kurmayı bu anakart ve bu bios için nasıl yaparım kısaca anlatabilirmisiniz.
ilk önce bir disketi formatlayıp temiz bir başlangıç disketi yap. Sonra başlangıç disketinin içine bios yükleme programını ve bios dosyasını bırak. bilgisayarı şööyle bir disketten başlat. Dos ortamında eğer bios award ise "awdflash.exe bxxxxx.bin" komutunu yaz ve enter'a bas.Enter'a bastıktan sonra sana biosun yedeğini almak istermisin diye sorar. Eğer yedeğini almak istersen olumlu cevap verip, bir isim vererek kaydedebilirsin. Bu onaylamadan sonra da biosu güncelleyip güncellemeyeceğini sorar. Buraya olumlu bir cevap verirsen 20-25 saniye içinde bios'un güncellenir. En son olarak ta bilgisayarı gönül rahatlığı ile yeniden başlattırabilirsin.
Bios update yaparken dikkatli olmalısın. Programlama esnasında bilgisayarın gücünü kesmek veya resetlemek gibi birşey yapma. Çünkü bilgisayarı bir daha açamazsın. Bir de Bios güncellemeden önce bios uyumsuzluğu hakkında sana "file size does not match" gibi bir mesaj gelir bu esnada bilgisayarı resetleme esc ye basarak çıkabilirsin.
abi çok sağolasın.ben bios yükleme olayını msi 'ın resmi sitesinden girdim ve yaptım.bios'u sorunsuz bir şekilde yükledim.ancak benim harddiskte işletim sisteminin olduğu 'C' sürücüsünün dosya biçimi NTFS idi. bu dosya biçimi için gerekli update'in nasıl yapılacağı msi ın resmi sitesinde vardı. bu siteye göre benim anakart modelim için gerekli dosyayı ve flash utility dosyasını bir diskete kopyaladım. daha sonra başka bir diskette başlangıç disketi oluşturdum. bu başlangıç disketiyle(içinde bios dosyaları yok sadece sistem disketi dosyaları var) bilgisayarı başlattım. daha sonra bilgisayarı ''CD-ROM desteği ile başlat'' seçeneğini seçtim.sonra ''tanı araçları bilgisayara başarıyla yüklendi C:'' yazısı çıktı. işte MSI' ın resmi sitesine göre bu tanı araçlarından sonra gelen 'C' harfi biosa yazan ramdrive'ı belirtiyor. daha sonra flash utility ve update dosyasının olduğu disketi takıp bu ramdrive sürücüsüne yani 'C' ye bu iki dosyayı gerekli dos komutuyla kopyaladım. sonra dos ta c: sürücüsüne geçiş yaptım ve komut satırına, flash utility dosya isiminden sonra update dosyasının ismini yazıp programı çalıştırdım. en son bilgisyarı resetledim ve update edilmiş bios um kurulmuş oldu. buraya kadar herşey tamam.ama sorun şurdaki; bios tekrar harddiski tanımadı. acaba bu sorun şundanmı kaynaklanıyor bios dosyalarını daha önce 'C' sürücüüsüne kopyaladığımız içinmi??eğer sorun bundan dolayıysa çözüm nedir. bunu biliyorsanız lütfen yardımcı olurmusunuz.
Bios dosyalarını daha önce 'C' sürücüsüne kopyaladığın için değil. Bios'a gir ve harddiski tanımla.
Mode bilgisini auto olarak bir tanımla. Ve en sağlamı kabloların tam olarak takılı olduğundan emin ol.
hersey ok.kablolar tamam.senin dedigin gibi auto modunda tanımladım.ama kesinlikle hard diskimi gormuyor.sorun zaten burada.har d diskim tanımlanmıyor.nasıl yapcam onu..
ya millet şu soruna çözüm bulacak bi allahın kulu yokmu yaaf. az öncce bilgisayara serial ata olmayan başka harddisk taktım. bios bunu gördü ve üzerinde bulunan win98 işletim sistemine girdi. ama bu nedir yaa serial ata harddiskimi takıyorum bios bunu görmüyor hiçbirşekilde.(biosun görmesi için gerekli her işlemi yaptım(load optimized v.s) hay yapmaz olaydım şu bios update'i. acaba benim harddisk elden gittimi.(ek bilgi bios update'den önce serial ata harddiskim 3'e bölünmüş durumdaydı.'C','D' ve 'E' olmak üzere. 'C' sürücüm NTFS dosya sistemindeydi ve winxp bunun üzerinde yüklüydü.diğer iki sürücüyü yani 'D' ve 'E' yi henüz biçimlendirmemiştim.(tabi bunlar, bios update yapmadan önce yani sistemim güzel güzel çalışıyoken olan durumlardı) yaa alllah rızası için birisi bi çözüm söylesin kafayı yiyecem.bu serial atayı nasıl tantırım ben...
Dostum birde jumper ayarlarını kontrol et ve bios post ekranına bak. Orda harddiskin modeli yazmıyor mu?
abi SerialATA harddiskte jumper ne arar. bunu otomatik tanıması lazım.
Kardeş o zaman senin haddiskini başka bir makinede dene.
Olanağın varsa yani harddiskini başka bir makinede dene.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by Atlantik</i> <br />abi SerialATA harddiskte jumper ne arar. bunu otomatik tanıması lazım. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>SATA diski anakart biosunda değil SATAnın biosunda görmen lazım. anakart biosunda BOOT kısmında Boot from SATA/SCSI gibi bir seçenek olmalı, onu seç ve restart al. böylelikle anakart SATA dan boot etmesi gerektiğini bilir.
oh be en sonunda dün yaptım şu olayı nihayet. sorun dediğiniz gibi biostan, serial ata'yı tanıtmamışım.yani bios yüklemesi zaten doğruymuş.neyse lafı fazla uzatmadan yukarıdaki anakart için başkası da güncelleme yapıp karşısına böyle bir sorun çıkarsa yapması gerekeni yazıyorum.ayrıca gürol ve ömer87 çok teşekkürler.
MSI 6728 865PE Neo2-S için bios güncellemeden sonra serial-ata'yı tanıtmak:
1)bios'a girin 2)INTEGRATED PERIPHERALS 3)ON-CHIP IDE CONFIGURATION 4)ON-CHIP IDE CONFIGURATION'ın içindeki özellikleri aşağıdaki gibi değiştirin. 5) ATA CONFIGURATION:S-ATA ONLY P-ATA KEEP ENABLED:YES P-ATA CHANNEL SELECTION:BOTH
slmlr...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme