Şimdi Ara

bios güncelleme acil desteğe ihtiyacım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bios güncelleme dosyasını indirdim ve flaş bellek üzerinden güncelleme yapmak istiyorum fakat aşağıdaki linkte göreceğiniz dosyaları flaş belleğe ne şekilde yazmalıyım bilemedim??

bios güncelleme acil desteğe ihtiyacım var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ucx -- 21 Kasım 2014; 20:35:55 >

• CRISDISK yazan dosyanın üzerine sağ tuş yapıp düzenle tıklayın içinde ne yazıyor görelim.

Muhtemelen size bir bootable cd oluşturacak onunla sistemi başlatacaksınız.

Bu neyin bios güncellemesi ? İndirdiğiniz yerde bir bilgi yok mu? Bir de daha önce bios güncellemesi yapmadı iseniz dikkat etmeniz gerekenleri ve riskleri biliyor musunuz?

Orijinalden alıntı: SeYYaH-1

CRISDISK yazan dosyanın üzerine sağ tuş yapıp düzenle tıklayın içinde ne yazıyor görelim.

Muhtemelen size bir bootable cd oluşturacak onunla sistemi başlatacaksınız.

Bu neyin bios güncellemesi ? İndirdiğiniz yerde bir bilgi yok mu? Bir de daha önce bios güncellemesi yapmadı iseniz dikkat etmeniz gerekenleri ve riskleri biliyor musunuz?

benim bios sürümüm 39CN16WW
    bu sürüm ise 39CN21WW

fakat lenovo B560 modeli için desteği kestiği için official bi bilgiye ulaşamıyorum güncellemekle ilgili.

Riskleri biliyorum ama tamamiyle amatör değilim nerde duracağımı bilirim diye düşünüyorum.

Dediğiniz gibi USB'ye bootable drive oluşturmak için gereken dosyalarmış bunlar. Klasör içersindeki BIOS.WPH yazan bios dosyasıymış.

Bunu flash belleğe yazabilmek için xp bilgisayar gerekiyordu bu sabah şirkete getirdim laptopumu ve xp bilgisayardan gereken dosyaları yazdım ve kendi bilgisayarımda denedim fakat ne yazdığını tam hatırlamamakla birlikte bios'umu güncelleyemedim.

Bu BIOS.WPH dosyasını başka biçimlerde yükleme imkanım yok mudur?

Cevaplarınız için teşekkürler.

• Bahsettiğim dosyanın içeriğine baktınız mı? Bu bize yol göstereceğini tahmin ettiğimden sormuştum.

Tahminimce MSDOS sistem dosyalarını flash diske yazıp bootable yapıyor.

Belirtilen program yapamadı ise farklı şekilde de ms-dos başlangıç dosyalarını flash diske yazıp gerekli bios dosyasını da onun içine atarak PHLASH16 dosyası ile dos ortamından yapmanız gerekiyor. Komutu görebilmek için o dosyanın içeriğine yine bakmanız gerek.

Yöntemlerden birisi
    rufus programı ile direkt ms-dos flash diski oluşturmayı deneyebilirsiniz veya sizin crisboot imajını da flash diske atabilirsiniz.

yine aynı program ile Hiren's boot CD imajını indirip flash diske atıp gerekli bios dosyalarını da kopyalayıp komut satırı ile yapabilirsiniz.

Tabiki sisteminizi usb den boot edecek şekilde ayarlamanız gerekiyor. usb legacy boot seçeneğini biosdan aktif etmeyi unutmayın.

veya

http://www.bootdisk.com/pendrive.htm buradaki adımlar ile flash diski bootable yapmayı deneyebilirsiniz.

• quote:

Bahsettiğim dosyanın içeriğine baktınız mı? Bu bize yol göstereceğini tahmin ettiğimden sormuştum.

Tahminimce MSDOS sistem dosyalarını flash diske yazıp bootable yapıyor.

Belirtilen program yapamadı ise farklı şekilde de ms-dos başlangıç dosyalarını flash diske yazıp gerekli bios dosyasını da onun içine atarak PHLASH16 dosyası ile dos ortamından yapmanız gerekiyor. Komutu görebilmek için o dosyanın içeriğine yine bakmanız gerek.

Yöntemlerden birisi
    rufus programı ile direkt ms-dos flash diski oluşturmayı deneyebilirsiniz veya sizin crisboot imajını da flash diske atabilirsiniz.

yine aynı program ile Hiren's boot CD imajını indirip flash diske atıp gerekli bios dosyalarını da kopyalayıp komut satırı ile yapabilirsiniz.

Tabiki sisteminizi usb den boot edecek şekilde ayarlamanız gerekiyor. usb legacy boot seçeneğini biosdan aktif etmeyi unutmayın.

veya

http://www.bootdisk.com/pendrive.htm buradaki adımlar ile flash diski bootable yapmayı deneyebilirsiniz.

Cevabın için çok teşekkürler.

Ben bios dosyasını flaş belleğe yazmayı başardım ve aynı şekilde bios güncelleme moduna girmeyi de. Fakat bios güncellemesi 1 saatten fazla bi zaman alınca power tuşuna basılı tutarak bilgisayarı kapattım ve normal bi şekilde açtım. Farklı yazma seçenekleri denememe rağmen kesinlikle bios güncelleniyor gibi gözükse de güncellemiyordu, öyle görünüyordu.

Ekran tamamiyle siyah olduğu için gidişatı sadece flaş belleğin ışığından anlayabiliyorum o da zaten sürekli veri aktarıyormuş gibi duruyordu.

Cevaplarınız arasından Hirens Boot CD ile yapma fikri çok daha etkili olur gibi geldi. Hiren's Boot CD bende mevcut fakat bios ve bios şifre sıfırlama dosyalarını Hirens'ın neresine atıp çalıştıracağımı bilemedim ve yanlış bişey yapma ihtimaline karşılık denemedim de.

Bu konu da bilginiz varsa beni de aydınlatırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler.

• Siz önce Hiren's imajını belirtilen yöntemler ile usb ye atın sonra usb bellek üzerinde herhangi bir yere ana dizine daha iyi olur, dosyaları da kopyalayın bu kadar basit.

Sisteminiz normal açılıyor değil mi? Daha önce deneme yapmışsınız da.

USB den boot etmeye çalıştığınızda Hiren's siyah açılış ekranı geliyorsa sorun yok. Gelmiyorsa usb boot işleminde bir sorun var belirttiğim diğer seçenekler ile deneyin.

şayet işlem sırasında anakart susarsa istanbuldaysanız 50 lira civarı bir rakama anakartı düzeltiriz

kolay gelsin..

Siz önce Hiren's imajını belirtilen yöntemler ile usb ye atın sonra usb bellek üzerinde herhangi bir yere ana dizine daha iyi olur, dosyaları da kopyalayın bu kadar basit.

Sisteminiz normal açılıyor değil mi? Daha önce deneme yapmışsınız da.

USB den boot etmeye çalıştığınızda Hiren's siyah açılış ekranı geliyorsa sorun yok. Gelmiyorsa usb boot işleminde bir sorun var belirttiğim diğer seçenekler ile deneyin.

@SeYYaH-1 Sistemim normal açılıyor evet ayrıca usb'den başlatma şeçeneğimde var Hiren's BCD normal bi şekilde çalışıyor onda da sorun yok sadece biosta şifre var diye giremiyorum (crackleme seçeneklerinin hepsini denedim işe yaramadı) ve bende en güncel bios sürümünü ve şifre sıfırlama dosyalarına yine bu siteden bi arkadaşın yorumundan ulaştım. Söylediklerinizi akşam işten dönünce deneyeceğim fakat dosyayı .zip olarak mı atmalıyım flash belleğin ana dizinine yoksa .wph dosyasını mı ?

quote:

Orijinalden alıntı: cbrmania

hocam bios güncellemeyi windows ortamında neden yapmıyorsunuz anlayamadım?
    batarya sorununuz felan mı var?

şayet işlem sırasında anakart susarsa istanbuldaysanız 50 lira civarı bir rakama anakartı düzeltiriz

kolay gelsin..

@cbrmania Windows ortamında yapamıyorum çünkü lenovo sağolsun B560 modeline desteği tamamiyle kesmiş durumda bios güncelleme dosyasına bile zor ulaştım. Tesadüf yine yorumları gezerken bu siteden buldum onu da. Batarya da vs. sorun yok bios'ta lanet bi şifre var ne denediysem kıramadım. Ayrıca da güncellemem gerekiyor sürümü çok eski.
    Anakart susarsa muhakkak pm'den dönüş yapacağım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ucx -- 25 Kasım 2014; 9:13:37 >

• Dosyayı eklediğiniz resimdeki gibi yani açılmış olarak atacaksınız. Komut satırından,

Phlash16 /CS /BU=bios.bak bios.wph yazarak yükleme yapabilirsiniz /BU parametresi ile eski bios dosyasını da yedeğe alır sorun olma durumunda geri yükleyebilirsiniz.

Phoenix WinPhlash Utility for DOS - Version 1.6.4.2
    Copyright (c) Phoenix Technologies Ltd., 2000-2006
    USAGE: PHLASH16 [options] [@rspfile] [romfile]
    romfile Override the default BIOS image name BIOS.WPH with "file".
    @rspfile Response file containing more options
    /A:n 32 bit address where to put the File Image.
    /B:file Override the default BIOS image name BIOS.WPH with "file".
    /BBL Program boot block.
    /BU[=name] Backup flash memory into BIOS.BAK before programming.
    If "name" specified, override the default filename BIOS.BAK.
    /C Clear CMOS checksum after programming.
    /CS Verify BIOS.WPH image checksum.
    /DMC:string Specify chassis manufacturer DMI string.
    /DMM:string Specify motherboard manufacturer DMI string.
    /DMS:string Specify system manufacturer DMI string.
    /DOxx:string Specify OEM DMI string number xx.
    /DPC:string Specify chassis product ID DMI string.
    /DPM:string Specify motherboard product ID DMI string.
    /DPS:string Specify system product ID DMI string.
    /DSC:string Specify chassis serial number DMI string.
    /DSM:string Specify motherboard serial number DMI string.
    /DSS:string Specify system serial number DMI string.
    /DUS:string Specify UUID DMI string.
    /DVC:string Specify chassis version DMI string.
    /DVM:string Specify motherboard version DMI string.
    /DVS:string Specify system version DMI string.
    /DEV Display device information from WPH file.
    /EXIT Exit without rebooting.
    /E2 Generate a new UUID when current UUID is (FFF...FFF).
    /H or /? Help screen.
    /I Verify image size matches flash part size.
    /MODE=n Specify mode n (0, 1, 2, 3).
    /MFG Manufacturing mode - Automatically reboot without keypress.
    /N Program only if BIOS.WPH is different than system BIOS.
    /NOB Do not allow an older BIOS to be flashed to the platform.
    /NIC Update network controller driver with *.lom files.
    /NOBIOSINFO Do not display BIOS date and part number while flashing.
    /O Override (disable) all options from BIOS.WPH.
    /P Production mode (minimize messages and delays).
    /PF=string String to pass on to command line.
    /PN Program only if same BIOS part number.
    /REMOTE Specify remote operation over RS232
    /RO[=name] Read contents of flash part and save to a file.
    /R=n Retry flashing a block n times if flash fails.
    /S Silent operation (turn off speaker).
    /SWAP=NO Disable Axx autodetection.
    /T Show debug timing info (Warning: flash is done TEN TIMES!)
    /V Verify each block after programming it.
    /VGA Update VGA module with *.dat files.
    /X Ignore XMS memory manager check.
    /Z Zero before erasing a block.
    /UUID Generate a new UUID .
    /Mod:filename Update current system BIOS with the module specified by
    filename.
    /Fbin:filename Update current system BIOS DMI with the interface file
    specified by filename, do not need image file.
    To update entire system BIOS you also need the following file:
    BIOS.WPH (the interface file with the BIOS image)

Bunlar da tüm kullanım detayları. Versiyonu aynı ise kullanım şekli de aynıdır.

• SeYYaH-1 S kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Son bi sorum olacak;

İlk mesajımdaki ekteki görselde bulunan dosyaların aynısından (uzantılar dahil) bi klasör daha var. Bu klasör ise bios şifresi kaldırmak için kullanılıyormuş. Fakat şifre sıfırlama sonrası derhal bios güncellemesi yapılması gerektiğini söylediler çünkü fare klavye vs. işlevsiz kalıyormuş şifre sıfırlama sonrası.
    Şimdi bu dosyalar (bios update & bios şifre sıfırlama) aynı uzantılara sahip olduğu için ikisini de Hirens BCD'ye ne şekilde atabilirim? Direk Hirens BCD'nin içine iki farklı klasör halinde atsam hangi komutları kullanmam gerekir?

Bu sorumu da cevaplarsanız çok memnun olurum.
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.