Şimdi Ara

Binaural Mikrofon Yaptırmak İstiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • https://www.youtube.com/watch?v=XdzFyN5uyvs (2:25'de başlıyor) buradaki gibi bir binaural mikrofon yaptırmak istiyorum. Kendim de yapmak isterdim ama bu tarz konularda hiçbir tecrübem yok.

3Dio Free Space Microphone tarzında yapılmış bir mikrofondur ve 3 boyutlu ses etkisi vermektedir. Kendi video çalışmalarım için bu mikrofonu satın almak istiyorum ancak en ucuzu $499 olduğu için bunu videodaki gibi başka birine yaptırabilirim diye düşündüm.

Bunun için kimi bulmam gerekir? Elektronik konusunda bilgi sahibi olan herhangi birisi bunu halledebilir mi?

Veya forumda böyle birini bulabilir miyim?

• 2 adet masa tipi pc mikrofonunu kullanarak yapabilirsiniz yalnız nette aratırsanız (stereo fişli bu mono mikrofonların fişlerinin biri ses diğeri besleme öteki şasedir) şemaları çıkar. Bu mikrofonlardan pc harici bağlantı yaparak kayıt almak için ek voltaj vermelisiniz. Çok pahalı bir iş değil. Elektret mikrofonların pahalısı ile ucuzu (3-5 usd) arasında performans çok değildir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

2 adet masa tipi pc mikrofonunu kullanarak yapabilirsiniz yalnız nette aratırsanız (stereo fişli bu mono mikrofonların fişlerinin biri ses diğeri besleme öteki şasedir) şemaları çıkar. Bu mikrofonlardan pc harici bağlantı yaparak kayıt almak için ek voltaj vermelisiniz. Çok pahalı bir iş değil. Elektret mikrofonların pahalısı ile ucuzu (3-5 usd) arasında performans çok değildir.

Yanıt için teşekkürler. Çok güzel yazmışsınız fakat yapım aşamasına yabancı olduğumu yinelemek isterim Yalnız şöyle bir soruyla devam edelim. Benim elimde Zoom H1 marka stereo mikrofonlara sahip bir kayıt cihazı var. Videolarımı onunla hazırlıyorum.. Peki bahsettiğiniz şekilde bir mikrofon kurulumu ile yine stereo mikrofon çalışması elde etmez miyiz? Demek istediğim "Binaural" yani 3 boyutlu ses kayıt etkisini yakalamak için yapılan o ekstra işlem nedir?

• Verdiğiniz videoda mono değil bi yani çift kanal kayıt mikrofonları tıpkı bir insanın kulaklarının birbirine olan pozisyonu ve duyma yönüne göre yerleştirilmiştir. Eğer elinizdeki sistemin mikrofonu dinamik tip ise (yani bobinli) o tipte kullanılabilir. Çok çok bir manken kafası edinip tam dikine ikiye bölüp kulak kısımlarını oyarak mikrofonu yerleştireceksiniz. Kulak kepçesinin yön karakteristiğini sağlayacak bölümleri de ekleyip kafayı birleştireceksiniz.

Bir diğer okuduğum kaynakta insan kulak aralığını ve birbirlerini etkileme şekillerini kulaklığın kafa bandının kulak hizasına gelen kısımlarına birer mikrofon eklemek şeklinde yapılmış. Normal stereoda yan yana yada çapraz bakan bir çift mikrofon bulunur ama arada insan kafası şeklinde sesi kesen ve birbirlerine göre gecikme sağlayan manken kafası 3d ses kaydını mümkün kılmış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

Verdiğiniz videoda mono değil bi yani çift kanal kayıt mikrofonları tıpkı bir insanın kulaklarının birbirine olan pozisyonu ve duyma yönüne göre yerleştirilmiştir. Eğer elinizdeki sistemin mikrofonu dinamik tip ise (yani bobinli) o tipte kullanılabilir. Çok çok bir manken kafası edinip tam dikine ikiye bölüp kulak kısımlarını oyarak mikrofonu yerleştireceksiniz. Kulak kepçesinin yön karakteristiğini sağlayacak bölümleri de ekleyip kafayı birleştireceksiniz.

Bir diğer okuduğum kaynakta insan kulak aralığını ve birbirlerini etkileme şekillerini kulaklığın kafa bandının kulak hizasına gelen kısımlarına birer mikrofon eklemek şeklinde yapılmış. Normal stereoda yan yana yada çapraz bakan bir çift mikrofon bulunur ama arada insan kafası şeklinde sesi kesen ve birbirlerine göre gecikme sağlayan manken kafası 3d ses kaydını mümkün kılmış.

Yani videoda kullanılan mikrofonlar klasik stereo mikrofonlarından farkı yok. Önemli olan aradaki sesi kesecek kurulumu yapmak (Dummy head veya tube) öyle mi? Doğru mu anladım acaba..

• Evet aradaki ses yolunu uzatacak böylelikle faz farkı ve seviye farkı oluşacak. Normalde stereoda kardioid karakteristikli iki eş mik birbirine çapraz 45-90 derece arası bir açı ile sabitlenir. Binaural da kafa modeline bağlanıyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.