Şimdi Ara

Bilkent İktisat Hakkında Soruları Alabilirim (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
6
Favori
3.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam merhabalar,
    İktisat okumaya karar vermiş öğrenciler için ne öneriler verebilirsiniz ben de keşke zamanında bilip yapsaydım dediğiniz şeyler var mı?
    Biz lise eğitimimiz boyunca İktisatla alakalı bir şey öğrenmedik
    Sizce bölüme başlamadan önce ucundan nasıl tutabiliriz?
    Bu ülkemizdeki 5 üni denilen ünilerden birisi gelmişti sınıfa ve iktisat eğitiminin ona bir şey katmadığını söylemişti. Tabi bu kişinin beklentisine göre değişir biliyorum fakat sizce aldığınız bunca eğitim size neler kattı bu bölüme ne gibi beklentilerle gelen arkadaşlar beklediğini bulur?

• Bir de sizce vakıf üniversitelerinde bir şeylere ulaşmak ve sıyrılmak hakkında neler dersiniz? Öğrenci profili ve rekabet ortamı nasıl?

• Yukarı

• Hocam bilkente kac senesinde girdiniz?

• ceyhunceyhan kullanıcısına yanıt
    2017.
  • kobe6 kullanıcısına yanıt
    "Keşke" dediğim çok fazla şey yok aslında hocam iktisat eğitimi anlamında. Bunu, "her şeyi doğru yaptım" anlamında değil de "okul bana gerekenleri, gereken zamanda verebildi" anlamında söylüyorum. Sizin gibi ben de özel olarak iktisatla ilgili, bir arka planı olan bir öğrenci değildim. Halihazırda belli başlı alanlarda genel kültür seviyesinde bilginiz varsa ne güzel; ama iktisat eğitimine başlarken böyle bir gereksinim yok, gerekli her şeyi size veriyorlar. Yeter ki siz umursayın, çabalayın.

Bilkent için konuşursak ucundan tutmanız gereken en önemli şey ingilizce. Bunu asla yeteri kadar vurgulayamam. Çok önemli. Hocalar akıcı ve anlaşılır bir ingilizceyle konuştukları için odak her zaman dersin içeriğinde oluyor Bilkent'te. Eğer daha derste ne anlatıldığına gelemeden önünüzde bir ingilizce engeli olursa, hocanın anlattıklarından ziyade cümlelerinde kaçırdığınız kelimelere odaklanmaya başlarsanız zorlanırsınız. Sağlam bir ingilizce derslere iyi odaklanmanızı ve haliyle konuları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Bu yüzden gerek hazırlıkta gerek şahsi ingilizce çalışmalarınızda amacınız hep dil bariyerini aşmak olsun (sınavları atlamak yerine).

"İktisat eğitimi bana bir şey katmadı" cümlesi gayet olağan ve beklenebilir bir cümle. Üstelik "Elektrik-elektronik mühendisliği eğitimi bana bir şey katmadı" cümlesinden farksız. Sonuçta her gün bir sınıfa gidiyorsunuz, bir insan evladı tahtaya bir şeyler yazıyor ve size bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Eğer o anlatılanları "almazsanız" size bir şey "katılmış" olmaz. Gökten elma bile düşse insan eliyle bir siler ya da yıkar da öyle yer. Biraz olsun çabalamak lazım yani.

Kaldı ki iktisat -bunu abartısız söylüyorum- üniversite bölümleri arasında öğrencinin ufkunu en kolay genişletebilecek bilim dalı olabilir. Her gün sınıfa gidip duvara baksanız bile duyduğunuz cümleler bir şey uyandırır insanın içinde. Bana hiçbir şey katmasaydı bile en azından bir analitik düşünme becerisi kazandırdı diyebilirim sanırım. Önüme konulan grafikleri, tabloları, sayıları, denklemleri sindirmeden mideye indirmekle neyi anlattıklarını anlamak ve anladıklarımla yorum yapabilmek / bunu sunabilmek arasındaki farkı kattı mesela bana iktisat eğitimi. Bu en temel kazanım. Bunun üstüne insanın doğasını, o insanların bir araya gelerek yarattığı kurumların davranışlarını, o kurumları ve şirketleri barındıran ülkelerin karakteristik özelliklerini anlamak isteyenler, iktisat okurlarsa beklentilerinin fazlasıyla karşılandığını göreceklerdir diye düşünüyorum.

Sorulmamış ama ben ekleyeyim, iktisat bütün sosyal bilimlere ucundan kıyısından dokunan bir bilim. Haliyle her alanda (siyaset, sosyoloji, psikoloji, hukuk, uluslararası ilişkiler) kendinize ekleyeceğiniz her yeni bilgi, sizi daha iyi bir ekonomist yapacaktır. Bilkent, ülkede bunun için gereken ders alabilme serbestliğini sunabilen ender okullardan, belki de en iyisi. Bu anlamda da kendinizi pek çok farklı disiplin eşliğinde geliştirme imkanınız var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bekotor -- 3 Ağustos 2020; 19:42:48 >

• kobe6 kullanıcısına yanıt
    Kendi bölümüm adına konuşmam gerekirse 140-150 öğrenci içerisinden hiçbir şekilde yarışta bulunmayan bir 30-40 kişilik öğrenci olduğunu söyleyebilirim. Geriye kalan 100+ kişi arasında ise (burs seviyesinden bağımsız olarak istisnai başarı gösteren bir 15-20 kişiyi çıkarırsak) sürekli devam eden bir rekabet var diyebilirim. Yakın olduğumuz için burs durumunu bildiğim bazı arkadaşlarım benden önde mesela bölüm sıralamasında. Yarı burs-tam burs-ücretli ayrımını akademik anlamda en az hissedeceğiniz özel üniversite olabilir Bilkent, bunu memnuniyetle (ve şükrederek) söyleyebilirim.

Sosyal anlamda ise durum biraz "eh" diyeyim. Yani siz ortamınızı kurduktan sonra (ki elbet kuruyorsunuz, muhakkak kafanızın uyuştuğu bir kitle oluyor) gerisinin nasıl olduğunun pek önemi yok aslında ama okula gelmeden o "tiki" tayfasının varlığının yarattığı ön yargı yavaş yavaş siliniyor diyebilirim. Tikiler yine var. Yine bazı tipler, her yerde olabileceği gibi, gördüğünüzde canınızı sıkabiliyor ama ilk birkaç aydan sonra bu durumu artık rahatsız edici değil de eğlendirici bir faktör olarak görmeye başlayıp canınız isterse umursuyorsunuz. Size bağlı yani öğrenci profilinin sizin üzerinizdeki etkisi.

Bonus: Herhangi bir topluluğun tacizine maruz kalma ihtimaliniz yok, okulun sevdiğim yönlerinden birisi de bu. Birkaç yüz metre ötede ODTÜ varken bu da hoş bir olay diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bekotor -- 3 Ağustos 2020; 19:56:27 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.