Şimdi Ara

Bilkent İktisat Hakkında Soruları Alabilirim (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
6
Favori
3.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ben büyük ihtimal bilkent iktisata geleceğim sıralamam 951 ve sizin dediğiniz nedenlerin aynısından dolayı boğaziçini eledim. kapsamlı bursta anlamadığım bir konu var devamsızlıkla ilgili, fazla devamsızlık yapınca kapsamlı burs kesiliyor mu öyle bir şey okudum sanki bir de siz burs olarak ne kadar alıyorsunuz şu an fiyatlar nasıl ve yurtta da kalıyor musunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CamelQuagmire -- 1 Ağustos 2018; 5:5:39 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • CamelQuagmire kullanıcısına yanıt
    Devamsizlikla ilgili bazi derslerin yuzdesi var. Yoklama da aliniyor ve takip ediliyor o derslerde. Bazi derslerde ise yoklama alinmiyor, ama derse gelmeniz tesvik ediliyor her zaman. Kapsamli burs bu yuzdesi belli derslerden devamsizliginiz sebebiyle kalmaniz durumunda kesilebiliyor, yoklamasi alinmayan derse gitmediginiz icin takdir edersiniz ki herhangi bir yaptirim uygulanmasi mumkun degil. Bazi derslerde ise yoklama aliniyor ama herhangi bir yuzde siniri yok, o derslerde biraz dersin hocasi ve onemine bagli. Net kurallari yok, garanti olmasi acisindan o tarz derslerde en az bi %70'lik attendance'in saglanmasi guzel olur.

Ben yurtta kalmiyorum dolayisiyla o bedeli de aliyorum okuldan burs olarak. 2017-2018de 990 tl idi, bu sene 1200 tl olacak kapsamli burs. Yurtta kalanlarinki de 900 tl olacak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonometri dersi gördünüz mü acaba? İktisatçıları üzen bir ders imiş ve ben bunun bölümünü okumayı düşünüyorum yarım yamalak matematiğim ile şu an çalışıyorum geliştirmeye çalışıyorum matematiğimi ve epey yol katettim. İktisat ile farklı disiplinler olsalarda günümüzde birlikte yürüyorlar diyebiliriz.

Ekonomiyi takip ederim ve severim. Veriler üzerinde oynamayı ve analiz etmeyi, grafik yorumlamayı, sorunlara matematik ile cevap vermeyi seviyorum ve sanırım o yüzden böyle bir risk alacağım. Sevdiğim alan üzerine okumayı istiyorum.

Sizce bu yanlış bir karar mı olur? Yani iktisat okuyan biri olarak sizin alacağınız derslerin de hemen hemen çoğunu göreceğimden ötürü soruyorum bunu. Neden ekonometri o zaman iktisat varken diye sorarsan da o konu biraz uzun, şimdi burada iktisat düşünen çocukları korkutmak istemiyorum Ama bir tanecik sebep söyleyeyim, daha çok yazılım & bilgisayar alanında da bilgi sahibi olduğumdan ötürü ve ekonometride bilişim daha çok yoğun olduğundan, kullanıldığından ötürü ekonometri seçtiğimi söyleyebilirim.

Gerçi henüz 1.sınıf bitirmişsin ama yine de benim durumuma birkaç yorumda bulunabileceğini düşünüyorum.

• Hocam ben de 3.1k gibi bir sıralama aldım bilkent iktisat tek tercih yapmayı düşünüyorum zaten üniden kırık obp ile girdim sınava sırf bu bölüm için sonuna kadar da araştırmıştım zaten umarım gelir de zor durumda kalmam.
  • janti janti çocuklar ferralilerle hava atıyo mu lan harbiden :d

• cplusgazoz C kullanıcısına yanıt
    Hayır görmedim, 3. sınıfta bizim müfredatta.

Ekonometri hakkında geniş bir bilgim yok, sadece iktisat bilgisi temelli matematiksel bir yöntem olduğunu biliyorum genel hatlarıyla. Lisans bölümü olarak mesajınız üzerine araştırdım, ekonometri bölümüne sahip üniversiteler pek üst sınıf diyebileceğimiz üniversiteler değil gibi. Bunun sebebinin, iyi üniversitelerde bu alana öğrencinin sonradan yönelmesine imkan sağlayacak derslerin zaten açılması olduğunu düşünüyorum. Fakat sizin durumunuz iktisattan biraz bağımsız gibi, başka bir konuda bilgi birikimine sahipsiniz ve bunu kullanarak iktisatla iç içe olmak istiyorsunuz anladığım kadarıyla.

Şahsi fikrim, ekonometri bölümlerinin müfredatını iyice inceleyerek karar vermeniz yönünde. İlgi alanlarınıza bakılırsa iktisat müfredatındaki pek çok ders sizin için pek anlam ifade etmeyecek gibi, ama bu ekonometrinin de kesin tercihiniz olması gerektiği anlamına gelmeyebilir. Dediğim gibi, kapsamlı bilgim olmadığı için yanlış bir yönlendirmede bulunmak istemem ekonometri hakkında. Son kararı yine siz vereceksiniz ama şunu söyleyeyim, ne ile uğraşmak istediğini bilen birisi olarak hangi kararı verirseniz, memnun kalırsınız diye düşünüyorum. O bilinç çok önemli bir şans çünkü.

• tytfizik kullanıcısına yanıt
    Valla bu seneki tm sıralamaları bir acayip forumdan anladığım kadarıyla. Önünüzdeki kitlede çok fazla sayısalcı olmadığı için, geçmiş yıllardaki gibi "kesin gelir" demek biraz zor bu sene, özellikle ilk 10klık dilimdeki ea bölümlerinin sıralamaları beklenmedik bir şekilde yükselebilir. Dolayısıyla tek tercih yapmak şu yeni sistemde çok büyük bir kumar, tavsiye etmem şahsen.

Umarım tahminimde yanılırım ve sıralamalarla ilgili nahoş bir sürpriz olmadan kazanıp gelirsiniz hocam, bol şans dileyeyim şimdiden :)
  • Güncel.
  • bekotor B kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam
    Bilkent iktisat veya işletme düşünüyorum. Yurtdışı olanakları neler ? Kampüsü nasıl ? ve son olarak yemek fiyatları nasıl? şimdiden teşekkür ederim.
  • Merhaba hocam.

Öncelikle iş hayatına atılırken gerekli olan imkanlar daha çok kişiye bağlı olduğu için yurtdışından kastınızı akademik olarak alıyorum. Bununla ilgili güncel olarak bu dönem iktisatta; 2 lisans öğrencisinin Stanford'a doktora için burslu kabul aldığını, bir lisans öğrencisinin ise MIT'de araştırma görevlisi olmak için kabul aldığını belirteyim. Üstelik bunlar sadece benim bildiklerim. Buradan da anlayacağınız üzere belli bir seviyede olduğunuzda sizin Dünya'nın en iyi okullarına gitmenize yardımcı olacak referanslar sağlayacak kalitede hocalar var, bu tarz bağlantıların İşletme bölümünde de olduğunu söyleyebilirim. Bilkent okul olarak yurtdışında eğitimi ciddi anlamda destekliyor zaten. Erasmus için de şu adresten değişim programı için başvurulabilecek üniversitelere bakabilirsiniz :

Kampüsü son derece düzenli, huzurlu ve şık diyebilirim. Bölgesel insan yığılımları, rahatsız edici propagandalar, abartılı bir gürültü yok (şenlik zamanları hariç tabii ki) Kaldı ki ODTÜ ve Beytepe kampüsünün arasında olduğundan iki kampüsün havasından da bir şeyler barındırıyor, bu da ayrı bir güzellik bana göre. Yurtta kalmıyorum ama sık sık düşünüyorum yurda çıkmayı, gayet yaşanabilir bir kampüs.

Yemekhanede standart yemek fiyatı 5.50, seçmeli (alternatifli) menüden istediklerinizi seçerek yerseniz de 11 lira oluyor. Kampüs içindeki yemekhane harici mekanlar ucuz da değil, çok pahalı da değil. Okul dışına çıkıp arada sırada lüks yerlerde yiyip kendinizi şımartacağınız yerler de var yakında :D Burslu gelecekseniz sıkıntı çekeceğinizi zannetmiyorum, burssuzsanız da diğer özel üniversitelerle kıyasladığınızda gayet makul ücretler olduğunu söyleyerek onlara nispeten içinizin rahat olması gerektiğini belirtebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bekotor -- 3 Ağustos 2018; 19:49:47 >

• Ev nerden tutulmalı hazırlık atlamam gerekiyor tavsiyeleriniz var mı

• tavukjack kullanıcısına yanıt
    Hocam maalesef Bilkent ve çevresi, Eskişehir yoluna erişimi kolay olan noktalar çoğunlukla lüks muhitler dolayısıyla eve çıkmak için ekonomik seçenekler pek yok diye biliyorum. Şehir merkezinde daha uygun seçenekler vardır ama konum olarak ben de epey uzakta olduğum ve halihazırda ailemle yaşadığım için piyasaya hakim değilim. Ankara'da eve çıkmakla ilgili daha bilgili arkadaşlara erişmeye çalışabilirsiniz. Fiyat olarak herhangi bir kısıtlamanız yoksa da Beytepe, Beysukent, Angora tarafları, İncek veya Çukurambar taraflarından okula yakın muhitlerden ev bakabilirsiniz.

Hazırlığı ben IELTS ile atladım teknik olarak, onun belgesini verecektim yani. Ama onun sonucunun açıklandığı vakit ile Bilkent'in son sonuçları kabul ettiği vakit çok yakındı, ne olur ne olmaz diyerek riske atmadan Bilkent'in kendi sınavına da girip onu atlayarak geçtim. Bu senenin tarihlerine henüz bakamadım ama dış sınavla (TOEFL,IELTS) düşünüyorsanız mutlaka BUSEL'in sitesine girip oradan bakın. Yalnızca Bilkent'in kabul ettiği tarihlerde olan IELTS ve TOEFL sınavlarını kabul ediyorlar çünkü.

Bilkent'in kendi sınavı olan PAE'ye gelecek olursak. Ben İngilizceme güveniyordum ama mesela hayatımda ilk 100 küsür kelime üstü writing tecrübemi IELTS sınavında yaşadım. Haliye pratik eksiğim olduğu için 2-3 hafta kadar IELTS'e çalışarak girmiştim (Cambridge denemelerini çözerek) Bilkent'in sınavı da IELTS'ten 10-15 gün sonra falandı haliyle onun için bir çalışma yapmadım. İdmanlı girdiğim için de PAE'de pek zorlanmadım. Size tavsiyem, eğer ingilizce seviyenize güveniyorsanız eksik olduğunuz alana (konuşma,yazma,okuma,dinleme) odaklı çalışmalar yaparak ısınmanız. IELTS'e girmeyecekseniz bile bahsettiğim Cambridge denemelerinden edinebilir onları çözebilirsiniz, gayet faydalılar. Bilkent'in kendi COPE (PAE'nin eski adı) kaynakları da var sanırım piyasada, bulabilirseniz onlara da bakın. Maksat eliniz alışkın olsun, ingilizcenizi sınav formatında yansıtmaya aşina olun yani. Eğer o seviyedeyseniz rahatlıkla geçersiniz zaten.

• Merhaba öncelikle konu için teşekkürler,sorularıma gelecek olursak:

1-)Robert Adams,Christopher Essex’in hazırladığı kalkülüs kitabını bitiriyorum,sizce ünideki iktisat için yeterli gelir mi?Siz hangi kaynakları kullanıyorsunuz ve bundan başka önerileriniz var mı?

2-)İngilizce için Cesur Öztürk’ün kitaplarına bakıyorum.Kelime eksiğim var bunlara çalışıyorum.Video,dergi,kitap,kanal,radyo önerileriniz var mıdır?Siz ingilizceyi nasıl halletmiştiniz?

3-)Şuan okuma kitabı önerilerine ihtiyacım var ekonomi alanıyla ilgili kitap veya belgesel önerileriniz varsa paylaşabilir misiniz?

4-)Tev bursuna başvurmuş muydunuz?Nerelerden burs alıyorsunuz?

• Mystogan_ kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın hocam geç cevap verebildim.

1) İktisatın matematikten ihtiyaç duyduğu tek kısım kalkülüs değil, haliyle "Evet iktisat için o yeter" demem mümkün değil. Ancak hangi üniversiteye giderseniz gidin ilk sene matematiğin yalnızca kalkülüs kısmını göreceksiniz, o dönem için de Adams'ın içeriğine göz attım, kalkülüs kısmı gayet yeterli duruyor gibi. Fakat birden fazla kaynağa ihtiyaç duymanız da muhtemel, bizde bu dönem Purcell'in kalkülüs kitabı textbook olarak belirlenmişti mesela ama ben yetersiz olduğunu düşündüğüm zamanlar unuttuğum şeyleri açıp eski okulumdan kalma Thomas'a bakıp hatırlıyordum. Siz de bu tarz kaynak desteklemeleri yaparsınız muhakkak zaman içinde ama şu aşamada Adams fazlasıyla iyi.

2) Liseye kadar özel okuldaydım hocam, temelim sağlamdı diyebilirim. Sonra malum anadolu lisesi ingilizcesine maruz kalınca biraz geriledi ama ben ayrı olarak ilgilenmeyi hiç kesmedim ingilizceyle. Bu ilgilenme nasıl oldu; genellikle sanal ortamda oldu. araştırmak istediğim bir konuyu Google'da ingilizce araştırdım, sevdiğim sanatçıların/sporcuların/medyatik şahısların videolarını, röportajlarını izledim, yabancı bloglarda ilgimi çeken konularla ilgili şeyler bulup okumaya çalıştım (mesela ağır Harry Potter hayranıydım, hala öyleyim gerçi de, yabancı forumlarda saatlerce HP hakkında insanlarla konuştuğumu, onların yazdığı fan fictionları okuduğumu hatırlarım) Ama en ciddi yardımcım diziler,filmler ve talk show'lar oldu diyebilirim. Çok film izlerim liseden beri. Önce altyazılı, sonra ingilizce altyazısını indirerek en son da yavaş yavaş altyazıların kalktığı haliyle izlemeye çalıştım hep. Tabii ki her şeyi altyazısız izleyip tamamını yakalayabileceğimi iddia edemem, fırsatım varsa ingilizce altyazılı izlemeye çalışıyorum, ciddi anlamda tavsiye de ederim. Talk Show olarak klasik Amerikan talk showlarının (Kimmel, Fallon, Conan, Letterman vs.) dışında ingiliz Graham Norton'un programını şiddetle tavsiye ederim. Bahaneyle filmler ve dizilerle maruz kaldığımız Amerikan ingilizcesinin dışında biraz İngilizleri de dinlemiş oluyorsunuz, farklı aksanlara da aşinalığınız oluyor. Ekranlardan bağımsız ingilizce öğrenme sürecinde ise okuyabileceğim seviyedeki romanları ingilizce aldım (en fazla 200-300 sayfa civarı olacak şekilde, fazla zorlamadan) onları okudum. Bazı videoları/podcastleri mesela izlemeden sadece kulaklığı takıp yatağa uzanıp dinleyerek özümsemeye çalışırdım. Özetle, multimedya ailesi ile ilgili yapmak istediğim hemen her türlü aktiviteyi İngilizce yapmaya özen gösterdim. "Hallettim" de diyemem tabii ki, bir dili "halletmenin" pek mümkün olduğunu da sanmıyorum zaten. Sadece tatmin edici bir seviyeye yaklaşabiliyorsunuz, o kadar.

3) Ekonomi ile ilgili genel okumalar konusunda size kitaplardan veya dergilerden önce internetten veya kitabevlerinden ekonomi ile ilgili yabancı ders kitaplarını bulup bir okumanızı tavsiye ederim. Öncelikle ne hakkında okumak istediğinizi bizzat kendiniz görmelisiniz. Fikrinizin olmadığı bir konu hakkında yorumlarla dolu bir kitabı alıp okumak sizi katı bir eğilimle geliştirebilir o yüzden tavsiye etmem. Kavramlara pek ısınmadan The Economist okumaya başlamanız, ilerde o makalede geçen konuları hocalarınızdan öğrenirken esnekliğinizi yitirmenize sebep olur. Bahsettiğim ders kitapları kesinlikle anlaşılır düzeyde başlayıp, konseptleri tanıtıyorlar, gözünüz korkmasın. Sonra detaya giriyorlar ama sizin bu aşamada, kavramlara aşina olmanız ve fikir edinmeniz bile çok güzel olur.

Bu ders kitaplarına örnek olarak benim bu senelik faydalandıklarım şunlar mesela :
    * Gregory Mankiw - Principles of Macroeconomics
    * Hubbard & O'Brien - Economics
    * Rudiger Dornbusch, Stanley Fischer, Richard Startz- Macroeconomics

İlla yabancı olması da gerekmez, türkçe ders kitapları da bulabilirsiniz iktisat programları için hazırlanmış olan. Belgesel olarak değil ama video olarak da yine Youtube'dan pek çok kaynak var kavram tanıtımı amacı güden, onları bir kurcalamanızı öneririm.

4) Herhangi bir kuruma burs amaçlı başvurmadım. Sadece Bilkent'in sağladığı kapsamlı bursu alıyorum şu an.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bekotor -- 3 Ağustos 2018; 0:2:38 >

• Merhaba devamsizlik cok fazla problem oluyor mu? Ayni anda calisirken okunabilir mi? Hazirlik ornegin haftada kac saat ve orda da yine ayni sekilde devamsizlik problem olur mu ? Tesekkur ederim kolay gelsin.
  • leydilazarus L kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam. Maalesef evet, Bilkent'te devamsızlık ciddi bir konu. Bölümde çoğu dersin sınırı var, o sınırı aştığınız zaman rapor vs. kabul edilmeksizin kalıyorsunuz dersten. İşe girip çalışırken okumak epey zor bu arada ama yapan yok mudur, varsa büyük saygı duyarım.

Hazırlıkta ise durum daha da ciddi, bölümden de sıkı bir devamsızlık takibi var. %90 diye biliyorum oradaki devamsızlık sınırını, program olarak ise yardımcı olamayacağım kaç saat var / günde kaç ders düşüyor vs. bilemiyorum.
  • Konu günceldir.

Up

• bekotor B kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarıyla İngilizce Hazırlık için ilk aşamada 200 soru soruluyor ve 120 yi geçen kişiler ikinci sınava giriyor. Şunu merak ediyorum mesela ben 200 sorudan 80-100 civarı yapsam 3.kur programına mı yerleştiriliyorum. Sanırım 120 altı kalanlar 3 kura paylaştırılıyor. Elementary, Pre-Int, Int. Yani demek istediğim 0-40 elementary, 40-80 pre-int, 80-120 int şeklinde mi oluyor? Şimdiden çok teşekkür ederim hocam.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.