Şimdi Ara

Bilinçli müdahale - Bilinçsiz müdahale Ayrımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ofsayttaki oyuncuya pas atıldığında, eğer rakip savunma oyuncusu topa dokunacak olursa, FIFA kurallarına göre bu dokunuş "bilinçli" ise ofisaytı bozar (top artık savunmadan gelmiş sayılır) ama "biliçsiz" bir dokunuş yapılmışsa ofsayt bozulmaz yani savunma oyuncusunun dokunuşu yok sayılır.


    peki savunma oyuncusunun dokunuşunun bilinçli mi yoksa bilinçsiz mi olduğuna nasıl karar veriliyor? cevap: pas atıldıktan sonraki yaklaşık yarım saniye içinde yapılan müdahaleler "bilinçsiz müdahale" sayılıyor, çünkü: "savunma oyuncusu bu kadar kısa sürede karar verip kendi istediği tarzda bi müdahale yapamaz" diye düşünülüyor. ama, pas atıldıktan sonra savunma oyuncusunun "düşünebileceği kadar" süre geçtiyse (1 saniye diyelim) bu sürenin ardından savunmanın yapacağı tüm dokunuşlar bilinçli sayılıyor.


    Bilinçli müdahale ile ofsaytın bozulması örneği:


    Bilinçli müdahale - Bilinçsiz müdahale Ayrımı

    pozisyonun klip videosu: https://www.youtube.com/clip/UgkxpgHALSk_Sc-4AnrH3DLJ4RVKaWEtTsrs


    Pas atıldığı esnada Salah ofsaytta, sonra top süzülüp ceza sahasına geliyo, savunma oyuncusu bilinçli şekilde pozisyon alıp kafa vurarak topu uzaklaştırmak istiyo, ama kötü bi kafa vuruşu yapıyo, top gene Salah'ın önüne düşüyo, burada top rakip savunmadan Salah'a gelmiş olarak sayılıyo ve ofsayt geçersiz oluyo. zaten Salah'ın attığı golü geçerli saydılar.



    Bilinçsiz müdahale ile ofsaytın bozulmaması örneği:


    Bilinçli müdahale - Bilinçsiz müdahale Ayrımı

    pozisyonun klip videosu: https://www.youtube.com/clip/UgkxpUKGK4EarXcj6W2LvBSfZn1QqcoEDxQ2


    Valverde soldaki Vinicius'a pas yollamak için sola doğru pas atıyo, ama hemen solunda bulunan LVP oyuncusunun ayağından sekiyo top, normalde sola gidecek olan top sağa doğru yöneliyo ve Benzema'ya gidiyo. Valverde aslında Benzema'ya pas atmayı düşünmemişti. ama FIFA kuralları Valverde'nin ne yapmaya niyetlendiği ile ilgilenmiyor. kurallara göre ofsayt bozulmuyo çünkü pas ayaktan çıktıktan sonra hemen LVP oyuncusunun ayağından sekiyor. LVP oyuncusunun bu müdahalesi "bilinçsiz müdahale" sayılıyor ve görmezden geliniyor. sonuçta karambol olmasına rağmen top Valverde'den Benzema'ya gitmiş gibi değerlendiriliyor. ve hakemler burada golü iptal ettiler.


    ben kuralı sadece açıkladım. kuralın mantığı tartışmaya açıktır. ama yürürlükteki kural bu şekilde.




    şimdi bu konuyu açmaktaki asıl sebebime gelirsek, dünkü City-Leipzig maçında City oyuncusunun kafasından seken top Leipzig savunma oyuncusunun koluna çarptı:



    Bilinçli müdahale - Bilinçsiz müdahale Ayrımı

    https://www.youtube.com/clip/UgkxDSvm8ozGlIvQ5hoS_Yp3AWSAKDubrYf_


    burada top kaleye gidiyor olsa: "bilinçsiz çarpma dahi olsa golü engelledi, bariz avantaj engelleme var" diyerek penaltı verilmesini kabul ederim. ama, sekip gelen bir top kola çarptı diye bu şekilde penaltı verilmesi bence ağır bir karar.


    "ama adam da kolunu açmasaymış" diyemiyorum, zira kolu açmadan futbol oynanmaz. gerek zıplarken, gerek topa kayarken, anatomi gereği kol açılır.


    FIFA bence bu tarz pozisyonlarda da bilinçli-bilinçsiz müdahale ayrımı getirmeli. tabii ki doğrudan kaleye giden topu engellediğinde bilinçsiz bile olsa anatajı engellemekten penaltı çalınır ama sorun şu ki VAR sonrası çok sayıda gereksiz penaltı çalınıp duruluyo sürekli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 15 Mart 2023; 15:56:58 >







  • @Ayarsız Enerji


    @Tekne Kazıntısı


    @Aleksandar Kolarov


    Kesinlikle kanka da bu fikri sanki FIFA'ya mail atsan daha iyi olur gibi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.