Şimdi Ara

Bilgisayarlar yanlış bir şey yaptığınızda patlar mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
4.675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Bilgisayarlar yanlış bir şey yaptığınızda patlar mı?

(En Son Oy Tarihi: 5.4.2017)
Giriş
  • Bilmeyen insanlara bilgisayar anlatan kitaplar geleneksel olarak iki şekilde başlar:

"Korkmayın, bilgisayarlar yanlış bir şey yaptığınızda patlamaz."
    Bu bize Hollywood'un dikte ettirdiği yanlış bir kanı. Adamlar kendi bilgisayar korkularını böyle dile getiriyorlar. Bir bilgisayar, içini açıp saçma sapan bağlantılar yapmadığınız sürece hiçbir zaman dumanlar çıkararak alev almaz. En fazla çalışmayacaktır. Bu da hayati bir tehlike yaratmıyor değil mi? (En azından sizin için,.. şu anda,..)

"Bilgisayarlar aptaldır."
    Bu cümle nedense çok, ama çok sevilir. Asimov'un robotlu romanlarını okuyanları rahatlatmak için icat edilmiş olmalı. Evet, bilgisayarlar, daha kendilerini yenilemek, yeni bir bilgisayar yaratmak, hatta bunlardan bir ordu kurup, dünyayı ele geçirmeye kalkışmaktan uzaklar. Cümlenin ardında yatan esas şu da olabilir. Bilgisayarlar bilim adamı olmayan normal insanlar tarafından kullanılmaya başlandığında, birçok insan onlara kendilerini işlerinden edecek düşman bir makine gözüyle bakıyordu. Bu tehlikeli makinaların aslında aptal olduklarını öğrenmek, birçok insanı rahatlatmış olmalı. "Bilgisayarlar aptaldır"ın ardından hemen gelen öğretici cümle de şu olur: "onlara bir şeyi öğretmediğiniz sürece hiçbir şey beceremezler." Bu da doğru. Üstelik bu keratanın öğrettiğiniz şeyleri her açıldığında yeniden öğrenmesi gerekiyor. İşi zor değil mi?

Bilgisayarınızın dışarıdan görülen parçaları, tahminen şunlar olabilir: Bir klavye, bir fare, bir monitör ve içinde ne olduğu bilinmeyen bir kutu. Klavye ve farenin bilgi girmeye, monitörün de bilgi almaya yaradığını biliyorsunuz. Şu içinde ne olduğu görülmeyen kutuya ise sadece "kasa" deniyor. Hayır, harddisk o değil. Onu birazdan anlatacağım. İşte asıl bilgisayar bu kutunun içinde. Şimdilik kutuyu karıştırmadan, içindekilerden bahsedelim..
    ------------------------------------------------

Harddisk ve RAM;
    Şimdi kendi belleğinizi düşünün. Pizzacıya telefon edeceksiniz. Numara duvarda bir yerde asılı. Oraya gidip numarayı okudunuz, sonra 246 11 12, 246 11 12 diyerek telefona doğru koşuyorsunuz. Telefonu çevirir çevirmez de 246 11 12'yi unutuyorsunuz (bazıları unutmazlar, unuttuğunuzu varsayalım). Bu işlemde kısa dönem hafızanızı kullandınız. Ama annenizin numarasını ve hatta Susurlukta şeker fabrikası olduğunu hiçbir zaman unutmazsınız. Bunları ezberlemişsinizdir. Bu da uzun dönem hafızanız. Bilgisayarlar da böyle çalışır. Kısa dönem hafızaya RAM, uzun dönemlisine de Harddisk (HDD) deniyor. Bilgisayar, açılır açılmaz HDD'den yüklü bir miktarı RAM'e yüklüyor. Ve "Ne çalıştırırsan çalıştır, ben hazırım" konumuna geliyor. Sonra bir program çalıştırıyorsunuz, diyelim Word. Word'ü çalıştırmak için gerekli kod yine HDD'den RAM'e yükleniyor. Siz yazınızı yazıyorsunuz. Yazdığınız her harf RAM'e yerleştiriliyor. Ta ki siz "Save/Kaydet" düğmesine basana kadar. Save'e basıldığında yazdıklarınız RAM'de hala durmasına rağmen, bir kopyası da HDD'ye yazılıyor. Bilgisayar kapandığında RAM'de ne var, ne yok unutuluyor. Sadece HDD'dekiler saklanıyor. Bu yüzden, üzerinde çalıştığınız dosyayı save etmeden bilgisayarı kaparsanız ya da çot diye düğmesine basarak kaparsanız, yazınız daha HDD'ye yazılamadığı için yaptıklarınız kayboluyor. Siz siz olun, dosyalarınızı sık sık save edin, çünkü sağolsun Windows'un ne zaman kilitleneceği belli olmaz.

Bazen de bambaşka sebeplerden bilgisayarınız tamamen göçüyor. Artık HDD'deki bilgilere de ulaşılmaz oluyor. İşte, ordan burdan duyduğunuz, "Abi son on yılın bütün verileri uçtu gitti" konulu ağlayıp sızlamaların sebebi de bu. Yine siz siz olun, verilerinizi muhakkak yedekleyin, çünkü sağolsun Windows'un ne zaman tamamen göçeceği de belli olmaz.

Uzun lafın kısası, RAM büyüdükçe bilgisayarınızın aynı anda aklında tutabileceği veri miktarı artıyor. Yani aynı anda birden fazla program kullanmak kolaylaşıyor. RAM alırken paranıza hiç acımayın. Ne kadar çok, o kadar iyi. HDD büyüdükçe ise kalıcı olarak saklayabileceğiniz veri miktarı artıyor. Dolayısıyla birçok oyun, müzik, resim, vs. saklayabiliyorsunuz.
    ---------------------------------------------------

CPU ;
    Central Processing Unit, Türkçe'de işlemci deniliyor. İşlemciniz, bilgisayarınızın işlem yapma hızını etkiliyor. Pentium lafının geçmesi gereken yer burası. İşlemciler aile aile: Pentium II, Pentium III, Pentium 4 diye gidiyorlar. (eskiden 8086, 80286, 80386, 80486 diye gidiyorlardı) Şu anda yeni bir bilgisayar satın almak isteseniz, Pentium III'den düşüğünü bulamazsınız. İşlemcilerin aile isimlerinin yanında bir de sayı oluyor. Örneğin Pentium 4 1600MHZ. Bu sayı işlemcinin saat hızı. Saat hızı ne diye sormayın. Şunu söyleyebilirim. Her ailenin değişik saat hızlarında kuzenleri oluyor. Ve bu hız artıkça makinenin hızı da artıyor. Genel kural olarak şu söylenebilir, her ailenin en yüksek hızlı işlemcisi, bir sonraki ailenin en düşük hızlı işlemcisinden daha yavaş oluyor.

Ekran Kartı ;
    Ekran kartı, bilgisayardan monitöre gidecek görüntüleri yollayan şahıs. Bu arkadaşın da üzerinde ayrı bir RAM var. Bu RAM arttıkça ekran kartının rahatça gösterebileceği görüntünün boyutu büyüyor (buna da çözünürlük diyorlar). Mesela 800X600 gibi birşey gördüğünüzde monitörünüzün enine 800, boyuna da 600 adet piksel sığacak şekilde bir görüntüden bahsedilmekte. RAM arttıkça 1600X1200 gibi absürd çözünürlükler de mümkün oluyor, ama monitörünüzün boyutları da bununla birlikte büyümez ise, ekranınızdaki görüntüler gözlere acı verecek kadar küçük oluyor. Ekran kartı üç boyutlu oyunlar konusunda da önemli. Bu oyunların kullandığı popüler kart aileleri var. Mesela GeForce 3 şu dönemin önemli kart ailelerinden. Aynı şekilde kartın RAM'i büyüdükçe bu oyunların performansı da artıyor.

Anakart ;
    Bu saydıklarımızın hepsi kasa adını verdiğimiz o kutunun içinde duruyorlar. Bu kutunun içinde anakart tabir edilen yeşil büyük silikon bir kart var. Bahsettiğimiz herşey bir şekilde bu karta takılıyor. Anakart da bütün bu nesnelerin birbiriyle konuşabilmesini sağlıyor. Çoğu CPU ailesinin kendine uygun anakartları var. Örneğin makinanız Pentium III ise, sadece yeni bir Pentium 4 alarak makinanızın hızını yükseltemiyorsunuz. Çünkü Pentium 4, Pentium III anakartına uymayabiliyor. O zaman gidip bir de yeni bir anakart almak zorunda kalıyorsunuz. İngilizcesi Motherboard.

Haydi bakalım, bilgisayar konusunun kabası bu kadar. Artık, dergileri karıştırıken gördüğünüz şeylere bir anlam verebilecek ve arkadaşlarınız bilgisayarca konuşurken onlara katılabilecek, donanıma sahipsiniz.

Geleceğe Uyarı ;
    Bundan sonra belki de donanım konusu ilginizi çeker. Günün birinde elinize tornavidayı alıp kendi makinanızı yapmaya karar verirsiniz. "Bilgisayardan anlayan siz" e zaman tünelinden bir uyarı: Power supply'ın kablolarını açma kapama düğmesine ters bağlarsanız hakikaten dumanlar çıkıyor. Bırakın power supply'ı board bile yanabiliyor.. aman dikkat.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aktifnet -- 21 Şubat 2005, 2:49:04 >

• yazı güzel artık konu dışını donanım genele transfer edebiliriz Bu arada bu geleceğe uyarın çok geç kaldı

quote:

Geleceğe Uyarı ;
    Bundan sonra belki de donanım konusu ilginizi çeker. Günün birinde elinize tornavidayı alıp kendi makinanızı yapmaya karar verirsiniz. "Bilgisayardan anlayan siz" e zaman tünelinden bir uyarı: Power supply'ın kablolarını açma kapama düğmesine ters bağlarsanız hakikaten dumanlar çıkıyor. Bırakın power supply'ı board bile yanabiliyor.. aman dikkat
  • ....:::: Bigisayarlar her yanlışımız olduğunda o kadar zalim olsa işimiz zor yani..Şu ana kadar patlamadı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: universty

....:::: Bigisayarlar her yanlışımız olduğunda o kadar zalim olsa işimiz zor yani..Şu ana kadar patlamadı.
    Arkada kırmızı yada siyah bi düğme olacak üzerinde 220 yada 230 yazıyor onla biraz oyna bak ondan sonra patlıyomu, yanıyomu anlarsın
    Not:Sakın evde denemeyiniz
  • Valla 1 hafta önce benim bilgisayar kendiliğinden açıldı ve cd-rom açılıp kapandı daha sonra gümmmmm. Demek ki patlıyormuş.
  • bak aç bilgisayarı ramleri bul ters tak bak ne oluyor yada bios update yaparken sigortayı kapa bak ne olacak anakart puff
  • Bomba gibi patlamaz katılıyorum ama dumanlar çıkartıp alev alabilir. 2 yıldır kullanılan bir bilgisayarın durup dururken küçük çaplı bir patlama ile dumanlar içinde kaldığına şahit oldum. Sonuçta kasaların içinde güç kaynağı var, birçok da kablo var. İhtimal belki milyarda bir belki de çok daha düşük ama elektriksel bir problemden dolayı yanma ihtimali her zaman var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: vozer

Bomba gibi patlamaz katılıyorum ama dumanlar çıkartıp alev alabilir. 2 yıldır kullanılan bir bilgisayarın durup dururken küçük çaplı bir patlama ile dumanlar içinde kaldığına şahit oldum. Sonuçta kasaların içinde güç kaynağı var, birçok da kablo var. İhtimal belki milyarda bir belki de çok daha düşük ama elektriksel bir problemden dolayı yanma ihtimali her zaman var.
    Uçaklarda bile oluyor dandik kasalardamı olmuyacak
    ama olay elliyerek bozma. Tornavidayı kabloya sokan bi adam varsa zaten...
  • quote:

Orjinalden alıntı: girmiyor

quote:

Orjinalden alıntı: vozer

Bomba gibi patlamaz katılıyorum ama dumanlar çıkartıp alev alabilir. 2 yıldır kullanılan bir bilgisayarın durup dururken küçük çaplı bir patlama ile dumanlar içinde kaldığına şahit oldum. Sonuçta kasaların içinde güç kaynağı var, birçok da kablo var. İhtimal belki milyarda bir belki de çok daha düşük ama elektriksel bir problemden dolayı yanma ihtimali her zaman var.
    Uçaklarda bile oluyor dandik kasalardamı olmuyacak
    ama olay elliyerek bozma. Tornavidayı kabloya sokan bi adam varsa zaten...

• aktifnet güzeL yazı oLmuş :) Allah`a Şükür benim Bilgisayarda şu ana kadar bir sorun vermedi böyle. şu aralar gıcık gittiğim şeyi Cd-Rom kapağını açınca hemen geri kapanması. Olsun hızlı davranmak gerektiğinden refLeksLeri geLiştiriyor bu da :)
  • ben bi ara bir basic programı çalıştırdım monitörden ses gelmeye yazılar küçüldü korktum patlar diye biraz diretseydim belkide patlardı

hayatta en hakiki mürşid ilimdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinyor -- 21 Şubat 2005, 23:04:55 >
  • kisa sureli bir ayrilik neticesinde, odaniza geri dondugunuzde her tarafi duman kaplamis olarak bulabilirsiniz. kisaca yanabilir anlamina geliyor bu. dikkat etmekte fayda var tabi. kalitesiz priz ve fis baglantilari keza kablolama ve toprak problemi ile birlikte yangin riskini koruklemek mumkun. kotulere bisi olmaz ama.
  • adam prizden bahsetmiyor komuttan bahsediyor gireceğimiz yanlış bir komut bilgisayarı patlatırmı ben evet patlatır diyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: sinyor

adam prizden bahsetmiyor komuttan bahsediyor gireceğimiz yanlış bir komut bilgisayarı patlatırmı ben evet patlatır diyorum
    Komutla patlatmak?? anca yakarsınız
  • deneyelim mi?
    acaba kim daha önce patlatacak?
  • quote:

Orjinalden alıntı: aktifnet

deneyelim mi?
    acaba kim daha önce patlatacak?
    Tamam sen patlat ben arkadan geliyorum
  • ok. saat 24:00 'te burada bulusalim..
  • Komutla patlatmak mğümkün olsydı bilgisayar patlatan virüs olmalıydı... Yoksa var mı?
  • varmis galiba.. kesin emin degilim ama..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.