Şimdi Ara

Bilgisayarınızı Osiloskop ve İşaret Kaynağı olarak kullanın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
5.068
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Elektronik donanım tasarımıyla uğraşan biri biraz ilerledikten sonra osiloskop ve işaret kaynağına mutlaka ihtiyaç duyuyor. Tabi en ucuz osiloskop 450YTL, işaret kaynağı da bir o kadar olursa bunu almak herkes için mümkün olmuyor. Bu aşamada biraz mütevazi bir yaklaşımla bilgisayarımızı osiloskop ve işaret kaynağı olarak kullanıyoruz.

Öncelikle anladığım kadarıyla bilgisayarı yeni olan herkesin ses kartı ana karta tümleşik. O yüzden "Nooluuuur noolmaz" diyerek gidip bir tane ses kartı alıyorsunuz. Ben aradım taradım sıfır en ucuz ses kartı 15YTL. En sonunda ikinci el Creative ses kartı buldum, 3YTL'ye verdi. Gayet güzel çalışıyor.

Sonra elektronikçiye gidip eş eksenlik kablo isteyeceksiniz. Benim kasa* çalışma masama yakın olduğu için bana 1.2m'lik parçalar yetti. (Eş eksenli kablolar anten kablosu gibi olanlardır. Hatta aslında isterseniz anten kablosu da kullanabilirsiniz. Kimse bir şey demez. Ama bildik elektrik kablosu kullanmanızı tavsiye etmem. Gürültü biner.)

Donanımı hallettiniz. Şimdi kullanacağımız yazılıma bakalım. Programın adı Visual Analyser (VA.exe) ve ücretsiz. Ben gerekli ayarlamaları yaptım, isterseniz değiştirebilirsiniz de. Daha sonra ses denetimini açarak girişi doğru olarak belirtmeniz gerekiyor.
    VA.exe'yi indirmek için tıklayın.

Bunlar da benim aldığım bir iki ekran görüntüsü:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 27 Nisan 2006; 14:18:39 >

• benim de böyle bir şey yapmak içimden geçiyor.Sen bu işi başardığına göre birkaç soru sorayım.
    eş eksenli kablodan tam kastın nedir?anten kablosu gibi olanlar demişsin ama ses kartına onları nasıl takacağız? bendeki ses kartındaki giriş/çıkışlar jack tipi bunların haricinde bir de port tipi olan var.
    bu ölçüm cihazının öçme aralığı ne,bu aralığın dışına çıktığımızda bilgisayarın diğer parçaları bundan etkilenirmi?
    yardımların için şimdiden teşekkürler
  • Eş eksenli kablo, + uç ortada - uç bunun dışını silindirik olarak çeviren zırhımsı iletken olan kablo çeşididir. Yan yana iki kablo değil de iç içe iki kablo olanlara eş eksenli kablo denir. Adı üzerinde, eş eksenli.

Frekans aralığı 20KHz ile sınırlı ve sanırım doğru akım bileşenini ölçemiyoruz. Denedim ölçmedi. Ama alternatif akım kısmını ölçüyor. Frekansı bundan daha yüksek olan bir noktadan ölçüm alırsan zarar vermezsin ama göremezsin de... Haaaa aslında bak aklıma ne geldi? Yahu biz yükselteç devrelerinde doğru akım kısmını geçirmesin diye DA ayrım kondansatörleri kullanıyorduk, bunlar da ses kartında öyle bir şey yapmış olmasın? Dur ben bir sökeyim şu ses kartını...

Eş eksenli kabloyu ses kartına nasıl sokacağını sormuşsun. Kablonun bir ucunu soyup ses giriş ucundan bir tane satın alıp ona lehimlemeyi dene. :)
  • lehimle olur mu? eşeksenel kablonun özelliği gidebilir. kablo kaç ohm luk olmalı
  • 20kHz gibi çok düşük bir frekansı ölçtüğümüz için sanırım kablonun kaç ohm'luk olduğu o kadar da önemli değil. Diğer türlü olsaydı empedans uyumundan bahsedebilirdik. Ayrıca lehimlemeyle eş eksenli kablonun özelliğinin gitmesini anlayamadım.

Bu arada o kondansatörleri buldum ama onları kısa devre yapınca hiç ölçüm alınamıyor. Nedenini çözemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 28 Nisan 2006; 13:36:51 >
  • yaw şuna bilendajlı kablo deseniz daha kolay olmazmı bikaç sorudan benden ölçüm için mic girişini kullancazz galiba osc içinde çıkış deilmi öle anladım ben bide bu programın kullanışı hakında bi kaç bilgi versen resimlerden hiç bişey anlamadım
  • koaksiyel kablo da denilinebilir bi inceleyelim paylasım için saol.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • lehimleme yapıca kablonun lehimlenen yerindeki eş eksen özelliği kaybolur diye dedim. benim bildigim eşeksenel kabloların ek yerlerinde kılavuzlar kullanılıyor. gerçi normal osiloskopların uçları da biyerden sonra ikiye ayrılıyor.
  • Eş eksenli kabloyu, 1.2m boyunca gürültü binmesini önlemek için tavsiye ve tertip ettim. Öyle YF'deki gibi ciddi işler yapmıyoruz, altı üstü 20kHz. Program hakkında çok fazla bir şey söylemeye gerek yok, resimleri öylesine fikir versin diye koydum. Zaten kolay bir program. Daha önce osiloskop kullananlar ilk 6dk. içinde tüm ayarları çözer. Ben sadece girişi tanıtmakta sorun yaşamıştım, onu da zaten Help yazan kısmın yanında göreceğiniz üzere giriş olarak tanıtıyormuşuz. Mikrofon girişi olarak tanıtsanız da oluyor. Hani ses kartlarında bir de harici giriş yeri var ya, ben orayı kullanıyorum.

(Not: Onun adı eş eksenli kablodur*. Koaksiyel dememek gerekir. Blendajlı kablo hiç olmaz.)

• 2 programda benden

bu da diğeri

buda linki

http://www.hemenp-aylas.com/download/594976/osiloskop.rar.html

linkdeki (-) işaretini siliniz

• quote:

Orjinalden alıntı:tumra

(Not: Onun adı eş eksenli kablodur*. Koaksiyel dememek gerekir. Blendajlı kablo hiç olmaz.)

hocam senelerdir kullandığım kablo yu bizemi öğretcen onun adı bilendajlı kablodur taşıyıcı kabloya dışardan pazarazit gelmesinde parazitleri şaselemeye yara bu kablo ses sistemlerinde uydu çihazlarında antenlerde de kullanılır adı eşeksenlide die bilirsin ama bunun adı bilendajlı kablodur saygılar
  • Ses kartı bu iş için çok basit kalıyor ve tabiki 22khz max frekans. Ben bir ara internette bt878 çipsetli tv kartları ile bir kaç MHzlik osiloskop yapan vatandaşın birinin sitesini görmüştüm, ancak yazmış olduğu programı para ile satıyordu yani ücretsiz değil. Bu çok daha işlevsel olabilir.
  • Aşağıdaki linkte bt878 tv kartı ile osiloskop yapımı hakkında bilgiler var.

http://www.domenech.org/bt878a-adc/index-e.htm
  • koaksiyel kablo da , blendajlı kablo da birer
    eş-eksenli kablodur. Ve RF de ve video sinyallerinde
    kullanılan eş-eksenli kablolara koaksiyel ve ses iletiminde
    kullanılanlara ise blendajlı kablo denir pratik hayatta.
    RF ve data iletişiminde 50 , 75 , 110 Ohm gibi empedanslı
    kablolar kullanılırken , seste yani audio iletiminde genelde
    600 Ohm empedanslı kablolar kullanılır. bir pc-osiloskop
    uygulamasında ise en iyi verimi alabilmek için 600 Ohm luk
    mikrofon ya da enstrüman kablosu olarak satılan ve mümkün ise
    ithal ya da kaliteli yerli kablolardan kullanmanızı tavsiye ederim.
    Tabii ki bu kablolar kalitelerinin yanında , bir ses kartı
    giriş jakına göre kalın olacağından , bir de 6.3mm diye bilinen
    kalın stereo gitar jaka lehimlenip , bir de büyükten jaktan
    küçüğe geçmeyi sağlayan adaptör jak kullanılmalıdır. 1.2m ise
    genelde tüm ölçüm kablolarında standartlaşmış gibidir. Ancak
    ölçülecek frekanslar ses bandı ile sınırlı olduğundan , kablo
    uzunluğunun bir problem çıkaracağını düşünmüyorum. önemli olan
    bablonun dış zırh iletkenlerinin fazla olup , canlı uç olarak
    kullanılan iç iletkenleri tamamen öreten bir yapıda olması.
    Not: stereo blendajlı bir kablo , eş-eksenli klasmanına girmez.
    Ancak mono olanlar için bu tabir kullanılabilir ve bir pc nin
    ses girişi mic için mono , line için stereodur. ayrıca mic
    girişinin pinout/bağlantı uçları incelenirse , bir de elektret
    mikrofon için DC voltaj çıkardığı ve bu yüzden de 3 uçlu olduğu
    görülecektir. ayrıca ses kartlarının giriş ve çıkışlarında kuplaj kondansatörleri olduğundan , DC bileşenleri ölçemezsiniz !
    Saygılar.

• tesekkürler verdigin bilgiler için.
  • Bende bir program yükleyim dedim. PC yi frekans metre gibi kullanabilirsiniz.Daha yüksek frekansları ölçmek için frekans bölücü kullanabilirsiniz...

*** hemen paylaş unutmayın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayazhanci -- 1 Mayıs 2006; 8:16:09 >
  • Benim önerdiğim programın güzel tarafı aynı anda

osiloskop
    işaret kaynağı
    spektrometre
    frekansmetre
    periyodmetre
    sayıcı

işlevlerini yapabilmesidir. Tek sevmediğim tarafı ise zaman/kademe ayarını iki kanalı birbirine kitleyecek düğme konmamış olması ve bunun daha kolay bir denetiminin gerek görülmemesi...
  • OK yüklediğim programın linkini sildim.
    Tamam mı ?
  • Aslında karaköyden veya başka bir yerden bir mono jack ve birde osc probu alıp,bunları kullanmak daha pratik ve sağlıklı olur.
  • yani biz böyle bi düzenekle 20 khz den fazlasını ölçemeyeceğiz ha malesefki 38kzh ölçüm almam gerekiyor :(
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.