Eş eksenli kabloyu, 1.2m boyunca gürültü binmesini önlemek için tavsiye ve tertip ettim. Öyle YF'deki gibi ciddi işler yapmıyoruz, altı üstü 20kHz. Program hakkında çok fazla bir şey söylemeye gerek yok, resimleri öylesine fikir versin diye koydum. Zaten kolay bir program. Daha önce osiloskop kullananlar ilk 6dk. içinde tüm ayarları çözer. Ben sadece girişi tanıtmakta sorun yaşamıştım, onu da zaten Help yazan kısmın yanında göreceğiniz üzere giriş olarak tanıtıyormuşuz. Mikrofon girişi olarak tanıtsanız da oluyor. Hani ses kartlarında bir de harici giriş yeri var ya, ben orayı kullanıyorum.
(Not: Onun adı eş eksenli kablodur*. Koaksiyel dememek gerekir. Blendajlı kablo hiç olmaz.)
Ses kartında "line - in" girişinde bi tane kondansatör olması lazım onu kısa devre ettiken sonra Tümdevreye girene kadar yolları takip et mutlaka 1 ya da 2 tane daha kondansatör vardır(işaret hattına seri) onları da kısa devre etmen lazım. Sanırım senin kısa devre ettiğin kondansatör işaret hattından 0V a bağlı olan bir kondansatördü(muhtemelen süzgeç devrelerindekiler) o yüzden ölçüm alamamışsın. Biras tersine mühendislik(reverse engineering) yapmak gerekiyor..
quote:
Ses kartında "line - in" girişinde bi tane kondansatör olması lazım onu kısa devre ettiken sonra Tümdevreye girene kadar yolları takip et mutlaka 1 ya da 2 tane daha kondansatör vardır(işaret hattına seri) onları da kısa devre etmen lazım. Sanırım senin kısa devre ettiğin kondansatör işaret hattından 0V a bağlı olan bir kondansatördü(muhtemelen süzgeç devrelerindekiler) o yüzden ölçüm alamamışsın. Biras tersine mühendislik(reverse engineering) yapmak gerekiyor..
Mantıklı... Hem de çok mantıklı... Finallerden sonra ona bir daha bakayım. Eyvallah.
arkadaşlar herşey iyi hoş güzel bildiğim kadaryla ses kartının girişine verebileceğiniz gerilim 5 v ile sınırlı...
Komik olan ne tam olarak anlayamadım !!.. 5 volt sınırı basit bir dirençli devreyle halledilebilir. Ölçü aletlerinde olduğu gibi.
Gülmeden önce biraz kafayı kullanmakta fayda var
quote:
Orjinalden alıntı: ***alper***
arkadaşlar herşey iyi hoş güzel bildiğim kadaryla ses kartının girişine verebileceğiniz gerilim 5 v ile sınırlı...
melih abi..o kademe kullanımı sırasında ses kartını yakçak bi dünya insan olcaktır.. bundan emin ol...bunu yaşıyan da biliyom..malum genelde arkadaşlar böle şeyler kullanırken pek dikkatli değiller.. ;)
hımm bide eklemeyi unuttum bu sadece ses kartıylada sınırlı kalmıyabilir...
2. probu yapma imkanımız var mı beyler tek bir ses kartıyla yapılan pratik osiloskopta?
İki adet ölçüm ucu kullanmak istiyorsan bu zaten var, zira sağ ve sol girişleri kullanman yetiyor.
Ayrıca Alper, "bilmeden sallama" olayında yeni bir çığır açmışsın, seni can-ı gönülden kutluyorum. Ses kartının 5V ile sınırlı kalmasına basit direnç sistemiyle çözüm bulmuş bir arkadaşın kartı yakabileceğini (daha doğrusu çoğu kişinin yakabileceğini) düşünmüş, ama osiloskoba ihtiyaç duyacak kadar elektronikle içli dışlı olmuş birinin bu kadar cahilce hareket etmeyeceğini atlamış, sonra da nerden çıkardıysan "bunun ses kartıyla sınırlı kalmayacağını" çıkarmış, böylece "tüm bilgisayarın elden gitmesine yol açabilecek bir facia"nın ilk hamlesiymiş gibi gören, tüm bunların yanında bu tespitleri "komik" bulabilen bir beyni taşıdığın için seni "ender bulunabilecek insanları müzeye kaldırma yarışmasına aday" olarak göstermek istiyorum. Sen belki katılmak istemeye bilirsin, o ayrı.
bende laptop var o yüzden senin gibi dışarıdan aldığım ses kartını bilgisayara takıp osiloskop olarak kullanmam mümkün değil. line-in leri falan kullanarak o ses kartı devresini 2 kanallı bir osiloskop olarak kullanabilir miyim?
yardımcı olursan sevinirim..
quote:
Orjinalden alıntı: guven
bende laptop var o yüzden senin gibi dışarıdan aldığım ses kartını bilgisayara takıp osiloskop olarak kullanmam mümkün değil. line-in leri falan kullanarak o ses kartı devresini 2 kanallı bir osiloskop olarak kullanabilir miyim?
yardımcı olursan sevinirim..
Tabi ki kullanabilirsin. Ancak yerinde olsam LM324 alıp canlı uç için bir gerilim izleyici yapardım, böylece bilgisayarın ses kartını yakma gibi bir durum olmazdı. Bunu şöyle yapacaksın: LM324'ün veri belgesini al, bak. (-) ucu çıkışa kısa devre et, (+) ucu canlı uç olarak kullan. LM324'ün çıkışını da bilgisyarın ses kartının canlı ucuna ver. (Canlı uç: Ortadaki uç. Yani eş eksenli kablonun içteki ucu.)
Böylece 100V bile versen çok çok işlemsel yükselteç (LM324) yanar. O da 25 kuruş zaten ve bir tanesinin içinde 4 tane var.
Onun dışında LM324'ü beslemek için 5V kullanmanı tavsiye ederim, ki onu da usb iskelelerinin birinden alabilirsin. Zaten sınır olan 200mA olan akım sınırının çooook altında bir akım ihtiyaçları var (10mA falan)
Kolay gelsin.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme